22-01-2017

Samen met Menno de Gaasperplas bedwongen. Maar eerste een wandeling gemaakt door Weesp.

 

traditional24591. Rondje Gaasperplas 10 by Oostheim
24591smileyIn ’t Koetshuis van Boerderij Langerlust aan de Gaasperplas kun je heerlijk warme chocolademelk drinken. Dat wilden 8BG en ik meemaken! Na een dik 6 kilometer lange wandeling om de plas hadden we dat ook wel verdiend. Het bleek bijzonder druk te zijn in het etablissement, maar we wisten nog net twee stoelen te bemachtigen en bestelden de lekkernij, uiteraard met slagroom. Tijdens onze evaluatie van de rondwandeling verwarmden wij ons aan deze godendrank en kwamen helemaal bij.
Uiteraard hadden we hiervoor aan de hoek van de plas nog de laatste cache van het rondje weten te loggen. Aan het begin van de tocht ontmoetten we op het parkeerterrein het team Joeljaco uit Zaandam. Onderweg alleen nog hun naam steeds op de logrolletjes zien staan, maar niet meer gezien.
Dank voor het uitzetten van de interessante wandeltocht en TFTC.

traditional24590. Rondje Gaasperplas 9 by Oostheim
smileyIn de Gaasperplas kun je zwemmen, ook in de winter. Dat moesten we zien! Het werd ons gedemonstreerd door een windsurfer die gekleed was in zwembroek en badmuts, nabij het gebouw van de windsurfingclub. Onvervaard ging hij kort te water, stapte er weer uit en maakte een selfie van zichzelf en dat was het. Wij deden het hem niet na. TFTC.

24590traditional24589. Rondje Gaasperplas 8 by Oostheim
smileyDe Gaasperplas is eind jaren ’60 geheel ontdaan van zand. Dat moesten 8BG en ik zien! Hier hadden wij de kans vanwege het prachtige overzicht over het water en inderdaad, wij zagen geen korreltje zand meer. Goed werk dus destijds. TFTC.

traditional24588. Rondje Gaasperplas 7 by Oostheim
smileyDe Gaasperplas barst van de vis. Dat moesten 8BG en ik zien! En niet alleen paling, snoek, baars, snoekbaars, blankvoorn en zeelt, maar daarnaast ook zoetwaterkreeft. Helaas hadden wij geen hengeltjes meegenomen. Dus geloofden wij maar wat wij hadden gelezen op internet en gingen op zoek naar een doosje. TFTC.

traditional24587. Rondje Gaasperplas 6 by Oostheim
smileyDe Gaasperplas heeft een jachthaven. Die moesten 8BG en ik zien! Het bleek toe te behoren aan ZVG Zeilvereniging Gaasperplas. Helaas kon er niet gezeild worden vanwege de dunne bevroren oppervlakte van de plas. Schaatsen kon echter nog niet. Toch waren er mensen met kinderen op het ijs, wat nog een gevaarlijke situatie opleverde. Een kleuter ging er vandoor richting wak met een rennende en roepende vader er achteraan. Net op tijd werd de dreumes in 24585de kladden gegrepen. TFTC.

traditional24586. Rondje Gaasperplas 5 by Oostheim
smileyAan de Gaasperplas zijn honden het hele jaar door toegestaan. Dat moesten 8BG en ik zien! Wij zagen inderdaad veel honden. Veel ervan mochten balletjes apporteren. De meeste honden bleken goed te luisteren naar hun baasjes. Kwestie van goed africhten. Hetzelfde geldt voor kinderen. Zo vonden wij probleemloos cache #5. TFTC.

traditional24585. Rondje Gaasperplas 4 by Oostheim
smileyHet Gaasperpark is een overblijfsel van de Floriade 1982. Dat moesten 8BG en ik zien! Helaas is bijna alles wat herinnert aan deze bloemrijke gebeurtenis destijds verwijderd. Onder andere het planetarium is nog over. Dat stond echter niet hier. Onze teleurstelling werd gecompenseerd via het aantreffen van een oranje sculptuur, waarvan wij vermoedden dat het in die tijd de Floriade heeft opgefleurd. TFTC.

24582traditional24584. Rondje Gaasperplas 3 by Oostheim
smileyRond de Gaasperplas zijn bijzondere bruggetjes. Dat moesten 8BG en ik zien! We werden hier niet teleurgesteld. Geen idee waarom dit bruggetje overdekt was en bovendien voorzien van overmatige begroeiing. Bijzonder was het wel. Bovendien lag er een cache. TFTC.

traditional24583. Rondje Gaasperplas 2 by Oostheim
smileyHet recreatiegebied Gaasperplas is 166 ha groot. Dat moesten 8BG en ik zien! Na de passage van een heuse Tjaskermolen arriveerden we bij cache #2 en keken goed om ons heen. Wij zagen niets dan recreatiegebied, dus moest het wel kloppen. TFTC.

traditional24582. Rondje Gaasperplas 1 by Oostheim
smileyDe Gaasperplas is 35 meter diep. Dat moesten 8BG en ik zien! We passeerden twee bruggetjes om te arriveren bij een bankje met uitzicht over het water. Daarop plaatsgenomen om te kijken. En inderdaad, midden in de plas was het 35 meter diep. Daarna wandelden we via onze vertrouwde spiraalvormige benadering naar de cache. TFTC.

traditional24581. De Laurenskerk by Wendy&Remie
smileyTer24580wijl binnen enthousiast werd gezongen, kwam ik buiten tot de conclusie dat ik geen geschikte tool bij me had om het doosje te pakken te krijgen. Daarom verder gewandeld door Weesp en na een bezoekje aan molen De Vriendschap passeerde ik een gebied waar de tools letterlijk voor het oprapen lagen. Dat deed ik en wandelde terug naar de Laurenskerk alwaar de kerk intussen leegstroomde. Gelukkig niemand op de stash area. Met grote moeite boekte ik succes via het gevonden tool. Tool achtergelaten voor de volgende. TFTC.

traditional24580. De Vriendschap by Wendy&Remie
smileyNa drie rondjes rond deze molen in Weesp snapte ik nog steeds niets van de hint. Toen maar gaan zoeken op plekken die me waarschijnlijk leken. Dat had succes. Nu thuis bij het schrijven van de log, kom ik tot de ontdekking dat ik naar een hint keek van een andere cache in Weesp...
Wat de molen zelf betreft, die is achtkantig en heeft een stelling. Zo’n grote molen heeft natuurlijk geen bovenbonkelaar, maar een bovenschijfloop, in dit geval eentje met 29 staven. Toe maar. Diep onder de indruk de molen achter me gelaten. TFTC.

24579traditional24579. GeoTour GA09: Weesp - Van Houtenkerk by GeoGooiVecht
smileyAan kerken geen gebrek in Weesp. Deze kerk hier aan de Oudegracht is ooit geschonken door een bekende chocoladefabrikant, vandaar de bijnaam. De cache had ik sneller te pakken dan verwacht. Mag ook wel eens. TFTC.

traditional24578. Heel Weesp leest by VosjeNL90
smileyEn wat leest Weesp zoal? Een blik in de etalage verraadde me, dat het vooral kooklectuur betreft: ‘Cupcakes‘, ‘Wafels‘, ‘Koken zonder stress‘, ‘Smoothies & Shakes‘, ‘Feestelijke salades‘, ‘IJs, sorbets & co‘, om maar een paar titels te noemen. Terwijl het water me in de mond liep, graaide ik de nano. TFTC.

traditional24577. Weespersluis by Wendy&Remie
smileyWaarom was destijds het water hier in Weesp zo rein? Ze kwamen zelfs met schepen uit Amsterdam om het hier te halen. En ze moesten daarvoor allemaal door deze sluis. In Weesp zelf zagen ze een enorme kans en verwerkten dit schone water in bier, jenever en brandewijn.
Tegenwoordig drinkt niemand hier meer water uit het Smal Weesp, maar de sluis is er nog min of meer. Na vrij lang zoeken vond ik er een cache. TFTC.

traditional24576. Weesp - Fort aan de Ossenmarkt by The lucky finders
24576smileyGeen idee wat de Weespenaren vinden van zo’n fort aan de rand van hun plaats. Een paar honderd jaar geleden voelde het misschien wel veilig, totdat de brisantgranaat werd uitgevonden. In 1992 werd het feestelijk heropend en voedt nu de Weespse creativiteit via muziekschool en dergelijke. TFTC.

traditional24575. Rotim II by Isabelle01
smileyMet uitzicht op Weesp aan de overkant mocht ik hier aan de Vecht een cache vinden. Wat de naam Rotim hiermee te maken heeft, bleef mij onduidelijk. Voorzichtig mijn werk gedaan, want het ijs was nog niet dik genoeg. TFTC.

traditional24574. GeoTour GA10: Fort Uitermeer by GeoGooiVecht
smileyHoe kun je een koude zonnige winterse dag beter beginnen dan met een bezoekje aan een niet meer gebruikt 344 jaar oud fort? Ik zou het niet weten. Dus toog ik naar deze plek in het midden van nergens ergens bij Weesp alwaar midden in het met ijs bedekte water een troosteloos rond stenen gebouw op me stond te wachten. Ik maakte er een foto van en graaide een cache. TFTC.