Start.Klats.Klets.Klits.Klots.Kluts.

 

Liefde

Wij weten allen dat liefde de motor is tot de oerdrift. Anders gezegd: zonder liefde geen oerdrift. Oorspronkelijk werd de oerdrift door Moeder Natuur ingezet puur om de soort in stand te houden. En dan speciaal belangrijk voor onze soort: de mens. Als je om je heen kijkt, is dat aardig gelukt. Wij zijn nu op deze aardbol met ongeveer 6 miljard en het aantal blijft groeien. Goed beschouwd kan het nu wel wat minder met die oerdrift. En dat gebeurt ook. De oerdrift wordt steeds meer allerlei zijpaden opgestuurd. Eén van de laatste ontwikkelingen op dat gebied is het geocachen. Bij een klein deel van de mensheid is liefde ontstaan voor deze hobby en logisch daaruit voortvloeiend gaat bij die personen de oerdrift een rol spelen bij het jagen op een cache. De oerdrift wordt daarbij geactiveerd door enkele belangrijke hormonen.

 

Kesjtosteron

Het meest intens spuit de oerdrift door de aderen als sommige geocachers ontdekken dat een nieuwe cache nog door niemand is gevonden. Een speciaal hormoon wordt dan actief in hun lijf, het zogenaamde kesjtosteron. Dit is een bijzondere variant van het bekende testosteron, een hormoon dat onder andere in de bijnieren wordt gemaakt door cholesterol om te zetten. Voor wie het interessant vindt, hieronder staat schematisch de omzetting. Merk op dat deze omzetting het snelst plaatsvindt als een geocacher nietsvermoedend zijn pc aanzet om te kijken of er nog leuk nieuws is op geocache-gebied en dan plots een nieuwe cache bij hem/haar in de buurt in het vizier krijgt.

 

Kesjdrenaline

Naast het kesjtosteron is er nog een ander hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het geocachen. Zonder dit hormoon zouden er heel wat minder caches gevonden worden. Het speelt namelijk een grote rol bij de alertheid op de stash area en het heet: kesjdrenaline. Dit hormoon behoort tot de middelen die Moeder Natuur inzet om je beter te weren bij angst en stress, maar ook bij woede, kou, hitte, pijn en fysieke arbeid. Je weet natuurlijk dat in het algemeen hier het roemruchte hormoon adrenaline wordt bedoeld: C9H13NO3. Het kesjdrenaline is daar een speciale variant van. Ook hier even schematisch hoe adrenaline wordt aangemaakt in ons lijf van fenylalanine via tyrosine via dopa via dopamine via noradrenaline tot adrenaline. Zoals je weet wordt ook dit hormoon in de bijnieren gemaakt.

Kesjdorfine

Natuurlijk mag niet onvermeld blijven dat er nog een derde speciaal hormoon het geocachen positief beïnvloedt. Het behoort namelijk tot de groep lichaamseigen morfines, die als neurotransmitter fungeren. Ze werken in de eerste plaats pijnonderdrukkend, maar zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie. Het kesjdorfine is één ervan en geeft vooral beginnende geocachers een kick die ze waarlijk niet voor mogelijk hielden. Het leidt dan ook onherroepelijk tot verslaving zoals vrijwel alle geocachers grif zullen toegeven. Hieronder zie je een foto van een geocacher waarbij duidelijk is wat kesjdorfine met een mens kan doen.