16-09-2009

Op weg naar een meerdaags verblijf in Friesland in de ochtend neergestreken op het voormalige eiland Wieringen. Daar lag een interessante serie. Ook nog wat los spul. Daarna de Afsluitdijk over en in Noord-west Friesland nog heel wat caches gevonden.

 

7865traditional7865. De rode kerk by mr.breeze

SmileEen paar jaar geleden deed ik in de Lopikerwaard een cache van een Rode Dominee. Er zal wel geen verband zijn met de cache van vandaag in het dorpje Boer. Die kerk hier is inderdaad flink rood. Best een aardig gezicht. Ook leuk is de in 1664 verfraaide toegangspoort met pilasters met festoenen waarop een fronton met leeuwen. Dat zie je niet elke dag.

Hoewel het doosje listig was verstopt, had ik hem met wat geluk snel in de peiling. Dank daarvoor.

 

traditional7864. EFCC - Eerste Franeker Carpool Cache by mr.breeze

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Franeker.

Geen gebuk, dat was zeker.

 

traditional7863. Brandnetel Vrijstaat's Official Cache by Thiebins

SmileMet veel moeite heb ik een brandneteltje ontwaard. Verder was het een grote open vlakte hier. En de boerderij even verderop staat inderdaad vrij. Hetgeen trouwens bij boerderijen vrijwel altijd het geval is. Het vinden van de cache was niet moeilijk. Gemakkelijk verdiend dus deze. Dank daarvoor.

 

7862multi7862. Muntsetille by Thiebins

SmileTerwijl ik door het weiland wandelde omgeven door een horde jonge koeien, vroeg ik mij af of mijn vader hier ook wel eens had gewandeld. Hij is namelijk geboren en getogen in Winsum. Ik heb hem echter nooit horen vertellen over het watertje genaamd Muntsetille. Zijn verhalen gingen meestal over de wagenmakerij van zijn vader, mijn grootvader dus. Daar was het altijd erg gezellig, begreep ik. Die was gevestigd tegenover de kerk, op de hoek uitkijkend op het café. Voor dat café hadden de mensen geen geld en daarom hingen ze maar wat rond in de wagenmakerij.

Hoe anders was ik bezig. Kwiek bewoog ik mij met mijn bolide door het dorp en scharrelde zo de gegevens bijeen. Toen op naar de cache onder begeleiding van de koeienschaar. Vooral koe nr. 9656 had een oogje op mij en bewoog zich op het randje van stalking. Het deerde mij niet. De cache werd gevonden en daar ging het om. Dank daarvoor.

 

traditional7861. WECC Winsums Eerste Carpool Cache by mr.breeze

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Winsum.

De cache-plek was een curiosum.

 

7859traditional7860. NS Dronrijp by Thiebins

SmileAan de geparkeerde auto’s en fietsen te zien werd het station in Dronrijp nog goed gebruikt, ondanks het feit dat het mijlenver van het dorp ligt. Dankzij de hint was de fraai verborgen cache prima te vinden. Dank daarvoor.

 

traditional7859. DECC - Dronrijps Eerste Carpool Cache by mr.breeze

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Dronrijp,

Als ik het goed begrijp.

 

7858

 

multi7858. Jabikspaad 1 by skries

SmileVanwege de afstand en om mijn tere voetjes te ontzien, heb ik deze op mijn karmozijnrode vouwfietsje versie 2.0 gedaan. Maar goed ook, want er stond na afloop 8 kilometer op mijn teller. Wel een mooie route trouwens, ook door het dorp Minnertsga. Daar stonden kruiwagens met boeken. Die werden door vrijwilligers aan de deuren verkocht, zo hoorde ik van de bedenker van de actie. Het geld ging naar het goede doel. Ze hadden al 50.000 euro opgehaald met de actie. Allemaal boeken in de Friese taal. Ik heb ze succes gewenst, maar niets gekocht. Ze hadden namelijk geen Friese boeken over geocaching.

Alle wp’s waren helder en zo was het vinden van de fraai verborgen cache geen probleem. Dank daarvoor.

 

traditional7857. Ouwe Dyk - An 't eand by mr.breeze

SmileDe Oude Bildtdijk zag er nog prima onderhouden uit. Vandaag deed ik de westkant van deze langste straat in Nederland, morgen de andere kant. Cache vanaf de onderkant van de dijk benaderd. Dat leek me het beste.

BVDLC

7856

traditional7856. Terminus by mr.breeze

SmileMooi klein steentje hier op de grens van Fries en half-Fries. Voor de niet-insiders: het gebied genaamd Het Bildt was oorspronkelijk zee. Toen het werd ingedijkt zijn hier veel niet-friezen komen wonen die intussen een merkwaardig taaltje zijn gaan spreken, dat het midden houdt tussen Fries, Stadsfries en Hollands. Het is overigens goed te verstaan. Op mijn school in Leeuwarden zaten enkele jongens uit deze contreien en we spraken onder elkaar gewoon ons eigen taaltje. Voor mij was dat Stadsfries.

Waarom deze uitweiding over taal? Ik stond bij deze cache precies op de grens. Mooie plek dus voor een cache. Die lag op een verrassend plekje. Dank daarvoor.

 

 

7855traditional7855. de Hjerringfiskers by mr.breeze

SmileVolgens mij stond er maar één haringvisser. Ik neem aan dat hij symbool staat voor alle haringvissers uit het verleden. Mooi stoer beeld trouwens. En op een mooie plek. Onze familie heeft wel wat met haring, tenminste in naam. Niet echt. Wij woonden niet aan de kust. En daarom vervielen we tot beroepen als wagenmaker, kapper, schilder, behanger, statistisch analist, en dergelijke.

BVDLC

 

traditional7854. Station Tjummarum by mr.breeze

SmileGoed te lezen dat ook Sinterklaas heeft meegewerkt aan de opening van het gerestaureerde stationsgebouw. Leuk dat ie daarbij ook een doosje heeft laten verstoppen door zijn hulpje mr.breeze. Na het bewonderen van hoofd- en bijgebouw heb ik de logrol in dat doosje kunnen voorzien van mijn worteltekening. Dank daarvoor.

 

traditional7853. Sexbierum by mr.breeze

7852SmileDat men in Sexbierum niets met die 3 dingen te maken beweert te hebben, moeten we natuurlijk met een korrel zout nemen. Wat een dom gemeenteraadslid, die de naam Sexbierum wil veranderen. Het is toch bekend dat veel plaatsen op deze wereld er alles aan doen om naamsbekendheid te krijgen. Deze plaats heeft die bekendheid gratis. Wie kent de naam niet?

Ik had er nu gedurende drie dagen mijn domicilie in een Bed & Breakfast op een mooie boerderij aan de Slachte met uitzicht op het windmolenpark. Is mij prima bevallen.

BVDLC

 

traditional7852. Liauckama State by mr.breeze

SmileLater als ik groot ben, wil ik ook een state. Die heet dan natuurlijk Carrotte State. Dat spreekt veel gemakkelijk uit dan het tongbrekende Liauckama State. Best een leuk optrekje tussen haakjes, dat wel. Na een snelle schouwende blik heb ik mij gericht op het cache gebeuren. Het vruchtje was snel geplukt. Dank daarvoor.

 

traditional7851. Roptasyl by mr.breeze

SmileHeel interessant dat overhevelen van vissen hier. Eerst de vissen lokken, zodat ze een bak in zwemmen. Een lange buis in het water. Je trekt gewoon de boel vacuüm en hup daar gaan de vissen naar de andere kant van de dijk. Even een bakkie doen, heet dat waarschijnlijk. Weer wat geleerd waar ik totaal geen idee van had. Vissen over de dijk hevelen. Hoe kom je erop?

BVDLC

 

7850traditional7850. "Sjanterbankje" by Icemen4

SmilePrima plekje voor een leugenbankje hier net buiten Harlingen. Mooi gebouwd ook. Vandaag met die harde wind was de locatie onbezet. Wel kwamen zo nu en dan lieden langs om een paar fotootjes te schieten en dan weer schielijk te verdwijnen. Op mijn gemak de cache kunnen lichten en mijn worteltekening plaatsen. Dank daarvoor.

 

traditional7849. ZECC (Zurich Earste Carpool Cache) by Dreamcatcher K & Tornado Bram

SmileHier rende mijn vader op een van de eerste oorlogsdagen in mei 1940 samen met al zijn kameraden langs. Het ging in de richting van Kornwerderzand. Ze kwamen vanaf Wons. Toen daar het eerste Duitse schot viel, kreeg de hele compagnie order om te rennen. Dat konden ze allemaal erg goed volgens mijn vader. De kok die afgekeurd was voor gewone dienst, rende het hardst.

Ik kon het gelukkig rustig aan doen vandaag. Ik had geen stalorders gekregen om mij te haasten. In een heerlijk middagzonnetje, maar wel met vrij harde wind heb ik mijn worteltekening kunnen plaatsen. Dank daarvoor.

 

mystery7848. Oosterland bonuscache by M en M 2

7848SmileBest leuk om via deze serie het oude eiland Wieringen beter te leren kennen. Ik was hier overigens al een paar keer eerder geweest. De serie behelst vooral het oostelijke deel van het voormalige eiland en dat gebied heet heel toepasselijk Oosterland. Dijken, een kerk, tuinwallen, poeltjes, vogelbroedgebied, oorlogsgraven trokken aan mij voorbij. Maar dan andersom natuurlijk. Op het kerkhof heb ik nog even naar de slachtoffers van de twee vliegtuigcrashes gekeken en ik kreeg meteen een local op mijn nek die er bezig was met tuinonderhoud. Nog even gezellig met hem staan kletsen over vroeger en nu. Belangrijkste conclusie: het is niet meer zo het was. Waar heb ik dat meer gehoord? Hij toonde mij nog een speciaal graf waarop de brug aan de westkant in miniatuur was nagebouwd ter herinnering aan iemand die er in de laatste dagen van WO2 was gefusilleerd door de Duitsers.

Na het vinden van de bonus trok ik verder naar Friesland, het eigenlijke doel van mijn reis vandaag.

Dank voor de mooie serie.

 

7846traditional7847. Oosterland 6: St. Michaëlskerk by M en M 2

SmileDe St. Michaëlskerk van het Wieringse Oosterland

Is bepaald niet gebouwd op drijfzand.

 

traditional7846. Oosterland 5: Bierdijk by M en M 2

SmileDe Bierdijk van het Wieringse Oosterland

Bevat noch café noch wegrestaurant.

 

traditional7845. Oosterland 4: Tuinwallen by M en M 2

SmileDe tuinwallen van het Wieringse Oosterland

Bevatten de overblijfselen van menig tuinplant.

 

traditional7844. Oosterland 3: Dijkzicht by M en M 2

SmileHet zicht op de dijk van het Wieringse Oosterland

Is uiterst interessant vanwege de vogelstand.

 

7842traditional7843. Oosterland 7: Vogelbroedgebied by M en M 2

SmileHet vogelbroedgebied van het Wieringse Oosterland.

Rustplaats van menig vogel zoals bij voorbeeld de fazant.

 

traditional7842. Oosterland 2: Oorlogsgraven van het Gemenebest by M en M 2

SmileDe oorlogsgraven van het Wieringse Oosterland.

Buitenlandse militairen die vielen voor Nederland.

 

traditional7841. Oosterland 1: Marskepoeltjes by M en M 2

SmileDe Marskepoeltjes van het Wieringse Oosterland

Houden een fraaie rietvariatie in stand.

 

7840traditional7840. Hoelmerwierdijk by M en M 2

SmileMooi kort wandelingetje langs de zuidkant van het voormalige eiland Wieringen met mooi uitzicht over de Wieringermeer. Toch stoer van die mensen vroeger om de zee buiten de deur te houden met dijken die gemaakt waren van zeewier. Zal wel niet altijd goed genoeg geweest zijn, vermoed ik. Bij stormvloeden en zo.

BVDLC

 

traditional7839. Kruispunt 2 Wieringen by M en M 2

SmileTerwijl voortdurend schoolkinderen langsfietsten, deed ik mijn hobby. Eigenlijk snapte ik niet waarvandaan ze kwamen en waarheen ze gingen. Het pad over het bruggetje voert schijnbaar de polder in en staat daar een school? Mijn conclusie was, dat ze ofwel naar Den Oever fi etsten langs een mooie route, ofwel naar het in de polder gelegen Wieringerwerf. Tsja, dat zijn van die vragen op een kruispunt.

BVDLC

 

7838traditional7838. De Wierdijk by M en M 2

SmileDe wierdijk lag er lekker bij onder de stralen van de net opkomende zon. Het wandelingetje erheen deed me goed na anderhalf uur autorijden. Van dijkstructuren heb ik nog weinig verstand, maar dankzij geocaching zal ik ook op dat gebied wijzer worden, denk ik. Dat je van zeewier dijken kunt bouwen, heb ik hier geleerd. Overigens wisten ze dat in de 11e eeuw al hier op het voormalige eiland Wieringen.

BVDLC

 

traditional7837. DOECC: Den Oever's Eerste Carpool Cache

by M en M 2

SmileCarpool hier, carpool daar,

Ja, je ziet ze veel dit jaar.

Ook hier in Den Oever.

Een lustoord voor de fijnproever.