Start.Klats.Klets.Klits.Klots.Kluts.

 

Geocaching.com

Als je een cache wilt publiceren op de site van geocaching.com, moet je toestemming hebben van de landeigenaar waar je je cache hebt geplaatst. Dat lijkt heel logisch en dat is het ook. Pluim voor geocaching.com dat ze op die wijze positief in het nieuws willen. Geen gedoe dus met boze landeigenaren die geen geocaching geëmmer op hun land willen. In principe liggen daar namelijk geen geocaches.

Hoe zit het met de landeigenaren die wel bereid zijn caches op hun land toe te laten en hoe zit het met de vereiste toestemming?

 

Landeigenaren

Wie zijn die landeigenaren eigenlijk? Particulieren zoals jij en ik, overheden, natuurorganisaties, ach eigenlijk weet je dat wel. Zoek daarom uit van wie het land is waar je een cache wilt plaatsen. Belangrijk is, dat geocaching.com afspraken heeft met sommige ervan. De belangrijkste daarvan is Staatsbosbeheer. Die heeft boswachters in dienst en bij hen moet je zijn voor toestemming. Als je het goed aanpakt, zijn ze in het algemeen bereid die toestemming te verlenen, soms onder voorwaarden. Ook met enkele andere organisaties zijn overeenkomsten. Gelders Landschap en Utrechts Landschap, als ik het wel heb. Ook daar contact opnemen met de boswachters.

Het spreekt vanzelf, dat je particulieren gewoon zelf kunt benaderen voor toestemming.

Een hoofdstuk apart is de gemeente. Lees daarover hieronder meer.

 

Gemeente

Je moet toestemming hebben van de gemeente om een cache op gemeentegrond te mogen leggen. Moet je om die toestemming vragen? Nee! Nu val je misschien van verbazing van je stoel, omdat je dacht dat dit wel moest. Hoe zit het?

 

Ambtenaren

Een gemeenteambtenaar heeft wel wat beters te doen dan zich bezig te houden met een "malloot" die vraagt of ie ergens onder een bruggetje een doosje mag leggen en bovendien loop je de kans dat de betreffende ambtenaar kopschuw wordt, omdat hij in zijn verbeelding door hordes andere "malloten" zijn prachtige bruggetje tot brandhout ziet verworden. Zo'n kopschuwe ambtenaar verzint dan misschien wel listen om het je moeilijk te maken, want echt verbieden kan ie het niet.

Val dus de gemeente niet lastig met overbodige verzoeken.

 

Rug recht

Let op! Die toestemming van de gemeente hoef je dus niet te vragen. Die moet je verdienen! Hoe?

Door je rug recht te houden. Met andere woorden door de verantwoordelijkheid te nemen voor het vinden van een geschikte plek. Net zoals je geen domme dingen in een cache stopt, ga je ook je cache niet op een domme plek leggen. Om een goede plek uit te zoeken heb je je gezonde verstand gekregen. Dat moet je gebruiken.

 

Opruimers

Hou wel rekening met het feit dat elke gemeente beschikt over professionele opruimers. In het algemeen ruimen ze vuil op. En zij weten niet dat een cache een emotioneel kostbaar artikel is. Als ze hem vinden, is de kans groot dat de cache met een vrolijk "todeledoki" voorgoed op de afvalberg terechtkomt. Jammer, maar helaas. Zorg dus, dat niemand per ongeluk je cache vindt.

 

 

 

Bij de gemeente heb je toestemming zonder erom te vragen!

 

Discussie

Er zijn altijd mensen die toch alle moeite willen doen om officieel toestemming te vragen aan een gemeente. Wat ze willen is een stukje papier met een officiële handtekening waarop staat dat ze ergens een doosje mogen neerleggen. Ze willen daarbij de gemeente een stukje macht geven, dat de gemeente eigenlijk niet heeft. Ze zijn bovendien erg teleurgesteld als de gemeente weigert het begeerde papiertje te verstrekken.

 

 

Verziek ons spelletje niet met onzinnige verzoeken aan de gemeente!

 

Reviewer

De reviewer is door geocaching.com als vrijwilliger ingehuurd om te kijken of ter goedkeuring aangeboden caches aan alle voorwaarden voldoen. Hij moet zich dus houden aan hun voorschriften. En daarin staat dat hij moet kijken of er o.a. toestemming is van de landeigenaar om er een cache te mogen plaatsen.

Aangezien je die gemeentelijke toestemming per definitie hebt, kun je meedelen aan de reviewer, dat je toestemming hebt van de gemeente. De reviewer wil altijd weten wie de persoon is die je de toestemming heeft gegeven. Geef aan dat dit door de afdeling voorlichting is geschied en geef het algemene telefoonnummer van die afdeling. De reviewer is dan op het punt van toestemming verlenen helemaal tevreden.

Hou de mededeling aan de reviewer zo kort mogelijk, dus alleen dat de afdeling voorlichting toestemming heeft gegeven, plus hun telefoonnummer. Verder niets.