09-07-2010

Enkele opgeloste lastige rekenpuzzels nodigden mij uit naar het gebied tussen Haarlem en Zaandam te komen. Op deze overhete dag kon ik gaan innen en nog wat andere interessante caches meepikken.

 

traditional9284. DukDalf by jdekeij

9284SmileMijn warmste wandeling langs het Noordzeekanaal ooit. Het zijn er al heel wat geweest sinds 2003. En steeds in het kader van geocaching. Onlangs nog bij Velzen, aan beide kanten. Nu in de buurt van Zaandam. Langzaam drong er tijdens deze hitte iets tot mij door, iets wat ontbrak en wat ik niet erg vond: muggen en vliegen, kortom insecten. Niet eentje. En ook bijna geen vogels. Slechts één verdwaalde zilvermeeuw vloog stilletjes voorbij.

Wel veel schepen in het kanaal. Van heel groot tot heel klein. De meeste met flink de vaart erin. Ik had mijn nieuwe bolide geparkeerd op ongeveer 700 meter van de cache en zag ter plekke dat het wel dichterbij had gekund. Maar ja, dan had ik geen leuke wandeling gehad.

Overigens één kritisch nootje. Het bedoelde ronde stuk metaal waar je boten met een touw aan vast kunt leggen, heet volgens mij geen dukdalf. De dikke Van Dale is het met me eens: “in het water geplaatste zware paal, gesteund door vier tot acht schoorpalen, dienend om er schepen aan vast te leggen, of tot bescherming van bruggen en sluizen.” Hoe dit ding hier op de kant heet, weet ik echter niet. Meerpaal?

BVDLC

 

9283mystery9283. Ontvreemd by siemp

SmileHet eerste wat ik zag op de stash area hier in Zaanstad was een politiewagen. Aha, de politie was er dus ook achter dat hier iets niet pluis was. De agenten zelf waren trouwens onzichtbaar. Jammer, want ik had wel wat hulp kunnen gebruiken bij mijn zoektocht. Gelukkig kon ik met een uiterste inspanning het doosje toch van zijn plek rukken.

Een kritisch nootje bij deze cache-beschrijving. Bij een 5-cijferige code horen toch 5 cijfers? En geen 5 getallen? Nu weet ik wel dat je met cijfers niet kunt rekenen. Dat je daar getallen voor nodig hebt. Dus misschien een tussenzinnetje: “beschouw de 5 cijfers als 5 getallen van één cijfer”.

Overigens met plezier deze rekenopgave tot een goed einde gebracht. Dank daarvoor.

 

traditional9282. Guisveld by siemp

9282SmileNog een hele toer om hier te geraken. Gelukkig wist TomTom mij vanuit Krommenie dichtbij te brengen over de smalle weggetjes. Vanaf een mooi pittoresk wit ophaalbruggetje nog een kort wandelingetje en er kon gescoord worden. Dank daarvoor.

 

mystery9281. Gestolen by siemp

SmileVlakbij een visser die verdiept was in zijn liederlijke hobby. Hij zat als een standbeeld naar dobbertje te turen. En merkte dus niets van mijn slinkse acties achter zijn rug. Mijn hobby kan hem waarschijnlijk gestolen worden. Eensgelijks omgekeerd.

BVDLC

 

traditional9280. Fietskluissleutel by siemp

Smile“Kiss and ride” stond hier bij het station Krommenie. Hulpeloos keek ik om me heen. Wie moest ik kussen? De vlakbijstaande wachtende taxi-chauffeur? Nee, dank u. En meteen weer wegrijden? Ik besloot het risico te nemen en parkeerde gewoon mijn bolide en ging op jacht naar een doosje. Dat lukte prima en nog geen 5 minuten later kon ik onbekeurd wegrijden.

BVDLC

 

traditional9279. De Krokodil by siemp

9278SmileBij het aanrijden verwachtte ik een originele creatie om mij flink te doen schrikken, zoiets als mijn lieve dochter Lady Cachetta ooit eens had gewrocht en die menig cacher de stuipen op het lijf joeg. Later bij een cache in de buurt van Gouda kwam ik iets dergelijks tegen.

Niets van dat al hier nabij Krommenie. Volkomen aan het oog onttrokken door geparkeerde auto’s kon ik heel rustig en ongemerkt even mijn worteltekening plaatsen.

BVDLC

 

mystery9278. Verduisteren by siemp

SmileVan de puzzel snapte ik niks. Toen heb ik het licht maar uitgedaan, met andere woorden ik ging verduisteren. Het zal wel altijd een raadsel blijven hoe ik toch de oplossing vond via deze listige sprong in het duister.

Vandaag in het licht ging ik de cache scoren. In de verzengende hitte ben ik lang bezig geweest en liep derdegraads brandwonden op van de ellendige brandnetels die mij probeerden te verhinderen mijn onderzoek te doen. Uiteindelijk met mijn hypermoderne prikstok in de weer gegaan en het doosje getraceerd. Daarna grootmoeders middeltje toegepast om van de brandwonden en de jeuk af te komen. Gelukkig stond er namelijk volop hondsdraf en met de blaadjes daarvan heb ik mijn lijf weer jeukvrij gekregen via intensieve wrijving.

BVDLC

 

9276mystery9277. Verdonkeremanen by siemp

SmileIn Delft had je vroeger de Verdonkermaanloop. Hardlopen midden in de nacht waarop de tijd een uur terug werd gezet. Zo kon je dik 21 kilometer afleggen in een half uur. Ik heb er nooit aan meegedaan, omdat mijn bioritme het niet toeliet.

Maar ik was nu wel in om iets anders te verdonkeremanen. Daarom even zitten puzzelen en vervolgens midden in de Noord-Hollandse polders de cache vinden. Dat lukte prima. Dank daarvoor.

 

multi9276. Broken Wings: Hells Belles by Kwibus

SmileOok hier bij de Heemskerkse golfclub. Overal zijn ze neergekomen tijdens de tweede wereldoorlog. Ik heb in dat kader al veel caches gevonden in Nederland, maar ook in België en Duitsland. Ik vind het een prima zaak om zodoende de herinnering levend te houden. En altijd zaten die vliegtuigen vol met jonge mannen. Hoewel bij dit monument geen geboortedata zijn vermeld, neem ik aan dat ook deze bemanningsleden nog jong waren. Hun rangen waren ofwel luitenant ofwel sergeant. Dat zegt mij genoeg.

Het vinden van de cache verliep soepel, al was ik wat verbaasd over de richting die ik uiteindelijk moest om hem te vinden. Maar het klopte helemaal. Dank daarvoor.

 

multi9275. Inundatiesluisjes Stelling Amsterdam by no-name

9275SmileBij Amsterdam had het weinig zin de boel onder water te zetten in WO2. In Groningen in 1672 des te meer. Zo hebben ze de bisschop van Münster een lesje geleerd. Ook in Den Bosch is eens de boel onder water gezet. De belegeraar legde echter een ringdijkje aan om de hele stad en pompte de boel droog. Toen was het gedaan met het verzet.

Vandaag mocht ik een stukje van de Amsterdamse verdedigingslinie bekijken in de buurt van Velzen-Beverwijk. Ik heb het maar even op mijn vouwfietsje gedaan, omdat ik niet wist wat de cache-legger voor me in petto had. Achteraf had het ook wel lopend gekund. Interessant allemaal. Dank daarvoor.

 

mystery9274. Puzzeltijd (kdr 2) by Kopfdorf-Rangers

SmileDit was nieuw voor me! En dan heb ik het over de voederbak waaruit deze puzzel is opgeschept. Ik kan me niet voorstellen, dat het een goed systeem is. Ik zie de apothekersassistente al bij mijn driemaandelijks antwoord op haar vraag naar mijn geboortedatum: NAVO-haai-tap-hoorn. En dan mag ik van geluk spreken, dat ik niet in ’55 ben geboren!

Toch ben ik blij op dit spoor te zijn gekomen via deze cache-puzzel. Het intrigeert me wel. Ik hoor graag van dingen die ik nog niet ken. Dank daarvoor dus.

Het zoeken naar de cache was een ander verhaal. Wel even bezig geweest, maar uiteindelijk had ik het nietige gevalletje in handen. Ook daarvoor dank.

 

9273mystery9273. TB Hotel Over het Bos by Forward_observer Team

SmileEen leuke puzzel, maar ik was hem al een paar keer eerder bij het geocachen tegengekomen. Hier in Hoofddorp moest ik met de oplossing mijzelf het hotel binnenlaten. Dat lukte prima. De portier was waarschijnlijk boodschappen aan het doen aan de overkant en dat leek mij ook een goed idee. Wel een stukje omlopen vanwege werkzaamheden. Met een zak vol proviand kon ik zodoende de rest van deze cache-dag wel aan. Dank daarvoor.

 

traditional9272. Paarden (kdr 1) by Kopfdorf-Rangers

SmileGeen paarden en geen cache. Terwijl ik naarstig liep te zoeken, begreep ik ineens waarom het hier Hoofddorp heet. Paarden hebben immers een hoofd en geen kop! Grappig dat de cache-leggers zich dan toch kopfdorf noemen. Nadat ik me even kwaad maakte, kwam toch plots de fraai verborgen cache tevoorschijn. Listig gedaan! Dank daarvoor.