08-03-2011

Een rondje Oosterschelde via Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland onder een aangenaam voorjaarszonnetje.

 

traditional10583. DEN (L)OSSE STEEN by peterseli

10583SmileEen steentje los is daar aan toe, maar een draadje los is erger. Niet dat er dreuzels waren op het moment dat ik eindelijk eindelijk het doosje vond, maar als ze aanwezig waren geweest, hadden ze deze stenenkruiper zeker daarvan beticht.

Ik was namelijk al voor de tweede keer hier. ’s Morgens was de eerste poging die helaas totaal mislukte, ondanks ijverig keienhoppen. Een poging tot hulplijntje naar de legger lukte wel, maar te laat. Toen Peterseli terugbelde, zat ik aan de andere kant van het eiland bij een bunker. Maar hij vertelde wel waar en wat ik zou moeten vinden.

Na een rondje over Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland op de terugweg naar huis besloot ik nogmaals een poging te wagen. En weer ving ik in eerste instantie bot. Met verdubbelde ijver kroop ik over de steenblokken, links en rechts tussen de kieren en spelonken loerend en soms een klein steentje oplichtend. En plots was daar de triomf van het volhouden. Het was volbracht. Kon ik eindelijk mijn worteltekening kwijt en daarna genieten van een welverdiende avondmaaltijd bestaande uit drie broodjes aangevuld met een kop warme thee uit de thermoskan, terwijl mijn blik ging over de jachthaven van Den Osse, een plaats die ik niet gauw zal vergeten. Dank daarvoor.

 

10582traditional10582. Nederland bloeit by miracles65

SmileWeinig tot geen bloei geconstateerd. Alleen nog wat restanten van namen van de wielrenners op de weg gekalkt. Ook op de aangegeven website is niets meer te vinden over het project hier op Noord-Beveland. Wel een leuke route over de smalle weggetjes tussen de velden voordat ik eindelijk bij de grote windturbine terechtkwam en mijn worteltekening kwijt kon. Dank daarvoor.

 

traditional10581. Beach Resort by Strobo

SmileVielen Dank für den geilen Käsch und schöne Grüße aus Delft NL!

 

traditional10580. Molen Landzigt by theCeltics

SmileVielen Dank für den geilen Käsch und schöne Grüße aus Delft NL!

 

traditional10579. Nationaal Park Oosterschelde by shockproof559

10578SmileIk was er al bang voor en terecht zo bleek. Nadat ik alle overige niet ter zake doende punten tamelijk onopvallend had kunnen onderzoeken, bleven er nog enkele gelijksoortige mogelijkheden over. Maar ja, die dreuzels. Die vonden misschien toch al, dat ik enigszins verdacht rondstruinde. Het was dus wachten op het juiste moment om toe te slaan. Zo’n moment komt altijd, als je maar geduld hebt. Wel even flink peuteren en dan nogmaals peuteren, maar eindelijk kon de worteltekening geplaatst worden. Dank daarvoor.

 

traditional10578. De Nehalennia Tempel by shockproof559

SmileVan deze mysterieuze Nehalennia had ik nog nooit gehoord. Wel een mooie naam trouwens. Ze werd blijkbaar vereerd zo ongeveer 1800 jaar geleden, misschien zelfs als godin. Best een goed idee eigenlijk als je met je scheepje in een vliegende storm verkeerde en de hoge golven je beloofden, dat je het niet lang meer zou maken, om dan Nehalennia erbij te halen. Nog mooier als je die ellende daarna overleefde. Dat moest dan wel aan haar te danken zijn. En hup weer een steen erbij als blijk van dankbaarheid. Zo scharrelde ze een hele tempel bij elkaar.

Niet deze tempel hier in Colijnsplaat natuurlijk. Dat is een surrogaat, maar wel erg fraai. Ik heb een blik naar binnen geworpen en waarachtig, daar zat ze.

BVDLC

 

10577traditional10577. monument voor de verdronken dorpen in zeeland by shockproof559

SmileWel een apart monument hier. Schijnt lawaai te maken op elk tijdstip dat ik het verleden een rampvloed heerste, dus bij voorbeeld om 14.04 uur omdat in het jaar 1404 de Sint Elisabethsvloed menig dorp voor eeuwig van de kaart veegde. Met de Zeelandbrug op de achtergrond een bijzonder plaatje. Dank daarvoor.

 

traditional10576. Lichtopstand by pinarello43

SmileBij het woord opstand denk ik niet meteen aan een mini-vuurtorentje. Zal wel komen door al die toestanden in de Arabische landen en zo. Gelukkig was het hier aan de rand van de Oosterschelde heerlijk rustig tijdens mijn verlengde wandelingetje na de museumglooiingen. Bovendien een stralende zon. Nog wel een beetje fris met de stevige wind, maar daar was ik op gekleed. Op het uitzichtpunt keek ik 300 meter over de inlaat precies op de plek waar ik zonet ook al een cache had gevonden. Ik dacht vooraf vanaf daar even rechtstreeks naar deze lichtopstand te kunnen wandelen. Dat viel dus even tegen. Qua afstand dan, niet qua uitzicht natuurlijk.

BVDLC

 

traditional10575. Museumglooiingen by pinarello43

10575SmileToch merkwaardig, dat tussen de 15 tentoongestelde dijkbedekkingsmethoden niet de methode werd getoond die hier ter plekke bij Ouwerkerk is toegepast. Een gemiste kans, vond ik. Overigens best leuk om al die variaties bij elkaar te zien. Volgens mij ben ik ze allemaal wel eens ergens tegengekomen. Ook leerzaam te lezen dat sommige van de methodes er op het eerste oog prima uitzien, maar toch onder sommige omstandigheden behoorlijk kunnen falen. Het valt niet mee om een dijkje te bouwen dat alle omstandigheden tackelt, zo constateerde ik.

BVDLC

 

traditional10574. Inlaag Ouwerkerk by pinarello43

SmileKijk daar 300 meter verderop heb je de lichtopstand, waar ook een cache ligt. Vooraf dacht ik deze twee even snel samen te rapen. Dat viel dus tegen. Het bleef bij deze ene. Ik had het kunnen weten natuurlijk, want die inlaaggebieden tussen de zeedijk en de inlaagdijk die zijn aangelegd voor extra bescherming ingeval van dijkdoorbraak, zijn niet toegankelijk.

BVDLC

 

10573traditional10573. Schouwse inlagen en karrevelden by Jerenemas

SmileEven via Zierikzee naar het einde van de wereld gereden en geconstateerd, dat het daar bezaaid is met inlagen en karrenvelden. Ik begrijp dat die inlagen eigenlijk mosterd na de maaltijd waren, of beter gezegd: de put nadat het kalf verdronken was. Met dit verschil, dat de boel niet gedempt werd, maar juist het tegenovergestelde: uitgegraven. Eigenlijk maakte men de put pas als het te laat was, of nog voor het kalf verdronken was. Kortom, tijd voor een cache, want de inlaagtheorie is duidelijk te lastig voor mij.

In alle rust het doosje gevonden en mijn worteltekening geplaatst. Dank daarvoor.

 

traditional10572. De Prunjehil - 2 by de duintoppers

SmileOp mijn wandelingetje naar deze plek werd ik vergezeld door een Belgische mijnheer die ik op Prunjehil 1 had ontmoet. Samen zochten we de cache en dat duurde wel even, want ik slaagde erin met de verkeerde hint op de proppen te komen. Het gekke was, dat die hint hier duidelijk van toepassing scheen te zijn. Na vergeefs een paar rondjes gekropen te hebben, keek ik maar eens wat geotechnisch om me heen en ontdekte een potentiële verstopplek. En inderdaad was het raak. Gezellig keuvelend wandelden we terug en namen hartelijk afscheid. Hij ging nog wat verder door het gebied struinen. Ik had andere plannen, namelijk nog een paar doosjes te lichten hier in Schouwen-Duiveland en omgeving.

BVDLC

 

traditional10571. De Prunjehil - 1 by de duintoppers

10572SmileNet toen ik de cache tevoorschijn had getoverd, betrad een Belg de stash area. Een vogelaar met alleen een boekje in de zak en zonder de overige attributen die vrijwel alle andere vogelaars die ik ontmoette meedroegen. Dus geen verrekijker om de vele watervogels hier te bespieden. Een gezellig gesprek volgde waarbij de toestand in de wereld even werd behandeld en de toestand van Nederland en België in het bijzonder. Hij vond het een historische vergissing dat destijds in 1831 Vlaanderen zich samen met de Walen had afgescheiden. Velen van hen hebben daar nu spijt van, al zullen ze dat niet al te vaak openlijk aan “Hollanders” erkennen. Deze mijnheer dus wel. Hij probeerde me de huidige politieke situatie in België uit te leggen. Maar liefst 11 regeringen op allerlei niveaus. Het duizelde me. Daarom maar een luchtiger onderwerp aangesneden, zijnde geocaching. Daar hoorde hij wel van op en ging zelfs mee naar Prunjehil 2 om te helpen zoeken.

Overigens een bijzondere plek hier nabij Serooskerke. Dank daarvoor.

 

traditional10570. Het groene duin by Shockproof559

10570SmileMooi uitzicht over de duinen en op het dorp Burgh of was het Haamstede? Geen uitzicht op de zee, want die lag een eind verderop. Nadat ik mij voldoende vergaapt had aan het uitzicht, werd het tijd voor de cache-graai. Die moest nog even wachten, want hoe ik ook boven rondliep, niets. Ik zag zelfs geen plekje waar je het doosje zou kunnen verstoppen. Klopte de hint wel? Ik besloot het anders aan te pakken en koos voor een alternatieve benadering. Het duurde wel even voordat ik eindelijk het licht zag. Fraai gedaan! Dank daarvoor.

 

traditional10569. Zeepeduinen - de walvisbunker by de duintoppers

SmileEven een stevig klimmetje en daar dook ik de bunker in in de vaste veronderstelling dat daar de cache lag. Nee dus. Maar ik stond er wel mooi met mijn hoofd uit het ronde gat. Geen idee wat de bedoeling was van deze constructie. Het leek mij meer een sterrenobeservatiepunt dan oorlogstuig. Toen ik niets vond, maar eens een blik op mijn GPS-apparaat geworpen. Dat zou ik vaker moeten doen. Het leidde mij rechtstreeks naar de fraai verborgen cache. Dank daarvoor.

 

10567traditional10568. SECC - Serooskerkse Eerste Carpool Cache by de duintoppers

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Serooskerke,

En dat was duidelijk te merken.

 

traditional10567. DUIKSPOT DEN OSSE by peterseli

SmileAan het einde van de steiger was een jongedame bezig met rek- en strekoefeningen. Ze droeg joggingkleren, derhalve geen duikpak, dus het betrof geen duikvoorbereiding. Op het bankje zat een Duitser breeduit naar haar te kijken, maar ik wist pas dat ie geen Nederlander was, toen ik opmerkte, dat het er hier lekker uitzag en hij antwoordde: “Ja, schönes Wetter.” Ik knikte en liep door naar de cache. Die kon ik ongemerkt graaien en toen ik terugliep was de jongedame nog steeds bezig en de Duitser verdwenen. Het lukte mij niet om uit deze feiten een verantwoorde wetenschappelijke conclusie te trekken.

BVDLC

 

10566mystery10566. Ouddorp en omgeving - juni by de duintoppers

SmileDeze laatste van de serie had ik op mijn vorige strooptochten steeds links laten liggen, omdat ie steeds enigszins uit de route lag. Maar vandaag voerde het geocachen me richting Schouwen-Duiveland en dus lag ie aan de route. Het gebied werd duidelijk onder handen genomen door de groene brigade die net zat te schaften bij hun voertuig toen ik hen passeerde. Op de stash area gelukkig geen bedrijvigheid, zodat de petling gemakkelijk kon worden gelicht. Dank daarvoor.

 

traditional10565. Middelplaat - haven: eindpunt by de duintoppers

SmileWagens gevuld met zand reden af en aan terwijl ik mijn werk deed. Ik zeg het verkeerd: ze reden leeg af en vol met zand aan. Of andersom: vol met zand af en leeg aan. De grond schudde als ze met hun lading passeerden. Zoals meestal gebruikelijk bij de Duintoppers werd ik verblijd met hun typische constructie hier aan het eind van de hobby-spoorlijn. Dank daarvoor.

 

traditional10564. Natural High by de duintoppers

10564SmileKomt een Belg bij de cache. En graait het ding in één keer! Absoluut gruwelijk om dat te zien. Ikzelf had een half uur lang rondjes gedraaid om deze ellendige paal, afwisselend linksom en rechtsom. En maar kijken waar het listige geheim zich verborg. Maar steeds niets. Ten einde raad belde ik de cache-legger die me vertelde waar te zoeken. O juist, daar dus. Daar had ik wel voorzichtige pogingen gedaan, maar blijkbaar niet doortastend genoeg. En 1 minuut nadat ik de cache had terug gelegd, graaide deze Belg in één keer raak!

Het bleek Virtua Cop te zijn die bezig was aan een frisse ochtendwandeling vanuit Port Zelande waar hij verbleef. En onderwijl graaide hij achteloos wat caches. Het zou verboden moeten worden! Overigens als ik een kleine analyse mag loslaten op dit gebeuren. Ik heb bijna alle caches van DE Duintoppers gevonden en dan ga je in een bepaalde richting denken. En dat moet je hier juist niet doen. Blijkbaar had Virtua Cop nauwelijks of geen ervaring met de Duintoppers-juweeltjes.

Nou ja, ik mopper maar niet meer, want ook ik had de petling per slot van rekening gevonden. Dank daarvoor.

 

10563traditional10563. De Kous by de duintoppers

SmileOp dit tamelijk vroege uur stond het kousen-aggregaat al luidkeels te brullen. Geen idee waar de opgewekte energie heen ging, dus concentreerde ik mij maar op het vinden van een doosje. Daarvoor moest ik even een duin beklimmen. Ik ging er aan de ene kant op en na het loggen aan de andere kant af. Net als op de Mont Ventoux, maar dat is een heel ander verhaal.

BVDLC

 

traditional10562. Zicht op de Noordzee by de duintoppers

Smile“… de Noordzee, de Noordzee, de Noordzee, Al op de Noordzee wijd en koud..” zo zong Boudewijn de Groot destijds en dat beeld klopte vandaag de dag nog steeds. En niet alleen op water was het koud, ook op het duin waar ik ronddoolde was het knap fris. Bovendien had ik moeite om de cache te vinden. Na drie rondjes om de stekelige struik ontdekte ik eindelijk de geniepige constructie. Snel worteltekening geplaatst en terug in de warme bolide.

BVDLC

 

traditional10561. BECC - Brielse Eerste Carpool Cache by Team MaChrAp

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Brielle,

Tussen de automobielen.