Start.Klats.Klets.Klits.Klots.Kluts.

 

Vroeger

Als je denkt dat geocachen alleen van deze tijd is, dan heb je het mis. Reeds in het oude Egypte werd deze hobby volop beoefend. Dat is echter pas onlangs wetenschappelijk vastgesteld. Men had al wel oude teksten gevonden, maar begreep de inhoud niet. Pas nu in deze tijd waar het geocachen alom om zich heen grijpt, wordt duidelijk wat in de oude teksten werd bedoeld. Deze teksten stammen uit een periode van ongeveer 4000 jaar geleden en zijn gevonden in centraal Egypte in de buurt van de bekende piramides.

 

L'histoire se répète

Niks nieuws onder de zon dus, het fenomeen geocaching. Het is natuurlijk wel interessant te weten wie zich destijds met deze hobby bezighielden. De slaven kunnen we gevoeglijk uitsluiten, of het moet al zijn dat ze werden ingezet om caches op lastige plekken te graaien. Het is heel goed voorstelbaar dat een slavenbezitter geen zin had zijn vingers te branden aan een cache die bij voorbeeld de hele dag in de gloeiende zon had liggen bakken. Geloof maar dat die ammo-kistjes heet konden worden.

Uit onderzoek blijkt dat vooral de welgestelde middenklasse die verder weinig om handen had, voldoening vond in het schatzoeken. Gemeenlijk gingen ze met groepjes op stap en een enkele maal werd er een event georganiseerd. De cache-info via de beschrijvingen konden ze lezen op enkele vastgestelde plekken, zeg maar een soort van bibliotheken. Daarna gingen ze welgemoed op stap, want ook al destijds was geocachen een hobby waar men plezier in had.

 

Multi-cache

Hiernaast zie je de tekst van een multi. Zoals je ziet hebben ze veel aandacht besteed aan een mooie lay-out. Eerst de cache-tekst, vervolgens aanwijzingen hoe de cache voorzichtig te openen, enkele gegevens betreffende de inhoud van de cache en ten slotte rechtsonder een hint.

 

Natuurlijk ben je razend benieuwd naar de vertaling (tenzij je goed opgelet hebt op school bij de oud-Egyptische les, dan kun je het zelf lezen.).

Hier komt ie:

 

 

"Deze wandelcache van ongeveer 2 JTRW gaat langs een aantal van de vele vennen die de El-Gisa rijk is.

De route gaat door een natuurgebied, hou je aan de regels die hier gelden, vooral, blijf op de paden.

De cache zelf ligt buiten El-Gisa, en pas de laatste 5 mh hoeft er van het pad afgeweken te worden.

De kameel kan geparkeerd worden (ongeveer 20 parkeerplekken) op de aangegeven coördinaten. De way-points onderweg zijn duidelijk aangegeven met koperen tags."

 

 

(1 JTRW=10,5 km; 1 mh = 52,5 cm)

 

"Inhoud van de cache bij plaatsing:

1 logtablet, hamertje en beiteltje (niet meenemen), beeldjes van Ra, Maät en Horus, 1 masker, 1 TB. Probeer gelijkwaardig te ruilen."

 

"Hint: baqre rra ina qr cvenzvqr nstrinyyra ebgfoybx"

 

Traditional

Let ook hier op de schitterende lay-out. Het moet op deze wijze ongetwijfeld een waar genoegen zijn geweest deze cache te gaan vinden.

 

Zoals je ziet zijn de coördinaten duidelijk aangegeven. Je ziet ze in de bovenrand van het tablet gegraveerd staan.

 

De korte tekst luidt:

 

"Een eenvoudige oppakker in het wonderschone westelijke

Nijlgebied. Veel plezier met de wandeling."

 

Mysterie

Hieronder zie je een gedeelte uit een beschrijving van een mysterie-cache. Dit is de vertaling:

 

"... ga 2,4 JTRW oost en zoek daar de verborgen aanwijzing vlakbij het water. Pas op voor drijvende rieten mandjes..."

 

(1 JTRW=10,5 km)

 

Uiteraard heeft men hieraan voorafgaande een puzzel moeten oplossen, maar helaas ontbreekt deze puzzel op het tablet.

 

Found

Hiernaast een found log. Zoals je misschien ziet, is de vinder behoorlijk enthousiast:

 

"Hallo all!

Mijn eerste FTF! Ik was net mijn vriend Mido voor. Voor mij dus goud en voor hem zilver.

Groetjes, Ramses27."

 

Flut log

Uit de tekst hiernaast blijkt dat de kwaliteit van de logs net als in onze tijd soms onder de maat was.

 

Dit is de vertaling:

 

"Wij haden de cahce snel gefonden. Snel weer verder."

 

Plezier

Zoals je ziet, straalt het plezier er meestal van af, zowel in de cache-beschrijvingen als in de logs. Ook de oude Egyptenaren die eenmaal kennis hadden gemaakt met het spelletje, zullen wel een of andere vorm van verslaving hebben vertoond. Dat kan bijna niet anders.

Geocoins

Wat je misschien zal verrassen: geocoins vormden een ware hype in het oude Egypte. Je had ze in alle soorten en maten en kleuren en vormen. De fantasie van de Egyptische ontwerpers kende geen grenzen. Helaas zijn de meeste van de juweeltjes in de loop der jaren verloren gegaan.
Hiernaast zie je een coin gevonden in de buurt van Alexandrië, zoals duidelijk op de munt valt te lezen.