Start.Klats.Klets.Klits.Klots.Kluts.

 

Training

Ken je het verhaal van die geocacher die zijn hond had afgericht om caches te vinden? Dat was goed gelukt. Regelmatig kwam het brave dier kwispelend aangelopen met een cache in de grijnzende bek. Dat was heel mooi maar tegelijk ook een probleem voor zijn baas. Waar had zijn trouwe viervoeter het ding gevonden? Helaas kon het beest dat niet uitleggen.

Wil jij je hond ook trainen om caches te vinden en heb je een Border Collie, een Poedel of een Duitse herder, dan zit je goed. Tests hebben uitgewezen dat dit de intelligentste honden zijn. Je kan het trainen wel vergeten als jouw exemplaar een Bulldog, een Basenji of een Afghaanse hond is, want die zijn daarvoor te dom, blijkt uit dezelfde test. Maar ze zijn misschien wel lief en dat is ook heel wat waard.

 

Canis

Zoals je misschien weet is de officiële naam voor een hond: Canis lupus familiaris. Daarin staat het woord lupus en dat betekent: wolf. Wolven acteren altijd in een groep en aangezien de hond afstamt van de wolf, gaat het dier graag op stap met anderen, ook al is dat een mens. Wat de hond vooral waardeert, is de jacht. Vroeger op voedsel, tegenwoordig op caches. Dat doet ie trouwens alleen maar als ie voelt, dat zijn baas op jacht is. Hoe fanatieker je aan het geocachen bent, hoe fijner je hond dat vindt.

 

Foei

Een veel voorkomende hondennaam is: Foei. Meermalen tijdens het geocachen heb ik dat ervaren. En meestal betreft het honden die tegen je opspringen. Aan de reactie van het baasje kun je dan horen wat de naam van de hond is: "Foei, dat mag je niet doen!" klinkt het dan of woorden van gelijke strekking. Persoonlijk zou ik mijn trouwe volgeling anders noemen.

 

Cachen met de hond

Meestal is het fijn om je geliefde huisdier bij je te hebben op jacht naar de cache. Soms ook niet. Dat ligt niet aan de hond, ook niet aan jou, maar aan omstandigheden buiten je macht. Er zijn namelijk gebieden waar honden verboden zijn. Dat weet elke hondenbezitter maar al te goed. Helaas gebeurt het zo nu en dan dat een cache-legger er niet attent op is, of honden wel zijn toegestaan op zijn cache-route. En dan staat het soms niet in de cache-beschrijving. Erg vervelend als je met je lieve dier voor zo'n verbodsbordje staat. Hierbij dus een oproep aan alle cache-leggers om hondenvrije routes te maken en als dat echt niet kan, dit duidelijk in de cache-beschrijving te vermelden. Hondencachers zullen je dankbaar zijn.

 

Hondencaches

Tot dusver zijn er in Nederland totaal 9 caches verschenen met het thema hond. Niet veel. Erger is dat drie ervan intussen alweer zijn gearchiveerd. Dit waren en zijn ze:

 

Braaf! - een cache voor de hond (archief, maar komt ooit weer terug)

Dog-candy cache
Doggy in the Window

Honden Call (vernieuwde coördinaten) (archief)

Honden los!

Hondenrondje

Omfietskunst: Honden

Rondje voor 't Hondje (archief)

Showdogs

 

Logisch redenerende ligt er nog een groot terrein braak voor hondencaches. De hond wil wel. Nu de mens nog.

Wat de foto's betreft gaat de speciale dank uit naar de honden van:

Eniram&Andemo, Biertjuh, Delta123, Dwarreltje, Fastronald, GpsEdwin, gr, Happy Rabbit, KarelKraak, Limboos, Lteunis, Megaheks, Nelson45, Pa en Ma Beer, Ruud4d, Team Tobi, Zathras.