24-08-2011

Weer eens met Loze Jorry op stap. Gekozen werd voor het Westland, want daar was ik alweer een tijdje niet geweest en Loze Jorry is expert in die regio.

 

traditional12773. Leeuweriknest by hspier

12773SmileIk ben er vrij zeker van, dat leeuweriken niet op dit soort locaties nestelen, de moerasleeuwerik misschien uitgezonderd. Van de Mongoolse kortteenleeuwerik, de Somalische sporenleeuwerik en de Malabarkuifleeuwerik is het nestelgedrag mij niet bekend, maar ook van hen vermoed ik andere plekken evenals de overige 94 soorten leeuweriken all over the world. Onze bloedeigen Hollandse veldleeuwerik broedt gewoon in het veld. Erg voor de hand liggend is de nestplek van de Lullula Arboreum, ofwel de boomleeuwerik.

Gelukkig is deze wijsheid allemaal niet nodig om het doosje van zijn plek te krijgen. Wel een beetje durf en kracht. En daarvoor was mijn metgezel vandaag, Loze Jorry, de aangewezen man. Probleemloos mocht ik zodoende hier in De Lier mijn worteltekening plaatsen. Dank daarvoor.

 

traditional12772. De Westlandse "Euromast" by Team JenR

SmileVoor mij onbegrijpelijk dat Loze Jorry niet wist van het bestaan van deze gigantische mast. Normaal onttrekt niets zich aan zijn aandacht. En als je geworteld bent in het Westland en in je jeugd op de fiets dat hele gebied dagelijks hebt doorkruist, moet zo’n ding toch zijn opgevallen. Nog even beter gelezen en gezien dat pas in 1982 het gevaarte is opgericht. Dat is natuurlijk een goed excuus, want hoewel Loze Jorry nog jong van hart is en probleemLoos 150 kilometer kan schaatsen op de Weissensee, was hij 29 jaar geleden al niet meer zo piep natuurlijk.

Daarom vandaag maar eens gekeken waar ik mijn dagelijkse tv-uitzendingen aan te danken heb. 120 meter hoog staal is het antwoord. En het staat in Naaldwijk. En er ligt ook nog een cache. Helemaal mooi. En dank daarvoor.

12771 

traditional12771. Nieuwe vaart by Tantepollewop

SmileLoze Jorry moest zich behoorlijk in allerlei bochten wringen om het doosje tevoorschijn te halen. Ik liet het graag aan hem over, want met mijn onbuigzame rug zou het me waarschijnlijk niet gelukt zijn. Zo, de cache was binnen en dan is het altijd tijd om even om me heen te kijken, waar ik me eigenlijk bevind. Het bleek ergens bij ‘s-Gravenzande naast een vaart te zijn met een stuk weiland. Typisch Hollands dus. Als ik de beschrijving goed heb begrepen, komen hier in 2017 paalwoningen te staan. Dat is minder Hollands. In de verte waren ze nu al aan het bouwen, maar volgens Loze Jorry waren dat bedrijfswoningen. Ik geloof het graag, want hij is kenner van deze omgeving.

BVDLC
 

 

traditional12770. Erwins Eendje by dijk6jes

12770SmileTerwijl Loze Jorry en ik hadden geconstateerd, dat Erwin thuis op de bank lag te dromen van eendjes, gingen wij op pad naar het Westerhonk hier bij Monster om te kijken hoe het daar stond met het eendenbestand in het algemeen en dat van Erwin in het bijzonder. Wij kwamen terecht in een stukje bosrijke omgeving en liepen nog behoorlijk lang rond te speuren voordat het olijke eendje werd ontdekt. Het is bekend van eenden, dat ze zich vooral tijdens de broedtijd enorm goed kunnen verstoppen, maar deze bleek geheel eierloos te zijn en ik heb sterke twijfels of het ooit tot nageslacht zal komen. Maar leuk is ie wel. Dank daarvoor.

 

traditional12769. Linda's favorite speeltuin by Monstertjes

SmileEn weer waren heel wat huizen verdwenen. Het schijnt hun lot te zijn hier in Ter Heijde. Als de zee het niet doet, of de Duitsers, dan doen ze het zelf wel. Gelukkig bouwen ze ook weer nieuwe, zodat de mensen er toch kunnen wonen. Maar komen op deze plek ook weer woningen? Voorlopig is het kaal en dus plek voor een doosje. Loze Jorry draaide de juiste tegel om en zo kon ik gemakkelijk mijn worteltekening kwijt. Dank daarvoor.

 

12768traditional12768. Stranding de 'Ping An' by De Riempjes

SmileProbleem was vooral de aanvliegroute. Gelukkig kent Loze Jorry het hele Westland op zijn duimpje en toonde mij een route door Monster en Ter Heijde waarbij ik weliswaar mijn twijfels had, en daarom wel zou zien waar het schip strandde (!!! hahaha, zelf bedacht!!!). Mijn twijfel was natuurlijk nergens voor nodig, want via een doodlopend weggetje kwamen we keurig op een paar honderd meter van de stash area en konden over het fietspad de cache bereiken.

Het bleek dat zowel Loze Jorry als ik destijds in 1975 een bezoekje hebben gebracht aan het enorme Chinese schip, dat in mijn ogen gewoon op het strand lag. Geen idee van de heftiger gebeurtenissen die daaraan vooraf moeten zijn gegaan. Die zijn te lezen in de beschrijving en het blijkt dat redders zeer risicovol de bemanning hebben gered op volle zee, terwijl ze beter even hadden kunnen wachten tot het schip op het strand lag. Maar ja, dat is met de wetenschap van nu.

BVDLC

12767PS Loze Jorry maakt mij attent op een fout, omdat de Ping An in 1965 strandde. Welk schip heb ik dan in Geosnaam in 1975 op het strand gezien? Of heeft de Ping An er minstens 10 jaar liggen wegroesten?

 

traditional12767. Stranding de 'Stardust' by De Riempjes

SmileIn het begin vonden we alleen lege bierflesjes, wat ons vooral aan cacher Biertje deed denken. Zou hij nog wel eens cachen na zijn verhuizing? Op zijn website is daar bitter weinig van terug te vinden. Sinds 10 december vorig jaar geen activiteiten. Uit andere bronnen blijkt, dat hij nog wel eens op stap is. Binnenkort maar weer eens samen wat frusties wegpoetsen.

Deze cache was ook min of meer een frustie, want ik was hier al eerder, maar zag toen even geen gunstige parkeermogelijkheid. Nu samen met Loze Jorry was dat geen probleem. Hij wees mij feilLoos een goede plek. Nadat we de bierflesjes achter ons hadden gelaten, constateerde Loze Jorry een verdacht element en was de cache gespot, al lijkt het me niet dat dit de plek was waar de ‘Stardust’ destijds in 1977 het einde vond.

BVDLC

 

12766mystery12766. Bonus: 'De strandingen aan de Westlandse kust' by De Riempjes

SmileHet moge bekend zijn dat ik geen ster ben in het oplossen van puzzels. Des te opmerkelijker is het feit hoe ik hier te werk ging bij het kraken van de noot. Loze Jorry mailde mij namelijk, dat hij geen licht zag en alle hoop op mij was gevestigd. En dat las ik tijdens de reclame van een tv-uitzending (Big Bang, vinikleuk!), het ideale moment om mails te bekijken. Even de puzzel bekijken, even wat proberen en warempel nog voordat Sheldon mij terugriep naar het scherm, had ik al groen licht van de checker. Waarna ik achteloos de coördinaten naar Loze Jorry mailde.

Vandaag moest deze oplossing geconsumeerd worden en daartoe togen wij naar ’s-Gravenzande en reden meteen tegen een probleem aan. Parkeren kostte maar liefst 4 Euro. En dat voor een graai van 1 minuut. No way! Na lang zoeken vonden wij een alternatieve parkeermogelijkheid niet ver van de cache maar wel/niet legaal. Wij wisten het niet. Er stond ook een Belg geparkeerd en wij waagden de sprong. De mevrouw van de parking begon onmiddellijk naar ons te zwaaien en te wijzen, dat we verkeerd bezig waren. Bovendien begon ze meteen te bellen, waarschijnlijk de politie.

12765Als twee doorgewinterde criminelen haastten Loze Jorry en ik ons om zo snel mogelijk de cache van onze log te voorzien en weg te wezen hier. Dat lukte en voordat de auto’s met zwaailichten arriveerden waren wij buiten gezichtsbereik en schatten in, dat als de politie kwam de Belg waarschijnlijk de klos was. Moest ie maar niet zo dom parkeren, hahaha.

Dank voor de cache en het avontuur.

 

traditional12765. Halverwege by parreg

SmileVoor mij was halverwege ver genoeg en voor Loze Jorry ook. Wij lieten de cache aan het eind van de pier voor wat ie was en concentreerden ons op een halve wandeling. Overigens ben ik in een ver verleden al eens met mijn zoon tot het eind van de pier in Hoek van Holland gewandeld, dus de route is bekend. Terwijl de containerschepen af en aan langs ons heen voeren, wandelden wij rustig tot aan de stash area waar Loze Jorry probleemloos de nano tevoorschijn toverde. Dank daarvoor.

 

12764traditional12764. Stranding de 'Berlin' by De Riempjes

SmileHeftig verhaal van deze stranding. Slechts 15 van de 144 opvarenden gered. Het is alweer dik honderd jaar geleden dat dit gebeurde hier op de pier van Hoek van Holland. Samen met Loze Jorry hebben we eerst onze lunch tot ons genomen, min of meer ook in de hoop dat intussen het weer zou verbeteren en dat was lichtjes het geval. Daarna het doosje gaan zoeken en na enige moeite is dat gelukt. Leuk gedaan! Dank daarvoor.

 

multi12763. Wollebrand sudoku by kemphaan

SmileDe Wollebrand ken ik als mijn broekzak. Al diverse malen geweest. Behalve voor geocaching en om te kijken naar andermans verrichtingen op fiets en/of skeelers was ik er in het jaar 2001 al voor een video-opname. Dat geschiedde door mijn lieve dochter, die achterop de fiets van haar vriend gezeten, prachtige opnamen van mij wist te produceren, terwijl ik over het parcours rende. Waarom? Het was een verjaardagscadeautje waar ik zelf om had gevraagd. Hardlopen is leuk, maar ik wilde wel eens zien hoe ik er al rennend uitzag. Niet best. Ik was zwaar teleurgesteld met de nadruk op zwaar. Een beetje overgewicht deed mij min of meer waggelen. Ik heb toen besloten daar wat aan te doen door meer te gaan rennen, wat uiteindelijk resulteerde in het afleggen van de marathon van Rotterdam in 2002. Helaas sloeg een jaar later het noodlot toe toen ik de marathon opnieuw wilde afleggen maar dan in een snellere tijd. Overtraind met fasciitis plantaris als resultaat. Toen was het hardlopen voorbij en ben ik maar gaan geocachen.

12762Toen Loze Jorry mij voorstelde om weer eens samen te gaan cachen, dacht ik onmiddellijk aan deze cache, omdat hij zowel een meester is op het terrein van sudoku’s als een kenner van dit circuit. Dat bleek meteen toen ik hem opbelde voor een afspraak. Het significante deel van de sudoku was allang opgelost en hij had zelfs een zeer donkerbruin vermoeden van de cache-plek, omdat de puzzel de mogelijkheid bood dat thuis al uit te vogelen. En zo’n kans moet je Loze Jorry niet geven.

Vandaag gingen wij naar Naaldwijk om te kijken of zijn berekeningen klopten. Natuurlijk en ik had eigenlijk ook niet getwijfeld. Terwijl de regen gestaag neerdaalde hield ik een plu boven hem zodat het logboek droog zou blijven bij het tevreden neerpennen van zijn log. Ook ik was niet beroerd om mijn worteltekening te plaatsen. Dank voor deze cache en de moeite die je hebt gedaan voor deze cache die in principe een multi is, maar zoals gezegd, het terrein kende ik al.

 

traditional12762. Cache en Kerrie by schaafjes

SmileTypisch een cache om de dag te beginnen. Goed voor het moreel. Dat heb ik samen met Loze Jorry hier in Rijswijk even opgekrikt voor een dagje geocaching. Een kruidige start van de dag dus. Dank daarvoor.