Start.Klats.Klets.Klits.Klots.Kluts.

De aanmoedigingsprijs

De Gouden Haiku

De Zilveren Haiku

De Bronzen Haiku

De publieksprijs

De troostprijs

January 28, 2007 by paroja

Zoekend naar Haiku

kwam paroja richting Delft

en ging blij weer heen

May 19, 2005 by Blurk

Melkchocolade

Lang niet zo lekker als puur

De zon smelt beide

November 13, 2005 by Twin Peaks

Lotte zegt Hai Koe.

Het beest graast rustig verder,

zegt geen boeh of bah.

May 11, 2006 by Team KIS98

Met de Meester mee

struinen in de diepe nacht

en het kwartje viel

May 2, 2005 by thex

Vervlogen jaren

omlijsten zijn gelaat.

Hoe jong nog zijn blik.

May 16, 2005 by Quaerens

Licht blauwe hemel,

Een sloot zwart van het veen,

Werd hier overbrugd.

May 21, 2006 by hejrom

Het zonnetje schijnt

Wij wandelen door het bos

Wat meer kan er zijn?

July 17, 2005 by Achtbaangek

Ik heb een potje

Met hazelnotenpasta

Onder brug gelegd

June 28, 2005 by Boudewijn

raadselachtigheid

oplossingsmethodieken

aha-erlebnis

 

Veel logs

De cache Haiku is een kraker! Veel onontdekt talent op het gebied van het componeren van haiku's geeft zich vol overgave over aan het dichten. Niet aan het rijmen, want dat mag niet bij een haiku. Tot 1-2-2007 kun je in de logs maar liefst 256 haiku's vinden. En er zitten heel mooie tussen. Tijd dus voor het toekennen van prijzen.

 

Zus Nynke

De cache Haiku is onstaan via mijn zus Nynke. Die is al heel lang liefhebber van deze bijzondere dichtvorm. Voor een cultuurbarbaar als ik kwam er pas een interessante toepassing voor dit fenomeen toen ik het geocachen had ontdekt. Bij die hobby kun je namelijk alles kwijt, maar dan in goede zin bedoeld natuurlijk. Speciaal voor mijn zus heb ik een geocache-account aangemaakt en hoewel ze zo nu en dan met me meeloopt om een cache te zoeken, heeft ze nog nooit gelogd. Wel kan ze via haar account een watchlist gebruiken en daar staat uiteraard de cache Haiku op. Elke gelogde haiku passeert altijd haar scherpe blik. Het spreekt vanzelf dat zij door haar jarenlange interesse een goede kijk heeft gekregen op de kwaliteit van haiku's.

 

Jury

Vanwege haar grote kennis en ontwikkeld gevoel voor haiku's heb ik mijn zus gevraagd zitting te nemen in de jury om vast te stellen wat de mooiste haiku tot dusver is geweest. Zij is overigens het enige jurylid. Dat is handig bij een eventuele stemming. Haar stem geeft dan de doorslag.

Met grote zorgvuldigheid heeft Nynke de taak op zich genomen alle gelogde haiku's nogmaals door te nemen en te bepalen welke de mooiste zijn.

Het juryrapport:

Pyne schrijft een haiku met eenvoudige en gewone woorden, bijna een opsomming van gegevens met al hun associaties zodat ik als lezer onmiddellijk ervaar wat Pyne ervoer. Hij weet als geen ander de oorspronkelijke emotie over te dragen in een hier en nu moment.

Er staat wat er staat en in deze haiku staat er meer.

Het juryrapport:

Axel-F maakt mij deelgenoot van zijn zelfverlossing en verlichting. Een Zen-ervaring dus.

Hij beroept zich in deze haiku op zijn intuïtie met uitsluiting van elke theoretische redenering. De Haiku kan in één ademtocht worden uitgesproken met een prachtige onverhoedse wending in de laatste zin.

Het juryrapport:

El adjudante schildert met deze haiku het landschap waar hij deel van uit maakt. Haiku is natuurpoëzie. El adjudante draagt treffend zijn eigen waarneming over; ik voel de elementen om hem heen. Ieder woord in deze haiku is raak.

Het juryrapport:

Kalkendotters begrijpen – bijna - waar het in een haiku om gaat: dertien woorden leveren een bijdrage in wat de schrijver wil uitdrukken. Kalkedotters weten dat lichtheid, onnadrukkelijkheid en speelse humor óók behoren tot het wezen van de haiku. Haiku betekent immers: schertsend gedicht. 

Het juryrapport:

Delta123 raakt mij met deze haiku diep. Het is akelig waar. Deze haiku moet door zoveel mogelijk mensen worden gelezen! Als de mensheid hierover gaat nadenken verandert de wereld! Vandaar de publieksprijs. 

Het juryrapport:

Skansen geeft in deze haiku de details heel direct weer. Haiku is immers waarnemen, zien en horen. Skansen beschrijft ook wat er niet is en daardoor krijgt ieder element uitzonderlijke aandacht en betekenis.

 

Eervolle vermeldingen

De volgende haiku's vallen in de categorie eervolle vermeldingen:

 

 

Buitencategorie

De volgende gedichten vallen in de buitencategorie:

 

Let op

Over de uitslag kan uitvoerig worden gecorrespondeerd. Het zal echter niets bijdragen aan het veranderen van de uitslag.

 

 

August 29, 2006 by Barny

Cache who

Dat is stoer

En ik

November 27, 2005 by Biertjuh

opnieuw terug ter plekke

de cache moest hier zijn

een found en de log geplaatst

August 21, 2005 by Team Minouschka

een log volgt nu snel

effe een mooie verzinnen

Dank voor de cache Willxii