17-03-2010

Een dag met twee hoogtepunten: een multi door Spakenburg en een multi door de Eempolder. Bovendien een serie caches in Huizen. Twee puzzels opgelost en voor de rest alles wat ik tegenkwam.

 

traditional8315. Kunst in Huizen 2: Stapeling by Fire5

8315SmileTot mijn spijt moet ik mededelen, dat ik deze gruwelijk sneaky verstopte cache niet zonder hulp heb kunnen vinden. Hoe ontdek je als cache-legger zo’n plek? Is hier misschien sprake van een Friese achtergrond? Vroeger wellicht kievietseieren gezocht? Gelukkig las ik in de logs dat Steensnoeper afgelopen zondag het doosje wel had gevonden, waarbij hij gebruik had gemaakt van OID. Een hulplijntje naar hem deed wonderen en zo kon ik de laatste cache vandaag noteren. Tevreden heb ik daarna in mijn bolide nagenietend van deze lange dag zitten staren over het water hier in het centrum van Huizen. Dank daarvoor.

 

traditional8314. Kunst in Huizen 3: Stille stemmen by Fire5

SmileNa het doorlopen van een serie caches hier in Huizen, bleek er nog enkele kunstige toetjes voorradig. Die moesten natuurlijk verorberd worden. Deze als eerste. Een mooi rond vijvertje lachte mij tegemoet. Ik moest er bijna 360 graden omheen wandelen om de cache te bereiken. Onderweg twee tienermeisjes op een bankje. Dat is geruststellend, want dan kun je rustig gaan zoeken. Die hebben namelijk maar belangstelling voor één gespreksonderwerp en dat is niet geocaching, hahaha. Ik heb ze wel vriendelijk gegroet in het voorbijgaan. Het verborgen doosje alhier was prettig snel te lokaliseren, zodat ik niet lang hoefde rondhangen. Op de terugweg langs het water met daarin het kunstwerk, de meisjes vriendelijk toegeknikt. Het gesprek ging waarschijnlijk nog steeds over jongens.

BVDLC

 

8313mystery8313. Vissersvriend - BonusCache by CC!

SmileBest leuk dat geocachen. Een plots op de fiets opdoemende mevrouw met twee nieuwsgierige honden vroeg belangstellend of daar misschien een dier verstopt zat. Geruststellend ontkende ik hevig. Ze vroeg verder niets, keek een poosje om zich heen en fietste weer weg. Dus kon ik weer verder gaan met mijn leuke hobby. Mijn arme rug begon te protesteren tegen de ongemakkelijke houding. De tere huid op mijn handen maakte mij verwijten. Mijn nagels kreunden onder hun zware werk. Maar de strijd eindigde uiteindelijk in mijn voordeel. De worteltekening kon worden gezet. Het was verricht. Met het terugplaatsen had ik verrassenderwijs minder moeite.

Dit alles was de beloning voor een rondje door het uit zijn voegen gegroeide vissersdorp Huizen, aan het Gooimeer gelegen en met ruim 40.000 inwoners. Allerlei aspecten van deze plaats waren de revue gepasseerd tijdens mijn onderzoekingstocht, van moordenaars tot botterwerven, van tolhuisjes tot vissersbuurten, van kerken tot zenders. Allemaal met zorg verstopte doosjes mochten mijn grijpgrage handen van allerlei slim bedachte plekjes rukken.

Overigens was ik wel eerder hier geweest, zelfs op plek van de bonuscache. En ook via geocaching. Al een paar jaar geleden hier in de buurt een cache gevonden. Toen hoefde ik iets minder ver. Maar de mooie route was bekend. Met genoegen nogmaals de wandeling uitgevoerd. Dank daarvoor en voor de prettige serie natuurlijk.

 

8312traditional8312. De Botterwerf by CC!

SmileEen kenmerkende serie caches in Huizen,

Stad aan het Gooimeer zonder sluizen.

Met een doosje bij de Botterwerf,

Goed verborgen op een achteraferf.

 

traditional8311. Het Tolhuisje by CC!

SmileEen kenmerkende serie caches in Huizen,

Stad aan het Gooimeer zonder sluizen.

Met een doosje bij het tolhuisje,

In de vorm van een reageerbuisje.

 

8310traditional8310. De Vissersbuurt by CC!

SmileEen kenmerkende serie caches in Huizen,

Stad aan het Gooimeer zonder sluizen.

Met een doosje in de Vissersbuurt,

Werd ik naar een antieke lantaarnpaal gestuurd.

 

traditional8309. De oude Kerk by CC!

SmileEen kenmerkende serie caches in Huizen,

Stad aan het Gooimeer zonder sluizen.

Met een doosje bij de oude kerk,

Loggen met het nodige kunst- en vliegwerk.

 

8309traditional8308. De Gooische Moordenaar by CC!

SmileEen kenmerkende serie caches in Huizen,

Stad aan het Gooimeer zonder sluizen.

Met een doosje bij de Gooische Moordenaar,

Gelukkig zonder bijkomend explosiegevaar.

 

traditional8307. De Phohi Zenders by CC!

SmileEen kenmerkende serie caches in Huizen,

Stad aan het Gooimeer zonder sluizen.

Met een doosje bij de Phohi Zenders,

Op een plek zonder hinderlijke newfoundlanders.

 

8306multi8306. uitWaaien by Kissing Pigs

SmileEen van mijn hoofddoelen vandaag was deze wandeling door een open Hollands waterlandschap. Het woei inderdaad, zodat de titel van deze cache recht deed aan de inhoud. De temperatuur was relatief gezien voor maart, aan de redelijke kant. Keurig uitgeprint Aviertje met foto’s mee en wat kan er dan nog misgaan?

Omdat de cache-legger de wp’s niet als additionele wp’s in de beschrijving had vermeld, moest ik een kunstgreep toepassen om mijn luie aard te behoeden voor al te veel typewerk. De coordinate grabber daarom gebruikt en die werkte prima. Dacht ik. Niet dus. Hij plaatste de verkeerde tekst bij de wp’s, zodat ik bijna aan het eind van mijn rondje heel merkwaardige coördinaten had berekend. Vele kilometers uit deze buurt. Wat bleek? Alle cijfers waren één positie opgeschoven. Het eerste punt had ik gemist.

Met het nodige denkwerk, lukte het me gelukkig wel om goede coördinaten te verkrijgen. De gegeven checksum deed ook wonderen. Zo kwam toch alles goed.

8306aRondom het natuurgebied veel vogelaars. Onderweg kwam ik er ook twee tegen met grote verrekijkers dragende statieven over de schouders en een praatje gemaakt. Ik begon met te vragen of ze al wat hadden gevangen met hun prachtige hengels. Dat grapje konden ze wel waarderen, maar ik heb het noodlot niet getart met het volgende grapje dat even later bij me opkwam. Het gesprek ging namelijk over de vergelijking vogels spotten versus geocaching. Ik opperde dat zij ook goed een GPS-apparaat zouden kunnen gebruiken om de plek aan te geven waar bijzondere vogels werden gespot. Een van de vogelaars merkte toen terecht op, dat de “schat” bij geocaching op een vaste plek lag, maar dat de vogels zich steeds verplaatsten. Ik bedacht, dat dit probleem getackeld zou kunnen worden met een flink schot hagel, maar heb dit niet hardop uitgesproken. Vogelaars zijn in principe watjes, maar dit waren toch wel flink uit de kluiten gewassen kerels.

Wat deden ze met hun verrekijkers? Ze lazen daarmee de nummers van sommige geringde ganzen af. Zo wordt de trek van die dieren in de gaten gehouden. Ik mocht ook even kijken en kon daarmee het aanwijzingsbord op de snelweg A27 lezen. Ook zag ik zeemeeuwen. De heren waren niet onder de indruk. Vriendelijk afscheid genomen.

Het vinden aan het eind van de rit lukte uitstekend en zo kwam een eind aan een paar uur durende heerlijke rondwandeling van 4 kilometer. Dank daarvoor.

 

8305traditional8305. De Palendijk by Team Happy Feet

SmileOp Wieringen maakten ze vroeger dijken van zeewier. Hier bij Spakenburg van houten palen. Beide waren ontstaan uit armoe en beide geen succes. Minuscule diertjes verpestten de kracht van de dijken door er gaten in te knabbelen. Uiteindelijk ging men over tot het gebruik van dure stenen om zich veilig te stellen tegen het watergeweld. Zelfs oude grafstenen moesten het dan ontgelden om de natuur te weerstaan.

Leuk dat men nog een oud stukje palendijk heeft gereconstrueerd. Kunnen wij nog eens kijken hoe dat toen was. Echt veilig zal men zich niet gevoeld hebben als de storm loeide om het oude huis bij vloed, dunkt me. Al had de timmerman nog zo zijn best gedaan. Ik zit thuis in Delft 9-hoog op mijn flatje en Waterschap Delfland houdt de wacht. Toch een ander gevoel.

BVDLC

 

multi8304. Middagje Spakenburg by team Happy Feet

8304SmileOchtendje Spakenburg. Om 10.45 stapte ik op mijn karmozijnrode vouwfietsje versie 2.0 voor een rondrit door dit vroegere vissersdorp. Het was een herhaling uit het jaar 2005 toen ik hier eveneens rondhing. Ook toen stond ik voor de twee voetbalstadions die model staan voor de hechte gemeenschap van dit dorp aan het Eemmeer. Ik weet nog steeds niet wie er precies rood en blauw zijn, maar het dorp schijnt scherp verdeeld te zijn in die kleuren. Objectief gezien is IJsselmeervogels natuurlijk door de jaren heen de betere ploeg. Ook nu staan ze weer bovenaan.

Tijdens mijn rondje merkte ik niets van enige rivaliteit binnen deze minimaatschappij van ongeveer 20.000 mensen. Het was licht zonnig lenteweer en vooral in de haven was men massaal bezig de bootjes op te knappen. Wat ik niet heb gezien, is de typische Spakenburgse klederdracht die nog dagelijks door ongeveer 300 vrouwen wordt gedragen. Misschien is het veel werk om zich op te tuigen en was ik te vroeg?

Geotechnisch gezien was de tocht een eitje. De wp’s bij beeldhouwwerken en andere typische Spakenburgse curiosa, waren duidelijk op één na. Aan het eind van de steiger heb ik lang staan turen, maar ontwaarde geen schol, geen orka en geen haan. Ik heb dus maar wat gegokt en dat bleek goed. Ook de finale wandeling langs de molshopen lukte goed en daar lag de cache te pronken in de ochtendzon. Dank daarvoor.

 

8303traditional8303. Groot Corlaer by Team Corlaer

SmileOm een file bij Amersfoort op de A1 richting Amsterdam te vermijden, reed ik de andere kant op en nam de A28. Mijn doel was de plaats Spakenburg. En wat zag ik onderweg bij Nijkerk? Een mooi ikoontje op mijn display. In een landelijk gelegen buitenwijk van deze plaats had men een mooi park aangelegd. Dat vroeg natuurlijk om een cache. En Team Corlaer was niet te beroerd om aan die vraag te voldoen. Zo kon ik na een kort wandelingetje een fraai verborgen cache oppikken. Dank daarvoor.

 

mystery8302. Niet de Kleur by Biegstra

SmileNee, niet de kleur. Maar wat wel? Tot mijn eigen grote verbazing zag ik het meteen. Bovendien bleek de cache-plek precies op mijn route te liggen. Dat waren twee bijzonderheden die maakten, dat ik hier niet aan voorbij kon gaan. In een rustige landelijke omgeving kon ik toeslaan. Dank daarvoor.

 

8300traditional8301. ATECC: Amersfoorts Tweede Eerste Carpool Cache by TeamAH3

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Amersfoort.

Het doosje werd snel opgespoord.

 

traditional8300. EECC: Eembrugges Eerste Carpool Cache by Fire5

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Eembrugge.

Doosje niet lastig, dus een vlugge.

 

8298traditional8299. BECC: Baarns Eerste Carpool Cache by Fire5

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Baarn.

Doosje gevonden zonder zaklantaarn.

 

mystery8298. Koeien!! by bali8183

SmileOm de puzzel op te lossen, had ik graag hulp gehad van een vriendin met de naam Klaartje. Helaas heten mijn vriendinnen anders en weten ze nauwelijks iets van koeien. Gelukkig biedt internet een vriend met de naam Google en die toonde mij allerlei leuke modellen. Zo kon ik vandaag gaan kijken of alles klopte en jawel, ergens tussen Hilversum en Baarn was het raak. Ik kon wel loeien van vreugde, maar heb het niet gedaan. Aan de overkant van de weg stond de politie namelijk iemand te bekeuren en ik wilde geen aandacht trekken.

BVDLC

 

traditional8297. DBECC: De Bilts Eerste Carpool Cache by Struijsvogels

8296SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in De Bilt,

Waar autogas niet wordt verspild.

 

traditional8296. Ferrari 1 by duckie75

SmileGeloof maar niet dat er een Ferrari klaarstond om mij even naar de cache-locatie te vervoeren. Nee, ik moest wandelen. Dat was overigens geen probleem. Dit nieuw aangelegde natuurgebied nabij de stad Utrecht bood mij een fietspad, dat niet op mijn topo stond vermeld. Het leidde echter rechtstreeks naar de fraai verborgen cache. Dank daarvoor.

 

traditional8295. Ferrari 2 by duckie75

SmileMijn kennis van auto’s is voornamelijk gebaseerd op mijn vermogen tot lezen. Als mijn kindertjes vroeger wilden weten van welk merk een bepaalde auto was, kon ik dat meestal gewoon oplezen, omdat fabrikanten zo slim zijn, dat op hun producten te vermelden. De enige auto op de parkeerplaats alhier bij het Gagelpark nabij de stad Utrecht was van het merk Ford. Dat wist ik trouwens al, want het was mijn eigen bolide. Ferrari’s dus niet gezien. Wel een cache. Daarin heb ik mijn worteltekening kunnen plaatsen. Dank daarvoor.