10-06-2011

Laatste dag van een 4daagse naar Wallonië waar iemand meer dan 200 kapelletjes van caches had voorzien. De grootse plannen voor deze dag vielen door vele oorzaken in duigen. Nog wel 12 caches in België en 2 caches in Frankrijk gevonden.

 

Hooglichten van cache-dag 10 juni 2011

À ce 4ième et dernier jour de caches en Belgique j’ai visité les villages Barbençon, Soir-Saint-Géry, Beaumont, Péronnes-lez-Binche, Péronnes, Bois-du-Luc et j’y ai trouvé des beaux geocaches. J'ai surtout joui du joli paysage Wallon avec les aspects magnifiques.

(Op deze 4e en laatste cache-dag in België heb ik de dorpen Barbençon, Soir-Saint-Géry, Beaumont, Péronnes-lez-Binche, Péronnes, Bois-du-Luc bezocht en er mooie caches gevonden. Ik heb vooral genoten van het mooie Waalse landschap met de prachtige uitzichten.)


Klaagzang

11984NWel eens van Jeremia gehoord? Het schijnt dat ie heel wat te klagen had. Nou, ik ook vandaag. De kiem werd eigenlijk al de avond hiervoor gelegd. Ik had namelijk een plannetje gemaakt voor mijn thuisreis vanuit Sivry, daar vlakbij de Franse grens in Wallonië. Plannetjes maak ik meestal niet. Ik rijd gewoon een gebied in met veel caches en graai dan opportunistisch links en rechts om mij heen, als een hebberig kind, en dat bevalt meestal prima. Welk link opzetje had ik bedacht? Na al die kapellen-caches de afgelopen drie dagen eens wat anders. Eerst nog flink in België in de buurt graaien, daarna de grens over en in Frankrijk van hetzelfde. Het zouden mijn eerste Franse caches zijn. Vervolgens huiswaarts en onderweg in België zoveel mogelijk meepikken wat op mijn weg kwam.

Het ging meteen mis. Van het eerste groepje geselecteerde caches was minstens de helft weg. Het waren de resten van een event en blijkbaar deed men niet aan nazorg. En het woord archiveren, of de term off line kennen ze hier niet. Alles is dus schijnbaar aanwezig, maar niet heus. Bij één geripte cache stond zelfs een tekst van de rippers! (zie foto hiernaast.) Na 3 misperen had ik het wel gezien en ging over tot fase 2 van mijn plan, naar Frankrijk. Dat had je gedacht! De keurige weg op mijn TomTom-kaart die naar de caches over de grens voerde, bleek verboden te zijn om te berijden. Iets met Franse douane of zo. Maar het was precies de enige weg naar een groepje caches aldaar. Dus over naar plan 2a en via een omweg toch naar Frankrijk, maar wel een andere streek waar ook wel caches lagen, maar minder.

11985En zowaar, in een dorpje genaamd Cerfontaine, na een smal steegje met veel keffende hondjes, vond ik mijn eerste Franse cache. Hoera! Op naar de volgende, een kilometer of 5 noordelijker in Recquignies, waar TomTom me weer eens verkeerd stuurde, naar een vervallen pand, zeg maar ruïne. Na een poos ronddwalen, begreep ik aan de andere kant ervan te moeten zijn, in een parkje met een stel monumenten. Na flink lang zoeken was ook cache nummer twee in Frankrijk in the pocket. Dat ging goed. Op naar nummer drie. Daar stagneerde de triomftocht. Vlakbij Villers-Sire-Nicole een leuk landelijk pad naar een molen. Paraplu op, want de regen kwam zich lichtjes aankondigen. Wel mooi hier, maar geen cache. Maar weer verder huiswaarts. Met een score van 2 uit 3 Franse caches passeerde ik de Frans-Belgische grens.

Terwijl het meer begon te regenen, wist ik onderweg nog liefst 4 caches te verschalken, waarvan eentje met heel veel moeite. Ik begreep namelijk de hint niet helemaal. Het woord gouttière was mij niet bekend. Ik ben even in een openstaande werkplaats wezen vragen. Aha, het bleek de dakgoot, zo wees de man mij aan. Achteraf lijken de woorden op elkaar. De cache lag echter onderaan de regenpijp. Nou ja, ze hebben met elkaar te maken. Bij de 5e cache eindigde mijn avontuur. Ik vond hem niet. Pas terug in de bolide las ik in de beschrijving dat je hem ’s nachts moet doen met een zaklantaarn. Andere eigenwijze lieden was het overdag ook niet gelukt.

11988Het was intussen 16.30 uur, het regende en ik nam een kloek besluit. Naar huis. Nog dik 200 kilometer. Volgens TomTom ongeveer 19.30 thuis ondanks voorziene 8 minuten vertraging. Dat werden er heel wat meer. De Ring bij Brussel. Wat een ramp! Die zat helemaal vast. Bovendien heb ik geen viaduct gezien om kruisend verkeer van elkaar te scheiden. Er moeten dus voortdurend auto’s in- en uitvoegen bij alle afslagen. Dat gaat niet goed. En zo elke dag… Ik heb zeker een er een uur over gedaan om een half rondje om Brussel te maken en dan speelde ik nog gemeen ook. Per ongeluk weliswaar, want TomTom stuurde me bij de verkeerde afslag eraf, waardoor ik een kilometer lang vrij baan had en me op het laatste moment weer in de file wurmde. Best een goede truc. De Belgen zullen wel gedacht hebben: Die brutale Hollander.

Op de eerste parkeerplaats na Brussel even bijgekomen van alle emoties en gewacht tot het ophield met regenen, want op die Belgische wegen kennen ze het woord ZOAB niet. Zij denken misschien dat de afkorting staat voor: Zo Overwinnen Alle Belgen, maar het staat voor Zeer Open Asfalt Beton en houdt in, dat je niet alle opgewerkte regen van je voorgangers op je ruiten krijgt.

Helaas kwam het water alleen maar harder neer, dus na een half uur rust toch maar de laatste klus vandaag. Om 21.05 kwam ik gelukkig veilig thuis en was het Belgische avontuur goed afgelopen.

11986Even wat getalletjes. Van de serie van de resterende 198 kapellencaches, heb ik er 120 gevonden. Bovendien nog 19 van een kleine kapellenserie vlakbij mijn hotel in Sivry. Bovendien nog 15 andere cache, zodat ik net niet op 12.000 totale founds ben gekomen. Iets wat ik wel had verwacht en gelukt was als ik de laatste dag 24 caches had gevonden. Ik bleef steken op 14.

 

traditional11990. Ecomusée du Bois-du-Luc et le musée des mines by jajar Smile

traditional11989. Potalapéronnes by hanappejp Smile

traditional11988. Eglise en ruine by hanappejp Smile

traditional11987. Notre-Dame de la Route by Libellule65 Smile

traditional11986. Les Pierres-Ovoïdes by edytor Smile

11980traditional11985. La Fontaine aux Cerfs by edytor Smile

traditional11984. (Event) Vue sur le château by Yvan des frites Smile

traditional11983. (Event) Chapelle Saint-Onuphre by Yvan des frites Smile

traditional11982. (Event) Chapelle Saint-Joseph by Tatina Smile

traditional11981. Circuit des chapelles et potales # 177 by yvabien Smile

traditional11980. Circuit des chapelles et potales # 179 by yvabien Smile

traditional11979. Circuit des chapelles et potales # 178 by yvabien Smile

traditional11978. (Event) Ene petite su l'voye ! by Tatina Smile

traditional11977. Circuit des chapelles et potales # 180 by yvabien Smile