25-01-2016

Weer als in mei. Dus op de fiets. Deze keer in Den Haag waar weer flink wat caches op me lagen te wachten.

 

traditional22859. Traces of War: Von Sponecks Retreat:Counter Attack by Notorynchus
22859smileyIk blijf altijd moeite houden met generaals. Zij overleven de oorlogen namelijk meestal wel. Voor en tijdens de gevechten mogen zij prachtige strategieën bedenken, waaraan voor hen meestal geen consequenties zitten, mochten ze verkeerd uitpakken. Het zal voor hen best stressvol zijn, maar toch.
Deze Duitse generaal Von Sponeck was ook zo’n listige snaak. Hij wist te ontsnappen met 360 van zijn mannen toen de grond hem te heet onder de voeten werd. Hij had namelijk het door de Duitsers veroverde vliegveld Ockenburg moeten opgeven en moest maken dat ie wegkwam. En dat deed ie. Heel stilletjes, midden in de nacht. Zo week hij uit naar Rotterdam, naar zijn maatjes.
Deze laatste cache die ik vandaag vond, herinnert aan die meidagen van 1940. Ook het weer vandaag deed daar aan mee. Het was op 25 januari 2016 bijna net zo warm als in gemiddeld in mei. Ik maakte er een heerlijk fietsdagje van en vond menige cache. Ook deze vlakbij de Laan van Meerdervoort in Den Haag. TFTC.

traditional22858. Traces of War: Von Sponecks Retreat: Ockenburg by Notorynchus
smileyAan de rand van het voormalige vliegveld Ockenburg mocht ik de volgende cache uit de spannende reeks oorlogssporen vinden. Het ging er hier behoorlijk wild aan toe in die meidagen van 1940. Eerst veroverden de Duitsers het vliegveld, daarna veroverden de Nederlandse troepen het terug. Daar had de Duitse leider niet op gerekend. Deze militaire ‘strateeg’ verbood overigens nadat zijn hele plan mislukte om Den Haag snel onder controle te krijgen, om erover te schrijven of te praten. Zijn elitetroepen waren namelijk aardig voor schut gezet. TFTC.

22857traditional22857. Traces of War:Von Sponecks Retreat : Kapitein Boot by Notorynchus
smileySpannende verhalen over WOII-gebeurtenissen hier in Den Haag. Kapitein Boot die verhinderde dat de Duitsers in de meidagen van 1940 de koninklijke familie gevangen namen, maar wel sneuvelde samen met 23 van zijn mannen. Dure prijs. Zou de koninklijke familie daar nog wel eens aan denken?
Terwijl de kindertjes van de nabijgelegen Internationale school massaal uitstroomden in de armen van hun wachtende ouders, ploeterde ik door een stukje jungle om de plek te bereiken waar kapitein Boot zijn ‘werk’ had gedaan. Ik slaagde net als hem. TFTC.

traditional22856. Traces of War: Schaltbunker by Notorynchus
smileySchijnvliegvelden. Ja, die waren er in WOII. Om de geallieerden te misleiden. Zo ook vliegveld Ockenburg. Met bijbehorende bunker om de boel te coördineren. De bunker staat er nog steeds, al is ie behoorlijk aan het oog onttrokken door begroeiingen zo. Ik fietste hier menigmaal langs en had de bunker nooit waargenomen. Nu wel, want ik moest er een cache vinden. En dat deed ik. TFTC.

traditional22855. Puin in Kijkduin by mickael79
22855smileyVrijwel elke ‘berg’ in het deel van Nederland dat onder de zeespiegel ligt, heeft geen natuurlijke oorzaak. Het zijn voor het grootste deel oorspronkelijk vuilstortplaatsen. Zo ook hier in Den Haag. En dat vuil is niet altijd onschuldig puin. Allerlei gevaarlijke stoffen werden achteloos gedumpt. En daarna: zand erover. Dan nog wat aarde en hup een begroeide berg. Je mag hopen dat het grondwater in de omgeving niet vervuilt.
Ik heb de sympathieke dame alwaar ik hier een leuk gesprekje mee had, daarom aangeraden niet uit de sloot te drinken, hetgeen ze overigens ook niet van plan was. Bovendien heb ik haar de ins en outs van geocaching uitgelegd, omdat ze daar belangstelling voor had. Ze betrapte me namelijk precies op het moment dat ik na vrij lang zoeken de pot vond. Die was listig verstopt op ongeveer 10 meter van mijn gemeten nulpunt. TFTC.

mystery22854. Mijn hobby: Talen by Ma-Bu
smileyWat is dat nou, beste CO? Al maanden wordt er melding gemaakt van een kapotte cache. En je doet daar niets aan. Niet meer actief in geocaching? Toen ik je een paar jaar geleden ontmoette nog wel. Jammer. Ik heb het buisje gedroogd en er een broodzak aan opgeofferd om in ieder geval voor een poosje mijn erin gestopte briefje met worteltekening droog te houden.
Ik zou zeggen: kom van de bank en ga over tot actie. Je was enthousiast over de hobby. Word dat maar weer. TFTC.

22853traditional22853. Legends IV (verzetsheld Ab Jüdell) by Team Twix NL
smileyDe naam Ab Jüdell was mij niet bekend. Na het lezen van de beschrijving weet ik iets meer over het lid van de voormalige knokploeg tijdens WOII. Het verband met de scouting alhier in Den Haag werd mij niet duidelijk evenals de plek waar de cache lag. Maar ik kreeg onverwacht hulp van iemand die wist van de hoed en de rand. Hij wees me gewoon waar ik moest kijken. Ja, toen was het gemakkelijk. TFTC.

traditional22852. Mien's Revival Trail # (X-1) by Notorynchus
smileyVlakbij het voetbalveld, over een paardenpad naar de cache met mijn vouwfietsje aan de hand. Deed Mien ook aan veldrijden? De huidige generatie dames wel. Nog voor ik mijn fietsje wilde neerzetten om rustig te kunnen zoeken, spotte ik de petling. Soms zit het mee. TFTC.

traditional22851. Mien's Revival Trail # (X) by Notorynchus
smileyVolgens mij hielp het, dat ik niet de juiste aanvliegroute nam. Ik fietste namelijk achteloos via de molen en het Loosduins Museum naar de plek en stond zo aan de ‘verkeerde’ kant van het hek. Geen idee of ik illegaal stond, maar het graaien van de cache was wel zo gemakkelijk. Daarna terug langs de Korenaer, je weet wel die molen met een bovenschijfloop voorzien van 26 staven. TFTC.

traditional22850. Mien's Revival Trail #1 by Notorynchus
22848smileyHet blijft een bijzonder geval deze roestige metalen fietsbrug over de Lozerlaan in Den Haag. Uiteraard zocht ik eerst aan de verkeerde kant van de goede kant, maar herstelde dat meteen daarna aan de goede kant van de goede kant te kijken. TFTC.

traditional22849. Mien's Revival Trail #2 by Notorynchus
smileyNadat Mien mij bij #3 in het stof had laten bijten was ik verbaasd hoe gemakkelijk ik deze #2 in handen kreeg. Goed ook voor mijn moreel, dat vandaag zo nu en dan een behoorlijke knauw kreeg. Zal wel komen omdat het fietspad alhier naar deze Nederlandse fietslegende Mien van Bree is genoemd. TFTC.

mystery22848. Khornix by Xiefehl
smiley“Wie niet horen wil, moet voelen,” zegt het spreekwoord. De CO geeft hier een andere draai aan en dat stelde ik wel op prijs. Dus op naar Den Haag voor wat broodnodige ontspanning. Ergens bij de Lozerlaan alwaar de CO mij al vaker wat had laten zoeken, moest het gebeuren. Het had weinig zin hier mijn oren te spitsen, want de cache verried zijn plekje niet middels auditieve aanwijzingen. Gewoon goed kijken was het devies en dat deed ik met succes. Nog even de cache getest op de geluidskwaliteit en vervolgens gesloopt om mijn worteltekening kwijt te kunnen. TFTC.

22847traditional22847. Xie een Ster by Xiefehl
smileyTerwijl vlakbij twee nijvere lieden in oranje overalls bezig waren de natuur naar hun hand te zetten, met kettingzagen en zo, zocht ik een ster. Dat viel niet mee. Dat viel me zwaar tegen als amateur astronoom. Ik had al wel een sterachtig kunstwerk waargenomen en een grote ster op een flat aan de Lozerlaan, maar hier op de helling naast het voetpad was in eerste instantie geen ster te ontdekken.
Had ik mijn sterrenkijker maar meegenomen. Gelukkig bezit ik een goede eigenschap: volhouden. Uiteindelijk succes. De ster was zelfs voorzien van begeleiders. Na het zien van al dit moois kon ik me niet voorstellen, dat daarvoor zo lang gezocht had moeten worden. Zelfs van meer dan tien meter afstand duidelijk zichtbaar. TFTC.

traditional22846. Mien's Revival Trail #6 by Notorynchus
smileyEn voort ging het over het kronkelende Van Berckenrodepad. Met mooie uitzichten op winterse plaspartijen mocht ik weer een petling zien te vinden. Die had zich behoorlijk verstopt op een tamelijk lastige plek, maar mijn adelaarsogen + brilletje lieten me niet in de steek. TFTC.

traditional22845. Mien's Revival Trail #5 by Notorynchus
22845smileyVolgens mij lag dit mooie kronkelende fietspad hier in Den Haag er nog niet in Miens tijden. Ze had er wat graag gebruik van gemaakt om te trainen, neem ik aan. Mijn fietstempo lag zeker beneden dat van haar, maar ik had een goed excuus: weer een petling graaien. En dat deed ik. TFTC.

traditional22844. Mien's Revival Trail #4 by Notorynchus
smileyDe sportieve dame op het bankje – die mij aan Mien deed denken - keek argwanend in mijn richting toen ik al speurend met het vouwfietsje aan de hand dichterbij sloop. Ze maakte vervolgens dat ze wegkwam, rennend en sierlijk. Voor mij het moment om toe te slaan, waarbij ik natuurlijk bedoel, dat ik de cache graaide. TFTC.

traditional22843. #1 van 2001 tot nu - Lego by daandebanaan
smileyNadat ik achter het ene kastje had gekeken, vervolgens achter de andere en even aan het putdeksel had gevoeld, graaide ik de cache. TFTC.