19-04-2015

Heitelân tours. Eerste dag Friesland binnen via Afsluitdijk. Vooral Franeker bezocht. Speciale aandacht voor het Popta-slot in Marssum.

 

multi20978. Grouster Swalkrûte by Us mem
20978smileyHet was feest in Grou, d.w.z. koopzondag op straat. Dat hadden ze van het hotel wel even mogen zeggen, want mijn route erheen was volledig geblokkeerd. Dus mijn bolide ergens op veilige afstand geparkeerd en als troost deze multi gedaan. Maar wel op zijn Carrottes. In mijn reeds 12-jarige carrière als geocacher let ik namelijk soms op zaken die minder geroutineerde cachers misschien ontgaan. Je kunt ook zeggen, dat ik intussen soms wat anders tegen de dingen aankijk.
Zoals vandaag hier in Grou, waar het behoorlijk druk was. Volgens de hotelreceptionist het begin van het seizoen. Alle terrasjes afgeladen vol, mensen met belangstelling voor allerlei spullen aangeboden door wellustige kooplieden. Ik liet alles aan mij voorbijgaan en zocht een cache. Na een leuk wandelingetje was dat een feit en kon ik mijn worteltekening kwijt.
Daarna mijn bolide opgepikt en rustig naar mijn hotel gereden tussen de kraampjes afbrekende lieden door.
TFTC.

traditional20977. P&R Grou by Bolhuis
smileyCarpool hier, P&R daar,
Ja, je ziet ze veel dit jaar.
Ook hier bij Grou,
Asjemenou!

20975traditional20976. Landweg by arno.bergstra
smileyDat was nieuw voor mij, dat het puin ten gevolge van het bombardement op Rotterdam gebruikt is om de vliegbasis Leeuwarden flink uit te breiden. Sluw bekeken van die Duitsers. Ze legden er zelfs een tijdelijk spoorlijntje voor aan. Dat is vrij snel opgeheven, maar op dat tracé ervan mocht ik een cache vinden. Dank daarvoor.

multi20975. Poptaslot by Us mem
smileyHet dorp Marssum onder de rook van vliegbasis Leeuwarden kent een rijke geschiedenis, waarin het Poptaslot en mijn overgrootvader Ruurd Terpstra een hoofdrol speelden. Het was omstreeks 1919 en Nederland leed honger, omdat er te weinig voedsel werd verbouwd. Boeren moesten daarom massaal hun weiland omzetten in akkerland. Ook boer Ruurd die in 1918 zijn echtgenote had verloren aan de Spaanse griep, moest zijn land 'scheuren' zoals dat werd genoemd. Daarmee begon de ellende. Hij pachtte zijn boerderij en het land van de Voogden van het Poptaslot. Dit waren schurken van het laagste allooi.
20975a20975b

Net als alle andere boeren kreeg Ruurd subsidie van de overheid voor zijn extra werk. Meteen verhoogden de Heren Voogden de pachtprijs van het land, zodat zij mooi Ruurds subsidie in de hun zak staken. Protest hielp niet.
20975cHet werd nog erger. Toen enkele jaren later de subsidie verviel moest Ruurd op bevel van de Voogden het land terugbrengen in de weilandse staat. Hij weigerde. Er volgde een dreigement: weiland maken of van de boerderij af. Ruurd bleef koppig en werd zonder pardon van zijn boerderij verwijderd.
Tijdens mijn rondje om het slot moest ik denken aan het gedicht waarmee hij het boek afsloot, dat hij schreef over deze affaire:

"Ja wat zijt gij toch koud en gevoelloos
Gij Voogden van 't Popta Slot
Wat is uw Regentschap toch doelloos
Daar gij arbeid en vlijt hebt bespot

Gij waant u verstandig, maar wat zijt ge toch dom
Daar u steeds zoekt uw kracht uit uw macht
Met mij is dat anders 't is precies andersom
Ik heb er mijn macht uit mijn kracht"

Ondanks alles: TFTC.

traditional20974. Populus nigra Italica by mr.breeze
smileyJa, die Italiaanse populieren doen het goed in Nederland. Vooral dankzij onze vochthoudende leemachtige grond met een vleugje kalk. Ik heb de desbetreffende boom hier in dit stukje bos bij Peins een bliksembezoek gebracht, want er waren kinderen vlakbij aan het spelen. Gelukkig spotte ik de cache snel en deed ongezien mijn werk. TFTC.

20973traditional20973. De Roekedobbe by cargon2
smileyRoeken zijn niet mijn favoriete vogels. Deze kraaiachtigen met hun vreemde snavels maken namelijk ongelooflijk veel herrie. Daar wordt je niet blij van als je er dichtbij woont. Ik begrijp dat de bewoners van het schone dorpje Peins worden uitgescholden voor roeken. Dan moeten ze toch wel heel wat hebben misdaan, denk je dan. Niks daarvan, ze hebben gewoon altijd hard gewerkt en bij bepaald vies werk, sloegen ze zwarte capes om en leken dan waarschijnlijk een beetje op voornoemde ellendige vogels.
Ik heb de Roekedobbe-vijver aan mij voorbij laten gaan en mij beperkt tot het graaien van een cache. Ook mooi. TFTC.

traditional20972. Oosterpoortsdam Franeker by krullie5
smileyListige verstopwijze moet ik zeggen, want ik zag hem niet zitten vanaf mijn kijkplekje voor het bankje. De Oosterpoort zag ik ook niet, maar dat lag niet aan mij, want de boel is hier gedempt. Weg oude schoonheid. Gelukkig was de cache niet weg. TFTC.

traditional20971. Professor Schotanus by Team T.L.T.
smileyProfessor in Franeker. Ja, dat kon vroeger toen daar een universiteit was gevestigd. En dominee Schotanus kreeg daar een professoraat aangeboden. Leuk voor hem natuurlijk, maar voor mij was het leuker om hier in Franeker een cache te vinden. Dat lukte vlugger dan ik verwachtte vanwege een kleine onhandigheid mijnerzijds, waardoor de cache meteen bloot lag. Gelukkig geen schade voorzover ik kon vaststellen. TFTC.

traditional20970. De Elfstedentocht 10: Franeker by hotelpappa
20970smileyPas na flink doordouwen wist ik deze cache te vinden. Vrij rustig toen ik zocht. Tijdens de volgende Elfstedentocht in 2027 zal het hier een stuk drukker zijn, denk ik. TFTC.

traditional20969. keatsen - de keatsbal by mr.breeze
smileyWie kaatst moet de bal verwachten, luidt het spreekwoord. Als je hier goed over nadenkt, slaat dat nergens op, zeker als je de spelregels van het kaatsen kent zoals ik als rechtgeaarde Fries. Het spreekwoord moet dan ook luiden: een boppeslach kan best pijn doen.
De grote kaatsbal op de rotonde bleek een kunstige vormgeving van het echte exemplaar dat ik hier in het kaats-Walhalla Franeker aantrof. TFTC.

traditional20968. Franeker bos by Team T.L.T.
smileyIk herinner me nog dat ik ongeveer 10 jaar geleden me suf heb gezocht bij dit soort verstopwijzes. Gelukkig ben ik nu zo doorgewinterd, dat ik ze met de ogen dicht kan pakken. Ik kon hier trouwens door de bomen het bos nog prima zien. Heel fijn. TFTC.

traditional20967. keatsen - it keatsspul by mr.breeze
smileyIn wereldkaatsstad nummer 1 mag natuurlijk geen kaatscache ontbreken. Bij de vermelde kaatstermen ontbreekt 'spul'. Dat zijn volgens mij twee 'games'. Corrigeer me maar als ik het fout heb. Voor de cache die ik wil karakteriseren als 'kwaad' moest ik behoorlijk in de bocht. TFTC.

20966traditional20966. De brandweer van Fryslân #10 "Franeker" by Brandweer Fryslân
smileyOok in Franeker staat de brandweer dag en nacht paraat. Je merkt daar niet veel van als je vlakbij een cache zoekt, maar binnen 5 minuten rukken ze uit met loeiende sirenes als het moet. Ik deed mijn werk liever zonder al die herrie. TFTC.

traditional20965. Rûnwei by mr.breeze
smileyHet Engelse word Runway is niet hetzelfde als het Friese word Rûnwei. Hier stijgen geen vliegtuigen op en landen ze ook niet. Een rondweg dus. Waar blijft de tijd dat je van Harlingen naar Leeuwarden of andersom nog heerlijk door het gezellige stadje Franeker tufte? Een saaie rondweg nu. Mijn leed werd enigszins verzacht door de cache. TFTC.

traditional20964. Hazenpad #2 by boekiki
smileyBij Achlum heb ik even het Hazenpad gekozen. Een ritje over een smal betonweggetje leverde toch maar mooi een cache op. TFTC.

traditional20963. Hazenpad #3 Uitzicht op Harlingen by boekiki
20962smileyAls je het Hazenpad zo ziet op de kaart, lijkt het of de haas die het heeft aangelegd teveel Beerenburg tot zich had genomen. Harlingen zag ik trouwens niet vanaf de cacheplek (hahaha), maar wel een cache. TFTC.

traditional20962. Hazenpad / Kleistampen #1 by boekiki
smileyDe koe met nummer 9 op de linkerbil en nummer 25 op de rechterbil produceerde op het moment van mijn passage een echte onvervalste pannenkoek. Die werd onmiddellijk in bezit genomen door tientallen vliegen. Kan het nog landelijker? Op de terugweg na het loggen keek Berta 925 me uitdagend aan. Nee, ik ging het haar niet nadoen. Dat vond ik beneden mijn stand. TFTC.

traditional20961. ? Fryslân op syn moaist! ? 4 ? by Cardamar
smileyNadat ik het landje van Finn was gepasseerd, mocht ik het landje van de Friezen bewonderen. Inderdaad lang niet lelijk. Genoeglijk wandelingetje door het landschap bracht mij een paal die uitnodigde tot een dansje. Maar natuurlijk pas na het vinden van de cache. TFTC.

traditional20960. Monument 'Lammert Scheltes Hilarides' by StefanHV
smileyLammert heeft veel voor de gemeenschap betekend, begreep ik. Vooral zijn oprichting van een kaatsvereniging alhier heeft Pingjum voor altijd op de kaart gezet. Terwijl hij even niet keek, graaide ik gauw een doosje. TFTC.

20958traditional20959. Pannekoeksterweg #1 by giga10
smileyIn Witmarsum is het goed pannenkoeken eten, denk ik. Deze traktatie in vroeger tijden moet door het hoofd van degene hebben gespeeld die dit weggetje ernaar noemde. TFTC.

traditional20958. [SWF12] Menno Simons by Cardamar
smileyLuchtig kerkje hier in de buurt van Witmarsum, vond ik. De kunstenaar die het ontwierp gebruikt daar natuurlijk veel mooiere woorden voor. Het was nog rustig hier op zondagochtend. Ik was de enige kerkbezoeker en hield mij onledig met het zoeken naar een doosje. Dat lukte ook nog. TFTC.

traditional20957. Het Standbeeld 'Gysbert Japicx' by StefanHV
smileyDe sociale controle in dorpen. Misschien nuttig, maar ik houd er niet van. Tijdens mijn korte wandelingetje in Witmarsum naar het standbeeld van de grote Friese schrijver en dichter, werd ik door minstens 3 verschillende lieden nauwlettend in de gaten gehouden. En dat terwijl ik alleen maar een doosje zocht. Kan het onschuldiger? TFTC.

traditional20956. WECC : Witmarsum's Enige Carpool Cache by StefanHV
smileyCarpool hier, carpool daar,
Ja, je ziet ze veel dit jaar.
Ook hier bij Witmarsum,
En warempel, ik zag um.