Start.Klats.Klets.Klits.Klots.Kluts.

 

Hoeveel getallen?

Vraagje: uit hoeveel getallen bestaat het volgende noord-coördinaat? :

52° 12,345’

 

Antwoord: twee

Of had jij misschien gedacht dat er drie waren? Zoja, dan behoor je tot een grote groep mensen die dit ten onrechte denken. Dat blijkt namelijk uit de vele cache-beschrijvingen die wij gebruiken bij onze hobby. Vaak wordt er namelijk nog een extra punt toegevoegd: 52.12.345. Zo geschreven lijkt het helemaal op drie getallen. Het zijn er toch echt twee: 52 graden en 12,345 minuten. Het getal van de minuten bevat dus drie cijfers achter de komma.

In de praktijk blijkt dat stukje achter de komma nogal eens voor verwarring te zorgen. De oorzaak ervan is de gedachte, dat dit decimale gedeelte een getal op zich zou zijn. Fout mensen, maar lees vooral verder anders zou het kunnen gebeuren, dat je de cache op geheel verkeerde plekken gaat zoeken.

 

Nul

Wij weten allen dat het getal nul betekent: niks, nada, niente, noppes, en ga zo maar door.

Maar hoe zit het met het cijfer nul? Geldt daarvoor hetzelfde? Als je denkt dat dit ook niks voorstelt, dan komt hier een vraag:

 

Als je het cijfer nul vóór een getal zet, verandert dan de waarde van het getal?

 

Antwoord: nee.

 

Je voelt de volgende vraag al aankomen:

 

Als je het cijfer nul achter een getal zet, verandert dan de waarde van het getal?

 

Antwoord: soms wel, soms niet.

Van zo'n antwoord worden we niet vrolijk. Het betekent kansen op fouten en in de praktijk gebeurt dat dan ook. Het gekke is echter, dat bij geocachen vooral het eerste antwoord tot problemen kan leiden, al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. Daarom ga ik het verder alleen hebben over het plaatsen van een nul vóór een getal.

 

Gezeur?

Waarom deze verhandeling over het cijfer 0? Is het echt belangrijk? Jazeker! Bij ongeveer 10% van de gebruikte coördinaten kan zich namelijk een probleem voordoen. Dat probleem zit in het decimale gedeelte van de minuten. Dat zijn in het algemeen drie cijfers. Het komt echter regelmatig voor, dat een berekening moet worden gemaakt en dat er dan als antwoord slechts twee cijfers uit rollen. Wat doe je dan?

Een voorbeeld zal het misschien verduidelijken.

Daarna kunnen we een schuldige aanwijzen als we het verkeerd doen.

 

Voorbeeld

Stel je krijgt de volgende formule voor je kiezen:

 

Het noord-ordinaat is: A B,C

 

Na een berekening blijkt, dat A=52 B=12 C=46.

 

Wat vul je dan in?

Voordat je ging geocachen zou je ingevuld hebben: 52 12,46

Precies wat je hebt uitgerekend.

Na een poosje geocachen weet je wel "beter" en je vult in: 52 12,046

Hoewel dit eigenlijk niet klopt, kun je het maar beter wel doen, anders vind je geen cache!

 

De schuldige

Ons aller GPS-apparaat is de schuldige. Die vraagt namelijk om 3 cijfers in te vullen voor C. Als je een getal van slechts 2 cijfers hebt berekend, wat doe je dan? Juist, je voegt een 0 toe!

Dat doe je aan de voorkant van C, omdat je denkt dat daardoor het "getal" niet verandert.

 

Bedenk wel, dat als je de 0 erachter had gezet, wat een groot verschil dat maakt. In dit voorbeeld zou je namelijk een stuk noordelijker uitkomen, ongeveer 745 meter! Echt wel iets om je druk over te maken.

 

Cache-leggers

Vrijwel alle cache-leggers plaatsen de 0 ervoor, zo blijkt uit ervaring.

In een goede beschrijving vertellen cache-leggers waar de 0 moet staan.

Heb jij een goede cache-beschrijving?

 

 

Overigens is hier wel enige logica aanwezig gezien vanuit het cache-leggers perspectief. Als de cache-legger had bedoeld dat de uitkomst 52 12,460 zou moeten zijn, dan zou de uitkomst van de berekening C=460 zijn geweest. Dit alles ervan uitgaande dat de minuten met 3 cijfers achter de komma worden genoteerd. Dat is namelijk de meest gebruikte methode vandaag de dag.

Met dank aan Geopatra!