27-12-2015

Cultuuronderricht aan een Syrische vluchteling in het kader van geocaching, of andersom.

 

multi22809. Kleine Japanse Tuin (Small Japanese Garden) by csg30
22809smileyBrug, eend en tuin. Weer drie Nederlandse woorden achteloos toegevoegd aan de vocabulaire van mijn metgezel Aiham. Hij is druk bezig Nederlands te leren sinds hij in oktober hier in Nederland arriveerde als Syrische vluchteling. Samen wandelden wij door het park Clingendael hier in Wassenaar op zoek naar aanwijzingen voor de cache, maar ook om oude Hollandse cultuur op te snuiven. De grandeur van het verleden. Ik had geen idee wie hier ooit allemaal woonden, maar heb hem verteld dat ze beslist niet arm waren. Dat was ook wel te zien aan de optrekjes onderweg en de aanleg van het park met prachtige bomen, watertjes, eilandjes, etc.
Hem vielen vooral de molshopen op in de grasvelden. Ik legde hem uit, dat de grootgrondbezitters destijds mollenvangers in dienst hadden om de diertjes uit roeien, maar dat ze dat natuurlijk nooit helemaal deden om niet werkeloos te worden, hahaha.
Aan het eind van de wandeling even de formule uitgerekend en meteen was het mis. Ergens aan de weg buiten het park zochten wij vergeefs naar een cache. Eerst Biertje gebeld om hulp, maar die is geen premium member en had nog nooit van deze cache gehoord. Hij kwam wel met allerlei tips, waarschijnlijk geïnspireerd door het feit dat hij onlangs de 10.000 founds passeerde en zich nu een grote meneer voelt op geocache-gebied ;).
22809aBijna gaven we het op nadat we vergeefs nog een andere mogelijkheid hadden onderzocht met iets andere getallen. Ik inspecteerde de lange lijst van geocachers die hier wel succesvol waren geweest en stuitte zowaar op de Naaktslakkies die in maart de cache hadden gevonden. Gelukkig kregen we van hen een waardevolle tip om de wandeling toch positief af te sluiten. Tsja, +1 in een formule zetten, had mij bijna de das omgedaan. TFTC.

traditional22808. Louwmanmuseum by ThijsNL & DutchDavidof
smileyNadat wij het Paleis Huis ten Bosch waren gepasseerd moest ook het Louwmanmuseum eraan geloven. Onderweg zag Aiham een man lopen op klompen. Hij had er wel van gehoord, maar nu zag hij het met eigen ogen en vond het grappig. In zijn geboorteland Syrië zie je dat blijkbaar niet. Hij is nu sinds oktober als vluchteling hier in Nederland en probeert onze taal en cultuur te begrijpen en hopelijk zijn studie scheikunde weer op te pakken.
Wat geocaching betreft een snelle leerling, want weer ontdekte hij de cache eerder dan ik. Hij schrok wel even toen hij een schepsel in de cache ontdekte en ik per ongeluk het woord slak verkeerd vertaalde in snake. Het moest natuurlijk snail zijn. Toen was het ok. TFTC.

traditional22807. Paleis Huis ten Bosch by ThijsNL & DutchDavidof
22807smileyAl eerder had ik de Syrische vluchteling die met mij op pad was hier in Den Haag uitgelegd hoe het zit met ons vorstenhuis en de manier waarop wij daarover mogen spreken. Hij kon het nauwelijks geloven. In Syrië is één verkeerd woord over bij voorbeeld een burgemeester al zo’n beetje je doodvonnis, laat staan verkeerde opmerkingen over de grote ‘leider’. Vandaag mocht Aiham met mij een kijkje nemen bij het Paleis van de koning. Hij was niet echt onder de indruk. Het kan niet echt concurreren met de idioot grote paleizen in Syrië, begreep ik. Overigens kun je daar beter niet zitten vandaag de dag, want ze liggen geregeld onder vuur.
Na wat blikken op het paleis in de verte werd de blik gericht op het vinden van de cache dichtbij en het was Aiham die hem wist te graaien. Al zijn 5de cache in Nederland. In Nijmegen vonden wij er 3 samen en met zijn gratis geocaching app had hij daar in de bossen zelf ook nog eentje gevonden. TFTC.

traditional22806. Pink Floyd by binkradio 070 fun crew
smiley“Hey! Teachers! Leave them kids alone!” Vooral uit de monden van echte Londense kinderen klonk dit geweldig strijdlustig en dat gepaard aan die ijzige gitaarsolo. Met deze nostalgische kreet in gedachten moest het niet moeilijk zijn om hier ergens in Leidschendam-Voorburg een toepasselijke cache te vinden en dat was het ook niet. Geheel in stijl met de song trof ik er een keurige cache aan die natuurlijk een favo verdient. TFTC.

22805traditional22805. Toen was geluk heel gewoon by binkradio 070 fun crew
smileyVrijwel mijn gehele jeugd moesten wij het doen met radiodistributie, een soort kabelradio. Slechts 4 zenders: Hilversum 1 en 2, België en Duitsland. ’s Avonds werd Duitsland vervangen door radio Noord, met om de beurt een Gronings, Fries en Drents programma. Als Fries in Leeuwarden moet ik toch erkennen, dat de Drentse uitzending verreweg het leukst was, vooral het programma ‘Mans Tierelier leup met sien dwaellochje deur Drenthe’. Pas in mijn 17de jaar kwam er een echt radiotoestel in huis met veel meer zenders.
Vandaag probeerde ik het gewone geluk te vinden ergens in Leidschendam-Voorburg en dat viel niet mee. Natuurlijk spotte ik ogenblikkelijk waarnaar ik moest zoeken. Lange tijd stond ik echter aan de verkeerde kant van de straat de fysiotherapeut uit te hangen op zoek naar een blokkade. Gelukkig spotte ik op zeker moment aan de overkant nog een mogelijkheid en hier was het onmiddellijk raak. TFTC.

 

traditional22804. De Nieuwe Veenmolen by ThijsNL & DutchDavidof
22804smileyInteressante beschrijving. De nieuwe molen is slechts 361 jaar oud, een schijntje. Het totale houtwerk was 14x zo duur als de 266.000 stenen waar de molen uit is opgetrokken. Na de toestemming tot bouwen duurde het nog zo’n 28 slordige jaren voordat ze ook echt begonnen te bouwen. Dat waren nog eens tijden. Over het nieuwe stuk A4 hier bij Delft hebben ze dik 70 jaar gebakkeleid, maar nu ligt ie er eindelijk.
De molen bezit geen bovenbonkelaar maar een bovenschijfloop met liefst 32 staven met een steek van 12,9 cm. En daar gaat het om. Ook om de cache natuurlijk die ik vond ondanks de foutieve hint. TFTC.

traditional22803. Paddentrek by boeg-en-post
smileyGrappig die schrille tegenstelling van de titel met de beschrijving van deze cache. Kikkers en padden zijn volstrekt verschillende schepselen. Kikkers trekken niet, padden wel. Overigens zijn beide soorten de klos als het de eetlust van de ooievaar betreft, je weet wel dat dier in het wapen van de stad Den Haag.
Om deze cache te vinden trok (!) ik naar Den Haag en reed heel wat rond voordat ik de juiste plek vond om mijn bolide even te parkeren en 35 meter verderop een trekkende pad te vinden. Ik vond hem wel, maar trekken ho maar, zelfs geen stuiptrekkingen. Morsdood. De enige die trok was ikzelf als ware ik Roodkapje. Tot mijn verbazing was de logrol kurkdroog. Heerlijk. TFTC.

22801traditional22802. Ik zie er geen been in by boeg-en-post
smileyIn eerste instantie zag ik er geen been in om hier midden in Den Haag een cache te komen graaien, of anders gezegd: ik zag er flink tegenop. Na het lezen van de beschrijving weet ik beter en blijkt dat ik er – op zondagochtend toen het dus rustig was - inderdaad geen been in zag om midden in Den Haag een cache te komen graaien. TFTC.

traditional22801. Valsspelen door Valsspelers by Valsspeler
smileyIk speel nooit vals. Daar is een eenvoudige verklaring voor: ik bespeel geen muziekinstrument. Niet dat ik het niet heb geprobeerd, maar mijn muzikaal talent benadert mijn vermogen tot doosjes vinden bij lange na niet. Mijn pogingen strandden in eerste instantie op accordeon en jaren later een tweede poging tot orgelspelen. Toch wil ik niet onvermeld laten dat ik er één keer in ben geslaagd de kraker ‘Ik heb eerbied voor jouw grijze haren’ vlekkeloos te vertolken voor mijn oude op bezoek zijnde vader. Daarbij het orgel martelend met beide handen en beide voeten. Ik gaf alles en de lieve man was tot tranen toe geroerd.
Dit alles speelde door mijn hoofd toen ik hier in Leidschendam-Voorburg door een parkje wandelde en ergens een leuk verborgen cache graaide. TFTC.