13-02-2011

De havensserie op Goeree-Overflakkee afgemaakt. Die bij Den Bommel werd niet gevonden, maar desondanks kon de bonus worden binnengehaald. Mooie dag op dit vriendelijke eiland.

 

traditional10446. Debrillenmaker@work by debrillenmaker

10446aSmileBlijkbaar had ik vorige keer hier in Ridderkerk de verkeerde bril opgezet, want verder dan het bekijken van de buitenkant van de giga-cache was ik niet gekomen. En die zie je al vanaf honderd meter met sterkte -10. Nu is mijn sterkte -3 en vandaag met mijn bivariofocale glazen was het een eitje om in te breken. Ik had namelijk van Catweezle 2 een tip gekregen hoe ik het moest aanpakken en bovendien was dat via e-mail bevestigd door de cache-legster zelf.

Wel was ik verbaasd dat ik vorige keer had misgegrepen, want ik had exact op de goede plek getoucheerd. Bovendien was er toen geen volk om me heen. Nu was dat wel anders. Tien meter verderop stonden een man en vrouw gezellig te kletsen. Rond de vijver speelde een hele horde luid schreeuwende kinderen en ook passeerden soms lieden.

Ik heb dus mijn inspectiegezicht getrokken en dan let niemand op je als je gewoon je werk doet. Met een ernstig gelaat dus mijn naam in het schrift genoteerd en de boel weer netjes afgesloten. Zo, dat was klaar. Tevreden en dankbaar huiswaarts, want het werd al aardig donker zo tegen zessen.

Dank voor de mooie cache.

 


traditional
10445. Verborgen monument 2 - Jack Dawson Green by pa3dgg

SmileGruwelijk triest om met de overwinning in zicht nog te sneuvelen. Twee maanden later was het allemaal over die WO2. Goed dat er via caches nog even wordt stilgestaan bij die gebeurtenissen van lang geleden. Dank daarvoor.

 

10444traditional10444. Verborgen monument 1 - 1953 by pa3dgg

SmileBij de ramp in 1953 kwamen in Nederland bijna net zo veel mensen om als het jaartal aangeeft. Het precieze aantal is niet bekend, omdat dit niet bepaald kan worden. Er waren vermisten, er zijn zeelieden omgekomen, van geëvacueerden weet men niet altijd hoe het hen verder verging. Er werden zelfs kinderen geboren die nacht die vervolgens omkwamen, hetgeen pas later duidelijk werd.

Hier in de polder in de buurt van Numansdorp staat dus één van de vele monumenten die herinneren aan die rampnacht in 1953. Hoewel ik die tijd bewust heb meegemaakt, weet ik er natuurlijk wel veel van, maar bij ons in Leeuwarden waren geen problemen. Tv had niemand en alleen de radio en kranten brachten het nieuws. Op school werd een inzameling van speelgoed gehouden voor de Zeeuwse kindertjes. Tot groot verdriet van mijn vader schonk ik een door hem met veel bloed en zweet zelf vervaardigde speelgoed-vrachtauto. Het was hem waarschijnlijk wel duidelijk dat ik niet zo van auto’s was. Nog steeds niet. Mijn zoons wel. Dat heeft dus precies een generatie overgeslagen.

De cache was niet lastig te vinden en dat was mooi, want na een dagje cachen in de kou op Overflakkee, was ik aardig moe geworden.

BVDLC

 

multi10443. havens Goeree Overflakkee: STAD a/h HARINGVLIET by peterseli

10443SmileTsja, als je niet meteen goed kijkt, kun je lang zoeken. Dat gebeurde me hier. Bovendien de laatste uit de serie en de vermoeidheid had al redelijk toegeslagen. Op grond van de hint had ik wel een aardig idee waar te moeten zoeken, maar zoals gezegd, daar zag ik niets. Mijn excuus is wel, dat er mannen in de buurt stonden te staan. Eerst dacht ik, dat het medecachers waren, maar nee. Dus wat achteloos heen en weer gedrenteld met geveinsde belangstelling voor de omgeving. Toen ze vetrokken, kon ik volop zoeken uiteindelijk de petling tevoorschijn halen. Het havengebeuren zat er voor vandaag op. Ik had geen moed meer om hierna naar Den Bommel te gaan om daar alsnog het doosje te vinden, dat ik ’s morgens gemist had. Van Team Golfje wist ik intussen waar te zoeken. Komt nog wel een keer. Dank voor deze in ieder geval.

 

mystery10442. havens Goeree Overflakkee: BONUS by peterseli

SmileSoms moet je je hart volgen in plaats van je verstand. Dat is algemeen bekend en vandaag heb ik dat hier in praktijk gebracht. Het resultaat was, dat de cache netjes aan mij werd aangeboden en weer verstopt. Ik hoefde alleen maar mijn worteltekening te plaatsen. Is dat service? Ik dachutwel.

10442Daar zag het eerst niet naar uit. Eerst kwam ik verkeerd aanrijden. Tenminste dat dacht ik. Gelukkig niet, want je kunt hier heel ingenieus oversteken. Dat deed ik samen met iemand die een hondje uitliet. We raakten aan de praat en hij was nieuwsgierig wat ik hier deed. Toen ik het uitlegde werd ie wild enthousiast en hielp meteen mee. We vonden echter niets. Op grond van de hint stelde hij voor te doen wat daar stond en zo wandelden we een paar honderd meter de verkeerde kant op, hetgeen ik vrijwel zeker wist. Maar toch. Ook daar vonden we niets natuurlijk.

Op de terugweg zagen we in de verte mensen struinen op de stash area en blijkbaar hadden ze de cache al gevonden. Die lieden moest ik niet laten ontsnappen. Roepend, zwaaiend met mijn GPSr en rennend ving ik hun aandacht. En ze bleven min of meer verbaasd staan tot wij bij hen waren. Het bleek Team Golfje te zijn dat ik al eens eerder had ontmoet.

Voor ik het wist, diepten ze de cache voor de tweede keer op en mocht ik loggen. Hoewel ik nu de bonus in de zak had, was de serie nog niet compleet. Die bij Den Bommel had ik niet gevonden en Stad aan het Haringvliet stond nog op het lijstje. Via een verantwoorde gok, had ik wel de juiste coördinaten weten te berekenen.

Nog even wat nagepraat met de hondenuitlater en Team Golfje en daarna verder voor de laatste loodjes vandaag. Die waren niet zwaar.

Peterseli weer heel veel dank voor de prachtige serie over het hele eiland Goeree-Overflakkee waar ik al menig keer heb rondgereden en wat mij altijd blijft boeien.

 

multi10441. havens van Goeree Overflakkee: MIDDELHARNIS by peterseli

10440SmileZo stel ik me echt een oud haventje voor. Midden in het centrum. Met antieke lantaarnpalen. Met veel witgekopte dukdalven in het water. Met aangemeerde grote en kleine boten. En met een leugenbank voorzien van pittige tekst zoals: “De vis wordt duur betaald” of zoiets. Dat stond hier trouwens niet, maar deze tekst mocht er ook zijn. Geschreven in oud-Frans of zo. Ook mooi. Na het tellen van diverse letters mocht het doosje geraapt worden een heel eind verderop op een rustig plekje. Dank daarvoor.

 

multi10440. havens Goeree Overflakkee: SOMMELSDIJK by peterseli

SmileEen spiksplinternieuwe haven lachte mij hier tegemoet. Maar wat lees ik? Helegaar geen bootjes? Wat moet je dan met een haven? Ze hopen op strenge vorst, want dan kun je er schaatsen! Hahaha, ik rol bijna op de grond van het lachen. Wie bedenkt er zoiets? Het schijnt de wethouder te zijn. Daar ben je mooi klaar mee, met zo iemand. Hier in Delft doen we niet aan die onzin. Wij krijgen lekker een spoortunnel, waardoor de hele stad één grote bouwput is. Daar komen geen bootjes en kun je ook niet schaatsen. Het is wel en beetje lastig met verkeer en zo. Maar ik dwaal af.

Na het bankje aan het water intensief te hebben onderzocht, kon het doosje gevonden worden. Dat zat op een leuk plekje. Dank daarvoor.

 

10438multi10439. havens van Goeree Overflakkee: DIRKSLAND by peterseli

SmileDirksland, het centrum van Overflakkee. Vooral ook vanwege de aanwezigheid van een ziekenhuis, het enige op dit eiland. Daar reed ik met een boogje omheen op weg naar de haven die vanwege een lange aanloop van liefst 5 kilometer alleen bereikbaar is voor kleine bootjes lees ik in de tekst. Ik vond wel, dat de cache-legger daarbij overdreef met zijn cache. Zo klein hoeft het nou ook weer niet.

BVDLC

 

multi10438. Poortpalen Hofstede Boomvliet by peterseli

SmileIk moet zeggen dat op het oude plaatje de poortpalen heel wat beter uitkomen dan vandaag de dag. Ze staan er nu wat verloren bij, terwijl ze destijds een imposante indruk maakten en dat was waarschijnlijk ook de bedoeling. Na de palen en omgeving goed te hebben bestudeerd, volgde een klein rekenpartijtje en kon ik opgaan voor de cache. Die was verstopt op een gelijksoortige locatie. Mooi bedacht. Dank daarvoor.

 

10437mystery10437. Diederik's 1000ste by de duintoppers

SmileKent de creativiteit van de Duintoppers dan echt geen grenzen? Ik vermoed van niet. Alleen jammer dat Diederik nu verder zijn caches lopend moet zien te vinden, hahaha. Uit de logs wist ik al dat me hier iets bijzonders stond te wachten en ik werd niet teleurgesteld. Als techneut van de hoogste orde heb ik het klusje geklaard met mijn ene linkerhand terwijl mijn andere linkerhand nuttig werd gebruikt om een broodje kaas vast te houden, dat tijdens de klus steeds kleiner werd omdat ik geregeld een hap nam. Ik barstte namelijk van de honger en normaal doe ik mijn maaltijd dan in de bolide. Nu kon ik niet wachten tot ik daarmee klaar was. Precies bij de laatste hap stond ik tevreden met de cache in handen. Terug in de bolide de maaltijd besloten met een lekkere warme mok thee uit de thermosfles, want frisjes was het wel vandaag.

Dank voor weer een hoogtepunt.

 

10436multi10436. havens van Goeree Overflakkee: HERKINGEN by peterseli

Smile“BITCH in the DITCH”. (Heel) vrij vertaald: “Secreet heeft weer beet”. Zo werd ik opvallend verwelkomd via de tekst op een van de bootjes. De bitch zelf niet gezien of gehoord. Na deze oppepper had ik geen enkele moeite met het bordje “Verboden Toegang”, dat ik passeerde als was het een welkomstbord. Het groene ding lag er goed bij, maar toch deed de cache-legger alle moeite om me hier in war te brengen via de keuze van zijn variabelen. Dat lukte uiteraard niet en zo stond ik even later triomfantelijk met het doosje in de hand. Die was voor de bakker! Dank daarvoor.

 

multi10435. Herkingen - WO2 by de duintoppers

SmileHet eerste geallieerde toestel dat neerkwam op Goeree-Overflakkee in WO2 op 10 mei 1940. Een geslaagde noodlanding op de slikken hier bij Herkingen. Neergeschoten worden is al geen pretje, maar die vette klei doet helemaal de deur dicht. Toch wisten de twee bemanningsleden te overleven en het vliegtuig te verlaten. Enkele dagen later zijn ze samen met koningin Wilhelmina naar Engeland gevaren. Wel een heroïsch verhaal, vind ik.

Mijn zoektocht hier was minder heldhaftig, maar kende ook een happy end. Natuurlijk weer met zo’n onvervalste Duintoppers-creatie. Dank daarvoor.

 

multi10434. havens van Goeree Overflakkee: BATTENOORD by peterseli

10434SmileNadat ik de bootjes hier even goed had bekeken, was de rest van de haven aan de beurt. Volgens mij was ik hier al eens eerder geweest. Het kwam me bekend voor. Alleen hoefde ik toen minder ver om het doosje te vinden. Goed ingepakt vanwege de koude wind heb ik er een stevige wandeling van gemaakt in de hoop niet dezelfde problemen te ondervinden als in Den Bommel, waar net zo’n wandeling op een fiasco uitliep. Gelukkig had de cache-legger hier weer een deel van zijn vloot ingezet om het mij aangenaam te maken. Dank daarvoor.

 

traditional10433. Bootjes kijken by Ronald-17

SmileHet gehucht Battenoord vormde het decor voor een haventje met een handvol bootjes. Daar heb ik dus even naar gekeken voordat het graaitijd was. Ik had slechts 2 rondjes nodig waarbij alle hoeken en gaten dus dubbel gecheckt werden alvorens het witte dondersteentje tevoorschijn kwam. Altijd lastig dat bukken met mijn oude rug. Maar de buit was binnen. Dank daarvoor.

 

10432multi10432. havens van Goeree Overflakkee: OUDE TONGE by peterseli

SmileJaja, gorzen en slikken. Kan iemand mij het verschil uitleggen? Het heeft beide met aanslibben te maken, een natuurlijk verschijnsel waarbij de bergen uit Zwitserland zich bij hele kleine stukjes en beetjes verplaatsen naar de delta’s van de rivieren, zoals deze hier bij Overflakkee. En tussen die gorzen en slikken gingen de mensen destijds dit haventje aanleggen. En zo is Oude Tonge ontstaan. Na een kort bezoekje aan deze plaats mocht ik meteen weer terugrijden om het doosje op een mooi plekje te ontdekken. Dank daarvoor.

 

multi10431. havens van Goeree Overflakkee: GALATHESE HAVEN by peterseli

SmileNiet bepaald de mooiste haven uit de serie. Anders gezegd, het was er een zootje. Ze zijn met iets aan het werk wat veel modderigheid oplevert. Prima bedacht van de cache-legger, dat je nauwelijks een stap buiten de auto hoeft te doen als je het goed aanpakt. En zo eentje ben ik wel. Het doosje dus vlot gevonden.

10430Die eenvoud werd op de heenweg teniet gedaan door TomTom die meende een snelle weg te hebben gevonden van Ooltgensplaat naar hier. Op ongeveer 2 km van mijn bestemming eindigde ik bij een boerderij bij een bordje dat ik me eerst moest ontsmetten alvorens ik NIET verder mocht rijden.

BVDLC

 

multi10430. havens van Goeree Overflakkee: OOLTGENSPLAAT by peterseli

SmileEen verademing na het echec bij Den Bommel. Goed voor mijn moreel, dat het vinden van het doosje hier vlekkeloos verliep. Mooi dorpje ook met het oeroude Raadhuis waar ooit Napoleon een nacht heeft doorgebracht en dat fier overeind bleef tijdens het hoge water en de storm van 1953.

Het was er nog erg rustig op zondagochtend en dat mag ik wel. Dank daarvoor.