Start.Klats.Klets.Klits.Klots.Kluts.

 

Opletten

Kindertjes luister. Ik denk dat jullie allemaal heel veel weten, maar er kan altijd meer bij. Daarom ga jullie wat vertellen over dzieowkesjen. Ga allemaal recht zitten. Handjes over elkaar, kijk naar mij. Ik ga nu beginnen.

 

Vraag

Hebben jullie wel eens gehoord van dziejowkesjen? Nee? Dat verbaast me niks. Ik had het wel gedacht. Misschien kunnen jullie raden wat het is. Wie? Steek de vingertjes maar op. Aha, ik zie vijf vingertjes in de lucht. Zeg het maar. Wat is dziejowkesjen?

- "Dat kun je eten?"

- "Een eng beest?"

- "Een spelletje met gee-pee-es, internet en verstopte doosjes met daarin leuke goedies?"

- "Een poppenkast?"

- "Een reezoto?"

 

Knap

Ik hoor het al. Knappe kinderen hier! De antwoorden waren allemaal heel goed bedacht. Eentje heeft het zelfs goed geraden! Het is inderdaad een spelletje met gee-pee-es, internet en verstopte doosjes met daarin leuke goedies.

 

Raden

En nu mogen jullie raden wat ik hier in mijn hand heb. Kijk maar eens goed naar dit apparaatje. Kom maar weer op met die vingertjes. Tsjonge, alweer vijf! Zeg het maar:

- "Een kleine televisie?"

- "Een mobieltje?"

- "Een apparaatje dat werkt via satellieten en waarop je kan zien wat je positie is op aarde?"

- "een radio?"

- "Een afstandiening?"

 

Alweer knap

Kindertjes, wat zijn jullie knap! Ik val bijna achterover van verbazing. Alweer van die goede antwoorden. En weer had eentje het precies goed geraden. Het is inderdaad een apparaatje dat werkt via satellieten en waarop je kan zien wat je positie is op aarde. Zo kan ik bij voorbeeld de weg vinden in een donker bos als er een wolf achter mij aanzit en dan het huisje vinden van Roodkapje.

 

Wat?

Ik ga nu iets pakken en dan mogen jullie weer raden wat het is. Vinden jullie dat leuk? Dat dacht ik wel. Zo, vertellen jullie maar eens even wat ik hier op de tafel zet.

- "Een kistje?"

- "Een doosje?"

- "Een kesj?"

- "een boormasjiene?"

- "Een maggetron?"

 

Steeds knapper

Tsjonge, wat zijn jullie vet koel knap! Wat een prachtige antwoorden! En weer zat het goede antwoord erbij. Het is inderdaad een kesj.

 

Inhoud

En weet je wat het leuke is? Ik ga die kesj straks openmaken. Het zou te gek zijn als jullie weten wat erin zit. Wat denk je?

- "Een potje bellenblaas?"

- "Een zakje ballonnetjes?"

- "Een logboekje, een teebee, een coin en leuke goedies?"

- "Een doosje kleurpotloden?"

- "Een reezoto?

 

Inhoud

Prachtige antwoorden. We gaan kijken of jullie het goed hebben geraden. Kijk, klik klak en open zwaait de kesj. Uitpakken maar. Kijk, hier heb ik een potje bellenblaas, en hier een zakje ballonnetjes, een logboekje, een teebee, een coin, een doosje kleurpotloden en een kleine rees-auto. Hoe is het mogelijk? Alles goed geraden! En nu stop ik alles er weer in. Zo, klik klak en de kesj zit weer dicht.

 

Klaar

Zo, ik hoop dat jullie het leuk hebben gevonden wat ik jullie heb verteld en laten zien. Later als jullie groot zijn, mogen jullie misschien ook gaan dziejokesjen. Maar eerst moet je nog een paar jaartjes naar school. Dag kindertjes. Lief zijn voor de juf en ik ga maar weer eens lekker op stap. Dziejokesjen. Daaaag.