30-01-2011

Het gebied Gouda-Woerden bood voldoende caches om een hele cache-dag aan te wijden. Opgeloste puzzeltjes, korte multi's en diverse oprapers zorgden voor een boeiende dag. Bovendien enkele leuke ontmoetingen met andere cachers.

 

traditional10403. ROOD/WIT by boodod

10403SmileAan het einde van deze heerlijke winterse cache-dag reed ik langs Gouda en had nog tijd voor één cache voordat het duister mij definitief mijn geocache-vreugde voor vandaag zou ontnemen. Een blik op mogelijke plaatselijke kandidaten liet slechts één mogelijkheid: een zoektocht. Geocacher zoekt cache. Een voor een passeerden de kandidaten de revue en de een na de ander viel af door mijn rechtvaardige doch strenge selectie. Uiteindelijk ging ROOD/WIT met de overwinning aan de haal. En dat allemaal in mijn lekkere warme bolide onder het genot van een warm bekertje thee uit mijn thermoskan.

Blijft natuurlijk altijd de vraag bij de jury (ik dus) of de keuze wel juist was. Ter plekke bleek ik na een ritje over een heel smal weggetje mij niet vergist te hebben. Het voornaamste doel was namelijk deze snel te vinden, omdat mijn zoektocht hiervoor ergens midden in een achterafsteegje in Goverwelle op een fiasco was uitgelopen. Dat overkwam me hier niet. In één keer raak! Zo kan het dus ook. Ik was tevreden en keerde voldaan terug naar de warme kachel in mijn flatje in Delft. Dank daarvoor.

 

10402traditional10402. Zomaar ergens in..... Gouda by sander100

SmileIk reed zomaar ergens in Zuid-Holland toen er zomaar ergens een icoontje opplopte op mijn radioactieve geocache-scherm. Dat moest onderzocht worden natuurlijk. Dus ik parkeerde zo maar ergens mijn bolide en haastte mij naar de bewuste plek. En geloof het of niet, daar trof ik een fraai verborgen cache aan. Best leuk. Dank daarvoor.

 

mystery10401. Feyenoord door de jaren heen by Team van Druten

SmileVette pech, dat die dekselse Ruiz in de laatste minuut de club uit Rotterdam een onverdiende nederlaag bezorgde. Precies op dat moment op ongeveer 153 kilometer en 260 graden, wandelde ik op een leuk weggetje ergens bij Driebruggen en graaide daar een cache. Misschien een troost voor de cache-leggers?

BVDLC

 

mystery10400. Fort Wierickerschans ; BONUS by Willem III

10400SmileHier viel ik hopeloos door de mand. Ik bleek namelijk het verschil niet te kennen tussen natuur en cultuur. Dat heb je ervan als je een cultuurbarbaar bent. In mijn val sleepte ik ook “China” van “Gio en China” mee. Als pas beginnende geocachers waren ze nog niet verdacht op mijn professionele trucs. Zodoende kwam onze gezamenlijke berekening van de cache-locatie uit op ongeveer anderhalve kilometer afstand ergens midden in een weiland.

Dat betekende opnieuw rekenen en gelukkig zag China mijn fout. Terwijl Gio intussen een eind verderop zijn best deed om te ontdekken of achter de veranderingsplannen van de Schans misschien een complottheorie schuilging, kwamen wij op een heel wat betere locatie uit. We besloten meteen te gaan kijken en Gio voegde zich ook bij ons. Ik weet niet of ik het helemaal goed heb begrepen, maar als Groundspeak’s marketingcomponent van minder kwaliteit zou zijn geweest, zou ik vandaag niet zo gezellig hier met hen rondwandelen, althans volgens Gio.

Heel interessant allemaal natuurlijk, maar er moest wel een doosje worden gevonden en dat bleek op een heel mooi plekje te liggen. Dank daarvoor. Daarna afscheid genomen van de Moordrechtse cachers en weer mijn eigen weg gegaan. Richting Driebruggen om te kijken of Feyenoord er daar meer van bakte dan op het veld.

 

10399traditional10399. Fort Wierickerschans ; Natuur by Willem III

SmileAls je zo’n verdedigingswerk bezoekt, moet je natuurlijk vooral de uithoeken bekijken. Dit was er zo eentje. Terwijl op niet al te grote afstand een trein voorbij denderde kon ik mijn worteltekening plaatsten in de fraai verborgen cache. Het winterse weer vandaag deed mij bedenken, dat je in vroegere tijden gewoon moest wachten op een strenge winter. Dan hadden namelijk al die grachten er omheen geen enkele zin. De vijand zou op klapschaatsen immers gemakkelijk aan alle kanten kunnen aanvallen en vervolgens klunend over het hele terrein zwerven. Het zou misschien dan nog het verstandigst zijn die lieden met wat koek en zopie te trachten voor je te winnen. Het centrale gebouw zou die functie prima kunnen vervullen. Lekker allemaal bij de warme kachel.

BVDLC

 

 

traditional10398. Fort Wierickerschans ; Cultuur by Willem III

10397SmileHet team Gio en China stond mij op de cache-locatie vrolijk op te wachten zonder dat ze dat in de gaten hadden. Dat kon immers geen toeval zijn dat 2 mensen hier in de uithoek van het verdedigingswerk bezig waren. Precies toen ik me bij hen voegde haalden ze de cache tevoorschijn. Dat scheelde mij een zoektocht, alhoewel de duidelijke hint mij waarschijnlijk hetzelfde had opgeleverd. Even kennis gemaakt en de logs geplaatst. Daarna samen de vragen beantwoord voor de bonus.

BVDLC

 

multi10397. Tolbrug Nieuwerbrug by het GC-Cafe team

SmileDe tolbrug werd tijdens mijn bezoekje niet gewipt. Ook trok er niemand met een paard over. Ik had namelijk wel eens willen zien hoe er 8 penningen zouden moeten worden betaald door degene die er volgens het bord “Een paard op off onder den man” gebruik van wilde maken. Iemand met een paard op zijn nek? Of betrof het grappenmakers die verstoppetje speelden onder hun paard? Het is wel een merkwaardig stukje tekst.

10396Na alles goed te hebben bekeken, kon de berekening worden gemaakt om de cache te vinden. Dat lukte en zo kon ik een toepasselijke cache vinden waarvan het maar goed was dat er een noodvoorziening aan zat, omdat mijn twee linkerhanden niet voldoende waren om hem goed vast te houden. Een vooruitziende blik van de cache-leggers dus. Dank daarvoor.

 

multi10396. *MZLE2010* 0 meter NAP by Geolol.nl

SmileDat half Nederland onder de zeespiegel ligt, is bekend over de hele wereld. Het hele groene hart zou natte voeten krijgen als er geen dijken waren en geen gemalen. Zo ook dit stuk hier bij Waarder. Via een wandelingetje door het weiland mocht ik dat aan den lijve ondervinden. Misschien zouden de gemalen overigens nog een tandje bij kunnen zetten, want hier en daar was het veld aardig drassig. Maar het merendeel was droog.

Hier en daar sprokkelde ik wat cijfertjes (of waren het getallen?) bij elkaar en kon via een simpele berekening de fraai door Tuitje vervaardigde cache vinden. Dank daarvoor.

 

mystery10395. GCC lijnentrekkers by cobusity

10395SmileNet wilde ik gaan zoeken toen nummer twee arriveerde. Lopend nog wel. Het bleek Timmer3659 te zijn die zijn auto aan de andere kant van de snelweg had geparkeerd en daarmee een betere aanvliegroute had gekozen dan ik. Maar dat merkte ik pas toen ik onder de snelweg de doorgang nam en terugreed over een normale weg. Hij deed het omgekeerde.

Samen was de cache snel boven en konden we onze logs plaatsen. Na het moeizaam door mij terugplaatsen van de kist, kwam hij tot de ontdekking iets vergeten te zijn om te noteren en mocht nogmaals de kist opdiepen.

BVDLC

 

traditional10394. WTCC: Woerdense Tweede Carpool Cache by Team Zonnebloemen

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Woerden,

Waar geen duiven koerden.

 

10393mystery10393. Het graf van de caféhouder by Team GuitarArnie

SmileMijn verre voorvader genaamd Watze (jaja!) was ook caféhouder. Niet zo lang, namelijk van 1711 tot 1719. Daarvoor was ie boer. Erna werd ie schipper. Voor caféhouder was ie beslist niet in de wieg gelegd. Bovendien zat alles tegen. Eerst in 1713 veepest waardoor geen vee vervoerd mocht worden, dus praktisch niemand meer langs het café kwam. Daarbovenop in 1717 een stormvloed met overstroming van half Friesland en toen was het wel zo’n beetje gedaan met het uitbaten van het café.

Vorig jaar hield deze Woerdense caféhouder mij ook al bezig, maar toen kwam ik tot verkeerd berekende coördinaten. Nu was het beter gelukt en kon de stash area betreden worden. Natuurlijk had ik eerst de hint niet goed gelezen en kon ik de nano niet vinden, omdat daardoor niet op de juiste plaats werd gezocht. Gelukkig leverde een tweede keer lezen betere resultaten.

BVDLC

 

traditional10392. Het bos van Bredius by GC-café team

10392SmileOngeveer 100 meter genoten van het bos van Bredius hier in Woerden. Toen moest ik aan de bak om de cache te graaien. Gelukkig niemand in de buurt, want anders val te toch wel op met zo’n actie. Na het loggen een omgekeerde herhaling van deze onderneming en toen was de klus geklaard. Toen weer terug naar de bolide en op naar het graf van de caféhouder.

BVDLC

 

traditional10391. Petanque by cobusity

SmileZo’n cache heb ik nog nooit gezien! Dat Cobusity tot veel in staat is, weet ik uit eigen ervaring. Bij mij in de huiskamer prijkt een prachtige glassculptuur die door hem is vervaardigd voor mijn feestje vorig jaar. Maar nu dit. Hoe krijg je het voor elkaar?! Het ding was overigens wel ijskoud en omdat het lospeuteren van het dekseltje mij niet direct lukte, stond ik met flink koude handen te loggen. Het mocht de pret niet drukken.

Toen ik nog dikwijls de Provence bezocht, heb ik op het vakantieadres meermalen het spel gespeeld met de ballen en de cochonnet, ofwel varkentje. Mijn specialiteit was het plaatsnemen achter een tegenstander die aan de beurt was en dan precies op het moment dat ie de bal wilde mikken flink luid te niezen. Dat bracht een schokeffect teweeg en heeft me menige overwinning gebracht.

Hier in Woerden was het stil op de baan vandaag. Kwam me goed uit, want zo kon ik de prachtige cache probleemloos vinden. Dank daarvoor.

 

mystery10390. GCC Versprakingen by cobusity

10389SmileDeze cache was een eitje van een cent. De puzzel leverde geen enkel probleem aan en ook op de stash area hier in Woerden liep alles gesmeerd als op een rolletje. Nog voor ik goed en wel uit mijn bolide was gestapt viel mijn oog al bovenop de juiste locatie. En met de hint op mijn achterhoofd was het al helemaal niet moeilijk om het doosje handmatig te graaien. Ook het plaatsen van mijn worteltekening was een ijskoud kunstje, zeker met dit koude winterweer. Je ziet het: een kind kon de was opvouwen! Dank daarvoor.

 

traditional10389. WECC: Woerdense Eerste Carpool Cache by Team Zonnebloemen

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Woerden,

Waar ik alweer een micro vloerde.

10388

mystery10388. Appeltje voor de dorst by aalleexx

SmileEen jaar geleden had ik al geprobeerd dit appeltje te plukken. Helaas had ik de puzzelvragen niet goed beantwoord en stond in een verkeerd deel van Reeuwijk vergeefs naar een appelboom te speuren. Volgens mij was er toen geen checker bij de puzzel. Nu wel en na enige pogingen ging het licht op groen, zodat er nu gericht gezocht kon worden. Dat zoeken duurde niet lang vanwege de duidelijke hint en de vorm en het formaat van de cache. Mooi gedaan.

Terwijl de buurkindertjes vanachter het raam toekeken en de cache-legger zelf verwoed achter zijn pc zat te werken, deed ik mijn werk kalm en rustig. Bij het weggaan werd nog even terug gezwaaid vanuit cache-leggers woonkamer.

BVDLC

 

traditional10387. Gouda - Omloopkade by DiedB

10387SmileIn de zomer stond ik hier ook. Maar de uitbundig tierende jungle weerhield mij van een hopeloze wandeling en ik besloot op een beter tijdstip terug te keren. Dat was vandaag. Bij een temperatuurtje onder nul wilden die struiken het wel laten om mij de weg te belemmeren met hun wilde acties. Tenminste daar ging ik van uit.

Helaas ging het bij de bamboe aan het begin al mis. Ik was daarvoor nog wel zonder kleerscheuren afgedaald vanaf het bruggetje via een halve boomstomp, maar toen ik te driest mij een weg wilde banen door het Aziatische riet, bleek één vervloekte braamstruik zich daar nog stiekem tussen te hebben genesteld. Met verwondingen aan kin en duim moest ik mij even strategisch terugtrekken en een betere doorgang vinden. Ook even onthouden voor de terugweg natuurlijk.

De verdere tocht verliep zonder extra verwondingen, vooral ook omdat ik een gewaarschuwd man was. Zo bereikte ik de stash area en vond gelukkig meteen het nauwelijks verstopte doosje. Helaas was de inhoud een tamelijk kleffe hap, waar ik met moeite mijn worteltekening op kwijt kon. Onderhoud gewenst, DiedB. Ik zou het maar gauw doen voordat alles weer gaat groeien en bloeien.

BVDLC

 

10386traditional10386. Gouda - Station by DiedB

SmileKiss and ride stond er. Ja doei! Ik ga toch niet zomaar iemand hier staan kussen en dan wegwezen. Vreemde borden hier in Gouda. Dus netjes geparkeerd en een leuke stationswandeling gemaakt. Precies bij de stash area reden twee treinen tegelijkertijd links en rechts van mij dezelfde kant op. Kan dat zomaar? Blijkbaar wel. Toen ze uit zicht waren, heb ik rustig de cache tevoorschijn gehaald. Leuk plekje. Dank daarvoor.

 

traditional10385. Gouda - Spoortunnel by DiedB

SmileGoed dat er spoortunnels zijn. Anders kwam je nooit naar de andere kant. Overwegen zijn namelijk geen optie. Leveren altijd slachtoffers. Ook Gouda heeft zijn spoortunnel. Daar ben ik al heel wat keertjes doorheen gereden. Nu mocht ik hem van een andere kant bekijken. Ook leuk. Bovendien een doosje meegepikt. Dank daarvoor.

 

traditional10384. Karnemelksloot Nano by Bieker2009

10384SmileHoewel ik nooit echt liefhebber ben geweest van het zure witte goedje en het dus nooit bij sloten vol tot mij heb genomen, toch maar een poging gewaagd me hier over mijn aversie heen te zetten. Gelukkig kwam ik op een alleszins leuke locatie uit en parkeerde brutaalweg zo’n beetje naast de cache. Vroeg op zondagochtend is dat hier in Gouda geen probleem, zo bleek. Ook de cache was snel binnen, zodat ik met een voldaan gevoel verder Gouda introk op zoek naar mee van dat.

BVDLC

 

multi10383. Je kan mijn rug op ! by aad.agten

SmileDe titel van deze cache intrigeerde mij al lange tijd. Toch vond ik steeds niet de gelegenheid om de daad bij het woord te voegen. Vandaag was het eindelijk zover. Thuis had ik al zodanig zitten wroeten in de mogelijkheden, dat ik meteen naar de locatie hier in Gouda kon rijden en er op deze vroege zondagochtend probleemloos kon parkeren. Daarna heb ik me bezondigd aan deze tamelijk abjecte actie, maar ik kan je verzekeren dat het me goed deed. Dank daarvoor.

 

10382mystery10382. Meester Lalleman by de schippertjes

SmileAlle lof voor meester Lalleman uit Moordrecht! Ik heb hem nog even geëmotioneerd op de schouder geklopt toen ik er toch was. Daarna op zoek naar een nano en zoals gewoonlijk, zocht ik eerst te moeilijk. Een rustige blik in het rondte was meer op zijn plaats en toen ik dat in tweede instantie deed, was het snel gepiept.

Overigens deed meester Lalleman mij denken aan mijn eigen overgrootvader die ook onderwijzer was vanaf 1870 (toen was hij 14 jaar oud) tot 1921(65 jaar) en met dezelfde problematiek worstelde. Alleen moesten de kindertjes bij hem in Friesland op het platteland werken zonder voldoende en volwaardig voedsel. Barre tijden. Het Friesch dagblad van 13-08-2010 laat een inwoner van Ouwsterhaule aan het woord over “de legendarische meester Aninga”: “Die man heeft zich veertig jaar lang ingezet om de turfkinderen in de klas te krijgen. De kinderen moesten delen van het jaar helpen met het turfsteken en kregen daardoor geen onderwijs. Na jaren zorgde hij voor een omslag in het denken van de ouders. Aninga was echt een topper. Daar hebben mensen het nu nog over.”

BVDLC