Start.Klats.Klets.Klits.Klots.Kluts.

GPS-apparaatje verstopt

Wat doe je met je oude GPS-apparaatje als je een modernere hebt aangeschaft? Ik weet het wel. Ergens verstoppen en iets bedenken om anderen het te laten vinden. Zo ben ik op 17 juni 2007 naar het oosten van het land gereden om te gaan geocachen en ergens achter Nijmegen vlak over de grens heb ik in een mooi bos bij Kleef het goed ingepakte apparaatje in een holle boom gestopt.

Zo, dat is één.

 

Zoekactie

Nu moet ik geocachers zover krijgen, dat ze naar het apparaat gaan zoeken. Daartoe biedt internet een prachtige gelegenheid. De Nederlandse site van het geocachen heeft een druk bezocht forum. Honderden mensen kijken en discussieren er elke dag over hun prachtige hobby. Dus plaats ik op mijn 65e verjaardag een bericht met de titel:

Een kadootje voor de eerlijke vinder!

 

Puzzeltjes

Ook bedenk ik puzzeltjes voor de diverse letters van de cache-coördinaten. Elke dag krijgen de forumbezoekers dan een nieuw puzzeltje, waarbij van achter naar voren wordt gewerkt. Dus eerst minder belangrijke cijfers en uiteindelijk de cijfers waaruit duidelijk moet worden in welke regio men moet zoeken.

Sommige puzzeltje zijn erg gemakkelijk, sommige uiterst moeilijk. Vooral C en D zijn zeer lastig. En expres! Om niet te snel de GPSr te kunnen vinden!

Wil je het hele spannende forumverhaal lezen, klik dan

 

HIER

Spannend

Na een week wordt het spannend, want er zijn nog slechts enkele oplossingsmogelijkheden. Onderwijzeres Grietje die zich in geocache-land Kipchen noemt, trotseert barre slagregens en fietst naar een mogelijke locatie nabij Borger in Drenthe. Helaas vergeefs. Maar ze waait even lekker uit, beweert ze.

 

Veel andere geocachers hebben ook mogelijke locaties op het oog (vooral Zeeland en Drenthe zijn populair), maar vinden dat altijd te ver van hun woonplaats. Soms onterecht! Maar daar komen ze pas achter als het te laat is.

 

Dan komt superkilocacher Thex met een olijke opmerking (Hebbes, dank!) uit de hoek, waarmee hij suggereert de cache te hebben gevonden. Hij krijgt al flink wat felicitaties, maar iets klopt er niet. Er volgt ook geen bewijs van zijn vondst. Later blijkt dat hij het Team Hebbes wil bedanken voor bewezen diensten. Heel leuk dus, maar de GPSr ligt nog steeds in het Duitse bos te wachten op een eerlijke vinder.

 

Behalve C en D heb ik ook voor het laatste cijfer (Y) een listig puzzeltje bedacht: 20-12-11. Alle drie moeten naar hetzelfde cijfer 6 verwijzen. Zelfs met de hint 3-4-5 lukt het veel mensen niet. En ze gokken daarom dat de GPSr in Zeeland ligt, ergens in de slikken van Overflakkee. Dat overigens bij Zuid-Holland hoort, maar dat terzijde. De enthousiaste gpsgek wil er zelfs heenrijden, maar via listig gestelde vragen mijnerzijds, rijst er twijfel bij hem.

 

Het Team Geo-cachet rijdt naar de juiste locatie, maar omdat ze C en D niet hebben opgelost, moeten ze daar een gebied ter grootte van ongeveer 2 voetbalvelden uitkammen. Later blijkt, dat ze op slechts één meter van de bewuste boom hebben staan zoeken, maar niet IN de boom hebben gekeken.

 

Dan komt midden in de nacht het volgende bericht:

Wil je het hele spannende forumverhaal lezen, klik dan

 

HIER

Foutje, hum

Na een weekje verwoed puzzelen door de forumkijkers ontdek ik dankzij een mailtje van geocache-vriend Loze Jorry, een foutje in een paar van de puzzeltjes. Oei! Net op tijd waarschijnlijk. Er is vermoedelijk nog niet in het veld gezocht en dus niet onnodig benzine verstookt.

Snel corrigeren dus.

Wil je het hele spannende forumverhaal lezen, klik dan

 

HIER

Gevonden

WBKWADRAAT heeft de GPSr midden in de nacht gevonden. Iedereen is benieuwd naar zijn verhaal, maar men moet wachten. Hij heeft die ochtend om 08.30 een belangrijke vergadering en pas ‘s avonds tijd als zijn kindertjes op bed liggen.

 

Toevallig heb ik hem een poos geleden tijdens het geocachen ontmoet en een foto gemaakt voor de ere-galerij.

 

Een collega van WBKWADRAAT, zich De Reisgenoten noemend, meldt dat WBKWADRAAT met grote grijns doch wat slaperig uit de ogen kijkend, hem de GPSr heeft getoond. Die zat nog in de doos. Voor mij het bewijs dat het verhaal klopt, want ik heb niemand verteld, dat ik de GPSr in de originele doos had ingepakt.

Wat een feest!.... Het Puzzelen

Vrijdagavond laat, eigenlijk zaterdagochtend, ben ik voor het eerst aan het puzzelen geslagen. Heerlijk, ik houd van puzzelen, ook voor de kerst toen ik nog niet aan geo-cachen deed (wat was dat ook al weer voor een periode?), was puzzelen al mijn hobby. Zaterdag verder geen tijd gehad, ouderwets klaverjassen bij mijn spelletjesclub dus zondagavond pas weer verder. Zoals het menigeen vergaan is, eventueel na voorbeeld, was A en B op te lossen, C en D las ik waren moeilijk die heb ik even laten liggen en de rest ging redelijk gemakkelijk. Toen begonnen de antwoorden binnen te stromen. Met dank aan Hil&Hal heeft Wilxlii de antwoorden van C en D nog even op zich laten wachten. Maandagavond eigenlijk ook weer te laat begonnen met C en D. Inmiddels was mijn antwoord van Y =1 in het water gevallen (2 tot de macht 0, 1 tot de macht 2, en 1 tot de macht 1. Machtsverheffen leek me wel een aardige na al dat geworteltrek). Maar goed dan blijven er 2 gebieden over. Een stuk weiland bij Babyloniënbroek.
(zie fotootje rechts)

Nee lijkt me niets. Dan een zandvlakte in Zeeland een stuk dichter bij de legger toch??
Daar lijken mij nog wel wat verstopplaatsen te zijn.
Op enig moment zag ik het stuk van teamnorden. Oké zij denken weer wat anders. Kan ik dat getal maken?? Ja inderdaad gaat dat vrij goed!!! Y = dus 6. Dan komen we dus hier uit. (zie fotootje links)

Een beetje raar. Maar niet onmogelijk. Inmiddels al een parkeerplaats opgezocht via Google Earth. Kat binnen gelaten. Sporttas klaargemaakt voor de dag erop.
12:05 Weer naar mijn werkkamer. Ja de hint is er al. Een paar minuten later heb ik de oplossing. En nu! Is Y goed? Zal ik gaan? Of morgenochtend vroeg? Ik heb al anderhalf flesje bier op en ben behoorlijk principieel. Nou als ik morgenochtend wakker wordt dan denk ik vast dat iemand me al voor is en bovendien moet ik al om 8:30 in Utrecht zijn.

Nu of niet.
Nu.

Wat een feest!.... Het Cachen

Met een flinke dosis adrenaline van het plezier en de spanning begin ik spullen te verzamelen.
Zaklamp niet onbelangrijk. Reservebatterijen (je weet niet hoe lang het zoeken gaat duren).
Paspoort! Is dat nog nodig? Toch maar even opzoeken. Kan hem niet vinden (echte man) dus mijn vriendin wordt langzaam wakker. Ga je weg? Ja. Heb je het eindcoördinaat? Ik denk van wel. (twijfel maakt zich even van mij meester). Is dit niet een beetje belachelijk? Ja, maar soms is het sterker dan mijzelf! Paspoort mee. Wekkertje mee met verse batterijen. (voor als ik hem in het donker niet kan vinden kan ik eerst gaan slapen en dan op tijd verder zoeken) Ik gris nog 2 bananen en een fles Fanta mee.
12:40 ik rij weg uit Ingen (Betuwe)
Een kwartier later bedenk ik mij dat ik geen telefoon heb meegenomen. Dat is stom zeg. Heen en weer kost nog een half uur extra en het wordt al een korte nachtrust. Ik rij door. Het bliksemt in het Oosten. Daar waar ik heen ga. Misschien had ik ook nog even op buienradar moeten kijken. Via Nijmegen richting Kleve. Op Google Earth gekeken hoe ik moest rijden. Dat was niet al te moeilijk.
Op het moment dat ik Nederland bijna uitrij. Politiecontrole!! Nou daar zullen we het hebben. Mijn elektrische raam klemt. Wat is dat nou weer, hij wil niet open? Piepend langzaam gaat hij naar beneden en net voordat ik bij de agenten ben schiet hij alsnog snel verder naar beneden. Ze kijken of ik de gordel om heb en wensen me een prettige avond. Pjieuw! Dat was zweten.
Het begint een beetje te regenen. In de verte bliksemt het nog! Is dit nou wel zo’n goed idee?

Het is hier aardedonker. Geen straatlantaarns. Ik moet af en toe mijn binnenlicht van de auto aandoen om te zien hoe ver het nog is op mijn GPS. Gelukkig verder geen auto’s achter me dus kan ik rustig met 50km het laatste stuk afleggen. Als mijn Gps 0 meter aangeeft sta ik stil en kan met moeite de ingang van de parkeerplaats die hier is ontwaren. Oké ik ben er. Ik hoor een auto aankomen. Snel licht uit voet van de rem en uit zijn achteruit. De regen is opgehouden. Spullen pakken. Nieuw coördinaat ingeven. Ik geloof zo’n 273 meter. Zaklamp aan, auto op slot. Ik hoor gekraak van takken! Zou er nog iemand bezig zijn?
Ik vind het eerste paadje en daarna ook het 2e paadje. Weer gekraak van takken. Ik zal wel een dier opgejaagd hebben Dan is het nog zo’n 55 meter. Mijn gps geeft regelmatig weak signal! Nu dan maar het bos in. Ombeurten schijnende op mijn gps (om mijn pols) of de grond voor mij ga ik langzaam verder. Gedachten als verstuikte enkels en nare klemmen proberen weg te drukken. Het is natuurlijk ook niet slim om midden in de nacht, alleen, zonder telefoon en dan ook nog in het buitenland te gaan cachen.
De afstand wordt steeds kleiner. Maar ook continue weak signal! Het is een dicht bos. Ik probeer naar boven te speuren waar het bladerdek wat opener is. Om vandaar uit weer verder te komen. Inmiddels afstand minder dan 10 meter. Ik zoek wat rond de bomen en aangewezen plaatsen om mij heen. Niets. Afstand is 33 meter. Ik ga weer opnieuw peilen. Langzaam lopend tot mijn gps weer sjoege geeft. Oke 15 meter die kant op. Ik loop die kant op en ga aldaar zoeken. Veel bomen hier zeg. Het lijkt wel een bos. Wat doe ik hier eigelijk. Nog maar weer eens peilen. Ja pijl beweegt weer. 12 meter die kant op. Lopen, voor me uit schijnen. Dikke boom. Hé kapot aan de zijkant lijkt het wel. Ik loop er omheen. En zie. YES!!

Daar ligt iets. Even de stukken hout weg en de plastic tas kan ik pakken. Voor de foto heb ik het weer even teruggestopt. Overigens kon ik niet zien wat ik fotografeerde zo donker was het. Je zag fractioneel iets minder dan op de foto maar wel duidelijk voor een cacher. Sinterklaas had dit pakje omwonden met 4 of 5 plastic tasjes om eea te beschermen. Nou dat is gelukt.
Welke kant op naar de auto? Ik ben mijn richting kwijt. Gelukkig biedt mijn gps uitkomst.
1:59:59 kijk ik op mijn horloge als ik weg rij.
Met al maar minder wordende bliksem achter me rij ik met een heel voldaan gevoel naar huis.
Mijn eerste nachtcache. Mijn eerste FTF en wat voor een!! Heel erg gaaf. Thuis snel even ‘gelogd’ om te voorkomen dat er meer gekken zoveel benzine zouden verstoken. 3:00 uur op bed. Met nog steeds wat adrenaline duurt het nog heel even voor ik slaap.

Wat een feest!.... Bedankt Wilxlii

Game over is eigenlijk geen leuke tekst. Het is heel jammer dat dit draadje stopt. Aan het aantal logjes te zien hebben best erg veel mensen hier plezier aan beleefd! Nu moeten we weer over gaan tot de orde van de dag.

Het verhaal van WBKWADRAAT