19-08-2018

Flink wat multi's. Daarvoor toog ik naar Goeree, alwaar de Duintoppers legio mogelijkheden bieden.

 

multi26769. D' Onlanden by de duintoppers
26769smileyDe laatste cache voor mij vandaag, hier op de westkant van Goeree. Volgens een beschrijving op internet heeft dit gebied zich de laatste jaren ontwikkeld tot dotterbloemgrasland. Da’s mooi, maar dotterbloemen bloeien niet meer in augustus. Volgens diezelfde beschrijving groeien hier rietorchis, brede orchis, addertong, grote ratelaar, gevleugelde hertshooi, de koekoeksbloem en de stijve ogentroost. Maar hoe ik ook keek, geen van alle gezien. Ik zag alleen de cache en nam daarmee voor de zoveelste keer afscheid van het altijd gastvrije Goeree. TFTC.

multi26768. Straatnamen #17 - Blomweg by de duintoppers --> adopted from livingdreams<3
smileyUitermate leuk die straatnamen, maar hoe kom je hier als fietser over het kruispunt met de N57? Niet dus. Voor fietsers verboden. Zo moest ik die hele Blomweg 2x fietsen om aan de overkant van de N57 te komen. Omweg van dik 2 kilometer voor een hemelsbrede afstand van 100 meter. Maar eerst moest ik hier een cache vinden. Dat bleek niet zo lastig gelukkig. En nog een flinke kist ook. Ik heb er flink wat TB’s in gemikt en daarna mocht ik de genoemde flinke omweg fietsen. TFTC.

multi26767. Monument WO2 - Kilhaven by de duintoppers
26767smileyIn WOII veel ellende. Om Duitsland op de knieën te krijgen, werd er volop gebombardeerd. Die vliegtuigen vlogen daarbij over Nederland en heel wat daarvan werden het haasje door Duits afweergeschut. Zo ook hier eentje op 5 april 1945. Nog een wonder dat drie bemanningsleden het neerschieten overleefden, want het vliegtuig vloog erg laag, zodat nauwelijks tijd was voor het uitvouwen van parachutes.
Precies waar één van die overlevende bemanningsleden neerkwam, lag de cache. TFTC.

multi26766. Kilhaven - Ouddorp by de duintoppers
smileyNiet echt een haven dus. Meer een virtuele haven. Ook mooi. Er was even sprake van een Romeinse haven, maar dat werd door een deskundige naar het rijk der fabelen verwezen. Geen rode vlag of rood licht meer. Maar wel een cache. TFTC.

multi26765. Ouddorps dialect by de duintoppers --> adopted from livingdreams<3
smiley(Taalkundige als ik ben. Hier mijn log in onvervalst Ouddorps.)
Wa ken joe allemoal doewe in Oudurp as joe gjin lus ha te geokesj’n? Joe ken joe by vorbuld in’e escape room The Cube op’eborrege laote’n um doar dan binn’n ‘n ure wer uut te komm’m. Oak berstet er ven’e speuletuun’en veur de klientjies.
15120Hou joe ven ieswekking heugt’n, klimp den op’e toor’n van Oudurp. ‘n besoek an mool’n De Windvang is oak nooit wegge, mar kiek uut veur’e meuln’r wan da’s ‘n kittig kletsman. Vaorder bint der museum’s en ken joe op’e strang’n joe lolle up. Kaort segt, joe ken bieter gaon geokesj’n, wan den viend joe meugelijk dies’ kesj. TFTC.

multi26764. Ambassadeur van GO #7 Peter Grinwis by peterseli
smileyOpen deuren hier in Ouddorp? Niks ervan. Zwart van kleur en hermetisch gesloten. Ze hoefden niet open, maar alleen geteld te worden. Aan drie kanten van het gebouw. En daarna de cache graaien. Dat lukte met moeite. TFTC.

multi26763. Verborgen schatkamer by de duintoppers
smileyPakweg 800 nachtvlindersoorten in Nederland. Daar keek ik wel van op. Volgens de Vlinderstichting zijn het er zelfs 920 soorten. Het verschil zit hem erin, dat veel nachtvlinders gewoon overdag vliegen. WAAROM NOEM JE ZE DAN NACHTVLINDERS? Omdat ze geen knopje aan de antenne hebben. Die lepidopteristen toch.
Na het rekenwerk vlinderde ik blij naar de cache. TFTC.

multi26762. de Strandstoel #2 by de duintoppers
26762smileyPloeterend door een stukje Ouddorpse jungle en daar geheel vastlopend, bekroop mij een vervelend gevoel: hier klopt iets niet. En inderdaad, mijn berekening was niet wat het moest zijn. Tsja, dat heb je met strandstoelen en strandballen. Een herberekening wees naar een geheel andere en logischer locatie. Keurig de hint opvolgend moest het nu wel goed gaan. Totdat...
Totdat weer een vervelend gevoel opdook in mijn al behoorlijk vermoeide lijf. Net namelijk ruim 300 meter met het vouwfietsje aan de hand gestrompeld over een hobbelig graspad. Conclusie: verkeerde graspad. Locatie cache aan de andere kant van de snelweg.
Dat heb ik ter plekke meesterlijk opgelost al zeg ik het zelf. Desondanks nogmaals dik 300 meter terug over het nog steeds hobbelige graspad. TFTC.

multi26761. Met Max op de fiets by de duintoppers
smileyEven dacht ik dat het hier Max Verstappen betrof, maar het bleek een jonge Speurder te zijn die hier regelmatig vertoeft. Fietst graag op dit voormalige eiland, net als ik. Bij de cache aangekomen, kon ik constateren, dat de CO alleen nog gekookte eitjes eet. TFTC.

multi26760. Werken aan een levend landschap by de duintoppers
26759smileyRuige struikrovers zouden hier goed werk kunnen doen. Oprukkend struikgewas moet namelijk uitgeroeid worden om een gevarieerd landschap intact te houden. Nu doet Natuurmonumenten dat, zodat typische planten en dieren zich hier thuis voelen, zoals muizenoortje, roodborsttapuit, zomertortel en sint-jakobsvlinder. Het meest thuis voelt de CO zich hier op Goeree en ook ik kom er graag. TFTC.

multi26759. Een bankje - #41 by de duintoppers
smileySchijnbaar achteloos bewoog ik mij langs de meute die gezellig de picknicktafel bevolkte, bewonderde de aanwezige flora en richtte mij op het infobordje, waarop stond vermeld hoe koeien hier de duinvalleien op orde houden. Ook rekende ik dat het lieve lust was. En dat alles precies lang genoeg om het gezelschap te doen ophoepelen, hetgeen overigens niet nodig was, want de cache lag niet onder de picknicktafel. TFTC.

multi26758. Tooltje #05 by de duintoppers
smileyNa 5 minuten vergeefs zoeken besefte ik plots dat dit een multi was. Ik sloeg mij niet voor de kop, want dat was niet handig met een handvol spullen, waarvan ik overigens totaal de bedoeling niet snapte. Vele minuten verliepen, waarin mijn hersens amechtig knarsten en kraakten. Wat was hier de bedoeling? Onderwijl speelde ik maar wat met de gevonden prullaria en tot mijn stomme verbazing openbaarde zich onverhoeds de oplossing. Kon ik toch verder en de fraai verborgen cache vinden. TFTC.

multi26757. Het Belevingsbos by de duintoppers
smiley(Sonnet met dank aan Martinus Nijhoff)

Ik ging naar Goeree om de Punt te zien.
Ik zag het Belevingsbos van alle zijden,
Probeerde geen enkel waypoint te vermijden,
Zag munt, heelblaadjes en nog een soort of tien.

Smalle paden en onverwacht opdoemende vennen.
Mijn hoofd vol van het landschap, wijd en zijd
Wandelde ik midden in de oneindigheid.
Graag liet ik mij door moeder natuur verwennen.

Waar beter dan in deze heerlijkheid
Een drie kilometer lang rondje draaien
En tegelijk met vijf windsnelheid

Onder takken die zwaaien
Met grenzeloze zekerheid
Eindelijk de cache graaien.

multi26756. de Geheimzinnige strandpaal by de duintoppers
26757smileyHoe geheimzinnig wil je het hebben? Een betonnen paal midden in het bos. Nog geheimzinniger was het feit, dat nog ik geen kwartier later op precies zo’n paal stuitte elders in het bos. De CO denkt dat het een strandpaal is. Volgens mij niet, want dan zouden ze verschillende coderingen moeten hebben. Ik houd het erop dat het met WOII heeft te maken. Ik kan dus geen einde maken aan de geheimzinnigheid, maar wel vond ik een fraai verborgen cache. TFTC.

multi26755. Tobruk bunker by de duintoppers
smileyWie kent de stad Tobruk niet? Gelegen aan de kust in het oosten van Libië en bekend door bunkers die de Italianen er in 1941 bouwden. Liever was de stad bekend geworden door prachtig keramiek, maar helaas hadden ze dat daar niet.
Terwijl kindertjes de bunker hier aan de Goereese Punt van binnen bekeken, stond ik ervoor te rekenen en warempel nog goed ook, want even later kon ik de eerste cache vandaag van mijn worteltekening voorzien. TFTC.