03-12-2011

De kalenderjacht gaat voort. Puzzeltje opgelost en even een stukje fietsen in Delft. Nog droog ook.

 

mystery13950. Calvé & DSM by bastgula

13950SmileDe verrassing zat aan het eind. Nee, niet op de stash area, maar achter de kassa bij mijn vaste super. Zwarte Piet haarzelf. Met keurig roodgelakte nagels op de vingertjes van haar blanke handjes. Deze paradoxale tegenstelling hief ze op door vlak voordat ik aan de beurt was, gauw zwarte handschoentjes aan te trekken, waarbij me opviel dat haar middelvinger zichtbaar was door de kapotte stof op die plek. Ai, ze zal toch het bekende slechte vinger gebaar hebben gemaakt naar de Goedheiligman? Ik durfde het haar niet te vragen en kwam dus niet verder dan het verplichte groeten en melden dat ik geen spaarzegels hoefde. Al 30 jaar niet trouwens, maar dat heb ik ook niet gezegd.

Deze winkelgang kwam aan het einde van een fietstochtje, dat me eerst de andere kant uitvoerde richting industriesector Delft-Noord. De twee bedrijven daar voerden door de jaren een felle strijd uit. Wie kon namelijk de andere het beste de schuld geven van de stankoverlast die vooral bij noordenwind het Delftse woongebied teisterde? Volgens mij is het uitgelopen op een doelpuntenfestival waarbij de eindstand zo ongeveer gelijk was.

13950aIk heb overigens nog een leuke anekdote van ongeveer 25 jaar geleden. Ik wandelde in de buurt van de Calvé-fabriek met mijn toenmalige vriendin die op dat moment te kennen gaf dorst te hebben. Ik bedacht me niet en klopte op het raam van de portierswoning waar we net langs liepen en zei haar: “Dan vragen we hier toch gewoon een kopje thee.” Ik herinner me nog dat ze hevig aan me begon te trekken om me hiervan te weerhouden met de woorden: “Dat kun je niet doen, joh”, maar het was te laat. Zelden zo’n verbaasd gezicht gezien als van haar, toen de deur openzwaaide en de echtgenote van de portier me vriendelijk groette: “Ha Willy, wat leuk dat je langskomt.” De portier was namelijk verre familie van me, hahaha.

Oh ja, er was vandaag ook nog een cache. Leuk verstopt. Dank daarvoor.