05-05-2013

Op deze mooie zonnige bevrijdingsdag naar IJmuiden, een plaats waar ik alweer een hele tijd niet was geweest.

 

traditional16724. Vogel uitkijk "de Smient" by Team Carpangler

16723smileyAltijd leuk om vogeltjes te kijken, ook hier in de vogelhut in de buurt van Spaarnwoude. Vandaag heb ik slechts een korte blik naar buiten geworpen. Ik was een beetje moe van een lange dag geocachen en besloot dat dit de laatste zou zijn vandaag. Gelukkig bood de hut niet al te veel verstopmogelijkheden en had ik het doosje redelijk snel in handen. Leuk gedaan en een leuke locatie. Dank daarvoor.

 

traditional16723. Gezichtsbedrog 3 / Optical illusion 3 by Team Carpangler

smileyHet was beslist geen illusie dat de reddende engel in de vorm van de CO hoogstpersoonlijk zelf kwam aangewandeld. En het was geen gezichtsbedrog dat hij ondanks zijn goede wil nog behoorlijk lang naar zijn eigen cache liep te zoeken. Het halfuurtje daarvoor had ik vergeefs geprobeerd deze ellendige cache te vinden, ondanks dat ik wel een idee had van de verstopmethode. Na 10 minuten heftig speuren wist de CO gelukkig toch zijn eigen bedrog te ontmaskeren en kon ik mijn worteltekening kwijt. Dat was mooi, want eigenlijk wilde ik net opgeven net toen de CO zich meldde.

16723aSamen wandelden we gezellig koutend terug naar de geparkeerde bolides alwaar de volgende cachers al klaar stonden voor het avontuur: Lindahlia en Erik_nl. Ook met hen staan kletsen alvorens zij zich in het avontuur stortten. Ondanks enkele door ons gegeven tips lees ik nu hun not found logs en dat verbaast me niets. Ik heb de CO al geadviseerd om maar met een sterretje moeilijkheid te verhogen.

Natuurlijk dank voor de cache en voor de hulp waarzonder ik hier met lege handen had gestaan.

 

traditional16722. Een luizenleven / A bugs life by Team Carpangler

smileyWie wil er geen luizenleventje? En blijkbaar moet je daarvoor in Spaarnwoude zijn. Helaas bleek de geboden woonmogelijkheid voor mij ietsje aan de kleine kant, zodat ik mij heb beperkt tot het plaatsen van mijn worteltekening op het logrolletje. Ook mooi. Dank daarvoor.

 

 

 

traditional16721. Kerkje Oost by Rietmap

16721smileyNadat ik het kerkje in Spaarndam tig keer aan alle kanten had bekeken en tot de conclusie kwam dat het bouwwerk voor mij niet had gehoeven, omdat kerken alleen leuk zijn als je er een cache vindt, bekeek ik eens de logjes en zag een bekende naam: Siemp. Daarvan had ik het telefoonnummer en hopelijk kon hij me meer vertellen over de cache-plek. Terwijl hij zelf bezig was om Katwijk onveilig te maken, gaf hij me een duidelijke aanwijzing. Tsja, daar kwam weer een belangrijk manco mijnerzijds aan het licht: ik ben niet brutaal genoeg. Het is mij al vaker overkomen dat ik vanwege die karaktereigenschap de cache niet wist te vinden.

Met de heldere tip van Siemp durfde ik nu wel en inderdaad was het een fraai verborgen cache, zoals ik al in logjes had gelezen. Dank daarvoor. Mooi kerkje trouwens.

 

traditional16720. Randje Haarlem by St Bernhard

smileyOp minder dan 2 meter vanaf de cache zat een merel te broeden. Na behoorlijk lang zoeken ontdekte ik het angstig kijkende vogeltje eerder dan de cache. Omdat ik heel rustig handelde vloog het beestje niet weg, hoewel ik vanaf een geschatte afstand van 37,4 cm naar haar stond te loeren.

16720Niet lang daarna spotte ik ook de cache en was mijn bezoekje aan Haarlem ten einde, want hoewel er meer caches te vinden waren, bleek het mooie weer een gigadrukte op te leveren. Reden waarom ik zo spoedig mogelijk de grote stad verliet om in Spaarndam en de daarbij behorende landelijke omgeving mijn geluk te beproeven. Dank voor deze leuke cache.

 

traditional16719. Oostkolk by leendertpeter

smileyAls vreemdeling in Haarlem kwam er bij de titel van deze cache geen Aha-erlebnis bij me boven. Geen idee. Daarom besloot ik maar met eigen ogen te gaan kijken wat Oostkolk inhield. Het bleek een leuk stuk bos te zijn waar zo nu en dan een trein langsreed, naar of van Zandvoort, denk ik. Behalve wandelen kun je er ook fietsen. Het woorddeel Oost begreep ik niet, want het ligt westelijk van Haarlem. En een kolk heb ik ook niet gezien. Wel een cache en eerlijk gezegd kwam ik vooral daarvoor. En dat is gelukt. Dank daarvoor.

 

 

 

traditional16718. Met STIP op de kaart ... Santpoort-Zuid by nickels48

16717smileyWat een verhoging der levensstandaard,

Al die STIPPEN op de Nederlandse kaart!

Deze STIP in Santpoort-Zuid

Lag te midden van knalgeel speenkruid.

 

traditional16717. Felison Cruise Terminal by Hermann Gruson & Co

smileyIk zie op de tv wel eens programma’s over cruise-schepen en ben dan onder de indruk van alle logistiek die met zo’n cruise gepaard gaat. Aan alles moet gedacht worden, want zo’n schip is eigenlijk een dorp met enkele duizenden inwoners en aan al hun behoeften dient te worden voldaan. Alleen al het wassen van kleding en beddengoed bij voorbeeld is een giga-klus. Ik las laatst van een cruise waar de toiletten dienst weigerden. Dan ben je als passagier of bemanningslid behoorlijk in de aap gelogeerd, lijkt me.

Deze nieuwe terminal in IJmuiden gaat dus een rol spelen in dat spel. Ik wens ze veel succes. Ikzelf had ook succes, maar dat was niet moeilijk. De small (en niet regular) cache werd gemakkelijk gevonden. Dank daarvoor.

 

16716traditional16716. Justus Dirks by Hermann Gruson & Co

smileyAls ik het goed begrijp heeft ir. Justus Dirks niet zelf het Noordzeekanaal gegraven. Hij heeft meer anderen ertoe aangezet. Maar ja, ontwerpers moeten er ook zijn. Als je die kanaalgravers maar een beetje had laten modderen, wie weet waar dan het kanaal had gelegen. Gelukkig ligt het Noordzeekanaal nu op de huidige locatie en heeft men een leuk monumentje daarvoor opgericht vlak naast een restaurant. En daarbij hoort natuurlijk een cache. Dank daarvoor.

 

traditional16715. De lamp by Hooningkorf

smileyDat is nog eens een ander lampje hier in IJmuiden dan Lampje van de bekende uitvinder Willy Wortel alwaar ik nauwe connecties mee heb. De lamp brandde niet. Logisch, want ik houd niet van nachtcaches. Dus kon ik hier overdag rustig een doosje gaan zoeken en dat vond ik op een leuke locatie. Dank daarvoor.

 

traditional16714. De Hoge Vuurtoren van IJmuiden by Hermann Gruson & Co

16714smileyDrie en een half miljoen kaarsen zou je hier moeten aansteken om evenveel licht te genereren als deze karakteristieke IJmuidense vuurtoren. Afgezien van het feit dat je zoveel kaarsen niet kwijt kunt daar boven op het ronde, roodbruine, gietijzeren geval is het sowieso geen goed idee om zo’n vuurzee te veroorzaken. Wat wél een goed idee is, is om hier een leuke cache te verstoppen. En dat is de CO zeker gelukt. Dank daarvoor.

 

traditional16713. IJmuidens uitzicht by Hermann Gruson & Co

smileyHet duurde flink lang voor ik van het uitzicht kon genieten, want zoiets doe je pas als de cache is gevonden. En dat lukte niet echt. Gedeeltelijk ligt de schuld daarbij aan de CO die me probeerde wijs te maken dat de grootte van de cache small was. Dat bleek na lang zoeken niet het geval. Een canister is een micro. Even aanpassen dus.

Daarna kon ik van het uitzicht genieten. Geloof het of niet. Maar er voer een grote boot voorbij.

Dank voor deze cache.

 

traditional16712. Kanaalgravers van IJmuiden by Hermann Gruson & Co

16712smileyOnder leiding van ir. Justus Dirks gingen in 1865 de kanaalgravers voortvarend te werk. Ze begonnen in Amsterdam. Met hun schepjes ploegden ze meter voor meter door het Hollandse landschap. In 1876 bereikten ze IJmuiden en werden daar met gejuich ontvangen. Ze hadden in 11 jaren een kanaal van 21 kilometer lang, 27 meter breed en 7 meter diep gegraven. Een snelle berekening leert, dat zulks betekent, dat de stoere werkers totaal minstens 1.058.400.000 (ruim 1 miljard) schepjes modder hebben verplaatst. Dat is ongeveer evenveel schepjes als er toen mensen op aarde woonden. Genoeg berekeningen.

Aan de oever van deze snelle vliet die intussen verbreed is tot 275 meter vond ik een leuk verstopt doosje. Dank daarvoor.

 

traditional16711. Met STIP op de kaart ... IJmuiden by nickels48

smileyWat een verhoging der levensstandaard,

Al die STIPPEN op de Nederlandse kaart!

Wat moest bij deze STIP in IJmuiden

Die hele hoge woontoren beduiden?

 

traditional16710. Met STIP op de kaart ... Velsen-Zuid by nickels48

16711smileyWat een verhoging der levensstandaard,

Al die STIPPEN op de Nederlandse kaart!

Bij deze STIP in Velsen-Zuid

Ben ik op veel wegwerkzaamheden gestuit.

 

traditional16709. TB Hotel "De Veilige Haven" by Hermann Gruson

smileyMijn start alhier in Velsen was vals. Ik parkeerde bij het zwembad en kwam tot de ontdekking, dat er geen doorsteek mogelijk was, ondanks dat ik ongeveer 100 meter vanaf de cache stond. Een vriendelijke mevrouw met een hondje wees mij weg om aan de andere kant te komen. En inderdaad, zo lukte het wel.

Na een kort boswandelingetje kon ik de cache graaien. Dank daarvoor.

 

traditional16708. Met STIP op de kaart ... Velsen by nickels48

smileyWat een verhoging der levensstandaard,

Al die STIPPEN op de Nederlandse kaart!

Bij deze STIP in Velsen

Dient men de mooie vijver te omhelzen.

 

traditional16707. Met STIP op de kaart ... Driehuis by nickels48

16706smileyWat een verhoging der levensstandaard,

Al die STIPPEN op de Nederlandse kaart!

Deze STIP in Driehuis

Voelde zich bij de kerk wel thuis.

 

traditional16706. Met STIP op de kaart ... Santpoort-Noord by nickels48

smileyWat een verhoging der levensstandaard,

Al die STIPPEN op de Nederlandse kaart!

Bij deze STIP in Santpoort-Noord

Werd een bijzonder kunstwerk gescoord.

 

traditional16705. Met STIP op de kaart ... Velserbroek by nickels48

smileyWat een verhoging der levensstandaard,

Al die STIPPEN op de Nederlandse kaart!

Aan deze STIP in Velserbroek

Bracht ik vandaag mijn eerste bezoek.