Contact:

email adres

(je snapt me wel)

WortelGPSr

free counters

Cache types en grootte van de doosjes

In de geocache-wereld kun je maar liefst 14 cache-types tegenkomen. Sommige types veel en sommige types nauwelijks of helemaal niet (meer).

De grootte van caches varieert van heel groot tot heel klein.

 

 

traditional_72Traditional cache

Met dit type is geocaching begonnen. Op 3 mei 2000 verstopte Dave Ulmer in de Verenigde Staten een blik bonen en op internet vermeldde hij de coördinaten waar je het kon vinden. Zo ook met de huidige traditional: bovenaan de cache pagina staan de coördinaten van de cache. Dit type bestaat dus uit slechts één way-point.

 

 

multi_72Multi-cache

Een type met meerdere locaties. Aan het eind bevindt zich de cache. Er zijn vele variaties. De eenvoudigste is de offset-cache. Op het startpunt vind je de aanwijzing naar de cache. Een offset-cache heeft dus twee way-points. De meeste multi-caches hebben meer way-points. Als alle tussen-way-points in de beschrijving worden genoemd en er niet gerekend hoeft te worden, spreken we van een kristal-multi.

 

 

unknown_72Mystery of Puzzel cache

Alle caches waar "iets" mee is. Kenmerk is, dat er allerlei 'problemen' moeten worden opgelost om te kunnen loggen. Het betreft meestal vooraf een puzzel. Ook bonuscaches waarbij men eerst een aantal andere caches uit een serie moet vinden. Verder velerlei creatieve hersenspinsels van cache-leggers waarbij info moet worden verzameld gevonden om de coördinaten van de mystery cache te verkrijgen.
Soms zijn er extra voorwaarden zoals een foto plaatsen bij de log, de cache-legger een code sturen of bepaalde gegevens vermelden in de log.

Opmerking:
Sinds eind 2009 mogen geen voorwaarden meer worden gesteld om een cache te loggen. Cache-leggers kunnen natuurlijk nog wel vriendelijk vragen om extra dingen te doen bij het loggen en vriendelijke geocachers zullen dan zeker positief op die vraag reageren.

 

 

letter_72Letterbox hybride

Bij dit cache type worden geen coördinaten gebruikt. Het stamt eigenlijk nog uit oude tijden toen er nog geen GPS-apparaten waren. De cache dient gevonden te worden via aanwijzingen in het veld.

 

 

wherigo_72WherigoTM cache

Interactief avontuur. Bij dit cache type heb je een speciaal GPS-apparaat nodig waarin je een zogenaamde Wherigo cartridge kunt downloaden. De cartridge bevat alle ingrediënten voor een live avontuur.

 

 

event_72Event cache

Bijeenkomst van geocachers.

 

 

 

mega_72Mega-Event cache

Bijeenkomst van minstens 500 geocachers. Meestal jaarlijks gehouden en daarbij ook geocachers uit het buitenland aantrekkend.

 

 

cito_72Cache In Trash Out event cache

Speciaal event - meestal CITO genoemd - waarbij men de boswachter helpt met het onderhoud van het bos. Dit kan bij voorbeeld door rommel te verwijderen (zoals oorspronkelijk bedoeld), maar ook andere werkzaamheden worden vervuld, zoals heide onderhoud door dennen te verwijderen. Het doel is een goede verstandhouding met de boswachter zodat hij meewerkt aan het plaatsen van caches in zijn gebied.

 

 

earthcache_80Earthcache

Bij dit cache type wordt aandacht gevraagd voor een bijzondere plaats op onze aardbol. Bedoeling is daarvan iets te leren en men moet dat bewijzen door correcte antwoorden op vragen aan de bedenker van de Earthcache te sturen. Bovendien een foto, dat men er geweest is. Er ligt namelijk geen cache. Kijk eventueel op: http://www.earthcache.org/.

 

 

ape_80Project A.P.E. cache

In 2001, werden 12 geocaches geplaatst in samenwerking met 20th Century Fox om de film "Planet of the Apes" te promoten. Er werden speciaal gemarkeerde ammo containers gebruikt. Er schijnen nog een paar daarvan over te zijn.

 

 

mazelogo_cachetypeGPS Adventures Maze Exhibit

Een cache type om mensen meer te leren over navigatie en geocaching. Schijnt soms op te duiken op Amerikaanse events.

 

 

 


 

Grandfathered cache types

In de loop der jaren heeft geocaching.com een aantal cache types afgeschaft. Ze worden niet meer goedgekeurd. Degenen van vroeger die er nog zijn, mogen echter blijven. Je komt ze dus nog wel tegen.

 

virtual_72Virtuele cache

Dit cache type is ontstaan toen bleek, dat op sommige mooie plekken niet een cache geplaatst kon worden. De oplossing was de virtuele cache. Ga erheen, maak een foto, beantwoord een vraag en klaar. Toch wilden geocachers liever een echte cache vinden.

 

 

webcam_72Webcam cache

Ga voor een openbare webcam staan en vraag iemand om vanaf de pc een foto te maken via de webcam. Als je dit leuk vindt, ga dan naar: www.waymarking.com.

 

 

locationless_72Locationless (Reverse) cache

Eigenlijk het omgekeerde van een traditional cache. Vind op een bepaalde locatie een speciaal object en leg de coördinaten vast. Als je dit leuk vindt, ga dan naar: www.waymarking.com.

 

 

 

Caches heb je:

van heel groot tot heel klein

 

 

 

 

 

 

geocache_large

Large (meer dan 20 liter)

 

 

 

 

 

geocache_regular

Regular (1 - 20 liter)

 

 

 

 

 

geocache_small

Small (0,1 - 1 liter)

 

 

 

 

 

geocache_micro

Micro (kleiner dan 0,1 liter)

 

 

 

 

 

geocache_nanoo

Nano (kleiner dan 0,01 liter)
(geen officiële grootte)

 

 

 


 

  

1 miljoen!

11-03-2010

 

Sinds vandaag liggen er 1 miljoen caches verstopt op onze aardbol.
Hiermee worden actieve caches bedoeld. Er zijn er al veel meer geplaatst geweest, maar veel daarvan zijn intussen alweer verdwenen. Nog niet eerder lagen er op een bepaald moment zoveel actieve caches.

Het is trouwens een verdubbeling sinds december 2007. In mei 2000 is de eerste cache geplaatst.

In Nederland  liggen er op dit moment 9.293 caches.

 

 

 2 miljoen!

28-02-2013

 

Sinds vandaag liggen er 2 miljoen caches verstopt op onze aardbol.
Hiermee worden actieve caches bedoeld. Er zijn er al veel meer geplaatst geweest, maar veel daarvan zijn intussen alweer verdwenen. Nog niet eerder lagen er op een bepaald moment zoveel actieve caches.
In nog geen drie jaar tijd is het aantal caches verdubbeld. De vorige verdubbeling duurde 3 jaar en 3 maanden. 

In Nederland liggen er op dit moment ruim 22.000 caches. 

 3 miljoen!

17-04-2017

 

Sinds vandaag liggen er 3 miljoen caches verstopt op onze aardbol.
Hiermee worden actieve caches bedoeld. Er zijn er al veel meer geplaatst geweest, maar veel daarvan zijn intussen alweer verdwenen. Nog niet eerder lagen er op een bepaald moment zoveel actieve caches.
Het heeft meer dan 4 jaar geduurd voordat er weer een miljoen bijkwam. Het tempo is gedaald.

In Nederland liggen er op dit moment 35.450 caches. 


Op 1 januari tel ik altijd hoeveel caches er wereldwijd in die landen liggen waar geocaching serieus wordt beoefend.
Het overzicht daarvan kun je 
hier bekijken.