22-04-2015

Heitelân tours. Vierde dag Friesland met de focus op Sneek. Voor het eerst deze week een behoorlijk eind gefietst.

 

traditional21064. Kerkenroute Friesland #1 Offingawier by KerkenFriesland
21064smileyHoewel de hint niet helemaal klopte, vond ik de cache toch nabij deze kerk uit 1882, waarvan de Duitsers in WO II de klok hebben gestolen om er kogels van te maken. Er is nu wel een nieuwe klok, maar die klinkt heel anders. TFTC.

traditional21063. Schuttersveld #3 by Seijmo
smileyNa een volledig rondje op de wielerbaan van het sportcentrum met een tijd van 15 min 37,2 sec, omdat ik onderweg ook nog twee andere caches moest zien te vinden, graaide ik deze laatste uit de kleine serie en keek ontsteld naar hetgeen ik zou moeten doen voor de bonus. Dat ging mij boven mijn oude pet, hoewel ik onderweg keurig de bonusinfo had verzameld. Aldus enigszins teleurgesteld Sneek verlaten. Natuurlijk wel dank voor deze cache.

traditional21062. Schuttersveld #1 by Seijmo
smileyUiterst rustig hier op dit deel van het sportcircuit in Sneek. Fijn voor mij, want zo kon ik rustig zoeken. Dat duurde tot mijn verrassing niet lang, want bij het naderen viel mijn oog er al op. Soms heb je geluk. Leuk gedaan overigens. TFTC.

traditional21061. Schuttersveld #2 by Seijmo
smileyKomend vanuit Ysbrechtum met een half oog op de kaart dacht ik makkelijk deze mee te kunnen pakken. Niet dus. Tot mijn verrassing moest ik omrijden om het sportcircuit hier in Sneek betreden. Dat gedaan hebbende mocht ik deze cache zoeken terwijl even verderop een aantal kindertjes lekker korfbalden, gepaard gaande met veel geschreeuw. TFTC.

21059traditional21060. Windmotor it Skar by urk64
smileyQua genialiteit van ontwerp kan deze Amerikaanse windmotor natuurlijk niet tippen aan ons vaderlandse Bosman-molentje, zijn kleinere broertje, maar dat terzijde. De 12 bladen van de windmotor draaiden lustig rond toen ik er in de buurt een cache vond. TFTC.

traditional21059. Douwe Tammingalân by Cardamar
smileyDouwe Tamminga, wie kent hem niet? In hetzelfde dorp Winsum geboren als mijn vader en slechts 4 jaar eerder. Deze Friese schrijver-dichter van bij voorbeeld "Hwa? Hwat? Hwerre?" en "Frjemdfolk op Barrahiem" heeft hier een parkje naar zich laten noemen. En ik mocht daar doorheen fietsen op zoek naar een cache. Die lag op een voor mij verrassend plekje. TFTC.

traditional21058. Het poortje aan de Kerkgracht by Cardamar
smileyBoerderij wordt sauna. Poort wordt volgestort met puin. Weg historische doorgang voor de koeien. Alleen de deur zit er nog aan de Kerkgracht hier in Sneek. Wel even bezig geweest om de cache te vinden, waarbij ik ook nog moest proberen dat ongezien te doen. Een dergelijk verzoek van de CO zou onderbouwd kunnen worden met een duidelijke hint. Dan kunnen cachers hier sneller hun werk doen. Uiteindelijk vond ik de petling. TFTC.

traditional21057. Sik van Snits by Team EdHp
21057smileyGelukkig zaten de zes jongelui aan de voor mij goede kant van de oude loc. Zo kon ik rustig achter hun rug om mijn ding doen. En dat deed ik goed. TFTC

traditional21056. De brandweer van Fryslân #4 "Sneek" by Brandweer Fryslân
smileyDe brandweer was aan het oefenen met een hoogwerker. D.w.z. er zat iemand hoog in het bakje en de bestuurder beneden deed niets anders dan met de armen over elkaar zitten wachten. Geen idee waarop. Niet op mij in ieder geval. Hoewel hij min of meer zag wat ik deed, verried zijn gezichtsuitdrukking dat hij het niet zag. TFTC.

traditional21055. De Elfstedentocht 2: Sneek by hotelpappa
smileyDat Sneeks voornaamste taak is om Beerenburg te bereiden, zegt wel iets over dit Friese stadje, dat meestal als tweede stad op de route ligt van de Elfstedentocht. Om de rijders dan al aan de sterke drank te helpen, vind ik voorbarig. Het is dan meestal nog donker als de eerste rijders passeren en dus bloedlink als je niet meer nuchter bent. Het lijkt mij dan ook aan te raden om dit te verbieden bij de eerstvolgende tocht in 2027.
De plek van de cache kon ik nauwelijks in verband brengen met de Elfstedentocht, maar ook hier zal de Beerenburg wel weer een rol hebben gespeeld, vermoed ik. TFTC.

21054traditional21054. De Toeristencache by Waterland
smileyO, o, o, dacht ik nog met mijn arme rug, met zoveel verstopmogelijkheden. Het geluk was echter met me. Blijkbaar hadden de CO en ik dezelfde gedachte bij de plek van de cache. Mijn eerste graai was zowaar raak. Heel apart trouwens die brug hier. Had een stuk korter gekund, volgens mij. Maar ja, wie ben ik? In ieder geval een vinder van deze cache. TFTC.

traditional21053. Dompschutsluis by Cardamar
smileyAltijd handig een sluis om zowel waterstanden intact te houden en toch schepen door te laten varen. Hier in Sneek kun je via die sluis de jachthaven in en uit, maar niet richting het Snitser Mar, want dat is de andere kant uit. Je kunt wel richting Snitser Aldfeart, al heb je daar eigenlijk niets te zoeken. Ik had wel wat te zoeken en vond het ook nog. TFTC.

traditional21052. Gelukscache by Waterland
smileyDe dode zeemeeuw naast de cache had duidelijk geen geluk gehad. Ik daarentegen wel, want ik vond een doosje ergens in het noordoostelijke deel van Sneek. Het is blijkbaar niet allemaal eerlijk verdeeld in het leven. TFTC.

traditional21051. Milieutuin De Fok by Waterland 2 ; Waterland
21050smileyDe schoolkinderen zijn lekker bezig geweest in maart. Liefst 1972 meidoorns, elzen en wilgen geplant. Tenminste als je de tekst niet goed leest. Inderdaad waren er rond die tijd in 1972 redelijk wat natuurprojecten. In Heerenveen zaaide mijn ex-leraar LeRoy de middenbermen vol met exotische zaden en dan maar kijken wat er van terecht kwam. Niets natuurlijk. Binnen de kortste keren veel onderhoud nodig. Hoe het hier in Sneek verging kon ik vandaag aanschouwen uit mijn ooghoeken tussen het zoeken naar de cache door. Het leek mij redelijk in orde, zeker nadat ik eindelijk de cache vond. TFTC.

traditional21050. Molen "De Hen" by tomdewind
smileyDe gedenksteen in de muur naast de brug herinnerde aan de oliemolen die hier ooit heeft gestaan. Molens hadden vaak van die oubollige namen. Ik zou mijn molen nooit "De hen " noemen. Dan liever "Joan Haanappel" of zo, want die was mooi en draaide haar rondjes erg sierlijk.
Maar goed, de molen is niet meer en nu ligt er een cache. Wel met een nat geel logboekje. Onderhoud gewenst. TFTC.

21049traditional21049. TB café by A en T
smileyHoewel geen gasten, zag het café er toch gezellig uit. Een bezoekje hier is een must voor iedere geocacher met bier in zijn naam, lijkt me. Ik trof er vele verschillende merken aan, van Duvel tot Leffe, van Mythique tot Afflichem. Nou dan weet je het wel. Helaas geen malt bier, dus na het tekenen van het logboek en het graaien van een coin, maar weer verder op de fiets door het altijd spannende Sneek. TFTC.

traditional21048. even uitrusten #1 #scharnegoutum by hielkelig
smileyOmdat ik bijna uit mijn jas woei vanwege de strakke koude noordenwind geen tijd om te rusten. Snel loggen en wegwezen hier. Op mooie dagen zal het hier overigens wel goed toeven zijn, denk ik. TFTC.

traditional21047. Kerkenroute Friesland #2 Scharnegoutum by KerkenFriesland
smileyDe kat van de postbode deed heldhaftige pogingen haar huis binnen te dringen, terwijl zij net voor haar rondje naar buiten kwam uit haar huisje met de tekst ELIM boven de deur. Maar het mocht niet en dus bleef het dier buiten wachten tot haar baasje terugkeerde. De cache had ik toen trouwens al van mijn worteltekening voorzien en ook al een blik op de gerestaureerde kerk geworpen. TFTC.

traditional21046. De Nonnen fan it Nijkleaster by hielke15
21046smileyOoit heb ik in Noord-Brabant de Nonnen van de Donge ontmaagd. Die kans kreeg ik hier niet, want liefst 190 geocachers gingen mij voor bij deze nonnen. Toch heb ik ook plezier aan deze cache beleefd, al was het niet zo bevredigend als in Brabant destijds. TFTC.

mystery21045. In Dae Ffiiffgeam / 6 / Bonus by Cardamar
smileySpeciale uitdaging om deze bonuscache te vinden, want ik beschikte slechts over twee gegevens van de vijf. Meer caches had ik niet geladen. Die twee waarden leverden het Noord-coördinaat. Omdat ik geen idee had van het Oost-coördinaat lag de cache in principe op een lijn rond een deel van de aardbol met een lengte van ongeveer 18.000 km. Dankzij het gegeven aantal hele minuten kon ik dat terugbrengen tot 1,1 km. Dus gewoon de lijn volgen, dan kom je er wel. Dat heb ik gedaan en ik kwam er. Niet dat het snel ging, maar toch. Dank voor deze leuke uitdaging.

traditional21044. Pesjantelje #5 by swalker52
smileyIk was bijna het spoor bjuster, maar gelukkig bleef ik iiskâlt en zo kwam het toch goed. TFTC.

21043traditional21043. Pesjantelje#4 by swalker52
smileyWat is er mis met gewoon rinnen? Dat is toch ook goed voor je bealch? TFTC

traditional21042. Pesjantelje#3 by swalker52
smileyAls je te lang aan het skeanbiljen bent, loop je kans op het breken van je skonken. TFTC.

traditional21041. Pesjantelje#2 by swalker52
smileyIk houd ook wel van een beetje stoatskaven, maar njonkelytsen word je dan toch wel wat moe. TFTC.

traditional21040. Pesjantelje#1 by swalker52
smileyDe enige die hier pesjantelde vandaag was ik. En ik deed het met veel wille. TFTC

traditional21039. In Dae Ffiiffgeam / 2 / Goënga by Cardamar
smileyMijn eerste bezoekje aan het dorp met de schone naam Goënga. Met zijn ongeveer 250 inwoners gelegen op 3 km van Sneek. Ik denk niet dat iemand heeft gemerkt hoe listig ik deze cache van mijn worteltekening voorzag. Was ook niet echt lastig. TFTC.

traditional21038. Sport yn Súdwest-Fryslân # 1 Keatsen by swalker52
21038smileyWie Friesland zegt, zegt keatsen. Naast allerlei andere typisch Friese gebruiken als fierljeppen, skûtsjesilen, reedride en sûkerbôle frette. Hier in Goënga staat het keatsen hoog in aanzien met een speciaal aangelegde keatsbaan. Mooi natuurlijk, maar daarmee heb je nog geen cache. Daarvoor ben ik lang op zoek geweest en toen ik hem eindelijk vond, kreeg ik hem bijna niet te pakken. Wat een geniepige verstopwijze! Maar heel leuk natuurlijk als je hem na veel prutsen in handen hebt.
Terwijl ik daar zo enthousiast mijn werk deed, werd mijn bolide gespot door geocacher Fennatiek die zich in de discoverlog afvroeg of ik de cache had gevonden. Ja dus. TFTC.

traditional21037. 2000 keer swalker 52 by hielke15
smileyDe nog jonge 63-jarige Swalker52 zwalkt behoorlijk wat af, hetgeen hem al 2.824 gevonden caches opleverde. Zijn 2.000e found werd gevierd met het verstoppen van deze cache die hij uiteraard als eerste mocht vinden en wel op 23-11-2014. En dat op een enigszins verlaten plek aan de Aldfeartsdyk bij Goënga waar ik vandaag mijn opwachting maakte. TFTC.

traditional21036. TB-COIN hotel Het gasje by hielke15
smileyDat zich in het inmiddels overbekende dorpje Gauw een hotel bevond, verbaasde mij niet. En je wordt er bovendien gasvrij ontvangen en kunt er wellicht gastronomisch dineren. Aan het eind van een straatje met uitzicht op een typisch Friese boerderij in de verte bezocht ik het toch wel bijzonder gelegen hotel. TFTC.

21034traditional21035. In Dae Ffiiffgeam / 1 / Gauw by Cardamar
smileyNiet slaan, mensen van Gauw! Mijn hele jeugd in Friesland gewoond en er ook later nog behoorlijk belangstelling voor gehad, maar van het dorp Gauw had ik werkelijk nog ooit gehoord. Vandaag dus mijn kennismaking met dit ongeveer 370 inwoners tellende dorpje op 5 km van Sneek. Aan de Boeijngastrjitte mocht ik in een ijzige koude noordenwind mijn werk doen. Heel voorzichtig, dat wel. TFTC.

traditional21034. In kilo foar Fennatiek by vanderkooij
smileyEen originele hommage aan het team Fennatiek, twee illustere geocachende ingezetenen van het 380 inwoners tellende dorpje Sibrandabuorren die de kilo intussen allang voorbij zijn en voor wie de teller nu op 1.646 staat. TFTC.

traditional21033. sijbrandaburen by hielke15
21033smileyIk kan me niet voorstellen dat de bewoners van de aan het water gelegen boerderij blij waren dat er zo'n lelijk hoog gebouw vlak voor hun neus werd neergezet. Naast het bankje stond een leeg bierflesje. Geen teken dat mijn goede vriend Biertje is langsgeweest, want hij is de netheid zelve, opruimerig van aard en zou nooit zoiets op zijn geweten willen hebben. Ik dook hier maar eens ergens onder en vond zo een grote glazen pot waarin ooit iets had gezeten dat lekker licht en fris was op het brood, maar die nu gepromoveerd was tot cache. TFTC.

traditional21032. kerkenroute friesland #5 tersoal by kerkenfriesland
smileyHet 359 inwoners tellende dorpje Tersoal heeft een hervormde kerk. Daar vlakbij staat een bankje waarnaast, waarachter en waaronder het speenkruid welig tierde. Nou dan snap je het wel. TFTC.