18-12-2016

In het kader van bewust geocaching mijn roots gezocht. Landloperskolonie Wortel in België.

 

mystery24500. Bonus Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel

24500smileyEen landloper met tunnelvisie. Dat is geen goede combinatie. Nadat ik keurig alle caches uit de serie had gevonden, mocht ik met de verkregen gegevens de bonus verzilveren. Ik bevond mij op de juiste locatie, het was nog licht, mijn voeten nog krachtdadig, mijn brilletje correct op de neus, en toen kwam de tunnelvisie.
Nog voor ik de hint las, ‘wist’ ik al waar de cache ongeveer was verstopt. Het lezen van de hint versterkte dat idee bovendien. Zo sloeg ik aan het zoeken, eerst rustig en beheerst, maar allengs verwoeder en bovendien steeds in hetzelfde foute gebiedje. Als zwaard van Damocles hing mij de duisternis boven het hoofd. Bewolkte dag, in een bos en bijna op de kortste dag van het jaar.
Vrijwel aan het eind van mijn Latijn kwam hulp opdagen. Namelijk de heren RastaBenji en Rotske vergezeld van hun honden die mij bij #10 ook al uit de brand hadden geholpen. Zij kwamen op een briljant idee. Omdat ik nogal vieze handen had gekregen van het zoeken, sloeg ik mijzelf niet voor de kop. Dat ik zelf niet op dat idee was gekomen!
Zegge en schrijve 1 minuut later ontsnapte een enorme juichkreet aan mijn keel. De bonus was gevonden.
Eindelijk kon ik terugzien op een zeer geslaagde middag in het bos bij de Belgische plaats Wortel. Alle caches gevonden, 3 uren heerlijk gewandeld, 41 minuten als een dwaas staan zoeken. TFTC.

24500atraditional24499. #16 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
smileyWaar sliepen landlopers zoal? Zochten ze plekken in het bos om zich te ruste te leggen? Misschien in de zomer. Maar wat in de winter? Alles koud en nat. Het leek mij geen prettig idee hier in dit stuk bos de nacht te moeten doorbrengen. Ik ben erg gehecht aan mijn lekker warme bedje. De cache had zich hier wel heerlijk neergevlijd. Maar die kan er tegen. TFTC.

traditional24498. #15 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
smileyLaatste logs 3 not founds. Dat leek niet best. En geen landloper in de buurt om mij te helpen. Ik had weinig fiducie in een vondst. Totdat ik plots toch de cache zag die eigenlijk vrij simpel is verstopt. Maar als je oog niet op die plek valt, vind je hem niet. Dat bleek, toen ik later op de dag de heren RastaBenji en Rotske vergezeld van hun honden weer trof en zij verklaarden deze cache niet te hebben gevonden. TFTC.

traditional24497. #14 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
smileyIn principe houden landlopers zich aan grenzen. Maar hier overschrijdt je die zonder dat je erg in hebt. Aan de Nederlandse kant mocht ik deze cache vinden. TFTC.

traditional24496. #13 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
24496smileyVrijwel ongemerkt bevond ik mij op Nederlands grondgebied. De landsgrenzen hier zijn bijzonder grillig. Overblijfsel uit de tijd dat België zich afscheidde en blijkbaar hard gevochten werd om elk stukje grond.
Je kunt hier trouwens heerlijk landlopen, want hier woont geen mens. Uitgestrekte velden met hier en daar een vennetje. En natuurlijk een cache. TFTC.

traditional24495. #12 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
smileyGingen landlopers zich wel eens wassen? Hoe stond het hun persoonlijke hygiëne? Nog erger dan je niet wassen, is het steeds dragen van dezelfde kleding. Waarschijnlijk rook je hen al van een afstand. Dat hielp ook niet echt om hen te accepteren als volwaardige burgers.
Hier ter plekke rook ik bij wijze van spreken waar de cache zich bevond. TFTC.

traditional24494. #11 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
smileyWaren landlopers in staat zich te voeden met wat ze in het bos vonden? Waarschijnlijk konden ze dat beter dan de moderne mens. Ik heb geen idee wat wel en niet eetbaar is, laat staan wat voedzaam goed vullend is. Ik zou slechts op een houtje bijten, denk ik. Er lag genoeg. Daartussen een cache. TFTC.

24493multi24493. #10 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
smileySoms hadden landlopers het geluk te stuiten op mensen die hen niet discrimineerden met als topper natuurlijk het boek ‘Alleen op de wereld’ dat leest als een dramatische avonturenroman. Ik stuitte hier op de heren RastaBenji en Rotske vergezeld van hun honden die al een poosje naar de aanwijzingen zochten voor deze multi. Ik had geluk. Een van hen ontdekte de sluw aangebrachte gegevens. Ik twijfel of ik dat zelf ook zou hebben ontdekt.
Zo konden we verder naar de cache die me keurig werd aangewezen door een van hun rondrennende honden. TFTC.

traditional24492. #9 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
smileyEen leuke cache hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Zoals ook lang niet iedereen zich afzette tegen landlopers. Integendeel. Er was ook veel mededogen en begrip voor hun situatie, zoals heden ten dage voor vluchtelingen. TFTC.

traditional24491. #8 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
smileyHelaas was de constructie hier niet meer intact zoals door de CO bedoeld. Je zou bijna denken dat hier landlopers aan het slopen waren geweest op zoek naar iets. Toch is het waarschijnlijker dat onvoorzichtige geocachers het op hun geweten hebben. De cache was overigens prima te graaien. TFTC.

traditional24490. #7 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
24490smileyNa de passage van een kerstbomenplantage en enkele zeer hoge bergen met modder, bosafval en zand die ongetwijfeld niet door landlopers, maar met moderne machinerie waren opgeworpen, waande ik mij Roodkapje, maar dan zonder wolf en grootmoeder. TFTC.

traditional24489. #6 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
smileyMijn overgrootvader was boer in Friesland en zeer geliefd bij landlopers. Bij hem mochten ze massaal slapen op de hooizolder. Wel twee voorwaarden. Messen en rookgerei moesten worden afgegeven aan hem. Dat kregen ze de volgende ochtend bij hun vertrek weer netjes terug.
Ik mocht mijn spullen hier gewoon houden bij mijn bezoekje aan een uitschuifwoning. TFTC.

traditional24488. #5 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
smileyEn ja hoor het was weer zover. Als landloper après la lettre moest ik me binnenvechten. De CO had duidelijk aangegeven, dat onderweg een magneetstok nodig was. Ik heb een magneet aan een touwtje. Dat werkte hier dus niet. Gelukkig zijn landlopers vaak inventief en zo lukte het me toch te pakken, wat gepakt moest worden, zodat ik niet net als enkele onnozele stumpers hoefde te loggen op het dak van het huisje. TFTC.

24486traditional24487. #4 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
smileyAls landloper had je weliswaar en vrij leven, maar ook bijzonder onzeker. Je wist nooit wanneer de volgende maaltijd plaatsvond en of je vrij kon blijven leven. Argwaan jegens landlopers vierde hoogtij. Als geocacher ben je ook wel eens argwanend. Vaak zijn dingen niet wat ze lijken. Zoals hier bij voorbeeld. TFTC.

multi24486. #3 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
smileyIn de Wortel-kolonie werden vooral oude, zieke en invalide landlopers opgenomen. Misschien niet eens zo’n slecht idee. Voor wat werk kregen ze onderdak en te eten. De overledenen werden op een grasveld begraven en kregen een kruis op hun graf. Soms met hun naam erop, soms met nummer, soms zonder gegevens.
Ik vond hier vandaag de fraaist vormgegeven cache van de rondwandeling. TFTC.

traditional24485. #2 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
smileyOp zich is lopen op het land geen misdrijf, maar elke maatschappij heeft ‘zondaars nodig’ om de schuld te geven van eventuele ellende. Liefst mensen die zich nauwelijks kunnen verweren. Zoals landlopers bij voorbeeld. Wetten om hen aan te pakken werden gemakkelijk aangenomen. Ik pakte hier een fraai verborgen cache aan. TFTC.

traditional24484. #1 Landloperswandeling by luc1961, Kwak & Boemel
24484smileyNiemand wordt geboren als landloper. Dat wordt je pas op latere leeftijd als je niet gewoon meedoet aan de maatschappij en je eigen gang gaat zonder vaste verblijfplaats. Iemand die op zoek is. Een soort geocacher dus. Maar dan zonder de luxe als van iemand als ik.
Hier in Wortel kon je vroeger prima landlopen. En nu nog steeds. Ik deed het en vond meteen een cache. TFTC.

traditional24483. D'achterstewijk by Tachtom
smileyIk stond hier in het Belgische Minderhout te kijken alsof ik niet tot tien kon tellen. Een paar jaar geleden ook al. Op dezelfde locatie. Het blijkt echter dat ik niet de enige was. De CO kan zelfs niet tot acht tellen. Gelukkig spotte ik de kleine cache nu wel en hoef niet 7 keer terug te komen om hem te vinden. TFTC.

traditional24482. Toeren langs boeren by compasb
smileyWaarom schapen soms verf op hun rug hebben, was mij al lang bekend. De rol van paardenmelk en lieveheersbeestjes is een ander verhaal. Je kunt het blijkbaar te weten komen als je hier wat langs de boeren gaat toeren. Ik kwam ook wat te weten. Namelijk hoe je hier een cache kunt verstoppen. Leuk gedaan. TFTC.

24481traditional24481. De Mjeelse Pier by DePierkes
smileyRaar verhaal van die pieren hier in het dorp Meerle. De laatst overgebleven pier hebben ze destijds in koelen bloede vermoord door hem aan een ketting te leggen. En daarna een standbeeld opgezet. Bijzonder. Zuchtend van zoveel drama heb ik maar gauw mijn worteltekening op de logrol van de cache geplaatst en heb dit vreemde dorp verlaten. TFTC.

traditional24480. Smalle paadje by DePierkes
smileyEven op mijn vouwfietsje over een smal paardje gescheurd. Een paard schudde zijn hoofd toen ik op de verkeerde plek naar de cache zocht. Gelukkig was er een hint. Na het loggen opnieuw over het smalle paadje terug. TFTC.

traditional24479. Zicht op de molen by DePierkes
smileyEen ronde stenen beltmolen. Die staat hier in Meerle en ik kon hem zien op de plek waar de cache was verstopt. De titel klopt dus perfect. TFTC.

traditional24478. Zo maar eentje by De_Pierkes
24479smileyInderdaad zo maar eentje. Ik heb er flink naar moeten zoeken, voordat ik doorhad, dat je de hint niet letterlijk moet nemen, maar een beetje ruimer moet denken. TFTC.

traditional24477. Lage Rooij by DePierkes
smileyNou, zo laag vond ik die Rooy niet. Terwijl ik mijn onschuldige werk deed, werd ik aan de overkant door enkele hitsige hondjes voortdurend aangeblaft. TFTC.

traditional24476. Pierkes wandeling 6 by DePierkes
smileyNa de passage van een mooi stukje bos, mocht ik aan de Ulicotenseweg de laatste van de kleine serie vinden. Dat lukte ondanks een kleien keuzeprobleem. TFTC.

traditional24475. Pierkes wandeling 5 by DePierkes
smileyDe constructie bij #5 had het begeven. De cache vond ik ergens op de grond. Enig onderhoud gewenst. TFTC.

24474traditional24474. TB-Hotel Pierkes Wandeling 4 by DePierkes
smileyZo te zien doet men nabij de cache verwoede pogingen een huis te bouwen. Het geraamte en een muur staan er al. Uiteraard geen arbeiders op dit vroege zondaguur. Alleen een oudere geocacher die er zijn slag sloeg. TFTC.

traditional24473. Pierkes wandeling 3 by DePierkes
smileyHet terras van ijshoeve ’t IJsklompke aan de Elsakker was uiteraard gesloten op deze winterse vroege zondagochtend. Geen ijsje voor mij, maar wel een cache. TFTC.

traditional24472. Pierkes wandeling 2 by DePierkes
smileyHuh? Voor de tweede cache van Pierkes wandeling werd ik geacht zomaar het weiland in te fietsen. Vooruit dan maar. Weten de mensen, dat Pierke hier soms rondsluipt? Gelukkig was het nu nog vroeg op deze zondagochtend. En warempel, daar was de cache. Ik hoefde niet eens af te stappen om hem te pakken. TFTC.

traditional24471. Pierkes wandeling 1 by DePierkes
smileyEn zo fietste ik Meerle uit om de eerste cache van Pierkes wandeling te graaien. Aan de Rondeelweg sloeg ik toe. TFTC.