28-04-2010

Deze dag in de polder Flevoland viel ik van de ene verbazing in de andere. Mooie wandelingen en originele verstopwijzen waren de krenten. Bovendien lag heel de polder onder een geel tapijt van miljarden paardenbloemen. Geen idee waarom deze plant vrijwel als enige soort alom aanwezig was.

 

traditional8736. AECC: Almere's Eerste Carpool Cache by Bosdymf

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Almere.

En dit was voor mij hier niet de eerste kere.

 

traditional8735. LTCC Lelystad's Tweede Carpool Cache/NL 100ste! by AMTS

8734SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Lelystad,

Waar ik op deze plek al voor de derde keer een doosje in handen had.

 

traditional8734. [OFZE] Kijk op de Provinciale Staten by UPQuest (adopted)

SmileKoud zat ik met het doosje in handen zogenaamd het prachtige gebouw aan de overkant te bewonderen, parkeerde iemand vlak achter mij zijn auto op het trottoir en kwam mij vragen of ik een cafetaria in de buurt wist, er van uitgaand dat ik een inboorling van Lelystad was. Ik moest de oudere heer helaas teleurstellen. Gelukkig passeerde een jongeling in net pak die het hem blijkbaar wel wist duidelijk te maken.

Overigens had ik bij het graaien van de cache links-rechts problemen, maar dat zal wel aan mij liggen met mijn twee linkerhanden…

BVDLC

 

8733traditional8733. Cache op de Gors by Greenturtel

SmileHet was opmerkelijk hoe weinig belangstelling passerende jongelui, maar ook oudere voorbijgangers, hadden voor mijn slinkse activiteiten bij iemand op privé-terrein hier in Lelystad. Voor mij natuurlijk prima, maar toch. Zoals altijd moest ik wel mijn gebruikelijke gêne overwinnen om enkele stappen in de goede richting te doen. Aldaar zag ik gelukkig het licht en kon mijn worteltekening kwijt. Dank daarvoor.

 

traditional8732. Bob Evers 4, Lage streken in Londen by Twodutch

SmileDat kon geen toeval zijn! Precies op de stash area was een jongeman bezig met scharrelen. Hij had de cache nog niet gevonden blijkbaar. Op mijn vraag of hij hier - wijzend met mijn voet - al had gekeken, was het antwoord ontkennend. Dat was dus bingo. Even kennis gemaakt met team Lelystad die ijverig bezig was te laat te komen voor het door zijn echtgenote bereide diner. Dus niet al te lang staan nakaarten, waarna onze wegen zich scheidden, omdat hij zijn auto blijkbaar ergens anders had weten te parkeren dan ik.

BVDLC

 

traditional8731. Film! by twodutch

8730SmileVroeger ging ik wel eens naar de film. Met zijn allen in het donker naar bewegende beelden op een groot doek kijken. Ik kan me al niet meer herinneren wanneer de laatste keer is geweest. Films huren was de volgende stap. Vooral mijn kinderen waren daar meesters in. Je begrijpt dat ik weinig met het medium heb, al bied mijn camera wel de mogelijkheid. Laatst op het GME heb ik een kort sfeerfilmpje geschoten en mijn dochter wist het op YouTube te plaatsen.

De cache was goed te vinden. Dank daarvoor.

 

traditional8730. t Zand A72 by stoethaspels

SmileVan alle opgenoemde dieren in de beschrijving, van vos tot wezel en van muis tot salamander mocht ik slechts één onnozel kikkertje waarnemen. Ook de genoemde plantenrijkdom moet ik maar voor waar aannemen, want van duizendguldenkruid, hazenpootje, ratelaar, valeriaan, veenwortel, kruldistel tot moerasmelkdistel, ik heb ze niet gezien. Ook de rietorchideeën lieten het flink afweten. Liep ik dus triestig door het bos? Helemaal niet! Het getierelier, getwiet, gepiep en getriktjok van alle vogels deed mij goed. Zelden zo’n hard ongeleid concert gehoord. En bovendien een behoorlijk uit de kluiten gewassen cache gevonden. Dank daarvoor.

O ja, had ik al vermeld hoe gruwelijk veel paardenbloemen het landschap van Flevoland in deze tijd sieren? Ook bij deze cache waren er miljoenen die een waar geel tapijt vormden.

 

8728traditional8729. VISVIJVERBOS by Stoethaspels

SmileGelukkig hadden velen voor mij de stash area betreden en zodoende keurige vierbaanswegen voor mij aangelegd. De tegenstand van de natuur was zodoende geminimaliseerd. Voor de rest een mooie wandeling door een typisch Flevolands bos. Dank daarvoor.

 

traditional8728. De Witte Motor by .: Masterchef :.

SmileTerwijl op de akker naast het pad waar ik liep hard gewerkt werd om hele stroken bloemen in alle kleuren te verven, deed ik mijn best de gevonden cache te openen. Dat viel nog niet mee. Het was duidelijk, dat ik in mijn leven weinig op de boerderij ben geweest, hoewel lang geleden één van mijn voorouders nog een boerenbedrijf runde. Uiteindelijk lukte het me het originele geval open te krijgen en mijn worteltekening te plaatsen. Dank daarvoor.

O ja, had ik al vermeld hoe gruwelijk veel paardenbloemen het landschap van Flevoland in deze tijd sieren? Ook bij deze cache waren er miljoenen die een waar geel tapijt vormden.

 

traditional8727. Weggelopen of bevrijd? by Masterchef

SmileHierbij kan ik mededelen, dat ik een tuinkabouter heb gesignaleerd. Hij bevond zich in goede gezondheid en had nog frisse kleuren variërend van puntmutsgroen, overhemdblauw tot baardwit. Hij wilde liever niet dat ik meer details over hem verspreidde, dus braaf als ik ben zijn mijn lippen verzegeld hierover.

BVDLC

 

traditional8726. Sciurus vulgaris by Masterchef

SmileSciurus vulgaris à la carte voor 4 personen.

 

8726Ingrediënten

2x sciurus vulgaris (halve per persoon) en verder 40 g boter, 1 ui, 3 teentjes knoflook, 2 eetlepels mosterd, 2 dl witte wijn, 1/8 l room, 1/8 l crème fraiche, tijm, zout en peper.

 

Voorbereiding

Boter smelten in braadpan. Stukken sciurus vulgaris rondom bruinbakken. Bestrooien met beetje tijm, zout en peper. Fijngesneden knoflook, ui, mosterd en witte wijn toevoegen. Deksel op de pan en 5 kwartier stoven. Blijf in de gaten houden dat het vocht niet verdampt.

 

Bereidingswijze

Sciurus vulgaris uit de pan halen. Room en crème fraiche door de vocht scheppen. Goed roeren en eventueel zout peper en mosterd toevoegen. Sciurus vulgaris terug in de saus doen en opdienen.

 

Eet smakelijk!

 

traditional8725. Erithacus rubecula by Masterchef

SmileErithacus rubecula à la carte voor 4 personen.

 

8725Ingrediënten

8x erithacus rubecula (twee per persoon) en verder 250 gram gezouten spek, 1 saucijsje, 250 gram gerookt spek, 1 kg zuurkool, 2,5 dl Elzasser wijn, 2 dl bouillon, tijm, laurier, 1 kruidnagel, 10 jeneverbessen en 100 gram ganzenvet.

 

Bereidingswijze

Verwarm in een braadpanpan de helft van het ganzenvet. Doe er de zuurkool bij en verwarm deze. Giet de wijn erbij. Voeg de twee soorten spek toe, dan tijm, laurier, jeneverbessen en de kruidnagel. Doe het deksel op de pan en kook op zacht vuur gedurende een uur. Keer de inhoud van de pan af en toe. Smelt de rest van het ganzenvet in een pan en braad hierin snel de erithacussen rubecula aan alle kanten bruin aan, laat ze verder braden gedurende ca. 20 minuten. Giet het vet af. Voeg dan de erithacussen rubecula bij de zuurkool. Voeg hier ook het saucijsje bij en de verwarmde bouillon. Sluit de pan goed af en laat nog 50 minuten zachtjes stoven, totdat de erithacussen rubecula gaar zijn. Leg de zuurkool op een schaal, verdeel de erithacussen rubecula, snij het spek in stukken en leg dit alles rondom de zuurkool.

 

Eet smakelijk!

 

traditional8724. Ciconia ciconia by Masterchef

SmileCiconia ciconia met flensjes à la carte voor 4 personen.

 

8724Ingrediënten

1 flinke ciconia ciconia en verder voor de marinade: 3 eetlepels honing, ca. 150 ml sherry, 1 eetlepel zout  en 1/2 theelepeltje geraspte gember. Voor de flensjes: 300 g tarwemeel, zout, 1/4 l kokend water, 1-2 eetlepels sesamolie. Bovendien: sojasaus en pruimensaus, chutneys (pot), in reepjes gesneden lente-uitjes en komkommer.

 

Voorbereiding

De ciconia ciconia een paar seconden in een grote pan met kokend water leggen, waaraan een weinig zout is toegevoegd. Uit de pan nemen, droogdeppen en een nacht lang ophangen om te drogen. De volgende ochtend honing, sherry, zout en gember door elkaar roeren. De ciconia ciconia van binnen en buiten gelijkmatig met de marinade bestrijken. Minstens vijf uur laten intrekken.

 

Bereidingswijze

De ciconia ciconia 1 1/2 tot 2 uur braden en daarbij regelmatig inprikken met een houten prikker en bedruipen met het vocht uit de braadslee. Eventueel wat water toevoegen. Intussen flensjes bereiden met een diameter van ongeveer 15 cm. Het vel van de ciconia ciconia verwijderen en ruitvormig uitsnijden. Het vlees van de botjes halen en in stukken snijden. Samen met de flensjes, de sauzen, de chutneys en de groentereepjes opdienen.

 

Eet smakelijk!

 

8723traditional8723. Hanzelijnviaduct "De Elandweg" by Banditgirl

SmileDie Hanzelijn schiet al mooi op, zo kon ik constateren. Het zand lag er al. En ook waren wat mannetjes bezig orde daarin te scheppen. Van Lelystad naar Zwolle met de trein, wie wil dat niet? Lekker tuffen door de polder. Voorlopig doe ik dat met mijn Delftsblauwe bolide.

BVDLC

 

traditional8722. Banksy by the billabong

SmileQua originaliteit doet deze een heel hoge gooi bij de door mij gevonden caches. Ik heb mijn best gedaan mijn worteltekening zo mooi mogelijk te plaatsen. Viel nog niet mee met mijn twee linkerhanden en een simpel balpennetje. Als ik alles van tevoren had geweten, had ik mijn kleur- en verfdoos en kwasten wel meegebracht. Bij nader inzien maar goed, dat ik het niet van tevoren wist.

Dank voor dit hoogtepunt.

 

traditional8721. Gejat!! by Masterchef

8720SmileBlijft natuurlijk de vraag, wat hier eigenlijk is gejat. Terwijl ik zittend op het bankje in het centrum van Dronten hierover piekerde via veel deduceren en combineren werd mijn aandacht afgeleid door schoenen met zeer hoge hakken waarin zich een dame gracieus langs mij heen bewoog. Het gestolene kon me gelijk gestolen worden. Natuurlijk heb ik wel de cache gelogd. Per slot van rekening ben ik niet voor niets beroepscacher, maar toch.

Dank voor dit mooie ogenblik.

 

multi8720. [OFZE 2008] -The Airgunners! by sleepyteigetje and the Sleepwalkers

SmilePrima verstopt! Namelijk precies op de plek waar ik plaatsnam. Volgens de ongeschreven geocache-logica dus een voltreffer. Helaas moest ik constateren, dat dit in WO2 ook het geval was geweest en dat de verbogen propeller hier midden op het plein in Dronten daarvan de stille getuige was.

BVDLC

8718

 

traditional8719. wiswaser by wiswas

SmileNiets begrepen van deze locatie in Dronten en ook niets van de hint, maar de cache wel gevonden, dus toch bedankt.

 

multi8718. Zwaluwtil Dronten Zuid by Masterchef

SmileDe zwaluw probeerde mij te tillen door zich gruwelijk goed te verstoppen. Maar dan kende hij Carrotte nog niet. Met bijna nog nooit vertoonde ijver heb ik praktisch het hele bosje omgeploegd, totdat de deugniet tevoorschijn kwam. Die was in the pocket. Tjonge jonge, dat zo’n klein wezentje mij zo kan doen zweten. Dank daarvoor.

 

 

traditional8717. In Het Wisentbos by Masterchef

8716SmileIn gedachten wandelde ik door het jonge Drontense bos totdat een hond belangstelling voor mij toonde. Zijn bazinnetje merkte op, dat de reden lag in het feit, dat ik hier anders niet liep. De hond verwelkomde mij dus als nieuwkomer. Blijkbaar kent is alle geuren van de bosbezoekers. Knap hoor.

Op de stash area merkte ik dat het vogeltje was gevlogen. Jammer, want ik ken nog een paar leuke recepten. Als troost heb ik het logboekje van mijn worteltekening kunnen voorzien. Dank daarvoor.

 

traditional8716. Bank by Masterchef

SmileInderdaad een bank. Onlangs in België heb ik twee doosjes bij bankjes niet gevonden, maar dat leed bleef mij hier bespaard. De cache was keurig verstopt en zelfs voor mij goed vindbaar. Begrijp dit niet verkeerd. Het is een subtiele verwijzing naar mijn arme weinig buigzame rug.

BVDLC

 

traditional8715. [OFZE2009] Ik plak by OFZE

SmileNiet netjes om een oude man minstens 10x om een bepaald object te laten draaien en daarbij alles wat los en vast te bevoelen. De spinnen waren er ook niet blij mee evenals een handjevol andere mij onbekende kleine schepselen. Totdat… ik plots het licht zag. Hierbij vergeef ik de OFZE-lieden dus hun dwaze grappen. En bedankt.

 

8714traditional8714. [OFZE2009] Matrjoschka by OFZE

SmileNet toen ik de Flevolandse boerinnekes hier in Dronten aan het ontleden was, ging de telefoon. Het was Dutchgoldwing die net had ontdekt, dat ik een uurtje ervoor in Zeewolde mijn worteltekening bij zijn woning had achtergelaten. Of ik nog even kwam koffiedrinken. Dit sympathieke verzoek heb ik naast de uitgepakte boerinnekes moeten neerleggen. Na het plaatsen van mijn worteltekening alhier, mocht ik de hele boel weer in elkaar draaien. Ofwel, hoe houd je een oude man bezig? Dank daarvoor.

 

traditional8713. oude grasdrogerij Dronten by familie spring in het veld

SmileOpgedoekt vanwege stankoverlast? Ik vind drogend gras altijd wel lekker ruiken. Beter dan menig ander landbouwbijproduct zoals laatst in België, waar een boer mij trachtte te bedwelmen met het uitrijden van gier. Het zaakje stond er flink verlaten bij. Ik heb er niet lang bij stilgestaan en heb mijn worteltekening op het logrolletje kunnen achterlaten. Dank daarvoor.

 

traditional8712. Polderlandschap by Masterchef

SmileTerwijl de grote jongens alhier midden in het polderlandschap stonden te niksen met het windstille weer, deed ik mijn best een doosje te vinden. Afgaande op de voetsporen kwam ik geheel verkeerd uit. Ook het pijltje wees niet daarheen. Maar waar zat het vermaledijde ding dan? Na lang gluren en turen ontwaarde ik de belhamel. Maar dan? Vlak voordat ik mijn bewustzijn verloor van pure ellende, kwam het in versterkte mate terug bij het zien van het licht. Dat ik dat niet eerder zag. Kortom, na lang zoeken had ik de cache snel gevonden. Dank daarvoor.

 

traditional8711. Alcedo atthis by Masterchef

SmileAlcedo atthis à la carte voor 4 personen.

 

8711Ingrediënten

10x alcedo atthis (2,5 per persoon) en verder 10 sjalotjes, 1/2 bakje champignons, 1 eetlepel citroensap, 100 gr mager rookspek, 5 takjes peterselie, zout, peper, 75 gr boter of margarine, 3 eetlepels cognac (vieux), 1 teentje knoflook, 2,5 dl rode wijn, 1 theelepeltje tijm, 1 laurierblad, 2 eetlepels bloem.

 

Bereidingswijze

Alcedo’s atthis onder koud water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen, inwrijven met zout en peper. In braadpan spek ongeveer 5 min. zachtjes bakken. Sjalotjes ongeveer 3 minuten meebakken. Af en toe omscheppen. Met schuimspaan spek en sjalotjes uit de pan op bord scheppen. In zelfde pan 60 gr boter verhitten. Alcedo’s atthis in ongeveer 5 minuten rondom bruinbakken. Afzuigkap afzetten. Cognac over de alcedo’s atthis schenken en aansteken. Als de vlam gedoofd is, knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: spek, ui, wijn, 1/4 l water, bouillontablet, tijm en laurierblaadje. Met deksel op de pan aan de kook brengen. Alcedo’s atthis in ongeveer 45 minuten zachtjes gaar stoven. Af en toe keren. Intussen in koekenpan rest van de boter verhitten. Champignons ongeveer 5 minuten bakken. Af en toe omscheppen. In kopje bloem met 4 el water tot glad papje roeren. Met schuimspaan alcedo’s atthis uit pan op bord scheppen. Laurierblad verwijderen. Al roerend bloempapje aan stoofvocht toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Op smaak brengen met zout en peper. Alcedo’s atthis en champignons toevoegen en ongeveer 3 minuten verwarmen. Overdoen in schaal en bestrooien met peterselie.

 

Eet smakelijk!

 

8710traditional8710. [OFZE2009] Visje by OFZE

SmileDit visje had een merkwaardig staartje. Voor de duidelijkheid volgen hier mijn gemeten coördinaten: N52° 26.284  E5° 33.910. Misschien beschikt de cache-legger nog over een vooroorlogs houten GPS-apparaat uit de Zuiderzee-serie dat qua nauwkeurigheid natuurlijk niet kan tippen aan de moderne exemplaren. Daarom zij hem hierbij vergeven, dat ik tot twee maal toe aan de verkeerde kant van het water stond. Waarbij ik dus de eerste keer aan de goede kant aankwam, maar veronderstelde aan de overkant te moeten zijn vanwege de aanwijzing op mijn GPS-apparaat. Toen ik na een mooi wandelingetje aankwam op de plek die mijn apparaat aangaf, kwam bij mij het liedje op van drs.P. waarin hij uitleg doet over het begrip “overkant”. Die is namelijk op de plek waar je je nu bevindt, gezien vanaf de overkant. Kun je me nog volgen? Zo ja, dan moest je net als ik weer omlopen en daarbij door de hoge natte begroeiing ploegen. Na een fraai staaltje bushwacking kon ik eindelijk mijn worteltekening kwijt, maar pas nadat ik mijn handen eerst had ontdaan van een niet nader te noemen gruwelijk vieze bruine smurrie.

Dank voor dit avontuur.

 

traditional8709. de Bruidsschat voor team Nessa by dutchgoldwing

8708SmileEen uurtje na het vinden van deze cache in Zeewolde, werd ik gebeld door de cache-legger. Maar ja, toen zat ik al in Dronten. Zijn uitnodiging voor een kopje koffie heb ik dus vriendelijk naast mij neergelegd naast een ingewikkelde combinatie van cache-doosjes, maar dat is een ander verhaal.

Team Nessa wens ik natuurlijk alle goeds voor, op en na hun huwelijksdag op 25 juni a.s. Helaas geen coins bij me. Hopelijk compenseren anderen mijn gebrek aan coindrift.

BVDLC

 

traditional8708. Potloden by Staatsgeheim71

SmileWat mij minstens 100x zoveel opviel als de “potloden” hier in Zeewolde, waren de steekmugjes. Het kunstwerk zat er vol mee. Onbegrijpelijk, want kunst kun je toch niet eten? Of zaten ze gewoon te wachten totdat lummels zoals ik met welgevulde aderen naar hen toe zouden komen, omdat ze dachten dat ik een echte kunstliefhebber ben? Dan hadden ze het goed mis, want ik ben slechts een onwaardige cultuurbarbaar. Toch moest ik hier zijn om een nano te plukken. Gelukkig hoefde ik niet heel lang te zoeken en rende vervolgens snel naar mijn bolide om te loggen in de veilige beslotenheid van mijn hermetisch gesloten vehikel. Daarna nogmaals een run om alles in de oude staat te brengen. Zo, die was binnen. En ik ook weer snel. Dank daarvoor.

 

8707traditional8707. 25 jaar Zeewolde "bosruiter" by dutchgoldwing

SmileIs de “bosruiter” niet een vogeltje? Dan ik heb ik namelijk zijn nestje met eieren gevonden. Ik was natuurlijk op zoek naar een doosje, maar het is niet de eerste keer, dat vogels mij verrassen met hun legsel. Ik heb het natuurlijk netjes laten liggen en ging maar eens aan de andere kant kijken. Daar vond ik het gezochte wel. Dank daarvoor.

 

traditional8706. ATCC: Almere's Tweede Carpool Cache by Bosdymf

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Almere.

En dit was voor mij hier al de tweede kere.