Start.Klats.Klets.Klits.Klots.Kluts.

 

Zakmes

Altijd handig om een zakmes bij je te hebben. Vooral het Zwitserse zakmes met zijn talloze mogelijkheden van schroevendraaier tot flesopener, van kurkentrekker tot nagelvijl en van puntenslijper tot kappersschaar bewijst de mensheid al jaren goede diensten. "Kom", dacht ene Clyde England uit Australië een jaar of drie geleden, "Laat ik eens iets op de computer programmeren voor het geocachen, waar ik vele geocachers net zo'n plezier mee doe." Hij noemde zijn programma Geocaching Swiss Army Knife, afgekort GSAK. Nog dagelijks sleutelt hij aan zijn "kindje" om aan de voortdurende toenemende vragen van geocachers te kunnen voldoen. Je kunt het programma gratis gebruiken, maar Clyde vindt het leuker als je er iets voor betaalt. De meeste mensen doen dit, zodat Clyde intussen zijn baan heeft opgezegd en leeft van die vrijwillig betaalde opbrengsten van GSAK.

 

Tussenstation

Denk nou niet dat je vrolijk op stap kunt gaan met de brouwsels van Clyde. Het is geen echt zakmes. Je kunt het meer zien als de fabriek waar het zakmes wordt gemaakt. En die fabriek produceert allerlei zakmessen waarvan je zelf kunt bepalen hoe die eruit moet zien. Dat is natuurlijk mooi, maar betekent ook dat je je moet verdiepen in zijn "messcherpe" programma. Dat programma is namelijk een tussenstation tussen de enorme berg aanbod van www.geocaching.com en datgene aan informatie waar jij mee op stap wilt als je een dagje gaat geocachen. Met wat goede wil kun je overigens op internet nog wel meer van dergelijke programma's vinden, zoals bijv. GpxSonar.

 

Het aanbod

Op dit moment biedt geocaching.com al meer dan 350.000 caches aan en dat aantal groeit met de dag. In Nederland kun je al meer dan 3.000 vinden en ook dat aantal groeit gestaag. En al die caches zijn niet allemaal hetzelfde. Integendeel! Ze zijn er in alle maten en gewichten, in alle rangen en standen, in alle hoeken en gaten, je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er een cache van gebrouwen. Uit die veelheid kun je dus kiezen wat je wilt, denk je. Niks ervan! Als je een poos meeloopt in de geocache-wereld heb je al heel wat caches gevonden en tenzij je houdt van herhalingen, ga je niet 2x dezelfde cache doen. Dat wordt dus een hele uitzoekerij, welke caches je wel en welke je nog niet hebt gedaan. En dan nog wat. Niet alle caches zijn geschikt om te doen. Ze kunnen te moeilijk, te lelijk, te ver, te hoog, te diep, te ergerlijk of wat ook te te zijn voor jou. Ook een hele uitzoekerij. En dan komt GSAK in beeld om je te helpen.

 

Op stap

Stel je wilt een dagje op stap om te geocachen. Een paar multi's, een stel oppakkertjes, misschien een mysterie. Zo kun je van alles plannen, maar de praktijk leert dat het altijd anders gaat dan je dacht. Daarom is het verstandig gewoon een bepaald gebied uit te kiezen en daar flink rond te struinen. Maar welk gebied kies je? Het liefst een streek waar heel wat caches liggen die je nog niet gevonden hebt. Heb je zo'n omgeving gevonden, dan kun je erheen en alle cache-info meenemen. In het stenen tijdperk gingen we al die info uitprinten, zodat we met een dikke stapel papier in de auto ons een rotje zaten te zoeken naar de juiste print. Dat doen we dus niet meer, want we hebben nu de pocket pc tot onze beschikking. Daar kan heel veel info in zoals de cache-info, maar daarbij ook landkaarten met bovenstaande icoontjes om aan te geven wat voor soort caches het betreft.

 

Leve de pocket pc

Prachtige uitvinding zo'n kleine handzame computer die je zo in je binnenzak stopt. Dat vond Clyde ook en daarom heeft hij het programma gebouwd, dat de cache-info die je op geocaching.com vindt, erin kan proppen. Helaas is dat net zoals vele andere prettige zaken niet gratis.

 

Pocket queries

Zoals gezegd biedt geocaching.com op hun sites honderdduizenden caches aan. Die sites zijn gratis te bezoeken, zodat je alle info kunt uitprinten als je dat wilt. Voor 30 dollar per jaar kun je echter lid worden en dan komt er een mogelijkheid bij die zeer interessant is. Je kunt zogenaamde pocket queries ontvangen. Dat zijn pakketjes informatie van maximaal 500 caches per pakketje. En je mag helemaal zelf uitzoeken welke caches. Zo mag je dagelijks maximaal 5 van die zelf uitgezochte pakketjes aanvragen. Dat maximum is nodig, want de mogelijkheid wordt wereldwijd zoveel gebruikt, dat de geocaching.com computers bijna uit hun voegen barsten.

 

GSAK in

Na het ontvangen van de geocaching.com pakketjes komt GSAK in de picture. Met die pakketjes op zich kun je namelijk niks. Er zit natuurlijk wel structuur in, maar als gewone mensen heb je niet veel aan die structuur. Je moet alles in GSAK stoppen en als bij toverslag zit er dan wel een heldere structuur in de informatie. Dat pakketjes opeten door GSAK heeft Clyde zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Na het naar binnen werken krijg je bovendien keurig een statistiekje met de veranderingen. Zie hieronder een Belgisch pakketje van 474 caches.

 

Met GSAK spelen

Alles wat je in GSAK hebt gestopt, is duidelijk te lezen en te begrijpen. Dat is belangrijk. Hieronder zie je een stukje van zo'n overzicht. Het betreft hier caches die ik nog niet heb gevonden en die in de buurt liggen van 's Hertogenbosch. Je weet wel, het cache-dorado. Zo'n lijstje als dit krijg je als je een cache in dat gebied even aanklikt als "centrum". Ik heb dus "HALVE ZOOL 3: DE GEMENT" als zodanig aangeklikt.

 

Sommige caches zijn vetgedrukt. Voor die caches zijn zogenaamde additional way-points aanwezig. Extra coördinaten dus. Die heeft de cache-legger erbij gezet, omdat ze belangrijk zijn voor het vinden van de cache.

Als je een beschrijving van een cache uit het overzicht wilt bekijken: dubbelklikken op de naam en supersnel verschijnt de beschrijving. Die is wel in GSAK-vorm. Je springt niet naar geocaching.com. Kan handig zijn als je geen internet-verbinding hebt, want dan kun je toch de beschrijving lezen. Natuurlijk is het zo, dat als je WEL naar de beschrijving op geocaching.com wilt kijken, dat zulks in één muisklik kan, mits je internet verbinding hebt.

Uit de menustructuur kun je al zien, dat Clyde met ontzettend veel individuele wensen heeft rekening gehouden. Die mogelijkheden zijn veel te talrijk om hier allemaal laten zien. Ik toon je enkele opties die ik gebruik.

 

Cache-beschrijvingen naar pocket pc

Voor mij is het belangrijkste dat ik onderweg op mijn pocket pc alle cache-info bij de hand heb. Hieronder zie je een foto van het html-export-menu. (Het heeft geen zin erop te klikken...)

 

De html-gegevens worden weggeschreven naar een door mijzelf gekozen bestand. Via een speciaal programmaatje (active sync) wordt de hele verzameling dan overgeheveld naar mijn pocket pc en elke keer ben ik erg blij als ik zie dat al die info er keurig in is gestopt. Op dit moment heb ik ruim 1.100 caches in Nederland nog niet gevonden en de info van al die caches zit in mijn kleine handzame doosje. Hieronder zie je wat fragmenten hoe ik de info kan lezen op mijn pocket pc:

 

Je ziet het. De caches staan alfabetisch gerangschikt en behalve de cache-beschrijving krijg je ook de hints en de logs erbij. Smullen voor een cache-hunter.

 

POI naar pocket pc

De speciale punten op de landkaartjes worden POI genoemd, ofwel Points Of Interest. TomTom bedoelt daar eigenlijk benzinepompen, hotels, vliegvelden en dergelijke mee, maar wij zijn meer geïnteresseerd waar de caches liggen. GSAK kan die punten netjes toevoegen aan de POI. Je hebt ze al op de landkaartjes zien staan in het begin van dit artikel. Hieronder het export POI-menu:

 

Voor de eerlijkheid moet ik zeggen, dat om die POI op de kaartjes in de pocket pc te krijgen, er nog wel een beetje geprutst moet worden op dat apparaatje. Een kwestie van wat kopiëren en plakken. Het recept daarvoor heb ik ooit 3 jaar geleden van Achtbaangek geleerd en sindsdien gebruik ik dat probleemloos. En als ik het kan, kan iedereen het, denk ik zo.

 

Meer

Er kan nog ontzettend veel meer met GSAK, maar het heeft geen zin om dat allemaal te tonen. Probeer het zelf maar uit. Veel plezier ermee!