12-05-2018

Oostkant van het Zeeuwse eiland Noord-Beveland rondgefietst en niet altijd over gebaande paden.

 

traditional26373. Emelissedijk, eindeloos eiland by snuffellief
26373smileyIn 1532 gebeurde het. De Allerheiligenvloed en weg was Emelisse, inclusief gasthuis en klooster. Nooit meer iets van het dorp teruggevonden. Zou het mij vandaag wel lukken om nog iets uit dat verleden terug te vinden? Nee, ook niet, maar ik vond wel wat anders. Ook mooi. TFTC.

traditional26372. GC Rogier goes Geersdijk by GC Rogier
smileyHet lastigste voor mij was het bereiken van dit Zeeuwse dorpje. Ik koos een verkeerde aanvliegroute en belandde op mijn vouwfietsje op een schier onmogelijk te fietsen grindpad, dat bovendien richting Kortgene liep en niet naar Geersdijk. Gelukkig kon ik mij ongezien via een kale akker toch naar Geersdijk slepen, waar het vinden van de cache een eitje bleek. TFTC.

traditional26371. Zicht op hangcultuur by snuffellief
smileyZeeland staat bekend om zijn hangcultuur. Zijn het niet de blauwe tonnen met mosselen, dan is het wel de hang naar zuinigheid of de hang een cache te verbergen op een schier onbereikbare plek. Ik worstelde mij door brandnetels en braamstruiken om me daarna bijna te vertillen aan de cache. Maar het liep allemaal goed af, al hing het aan een zijden draadje. TFTC.

26369traditional26370. De lolmuis by snuffellief
smileyDe lolmuis zelf was er tussenuit gepiept, maar had gelukkig wel een logrolletje in een plastic zakje achtergelaten. Kon ik toch mijn worteltekening kwijt. TFTC.

traditional26369. Time to play (gadget game & tb hotel) by basjevh
smileyAls er gespeeld moet worden, ben ik er als de kippen bij. Hier in Kortgene stond ik voor een ware uitdaging ergens in een voortuintje. Gelukkig waren de bewoners niet thuis, zodat ik me kon uitleven. Ik had al snel door dat een terroristische aanpak van deze gesloten vesting wel eens kans van slagen zou kunnen hebben. Ik zal de lezer niet vermoeien met details, maar uiteindelijk heb ik het zaakje maar opgeblazen, zodat het logboek kon worden voorzien van mijn worteltekening. Een ervaring rijker en zeer tevreden verliet ik het slagveld, maar pas nadat ik de oorspronkelijke situatie geheel had hersteld. TFTC.

traditional26368. De korenbloem by denpries
26368smileyLiefst 13 molens in Nederland dragen de naam Korenbloem. Zo ook deze ronde stenen stellingmolen in Kortgene uit 1873. Als pseudo-kenner van molens ben ik altijd benieuwd naar de bovenbonkelaar. Die hebben ze hier dus niet. Wel een schijfloop met 31 staven. Ook leuk.
Op het terras in het zonnetje zaten drie gezellig keuvelende mensen die van de cache wisten, zo bleek. Ze vertelden me meteen, dat ik op een meter afstand stond. Om mij heen kijkend wist ik toen genoeg. TFTC.

traditional26367. dijkhoekje by snuffellief
smileyNabij Kats met zicht op de Oosterschelde met talrijke zeilbootjes, mocht ik op het meest oostelijke puntje van het eiland Noord-Beveland proberen toe te slaan. Dat lukte prima, omdat ik deze verstopmethode vandaag al eerder was tegengekomen. Desalniettemin, keurig verstopt en bovendien op een mooie locatie. TFTC.

traditional26366. Katshoek parking by snuffellief
smileyMet wat kunst- en vliegwerk hoefde ik niet te doen met mijn oude stramme lijf, wat in de hint stond. Wat vindingrijkheid al niet vermag. Met enkele handige tools uit de natuur lukte het me. Zo kon ik het bosje bij de parking opgelucht verlaten. TFTC.

26363traditional26365. eindeloos eiland , het uiltje by snuffellief
smileyHet uiltje had een plekje met mooi uitzicht uitgezocht om te bivakkeren. Ik was daar minder blij mee. Na alle moeite op mijn vouwfietsje om hier te geraken, wilde ik niet onverrichterzake terugkeren naar de bewoonde wereld. Dus zat er niets anders op dan harde actie. Zo kon ik met veel moeite toch mijn worteltekening kwijt. Pffff... TFTC.

traditional26364. Windturbinepark Kats II by DamHertjes
smileyAl tientallen caches in binnen- en buitenland gevonden nabij windturbines en 99% daarvan onder de trap. Hier dus niet. Terwijl de kilowatts mij boven om de oren floten, mocht ik een ander plekje zoeken. En met succes. Leuk gedaan. TFTC.

traditional26363. Monument voor de Verdronken Dorpen in Zeeland by D_Janus
smileyZeven jaar geleden mocht ik hier al een cache vinden. Alles was hier nog bij hetzelfde. Het zicht op de Zeelandbrug onveranderd. Alleen was het nu een stuk warmer dan toen in maart. Lekker in het zonnetje op een bankje zitten loggen. TFTC.

traditional26362. Old mill of Colijnsplaat by domien.bakker
26362smileyHoe oud is deze mill in Colijnsplaat dan wel? De molendatabase geeft antwoord: 1727. Bijna 300 jaar oud dus. Natuurlijk is het oudje in al die jaren zo nu en dan flink gerestaureerd. En met succes. De wieken draaiden als een gek waarbij twee ervan waren voorzien van de Nederlandse vlag. Die vlaggen vlogen met een snelheid van ongeveer 100 km/uur in het rond.
Mij deed vooral goed, dat deze ronde stenen grondzeiler een bovenbonkelaar bevat met liefst 36 kammen. Waar vind je dat nog?! Behoorlijk onder de indruk ging ik op zoek naar een cache. Met flink wat heen en weer goochelen haalde ik die tevoorschijn. De logrol was wel wat vochtig. Niet echt een waterdicht doosje. Misschien eens vervangen? TFTC.

traditional26361. Orisant 10 by snuffellief
smileyArm Orisant, wat was er met jou aan de hand?
Geheel en al onder verzwelgend water beland.

traditional26360. Orisant 11 by snuffellief
smileyArm Orisant, wat was er met jou aan de hand?
Mensen verbleven te lang op dit gedoemde eiland.

traditional26359. Vulstation by DamHertjes
26358smileyDe persluchtflessen die duikers gebruiken kunnen hier in het vakantiepark worden gevuld met zuivere Zeeuwse lucht. Wat wil een mens nog meer? Mijn opperste vorm van duiken is in bosjes om een cache te vinden en ik heb dan genoeg aan mijn eigen adem. Het was hier zelfs niet nodig om bosjes in te duiken. Gewoon goed kijken was voldoende. En dan toeslaan natuurlijk. Dat deed ik. TFTC.

traditional26358. Orisant 1 by snuffellief
smileyArm Orisant, wat was er met jou aan de hand?
Je was toch de parel van heel het Zeeuwse land?

traditional26357. Orisant 3 by snuffellief
smileyArm Orisant, wat was er met jou aan de hand?
Waarschijnlijk helaas gebouwd op drijfzand.

traditional26356. Orisant 5 by snuffellief
smileyArm Orisant, wat was er met jou aan de hand?
Geen café en geen zelfbedieningsrestaurant.

26355traditional26355. Orisant 6 by snuffellief
smileyArm Orisant, wat was er met jou aan de hand?
Probleemgebied aan de lopende band.

traditional26354. Orisant 7 by snuffellief
smileyArm Orisant, wat was er met jou aan de hand?
Nooit voldoende rekening gehouden met de waterstand.

traditional26353. Orisant 8 by snuffellief
smileyArm Orisant, wat was er met jou aan de hand?
Pest, hongersnood, dijkdoorbraak, einde weerstand.

traditional26352. eindeloos eiland , johannes de rijke by snuffellief
smileyEen Zeeuwse ingenieur die in de 19e eeuw half Japan heeft gemoderniseerd, waterbouwkundig gezien. Die verdient wel een standbeeld, dunkt me. En dat staat hier in Colijnsplaat helemaal aan het eind van een landtong bij de ingang van de haven. Ik mocht er vlakbij een doosje vinden en dat lukte. TFTC.

26352traditional26351. eindeloos eiland , het veer van colijn. by snuffellief
smileyIk had geluk, dat het veer tijdens mijn bezoekje aan deze kant vertoefde. Toen ik later weer langsfietste, lag het aan gene zijde, hetgeen extra arbeid zou kosten. Overigens wel een bewijs dat het veer zo nu en dan gebruikt wordt. Na de hint gelezen te hebben, kende ik exact het aantal verstopmogelijkheden. Je raadt al bij welke ik raakgreep natuurlijk. Juist! De een na laatste! TFTC.

traditional26350. Haven Colijnsplaat by DamHertjes
smileyIk had niet gedacht het plaatselijke havenrestaurant te hoeven plunderen, maar het leek er veel op. Gelukkig heeft niemand mijn verwoestende activiteiten waargenomen. Maar het leverde wel een cache op. TFTC.

traditional26349. Kerkje van Franke by DamHertjes
smileyHet duurde wel even voordat deze ex-kerk zijn geheim prijsgaf. Enkele rondjes voor het woonhuis waren daarvoor nodig. Maar toen had ik ook wat. Leuk gedaan. TFTC.