18-09-2010

Via Dordrecht naar Tilburg. In Dordt enkele frusties van de kaart geveegd. In Tilburg naast een serie langs het Wilheminakanaal ook flink wat oppakkertjes verschalkt. De 10.000 komt al aardig in zicht.

 

9914traditional9914. Tyrkisk Peber by oh16oh7

SmileTerwijl de zonne ter kimme neeg, maakte ik mijn laatste cache-wandelingetje vandaag. In een totaal verlaten stukje Brabant boven Breda op een fietspad. Het was niet ver - ongeveer 100 meter - maar totaal in gedachten liep ik de cache straal voorbij. Gelukkig niet al te ver, anders was ik ergens bij Terheijden terecht gekomen.

In bijna horizontale zonnestralen heb ik mijn worteltekening kunnen plaatsen op een vochtig logrolletje. Dat laatste mag niet verwonderlijk zijn, want Tyrkisk Peber is volgens een artikel op internet behoorlijk hygroscopisch. Het van zoethout, salmiak en peper gemaakte goedje schijnt dan ook snel plakkerig te worden. Ik houd het daarom liever bij een dubbele volkoren boterham met kaas of hagelslag of appelstroop. Wel zo lekker en gezond.

BVDLC

 

traditional9913. BECC: Bredaas Eerste Carpool Cache by Team van Peer

9912SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Breda,

Veel klimop en geen reseda.

 

traditional9912. EECC: Etten-Leurs Eerste Carpool Cache by Team van Peer

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Etten-Leur.

Speciaal voor de milieubewuste chauffeur.

 

 

 

 

Intermezzo in Etten-Leur

Op de carpoolplaats van Etten-Leur staat een bankje. Net toen ik daar naar de cache wilde gaan zoeken, kwam iemand aangefietst die op het bankje plaatsnam en een zak Japanse chips tevoorschijn haalde om die genoeglijk op te peuzelen. Dat ging wel even duren en het bracht me op een idee. Dus wat meegebrachte broodjes genuttigd in de hoop, dat we tegelijk klaar zouden zijn. Niet dus. Toen ik uitstapte om wat afval in de prullenbak te deponeren, sprak hij me aan. Het bleek iemand van niet-Nederlandse afkomst die over de hele wereld gereisd en vele meningen had over alles en nog wat. Ik heb ongeveer een uur naar hem geluisterd.

Zijn topic was, dat twee homo-mannen niet een kind en speciaal een meisje kunnen opvoeden. Op mijn vraag hoe het dan zat met twee homo-vrouwen kwam na lang nadenken (en onderwijl praten over andere onderwerpen) het verlossende antwoord: dat kon wel. Halverwege werd de eenzijdige conversatie onderbroken door de komst van een andere geocacher: The Bennies. Ook met hem even gezellig staan babbelen. Toen hij wegreed vond ik het ook wel tijd, maar ik moest mijn best doen me van de praatgrage allochtoon los te maken. Mijn inschatting is, dat niemand ooit naar hem luistert.

Ook Balkenende kreeg veel aandacht in zijn betoog. Hij beweerde hem persoonlijk te kennen, omdat hij zijn buurman was geweest in Zeeland. Om dat te bewijzen kreeg ik resumés van alle familieleden van onze demissionaire minister-president. Hij was overigens moeilijk te verstaan, hoewel hij het Nederlands redelijk beheerste. Hij maakte het mij extra moeilijk door regelmatig een hap Japanse chips te nemen, waarna hij gewoon verder oreerde, waarbij zo nu en dan brokjes uit zijn mond ontsnapten.

Misschien verrassend was, dat hij een hekel had aan de Islam. Het is mij overigens niet duidelijk geworden waarom. Zijn betogen waren associatief, waarmee ik bedoel, dat hij sprekend over het ene onderwerp soms een woord noemde, dat hem aan een ander onderwerp herinnerde. Probleemloos werd dat andere onderwerp er dan even tussen gegooid, etc. Hierdoor kwam het geheel nogal warrig over. Toch had ik het idee, dat hij zelf wel lijn zag in zijn betogen.

Hij was trouwens wel benieuwd wat ik hier deed. Mijn antwoord "Een doosje zoeken" begreep hij niet, ook niet nadat het zeker 10x had herhaald. Uiteindelijk heb ik hem gewezen waar de cache verborgen was. Dat iemand van Delft kwam om dat hier te zoeken, ging zijn begrip ver te boven. Ik toonde daarop mijn GPS-apparaat om mijn bezoek kracht bij te zetten, maar dat bracht hem alleen nog maar meer in verwarring. Ook het bezoek van The Bennies bracht zo te zien niet meer duidelijkheid.

Uiteindelijk hem maar midden in een betoog onderbroken en vriendelijk dag gezegd en in mijn bolide gestapt, maar niet gelijk weggescheurd, want de administratie moest nog even worden bijgewerkt. Je snapt het al: hij zag zijn kans schoon en tikte op het portierraampje. Na nog 10 minuten heb ik echt een eind aan het gesprek gemaakt. Dat hij niets van geocaching begreep, bleek uit zijn laatste reactie: Hij hoopte mij nogmaals hier te kunnen ontmoeten voor een prettig gesprek.

 

traditional9911. G.O. John and Carol Go Dutch! by G.O. John and Carol, Dutchlandian, Claus & Margie

9911SmileJa, die Amerikanen kunnen nog wat van ons Nederlanders leren, zoals bij voorbeeld netjes voor jezelf betalen in plaats van te hopen dat een ander de rekening voor je betaalt. Of nog erger door voor de ander te betalen een soort claim te leggen, een soort verwachting in te bouwen of zich superieur te voelen.

De uitdrukking “going Dutch” of “Dutch treat” komt natuurlijk van vroeger van de Engelsen die toen een bloedhekel aan de Hollanders hadden en nog veel meer van die ‘leuke’ teksten bedachten. Je eigen rekening betalen betekent ook, dat de ander niets van je hoeft te verwachten. Het voelt onafhankelijk en dat is het ook. Edoch leg dat maar eens uit aan een Amerikaan die stoer zijn dollars op tafel legt en daarna vindt dat ie een hele bink is.

English translation:

Very nice cache that I enjoyed very much. Thank you fot that and I hope that Americans will pay all the bills for me! Stop going Dutch! Go John! Go Carol!

 

9909traditional9910. East meets West in "den Biest" by nvhees

SmileHet was me eerst even onduidelijk wat er van me verwacht werd. Moest ik de Woktent aan de overkant met een bezoekje vereren? Zodat er letterlijk een ontmoeting tussen de oosterse keuken en de westerse smaak zou plaatsvinden?

Terwijl ik zo stond te mijmeren en te denken, viel mijn oog plots op het doosje. Aha, dat was de bedoeling. Gewoon een stukje naar het westen wandelen vanaf de parkeerplaats bij de kerk die sterk was aanbevolen in de beschrijving.

BVDLC

 

traditional9909. Historisch Tilburg 4. Het Baksche Ven by Team Casteleintjes

SmileSoms kom je vreemde snoeshanen tegen. Zoals bij voorbeeld hier vandaag. Een stuk of 10 mannen en vrouwen in oranje hesjes op ouderwetse brommertjes. Ze stopten even alhier om uitgelegd te krijgen dat de volgende stop bij een café in Moergestel zou zijn. Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen. Als raketten schoten ze uit de startblokken en tuften die kant op.

Kon ik rustig de cache gaan zoeken.

BVDLC

 

mystery9908. Wilhelminakanaal - Final by Orteeltjes

9908SmileNadat ik nummer 2 van de serie had gevonden wilde ik nummer 1 gaan doen. Eigenwijs als ik ben had ik de serie van hoog naar laag aangepakt. Maar er was geen nummer 1. Niet bij me. Ook nu thuis zit ie niet in mijn GSAK. Maar het is me duidelijk. De cache was net even off line toen ik mijn pocket querie aanmaakte. Die moet ik dus nog eens doen als ik weer in de buurt ben.

Dus maar eens kijken of het met 5 van de 6 gegevens mogelijk was de bonuslocatie te berekenen. Niet helemaal. Qua richting bij het projecteren moest ik gokken. Maar dat is mijn specialiteit, dus weer helemaal langs het kanaal terug gereden naar nummer 6 en dat was een kilometer of 4. Tilburg is trouwens een erg ruim opgezette stad, vind ik. Eigenlijk on-Nederlands, maar heel handig om te parkeren en zo.

Een stukje wandelen en daar herkende ik al van de spoilerfoto het gebiedje van de stash locatie en wist dat ik goed zat. Alleen een oudere dreuzel die met een vliegtuigje stond te spelen, moest ik even ontwijken. Vooral ook, omdat hij het ding steeds met een elastiek de lucht in schoot. Gelukkig had ie geen zin in pottenkijkers en van mij kon hetzelfde gezegd worden. Nadat ie was vertrokken, en met het gebiedje voor mij alleen was het snel gepiept. Kwam toch alles goed. Dank voor de leuke serie.

 

9907traditional9907. Wilhelminakanaal 2 - Draaibrug Oisterwijksebaan by Orteeltjes

SmileVeel bruggen over het Wilhelminakanaal

Zijn voor de Tilburgers uiterst cruciaal.

Zoals deze roterende bij de Oisterwijkse baan,

Die kan draaien als een waterkraan.

 

traditional9906. Wilhelminakanaal 3 - Brug Enschotsestraat by Orteeltjes

SmileVeel bruggen over het Wilhelminakanaal

Zijn voor de Tilburgers uiterst cruciaal.

Zoals deze met wachthuisje bij de Enschotsestraat,

Zo goed en zo kwaad als het gaat.

 

9904traditional9905. Wilhelminakanaal 4 - Brug Heikantsebaan by Orteeltjes

SmileVeel bruggen over het Wilhelminakanaal

Zijn voor de Tilburgers uiterst cruciaal.

Zoals deze eenvoudige ophaler bij de Heikantsebaan,

Die zelfs open kan bij volle maan.

 

traditional9904. Wilhelminakanaal 5 - Brug Lijnsheike by Orteeltjes

SmileVeel bruggen over het Wilhelminakanaal

Zijn voor de Tilburgers uiterst cruciaal.

Zoals deze met veel ganzen bevolkte bij het Lijnsheike.

Stevig, dus zal niet snel bezwijken.

 

9902traditional9903. Het parkje van vroeger by gerbentjun

SmileAch ja, wij hadden vroeger ook zulke parkjes in Leeuwarden, waar ik mijn jeugd doorbracht. Ik kan me goed indenken dat de cache-legger hier in dit parkje in Tilburg een cache legt als herinnering. Simpel plekje, maar toch wel goed verstopt, dunkt me. Dank daarvoor.

 

traditional9902. Wilhelminakanaal 6 - Brug Waalstraat by Orteeltjes

SmileVeel bruggen over het Wilhelminakanaal

Zijn voor de Tilburgers uiterst cruciaal.

Zoals deze roodgekleurde bij de Waalstraat.

In de ogen van menigeen een sieraad.

 

9900traditional9901. Historisch Tilburg 3. Kasteel van Tilburg by Team Casteleintjes

SmileDacht ik toch eerst even, dat het versleten pand waarnaast ik parkeerde het oude kasteel was. Weet ik veel. Ik ben een cultuurbarbaar en weet niets van die dingen. Mij kun je alles wijsmaken op dat gebied. Daarom ging ik eerst maar eens de cache graaien. Dat was niet zo moeilijk. Daarna nog eens beter om me heen gekeken en aangenomen dat het verschijnsel op het grasveld min of meer de contouren van het roemrijke kasteel aangaf.

BVDLC

 

traditional9900. Historisch Tilburg 1. De Gele Poort by Team Casteleintjes

SmileGeel was ie zeker. Maar als poort wordt ie niet meer gebruikt. Wel een mooi hek trouwens. Nadat ik het geelgeverfde metalen kunstwerk voldoende had bewonderd, was het graaitijd. Dat lukte prima. Dank daarvoor.

 

9898traditional9899. Maria Route 1 by Team Meelhopper

SmileOok hier in Tilburg was Maria mij goed gezind. Ze wees mij zonder woorden aan waar ik de cache zou moeten vinden en ik begreep haar. Om eerlijk te zijn had ik natuurlijk ook even de hint bekeken, hum.

BVDLC

 

traditional9898. Goedmakertje by Hulsker

SmileMijn geocachezoon genaamd Achtbaangek, pleegt bossen als deze te definiëren als bossen waardoor je de bomen nog ziet. Even een leuk wandelingetje gemaakt door dit bos in wording nabij Tilburg waar een mooie kist op me lag te wachten om voorzien te worden van een worteltekening. Die heb ik uiteraard graag gezet. Dank daarvoor.

 

9897traditional9897. Donald Duck Club voor kinderen by Sir. Holmes

SmileDe vorige keer hier in Tilburg stond deze cache ook op mijn lijstje, maar ik slaagde er niet in een weg erheen te vinden zonder gebruik te maken van een volledig bepantserde legertank. Gezien de titel en de waarschijnlijke intentie van de cache-legger moest het ook zonder zo’n voertuig kunnen, dus vandaag een tweede poging en dan van een geheel andere kant, dus niet vanuit de woonwijk. Dat bleek mogelijk al keek men bij een manege nog even vreemd op van mijn korte bezoekje. Daar was het dus ook niet.

Uiteindelijk vond ik de toegang en vanaf daar liep alles op rolletjes en ikzelf op mijn hydrofobe sportschoenen. Dat was wel nodig met de modderige en natte paden. Het zonnetje scheen helder op de golfbaan en sommige straaltjes braken ook door door het wolkendek van het bos waar ik een flink grote cache wist te delven. Dank daarvoor.

 

traditional9896. Ondergronds by De Vonkies

9896SmileBij de titel moest ik aan de oorlog denken, want daar had je ook ondergrondse activiteiten. Daar had deze cache in Sliedrecht gelukkig niets mee te maken. Toch bracht de titel mij weinig soulaas bij mijn zoektocht. Eigenlijk had ik geen idee, wat de cache-legger ermee bedoelde.

Terwijl ik wat armetierig en schaapachtig stond te staan, kreeg ik onverwacht hulp van de overbuurman die in zijn auto stapte en ondertussen opmerkte, dat ik bijna op de goede plek stond. Ha, enige assistentie kon ik wel gebruiken, dus ik vroeg meteen om een hint. Die kreeg ik. Hij noemde namelijk de titel van de cache. Nou, daar had ik wat aan, maar niet heus. Toch werd ik plots een stuk alerter en nog voor hij wegreed, had ik de cache bij zijn lurven. Grijnzend toonde ik hem de buit voordat hij wegscheurde.

Klasse verstopt! Dank daarvoor.

 

traditional9895. Carpoolcache Papendrecht by J+A+K+N+S

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier bij Papendrecht

Zijn er flink wat aangelegd.

 

9894traditional9894. 100 jaar Scouting - Willem de Zwijgergroep III by doc_nl

SmileNa een tijdje vergeefs zoeken, kwam iemand (de hopman?) aangewandeld en wilde het scoutinggebouw hier in het Wantijpark te Dordrecht binnengaan. Dat was mijn kans. Hem even een tip gevraagd. Hij was zo vriendelijk mij die te geven. Zo kreeg mijn bezoekje dus een positieve climax. Dank daarvoor.

 

traditional9893. Dordrechts Museum by Witte vlinder

SmileNadat ik de cache had gevonden en van mijn worteltekening had voorzien, vroeg ik me af waar dat museum nu eigenlijk was. In ieder geval niet op de locatie waar ik me bevond, zijnde een handig parkeerterreintje. Was het dat moderne gebouw tussen die andere panden? Zal wel. Je ziet het, als cultuurbarbaar heb je het soms toch wel lastig.

BVDLC

 

traditional9892. @Work by Team Swops

SmileAl in 2007, bij het uitkomen van deze cache, heb ik enkele poging gedaan om hem te vinden, maar tevergeefs. En elke keer als ik in de jaren erna langs Dordrecht scheurde, lichtte het icoontje op op mijn scherm. Erg irritant. En dat terwijl ik de cache @Home van dezelfde cache-legger destijds wel had gevonden. À propos, woont die leuke buurvrouw daar nog?

9891Vandaag moest aan al die irritatie maar eens een einde komen, had ik besloten. Op zaterdagochtend vroeg kun je goed parkeren en rustig zoeken, was mijn idee. En inderdaad, dat was het geval. En binnen 10 seconden was het raak. Hoe is het toch mogelijk? Zat ie toen op hetzelfde plekje?

Zeer opgelucht heb ik mijn worteltekening op het logrolletje geplaatst. Deze frustie kan van de kaart. Dank daarvoor.

 

traditional9891. Kogekache by doc_nl

SmileHoewel het zeker niet mijn bedoeling is bij geocaching om de boel af te breken, ontkwam ik hier ter plekke daar bijna niet aan. Gelukkig viel de schade mee en kon ik en passant een nano plukken. Mooie locatie hier trouwens in Dordrechts binnenstad zo met het uitzicht op het water met de bootjes. Dank daarvoor.

 

traditional9890. Afrit 22, TB-Hotel by abcmkroon

SmileIk hoefde de snelweg niet te verlaten, want dat had ik voor de vorige caches al gedaan. Ook erna niet de A16 gepakt, maar nog even Dordrecht in, omdat het nog lekker rustig was op deze zaterdagochtend. Ook hier in de struiken langs de snelweg kon ik in alle rust mijn worteltekening plaatsen. Dank daarvoor.

 

9888traditional9889. Ambacht - Sophiaspoortunnel 2 - Spinnenweb by blonkies

SmileMet een grimmig gevoel hierheen gereden met de vaste overtuiging nu wel te slagen. Een poos terug heb ik hier vergeefs tussen de spinnewebben staan graaien. Gelukkig was er nu een extra hint en inderdaad sloeg ik nu redelijk snel toe. Deze frustie kan van de kaart. Dank daarvoor.

 

traditional9888. cachy-licious by Kircy-licious

SmileHoe kun je dag beter beginnen dan met een lekkere cache met veel pastelkleurtjes? Ik reed ervoor naar Rijsoord, waar de gemeenschap op dit vroege uur (07.30) nog heerlijk lag te ronken, terwijl ik het doosje graaide en van mijn worteltekening voorzag. Sympathiek trouwens om precies een parkeerplekje bij de cache voor mij vrij te houden. Dank daarvoor.