22-11-2015

Samen met een Syrische vluchteling drie fraaie caches gevonden in het bos bij Nijmegen.

 

Vluchtelingen

Mijn lieve dochter Bionda volgt samen met haar echtgenoot Ralph sinds enkele maanden een groep vluchtelingen die zij voor het eerst ontmoetten als vrijwilligers in de sporthal te Pijnacker. Regelmatig leggen zij bezoeken af om contact te houden. De groep hopte van sporthal naar sporthal. Ze waren begonnen in Brielle en het traject was vervolgens Pijnacker - Monnickendam - Hoorn - Schagen - Anna Pauwlona. Uiteindelijk kwamen ze terecht in het grote opvangkamp Heumensoord bij Nijmegen, waar ze nu twee weken zitten in afwachting van de procedure om in Nederland te mogen blijven. 

Een enkele keer fungeerde ik als chauffeur voor Bionda als Ralph verhinderd was en leerde zo ook enigszins de groep kennen. Een enkele keer heb ik geprobeerd Nederlandse taalles te geven als ik er toch was. Vandaag bevond ik me zodoende in Nijmegen en terwijl Bionda zich onderhield met haar bekende groep vluchtelingen, leek het mij leuk om één van hen uit te nodigen samen met mij enkele caches te vinden.

Een scheikundestudent uit Damascus die goed Engels spreekt was wel nieuwsgierig naar mijn hobby en had op eigen houtje in voorgaande dagen de bossen rond het kamp al verkend. Uiteraard niet wetend dat hier leuke caches verborgen waren. Samen hebben we een uurtje lang gewandeld, veel gepraat over alles en nog wat en tussendoor drie prachtige caches gevonden.

Terug in het kamp heeft hij meteen de geocaching app geïnstalleerd, vooral om de tocht van vandaag nogmaals af te leggen en dan de drie logboekjes te tekenen. Want helaas was ik zo dom om geen pen mee te nemen en ook hij was zonder schrijfgerei. Ik heb hem keurig mijn worteltekening voorgedaan en heb het volste vertrouwen dat de logboekjes keurig daarvan worden voorzien.

Omdat het niet mijn vooropgezet plan was om te gaan geocachen had ik geen camera bij me en ook geen GPS-apparaat. Met de geocaching-app op mijn iPhone hebben we de caches gevonden en bij de cache gewijd aan het vluchtelingenkamp een selfie gemaakt.

 

 

traditional22735. koning Willem-Alexander by WiGe
smileyOp weg naar deze cache vertelde ik mijn Syrische introducé dat deze cache gewijd was aan onze koning. Dat wierp een scala aan vragen bij hem op die ik zo goed mogelijk heb proberen te beantwoorden in de Engelse taal die wij beiden redelijk beheersen.
Allereerst het feit dat de koning eigenlijk niets heeft te zeggen. Dat doet onze minister-president namelijk voor hem. Ikzelf kwam al uitleggend tot de conclusie dat de koning in wezen de vlag van Nederland is, vooral bij bezoeken aan het buitenland alwaar hij deuren opent met in zijn kielzog een paar honderd zakenlieden.
Opperste verbazing bij hem, dat wij zo’n beetje alles openlijk mogen zeggen over de koning. Als je in Syrië bij voorbeeld in het openbaar iets lelijks zegt over een burgemeester van een stad, heb je grote kans dat niet te overleven. Ik heb hem uitgelegd dat hier ook wel grenzen zijn aan wat je mag zeggen. Bij voorbeeld “de koning moet dood” gaat te ver. Dan kom je voor de rechter en krijg je 100 Euro boete. Hij vond 200 Euro meer op zijn plaats ;).
Zo arriveerden wij vrolijk koutend bij onze laatste cache vandaag en zeker de mooiste, dus een nog fraaier uitvoering dan de vorige twee. En voor de derde keer moest ik hem uitleggen dat de meeste caches echt niet zo fraai verborgen zijn als deze en de twee vorige. TFTC.

traditional22734. Nieuwe Start by WiGe
22734smileyNa de vondst van zijn eerste cache ooit, kreeg mijn Syrische introducé de smaak te pakken en wandelden wij verder door het bos bij Heumensoord op zoek naar zijn tweede cache. Die bleek eveneens fraai te zijn verborgen en hij herkende meteen het tentenkamp waarin hij sinds enkele weken zelf verblijft in afwachting van de procedure om in Nederland te mogen blijven. Zijn nieuwe start dus.
Evenals zijn zus en moeder bezig om Nederlands te leren. Tellen, dagen van de week, maanden van het jaar, dat is al bekend. Nu de andere 20.000 woorden in de Nederlandse taal nog.
Ik heb hem nogmaals uitgelegd dat de meeste caches echt niet zo fraai verborgen zijn als deze en de vorige. TFTC.

traditional22733. Puur Natuur 4 - Monument by WiGe
smileyOok mijn Syrische introducé spotte onmiddellijk het monument hier ter plekke in het bos bij Heumensoord, maar was benieuwd waar nu eigenlijk naar gezocht moest worden. Maar eerst een rondje om de oude gestorven reus gemaakt en gezien dat er nog steeds allerlei van die leuke kleine figuurtjes aanwezig waren die hier ooit op de tondelzwammen en bastinhammen zijn geplaatst.
De cache zelf was verborgen aan/op/in een fraaie constructie die mijn Syrische introducé per ongeluk ontdekte bij aanraking. Ik had hem heel wat uit te leggen, omdat dit zijn eerste kennismaking met geocaching was, deze gevluchte scheikundestudent uit Damascus, sinds een paar weken één van de duizenden bewoners van het tentenkamp Heumensoord.
Ik heb hem ook maar uitgelegd dat de meeste caches echt niet zo fraai verborgen zijn als deze. TFTC.