Start.Klats.Klets.Klits.Klots.Kluts.

 

Serie = 5 of meer en genummerd

We spreken van een serie caches als die uit minstens 5 caches bestaat en voorzien is van nummers. Een bij elkaar horend groepje van 2-4 caches is ook leuk natuurlijk, maar het is geen serie. Dat is in Hoger Beroep door de Raad van State vastgesteld, dus liever geen gezeur daarover. Bovendien is het makkelijk te onthouden, omdat we gemeenlijk 5 vingers aan één hand hebben. Je kunt dus zeggen: een serie is minstens een handvol genummerde caches.

 

Serie=multi?

De meeste series kennen aan het eind een bonus-cache. Die kun je alleen vinden als je alle caches uit de serie hebt gedaan. In elke cache zit namelijk een aanwijzing en alle aanwijzingen tezamen leiden tot de bonus-cache. In principe hoef je daarvoor niet ieder aanwijzingspunt tot een cache te bombarderen. Het zouden evengoed way-points kunnen zijn van een multi-cache. Het is natuurlijk aan de cache-legger om te beslissen waarop de keuze valt: een serie of een multi.

 

Aanwijzing hiervoor: Kijk naar de totale af te leggen afstand.

Als de afstand erg groot is (bij voorbeeld > 25 kilometer), overweeg dan een serie en geen multi. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat bij zo’n grote afstand slechts enkele fanatieke geocachers je met veel moeite gewrochte multi-cache zullen bezoeken. Een serie trekt gegarandeerd meer bezoekers.

 

Snel erbij?

Mijn ervaring is in het algemeen, dat wanneer er een serie uitkomt, je er vaak snel bij moet zijn. Denk niet: die doe ik over een half jaartje wel als het weer wat mooier is. Behoorlijke kans dat de serie dan is opgedoekt. Waarschijnlijk is de oorzaak, dat de caches te gemakkelijk te vinden zijn. Dat geeft grote toeloop van cachers, dus trekt meer de aandacht van dreuzels. Dat tezamen leidt tot ongezonde nieuwsgierigheid van lieden die het niet goed voor hebben met onze hobby.

Overzicht van  serie-caches

Vervallen...

 

Benaming

Een serie caches moet van namen worden voorzien. Hoewel het simpel is, om de caches gewoon te nummeren, is dat niet genoeg. Elke cache in de serie moet bovendien voorzien worden van een eigen unieke toevoeging. Dat maakt het zowel voor de cache-legger als ook voor de cache-vinder gemakkelijker de cache te identificeren en te onthouden. De meeste cache-leggers zijn gelukkig zo verstandig toevoegingen te plegen. Pluim daarvoor.

 

Hint

Series bevatten vaak micro’s. Dikwijls ook nog op linke plekjes. Heel leuk natuurlijk, maar voor je het weet, is de micro geript. En dat is jammer.

Wat in ieder geval helpt, is een duidelijke hint. Geocachers lopen dan niet uren aandacht te trekken met hun zoekgedrag. Met een goede hint volgt een snelle graai. En dat is het behoud van de cache.