19-09-2017

De Zandmotor bij Ter Heijde was voor Bionda en mij wel een bezoekje waard. En nog caches ook.

 

traditional25884. Delta Duin 1 by dijk6jes
25884smileyIn 2011 begon men bij Ter Heijde zand, zand en nog eens zand in de zee te scheppen, net zo lang tot er een kilometers breed extra zandtapijt naast het bestaande strand was gevormd. Bedoeling was moeder natuur haar gang te laten gaan en te kijken wat ervan kwam. Een jaar later bleek al dat ergens een gevaarlijke stroming ontstond. Meteen werd ingegrepen door met veel stenen een barrière op te werpen in de hoop dat moeder natuur niet al te boos zou worden. Experts werden echter wel boos en spraken van een overbodige paniekreactie.
Vandaag wandelden Lady Cachetta en ik over het nieuwe stukje Nederland. Best mooi en heel groot. Alom verschijnen duintjes met helmgras en gaat het strand glooien. Het kon natuurlijk niet uitblijven. Geocachers uit het nabijgelegen dorp gingen er een cache verstoppen. Op een mooi plekje zo bleek ons. TFTC.

mystery25883. Traces of War: Mata Hari's TB Hoste by Notorynchus
smileyHet verhaal van Mata Hari ken ik natuurlijk als mijn broekzak. Grietje Zelle had een veelbewogen leven, dat in 1917 heel triest eindigde, zoals iedereen weet. Ze werd geboren in Leeuwarden in 1876. Rond die tijd werden er in de buurt mijn grootouders geboren. Geen idee of zij de uitspattingen van Grietje met rode oortjes hebben gevolgd.
Volkomen onverwacht werden Lady Cachetta en ik vandaag geconfronteerd met de Nederlandse beroemdheid toen ik achteloos een QR-code scande waar ons oog toevallig op viel. Verdraaid, er lag nog een cache hier op de Zandmotor.
Meteen erop af natuurlijk. Zo’n kans laat je niet onbenut. Het was Lady Cachetta die min of meer toevallig op de cache stuitte op een voor mij merkwaardige plek. In de begrippenlijst geocaching heet het een onlogische plek. Maar ook daar kun je caches verstoppen natuurlijk. TFTC.

25882traditional25882. ArgusMast by Notorynchus
smileyVan kilometers ver kun je deze mast op de Zandmotor zien staan. Eenzaam midden op een afzienbaar stuk strand dat door mensenhand is gecreëerd. Met veel camera’s in top wordt de ontwikkeling van de Zandmotor hier gemonitord.
Vanaf het noorden aankomend wandelden Lady Cachetta en ik in rechte lijn op de toren af. Het zand is hier vrij vlak in tegenstelling tot het zuidelijke gedeelte waar het glooit en duintjes ontstaan. Ter plekke bij de toren was het snel raak. Veel verstopplekken waren er niet. TFTC.

multi25881. Solleveld by Notorynchus
smileyPrachtig mooi dat Solleveld, maar je moet flink betalen om in het gebied te mogen wandelen en dan ook nog niet altijd of overal. Tenminste als je geduld hebt, want je komt eerst op een wachtlijst. En je komt pas op de wachtlijst als je beschermer bent – en dus betaalt – van het Zuid-Hollands Landschap.
Er huizen vooral aalscholvers in het Solleveld en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Heel vroeger al in de ijzertijd woonden er mensen en archeologen doen hun best om de tekenen daarvan bloot te leggen. Bij voorbeeld een onlangs blootgelegde waterput.
Lady Cachetta en ik vonden het allemaal interessant, maar waren toch vooral op zoek naar een cache. Na enig rekenwerk en een erop volgende niet al te lange wandeling werd die op een keurig plekje aangetroffen. TFTC.