Start.Klats.Klets.Klits.Klots.Kluts.

 

 

Gpsgek

Lady Cachetta

Quaerens

Biertje

KIS98

IkbenMamma

IkbenJosée

IkbenHond

Carrotte

IkOok

Pyne

Op zoek naar een kanariegele parel...

Parelvissers

“Au fond du temple saint...”

George Bizet

20 oktober 2007

Como Meer

Lucht-temperatuur: 11°C

Water-temperatuur: 13°C

“Een stralende dag brak aan, perfect gepland door Biertje & Pyne om te gaan vissen naar de parel in het Comomeer.”

KIS98

 

“Het begin van de herfst, dus hoog tijd voor een activiteit met de HardCore Triangle.”

Biertje

 

“Vandaag was het de grote dag. Biertje en Pyne hadden een select gezelschap uitgenodigd om mee te helpen zoeken naar de parel van het Comomeer.“

Gpsgek

 

“Jammer, dat de theoretisch onfeilbare lasso-methode pas op het laatste moment uit de kast werd gehaald.”

Carrotte

Hallo allemaal,

Ruud, dank voor dit leuke initiatief, dat samen met die guitige twinkeling in de bruine ogen bij de eerste stappen in de blubberige, zuigende ondergrond meteen het hardcore-gevoel weer terugbracht!

Pyne, dank voor de enorme verscheidenheid aan vantevoren doordachte hulpmiddelen, die zelfs ter plekke nog werden vervolmaakt, de onmiskenbare Pyne-humor en het sigaretje!

Marijn, leuk je te ontmoeten en heerlijk om te zien dat iemand zonder problemen in zijn zwembroek het ijskoude water induikt en ondanks alle mislukte pogingen toch de hele middag blijft lachen.

Martijn, we hadden al eens gemaild en ik had graag nog even met je gesproken, maar ik moest naar huis voor een Arcoxiaatje en een Prednisonnetje. Je bent een toproeier en je hebt goed op Josée gepast.

Johan, gelukkig lukte het me vrij snel om jou ook de boot in te krijgen om jouw ideeën uit te voeren. Dank voor het roeien met de riemen die we hadden.

Cynthia, nou kon ik eindelijk kennismaken met degene van de lekkere Sesamstraat-koekjes. Ik hoop dat je veel plezier hebt gehad met mijn wetsuit.

Josée, dank voor het tellen van de streepjes op het badpak, de kikkers, de stokken, mijn schoenen en het stoere te water gaan met de voetjes.

De zeehonden: dank voor het vochtig houden van mijn kleding.

Willem (Pappa Razzi), dank voor het maken van de vele, vele foto’s op gewenste en minder gewenste momenten.

Groetjes,

Bionda (aka Lady Cachetta / Toet)

Om 12 uur verzamelden we bij de bootverhuur. De eigenaar keek met ontzag naar onze uitrusting. Hij had het afgelopen jaar heel wat gezien, maar dit overtrof werkelijk alles: een meetlint, een periscoop, een onderwatercamera, honderden meters lijn, ducktape, drijvers, lood, wetsuit en duikbril.

(Biertje)

De bootbemanning werd uitgebreid: Schevy (Team KIS98) nam de riemen over en Gpsgek kreeg de zorg over de 2-jarige Josée. IkBenMama ging te water en tastte met een hulpmiddel de onzichtbare ruimte onder zich af. Deze drijfjacht werd verfijnd door het meetlint in het water te leggen en vanuit de boot strak te houden, zodat gericht gezocht kon worden op 25 meter afstand, daarna op 24 meter enzovoort. Tegelijkertijd zocht ik met de periscoop of ik onder water misschien ineens de parel kon ontwaren. Helaas leidde ook deze tactiek niet tot succes. Maar ik heb wel Mama's voeten en de lijn van ons baken gezien!

(Biertje)

Alle ogen waren nu gericht op de nestor van het gezelschap: Wilxlii Carrotte met meer dan 4000 founds en slechts 5 not-founds (op één dag). Zijn zoektechniek was befaamd, er was zelfs een methode naar hem genoemd: de Carrotte-methode. Die blijkt onder water echter niet te werken. Wilxlii, die inmiddels goed had nagedacht, wist 2 manieren om de parel te localiseren. De eerste was de lastigste: de stop uit het meer trekken, zodat al het water wegliep en de parel droog kwam te liggen. De andere manier was de (inmiddels befaamde) lassomethode. Laat een grote lasso in het water afzinken, trek de lus aan en je hebt vanzelf de parellijn te pakken. Pyne en Wilxlii gingen aan boord, Gpsgek hanteerde de riemen en Quaerens ging mee omdat Wilxlii iets over het hoofd zag en daar een oplossing voor wist.
Honderden meters lijn gingen het water in, maar bij de eerste ophaalpoging werd alleen ons baken 'gevangen'. Dat werd aan boord gehaald en volgde een tweede poging. Langzaam roeide Gpsgek opnieuw een rondje, er ging nóg meer lijn overboord en daarna werd heel voorzichtig de lasso dicht getrokken. Niets. Alle ogen waren gericht op Wilxlii, die slechts mompelde: "Dat overkomt me anders nooit..."

(Biertje)

Met de sleeplijntechniek sleep je een verzwaarde lijn door het water totdat die de parel of de parellijn raakt, waardoor de drijver onder water verdwijnt. Daar kunnen de zwemmers dan de parel opduiken. Helaas, ook met een verbeterde versie van deze techniek lukte het ons niet de parelplek te bepalen. Wel werd opnieuw het nulpunt vastgesteld, de afstand tot het basiskamp opgemeten en een nieuw baken afgezonken dat niet ongemerkt verplaatst kon worden. Quaerens ontdekte tot zijn verbazing dat een PET-fles, als je die vol laat lopen en dan loslaat, gewoon naar de bodem zinkt.

(Biertje)

Gpsgek en Quaerens roeiden naar ons startpunt, terwijl de rest van het expeditieteam ging lopen. Op de plek van het basiskamp werden de taken verdeeld. Eerst werd het nulpunt bepaald en daar werd een baken uitgezet. Uit eerdere logs bleek dat de parel zich 1 tot 2 meter onder het wateroppervlak bevindt, dus allereerst probeerden we de opduikmethode. De bevallige Lady Cachetta ging in haar nauwsluitende wetsuit te water om te proberen de parellijn te vangen. De mollige Quaerens raakte hierdoor enthousiast en dook haar in zijn felgroene zwemshort achterna. Na een minuut of tien besloot ik dit duo te assisteren en ging ik eveneens te water. Ook met een duikbril blijk je al na 50 cm onder water niets meer te zien dan een groene waas. Na een half uur besloten we daarom tot een andere aanpak.

(Biertje)

"En, hebben jullie de schat gevonden?" was het eerste wat de bootverhuurder aan ons vroeg. Terwijl we allemaal, op een na, iets warms dronken, hoorden we hoe er dit jaar een geocacheteam zelfs drie opeenvolgende dagen nodig had gehad. De lassomethode? De verhuurder schaterde het uit. Nee, met die onderwaterstromingen zou zoiets nooit lukken, hahaha!
Wij rekenden af, en zeiden tot ziens. Dit was de eerste keer dat de HCT een parel niet wist te vinden. Dus we komen terug...

(Biertje)

Gewapend met al het materieel werd naar de bootverhuur getrokken, alwaar alle hulpmiddelen in het schip werden geladen. Nadat ik was aangesteld tot roeier, wandelde de rest van de groep naar het bewuste metalen plaatje. In eerste instantie waren we het snel over de tactiek eens: er moest een markering te water gelaten worden. Quaerens was in deze verantwoordelijk voor de montage van de markering - het zal geen verrassing zijn dat deze montage later zeer gebrekkig bleek te zijn - . Terwijl Biertje het meetlint op de wal hield, werd door Gpsgek keurig naar het nulpunt gemanoeuvreerd. Al snel lag de boei op zijn plek. Geweldig!

(Gpsgek)

Tja, en toen. Lady Cachetta spartelde al snel in haar wetsuit in 't water. Er werd rond de boei fiks gedoken, maar volgens Quaerens ging het allemaal niet snel genoeg. En plons, daar lag de onnadenkende HCT-er zonder wetsuit in het water. Eenmaal in 't water kwam hij vrij vlot tot de conclusie dat het toch best koud was...

(Gpsgek)

Inmiddels had Mamma zich in de wetsuit gehesen. Onder toeziend oog van José dobberde ze meer dan een uur in 't water. Zelfs Biertje probeerde het nog even (brrr, toch wel koud!), maar de verwoede pogingen leverden helaas niets op.

(Gpsgek)

Ondertussen verzuchtte Wilxlii zich telkens op de kant: "De lassotechniek, de lassotechniek!" Tja, de man word inmiddels een stukje ouder en na 4000 caches kan ik me voorstellen dat je soms tijdens het vertellen in herhaling valt. "De lassotechniek, de lassotechniek!" Omstreeks vier uur werd besloten om toch Wilxlii's suggestie te proberen. Uiteraard waren we het erover eens dat ook dit niet zou gaan werken, maar vooruit. Nauwgezet werd de lasso op de bodem van het meer afgezonken, waarna de lus werd aangetrokken. De oplettende lezer begrijpt het al: geen resultaat.

(Gpsgek)

Het is duidelijk dat Biertje op de verkeerde locatie actief is. Hij constateert dan ook na een stief kwartiertje vergeefs zoeken, dat ie beter een onderzoek zou starten naar de café-dichtheid tussen Den Haag en Utrecht.

(Carrotte)

Verrassend genoeg bleek de botenverhuur nog steeds in bedrijf en werd er na lang aarzelen tussen een groen/witte of een wit/groene de keuze gemaakt voor "Verhuur 1". Na al het materiaal aan boord te hebben gebracht was er nog net plek over voor GPSGek als roeier en Quarens als schipper. De rest ving de wandeling aan door de jungle richting de cacheplek. Daar aangekomen was Quaerens al in zwemoutfit gehuld. Lady Cachetta vergezelde hem al snel in haar wetsuit en met Pyne meetlint werd al ras de cacheplek gemarkeerd. Hier bij werd gebruikgemaakt van de colaflessen van Biertje die deed voorkomen alsof hij zich de laatste weken slechts cola had gedronken. Interessant natuurkundig verschijnsel dat nog vermeld dient te worden is dat cola flessen blijven drijven, zelfs als je ze vult met water, uitzondering is dat ze zinken wanneer ze gevuld worden door Quaerens.

(KIS98)

Alvorens verder te gaan konden we bij een knapperend haardvuur nog even bijkomen en opwarmen. Biertje kon eindelijk weer aan het bier en voor de rest was er warme koffie, thee of chocolademelk. Het sesamstraat poppenhuis dat mamma had mee gebracht voor de andere geplande cache van vandaag hoefde geen dienst meer te doen want daar was het nu te kort dag voor geworden maar wel leuk om nog even mee te spelen.

(KIS98)

Mamma verdient een extra compliment voor haar meer dan een uur durende onnavolgbare acties met een onderwatertak. Ze vond weliswaar geen parel, maar heeft er wel voor gezorgd, dat geen vis zich ooit nog waagt op de stash area.

Ook IkbenJosée verdient een extra compliment voor haar meer dan een uur durende onnavolgbare acties met een bovenwatertak.

(Carrotte)

De geachte parel-leggers zullen zich niet hebben gerealiseerd wat hun actie tot gevolg zou kunnen hebben. Negen mensen en twee honden hebben zich bij voorbeeld op een zonnige oktoberdag in het jaar 2007 een hele middag kostelijk vermaakt.

 

Deze reportage is slechts een zeer verkorte weergave van het plezier dat deze groep die middag heeft gehad.

 

De oubollige grappen, de levendige discussies, het platte leedvermaak, de speurende ogen, handen, voeten en overige lichaamsdelen, het vele uitbundige lachen, de blaren op de roeihanden van Gpsgek, de kleumende Mamma die lekker binnen zat op te warmen, de moedige honden die ook fanatiek meezochten, het uitgebreide voorwerk van pyne, de uitgetelde IkbenJosée, etc etc.

(Carrotte)