Start.Klats.Klets.Klits.Klots.Kluts.

 

Fout

Geocachen op Tv.

Werk nooit mee aan een Tv-programma over geocachen!

 

Goed

Krant, mits.

Ga alleen met een krantenjournalist in zee als ie minstens een halve dag met je meeloopt!

 

Fout

Radio interview.

Werk nooit mee aan een radioprogramma over geocachen waarbij je in je luie stoel wordt geïnterviewd!

 

Goed

Als je toch meewerkt.

Ga met de journalist op stap en kies een cache uit die lastig te vinden is.

 

Experiment

De laatste 10 jaren van mijn werkzame leven ging ik ieder jaar in de zomer minstens 4 weken op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Kwestie van al je verlofdagen daarvoor opsparen. Terug op kantoor heb ik eens een experiment gedaan. Je weet hoe het gaat, vrijwel elke collega die je tegen het lijf loopt informeert hoe je vakantie was. Als antwoord had ik fraaie volzin bedacht en goed in mezelf gerepeteerd zodat de woorden vlekkeloos uit mijn mond kwamen. Hier komt de zin:

"Ik heb interessante boeken gelezen, fraaie wandelingen gemaakt, heerlijk geneukt, fijn gezwommen, dagje in het ziekenhuis gelegen, lekker gegeten, veel mooie plaatsen gezien en een prima heen- en terugreis gehad."

Zonder uitzondering had iedereen die ik dit vertelde dezelfde reactie.

Die reactie was niet: "Welke interessante boeken heb je gelezen?"

Die reactie was niet: "Welke fraaie wandelingen heb je gemaakt?"

Die reactie was niet: "Met wie heb je heerlijk geneukt?"

Die reactie was niet: "Waar heb je zo fijn gezwommen?"

Die reactie was niet: "Wat heb je allemaal voor lekkers gegeten?"

Die reactie was niet: "Welke mooie plaatsen heb je gezien?"

Die reactie was niet: "Waarlangs ging je prima heen- en terugreis?"

Het is duidelijk: iedereen wilde weten waarom ik een dagje in het ziekenhuis had gelegen.

 

Leerzaam

Uit mijn experimentje kun je iets leren. Iets wat de meeste mensen eigenlijk wel weten. Positief nieuws interesseert de mensen wel, maar ze kunnen er verder niets mee. Waar je op door kunt gaan is het negatieve. Bekend is, dat wel eens geprobeerd is om kranten te produceren met alleen positief nieuws. Vergeet het maar. Dat werkt niet.

Ga nu even op de stoel zitten van een journalist. Die weet dit beter dan wie ook. Een verslag over geocachen moet dus wat de journalist betreft flink vol zitten met negatieve krenten, want daar zitten de ontvangers van de reportage vooral op te wachten. Daar is ook niks mis mee, mits je als geïnterviewde erop bedacht bent.

 

Positieve negativiteit

Gelukkig zit het geocachen boordevol met problematiek. Dat moet we uitbuiten richting de journalistiek. Neem een journalist dus mee naar caches die lastig te vinden zijn, bij voorbeeld omdat ze moeilijk zijn verstopt. Hij ervaart dan aan den lijve wat geocachen inhoudt. Zorg dat ie zich een weg moet banen langs manshoge brandnetels of wild slingerende braamstruiken. Hoop dat ie zijn hoofd stoot aan laag hangende takken of dat ie uitglijdt in slibbige modder. Dat ie natte voeten krijgt bij het passeren van greppels of onverwacht moeras. Dat ie lek gestoken wordt door irritante insekten of thuiskomt met teken aan zijn lijf. Want dit zijn precies de dingen die ons echte geocachers regelmatig overkomen.

Het leidt waarschijnlijk tot stoere verhalen waar men van zal kunnen smullen, maar het zal de grote meerderheid van de mensen weerhouden ook aan deze hobby te beginnen als ze erover horen of lezen.

 

Negatieve negativiteit

Als jij niet komt met de typische geocache-problematiek, dan gaat de journalist zelf zitten vissen. En daar ligt het grote gevaar. Het leidt dan tot verhalen van geocachers die dingen doen die niet mogen. Zoals caches neerleggen in kwetsbare natuurgebieden. Of cachers die zich tijdens de hunt misdragen en daarbij schade toebrengen aan de natuur. Of cachers die privé-terreinen betreden zonder toestemming. Of cachers die zich verdacht bewegen in de buurt van terroristisch interessante plekken.

Op dit soort nieuws zitten wij niet te wachten, want het zou kunnen leiden tot het verbieden van geocachen op plekken waar we graag wel onze hobby willen beoefenen.

 

Toeloop nieuwe geocachers?

Tamelijk veel geocachers zijn beducht dat media-aandacht zal leiden tot meer geocachers. Zij zien in hun verbeelding scenario's van horden geocachers de zorgvuldig neergelegde caches bestormen waardoor de charme van het "stiekeme" van het geocachen verloren zou gaan. En waar ze vooral beducht voor zijn: kaf onder het koren. Dus mensen die het niet zo nauw nemen met de onafgesproken etiquette die momenteel gebruikelijk is. Die etiquette behelst vooral respect voor alles wat met het geocachen te maken heeft, dus respect voor de caches zelf, maar ook voor de natuur en andermans eigendommen. Voor hen is respect de pijler waarop het geocachen berust en ze hebben volkomen gelijk natuurlijk.

De toekomst zal uitwijzen of de angst terecht is. Wat wel zeker is: aan media-aandacht valt niet te ontkomen. Onze kunst zal moeten zijn, daar goed mee om te gaan.