Start.Klats.Klets.Klits.Klots.Kluts.

 

Vragen

Is het je wel eens gebeurd, dat je op een pittoresk bruggetje stond, dat er toen iemand langs je heen liep met een mobieltje in de hand en waarvan je de indruk had dat ie je probeerde weg te kijken van die mooie plek?

Of zat je soms eens na een wandeling heerlijk op een bankje van je rust te genieten en nam er iemand naast je op het bankje plaats die een soort ongeduld uitstraalde, alsof ie liever alleen op het bankje wilde zitten?

Of zag je eens bij je overburen een onbekende in de tuin scharrelen waarbij een soort kistje uit de grond kwam, dat een poos later op geheimzinnige wijze weer in dezelfde grond terug verdween?

En wil je weten of deze zaken met elkaar te maken hebben en of jij je zorgen moet maken?

Ja? Lees dan verder.

 

Sekkie

Wat is er aan hand? Waarom dat gedoe op bruggetjes, bankjes en in tuintjes? Had je te maken met brugwachters, bankemployé's of tuinlieden? Hoogstwaarschijnlijk niet. Waarmee dan wel? Blijf niet langer in spanning, want hier komt het antwoord: het is een geheimzinnige vrij nieuwe sekte. De sekte heeft wel een naam, maar die houden we geheim. Wat je wel moet je weten is, dat deze sekte totaal ongevaarlijk is, in het algemeen natuurliefhebbend, graag een eindje wandelt, veel om zich heen kijkt en eigenlijk nauwelijks geïnteresseerd is in bruggetjes, bankjes en in tuintjes. Nu breekt misschien je klomp, want precies op die plekken trokken ze je aandacht. Maar het is eigenlijk nog gekker, want deze sekteleden presteren het om elkaar op deze vreemde wijze bezig te houden. Hoe? Lees verder. Maar eerst nog dit. De term sektelid is fout, want men is geen lid. Eigenlijk is men een beetje gek, maar dan in de goede zin van het woord. Je kunt ook gek zijn op je vrouw, je man, je kind, rode kool, dansen, enzovoort. Daarom noemen de "sekteleden" elkaar: "Sekkie". Dat is een combinatie van sekte en gekkie.

 

Internet

Zoals je weet staat het internet barstens vol met alles wat de mens kan bedenken. Logisch dat je daar ergens informatie kunt vinden over deze mysterieuze sekte. Zoek maar niet, want je kunt hier alles erover lezen. Hier komen een paar aantallen: wereldwijd 350.000, Nederland 3.250. Dat zegt jou misschien niks, maar de sekkies kicken daarop. Het zit dag en nacht in hun hoofd en wat het ergste is, die aantallen nemen voortdurend toe! En dat doen ze zichzelf aan! Tijd voor wat meer duidelijkheid. Lees verder.

 

Kessie

De aantallen die net genoemd zijn, betreffen allerlei soorten dingen waar je iets in kunt stoppen. De sekkies hadden gewoon teveel van die spullen en hebben daarom besloten er iets creatiefs mee te doen. Ze hebben ze verstopt! Waar? Overal. Je kunt het zo gek niet bedenken, of ze hebben er hun overbodige spullen gedumpt. Omdat de sekkies inzagen, dat ze zo mooi van niet meer gebruikte spullen konden afgeraken zonder het in de afvalbak te smijten, hebben ze de verstopte kistjes, doosjes, bakjes, potjes, etc eerst ook nog gevuld met spulletjes als: poppetjes, peppetjes, pippetjes, puppetjes, pappetjes, kortom prullaria. Gewoon todeledoki ermee en gniffelend en handenwrijvend weer naar huis. De sekkies hebben een mooi woord bedacht voor deze verstopte kistjes, doosjes, bakjes, potjes, etc, namelijk: kessie. Dus sekkies verstoppen kessies. Dat dit duidelijk is.

 

Gepessie

Zoals je misschien weet, vergeten kraaien nooit waar ze hun voedsel hebben verstopt. Maar mensen zijn geen kraaien, dus hebben ze daar iets op bedacht. Er zijn apparaatjes in de handel waarmee je kunt onthouden waar je iets hebt neergelegd. Die apparaatjes zijn behoorlijk prijzig, maar daar malen de sekkies niet om. Ze hebben allemaal zo'n ding en nadat ze hun kessies hebben gedumpt, gaan ze heel precies de locatie op het apparaatje registreren. Handig indien je nog eens wilt kijken of de kessies er nog liggen. Maar, en nu komt het, ook handig als anderen willen kijken of die kessies er nog liggen. Het enige wat ze daarvoor moeten weten, is de informatie die een sekkie ooit heeft opgeslagen. Die laatste doet daar echter niet moeilijk over en vertelt gewoon op internet wat ie in zijn apparaatje heeft staan. Zo kunnen alle sekkies elkaars kessies terugvinden. Uiteraard zijn ook deze apparaatjes zodanig belangrijk, dat sekkies er geen informatie over weggeven. In het algemeen doen ze net of het een mobieltje is, want dat wekt geen opzien. De sekkies noemen de apparaatjes: gepessies.

 

Genieten

Nu zul je je afvragen, wat daar nu leuk aan is, om te kijken of andermans prullen er nog liggen. Het antwoord is simpel: De kessies liggen vaak op heel mooie plekken. Ze lokken je als het ware naar de leukste plekken. Dikwijls moet er flink gewandeld worden om de verstopplek te bereiken en daar houden de sekkies van. Ook hebben sommige sekkies bedacht, dat het leuk kan zijn om de informatie die je nodig hebt om de prullen te vinden, te versleutelen. Anders gezegd: ze hebben er een puzzeltocht van gemaakt. Sommige sekkies hebben bovendien bedacht, dat het aardig is om in sommige kessies leuke spullen achter te laten, bij voorbeeld speciale munten. Die zijn duur en daarom zeer gewild. Genieten dus als je zo eentje vindt. Je mag zo'n munt meenemen, maar er wordt van je verwacht dat je die munt, als je weer eens op stap gaat, in een ander gevonden kessie achterlaat. Zo kan ieder sekkie ervan genieten.

 

Strijd

Behalve genieten doen de sekkies nog meer en dat is eigenlijk niet zo mooi. Het is waarschijnlijk ontstaan uit een soort competitiedrang die diep in de mens aanwezig is, dus ook bij sekkies. Als een sekkie namelijk ergens een nieuw kessie neerlegt en op internet vertelt waar ie dat heeft gedaan, worden heel wat andere sekkies ontzettend wakker, ook al is dat midden in de nacht. Ze springen onmiddellijk in de auto met hun gepessie en scheuren naar de aangeduide verstopplek. Waarom? Ze willen er als eerste zijn. Belachelijk natuurlijk, want meestal is er niets bijzonders te zien aan zo'n nieuw geplaatst kessie. In het kessie zit echter een notitieboekje waar de sekkies hun naam in moeten schrijven als ze het kessie hebben gevonden en blijkbaar zijn er sekkies die daar als eerste hun naam willen zien prijken. Het ergste is nog, dat ze dan luidkeels roepen en met grote letters schrijven dat ze de eerste waren. Alsof dat belangrijk is. Voor hen blijkbaar wel. Het allerergst is, dat er een sekkie is die op internet een klassement bijhoudt van al die eerste vindingen.

 

Gesloten

Het is misschien nu duidelijk dat de sekkies een tamelijk gesloten gemeenschap vormen binnen onze maatschappij. En wellicht is ook duidelijk dat deze aan hun hobby verslaafde mensen niet gevaarlijk zijn. Dat is waarschijnlijk het belangrijkste te weten. En, o ja, personen die niet tot deze selecte groep behoren, noemen ze: dreuzels.