27-08-2009

Tweede dag in Duitsland die mij voerde naar het plaatsje Borghorst, dat blauw zag van de caches. Maar liefst 2 series en ook nog los spul. Kortom, scoren maar. En genieten en verwonderen bovendien. Veel caches op boerenerven. Waar vind je dat elders?

 

Hooglichten van cache-dag 27 augustus 2009

Voordat ik naar Duitsland vertrok, was mij opgevallen dat er in de plaats Borghorst iets heftigs gaande was. Vandaag ging ik er kijken. Maar niet rechtstreeks, want dat doe ik zelden. Via wat leuke omweggetjes ga ik meestal op mijn doel af. Zo ook vandaag. Na eerst de kunst op 2 rotondes in Wettringen te hebben bewonderd, even naar een opgedoekt spoorlijntje. Dat bleek te liggen naast een soort kleine Duitse Efteling, maar dat had ik niet door.

7652Zoals gewoonlijk wandelde ik vrolijk fotootjes knippend naar mijn doel. Ik kwam daarbij langs een soort fantasiekasteel, dat uiteraard ook niet ontkwam aan mijn inhalige foto-camera. Met piepende banden stopte naast mij plots een auto met Belgisch nummerbord. Eruit stapte een man die mij bars in het Nederlands vroeg waar ik mee bezig was. Het woord geocaching deed weinig bellen bij hem rinkelen. Eigenlijk geen. Op mijn beurt vroeg ik waarom hij dat wilde weten. Zijn uitleg was verrassend: het gebeurde soms dat personen ’s morgens foto’s namen en dan ’s avonds terugkwamen. Gezien mijn appelachtige gelaatsuitdrukking voegde hij eraan toe: om in te breken. Aha, nu begreep ik het. Om de man gerust te stellen nodigde ik hem uit samen de cache te zoeken om hem zodoende duidelijk te maken dat ik geen sprookjes vertelde. Dat vond ie leuk en om een kort verhaal lang te maken: nadat hij alle ins en outs van het geocachen aan den lijve had ondervonden,  namen wij afscheid van elkaar met een stevige handdruk als waren wij dikke vrienden.

Voordat ik Borghorst indook, wist ik onderweg nog 4 mooie caches op te scharrelen: bij een ex-seinwachtershuisje, een kunstwerk in het water, een biologisch educatieve tuin en een onvermijdelijke kapel. Toen was het zover. Borghorst moest eraan geloven.

7664Om eerlijk te zijn viel de eerste kennismaking vies tegen. Een cache-legger die zichzelf ook Borghorst noemt, had bedacht bij allerlei boerenkruizen een cache te leggen. Op zich een leuk idee. Die kruizen staan gewoon op boerenerven. In Nederland heb ik dat nooit gezien. De uitvoering van Borghorst is echter minderwaardig. Van de eerste 2 caches waren de logrolletjes nat. Die heb ik gedroogd op de speciale Carrotte-wijze door gebruik te maken van de gloeiend hete bolide. Maar of ze droog blijven… Verstopmethoden van likmevestje, raar opgevouwen slecht beschrijfbare logrolletjes, nooit hints, ook niet op linke plekken. Kortom, ik was blij dat er een andere cache-legger alhier een serie had gelegd, waaruit bleek dat die het spelletje geocaching wel begreep. Toch ben ik die Borghorst dankbaar natuurlijk. Het was best wel interessant bij al die boeren. In de logs las ik dat sommigen van hen niet eens wisten dat er een doosje was verstopt. Die kapelletjes zijn blijkbaar openbaar toegankelijk.

Ik had overigens al snel door dat ik fietsend me veel gemakkelijker door het stadje kon bewegen. En zo ben ik ’s middags 3 uren lang met mijn karmozijnrode vouwfietsje versie 2.0 in touw geweest. Behalve twee series lag er nog wat los spul, waarbij eentje me toch wel opviel. Vlak bij elkaar een mooi beeldje van 3 vrouwen, een mooie fontein en een niet mooi stroomhuisje. Rara waar cache-legger Misterundastoood de cache plaatste. Juist! En zonder oog voor het beeldje en de fontein.

Gelukkig waren de meeste Borghorster caches wel van goede kwaliteit. Zo heb ik het stadje van alle kanten bekeken. Waar ik wel eens de mist inging, was het stratenplan. Veel buurtjes lopen onherroepelijk dood. Dat betekende regelmatig hele stukken terugfietsen, omdat ik niet goed op de kaart had gekeken. Ook moest ik een keer terugfietsen, omdat ik de vorige cache nog in mijn broekzak had. Toen ik hem namelijk wilde terugleggen, kwamen steeds mensen voorbij en stak ik hem tijdelijk in mijn zak. En vergat dat na een poosje, toen ik bezig was de volgende cache te plannen.

Zo zie je dat ik mijzelf prima kan bezighouden met overbodige handelingen tijdens het geocachen. Even voor de statistieken: 2 caches heb ik niet kunnen vinden. Bij eentje was de hint: Kirschholzpraline. Dus zoiets als een kersenhoutsnoepje. Geen idee wat dat is. Overigens is die op dezelfde dag wel gevonden door een Duitser. Die kende natuurlijk zijn klassieken, in dit geval zijn snoepjes.

De dag afgesloten met nog een paar boerenkapelletjes, omdat ik daar toevallig langsreed op weg terug naar mijn hotel in Neuenkirchen.

 

 

7687traditional7687. Borghorst- Doppelbildstock by KLJBBorghorst Smile

traditional7686. Borghorst- Hl. Hubertus by KLJBBorghorst Smile

traditional7685. Borghorst- Kreuz der Tischlerei by KLJBBorghorst Smile

traditional7684. Borghorst - kleiner See by Mai-Glöckchen Smile

traditional7683. Borghorst im Zeitalter der Industrialisierung: 1 by MW2002 Smile

traditional7682. Kriegergedächtniskapelle by mw2002 Smile

traditional7681. Borghorst im Zeitalter der Industrialisierung: 2 by MW2002 Smile

 

76837680

7678traditional7680. Borghorst im Zeitalter der Industrialisierung: 3 by MW2002 Smile

traditional7679. Am Göckenteich by Team GSMS Smile

traditional7678. Borghorst - Unter Strom by Misterundastoood Smile

traditional7677. Borghorst- Aloyisiuskapelle by KLJBBorghorst Smile

traditional7676. Kombibad Borghorst by GC1535 / Die Richtungslosen Havixbecker Smile

traditional7675. Borghorst im Zeitalter der Industrialisierung: 4 by MW2002 Smile

7677traditional7674. Stolpersteine Villa Heimann by Loechti Smile

traditional7673. Borghorst - Gotteshaus des Fürsten by Misterundastoood Smile

traditional7672. Borghorst im Zeitalter der Industrialisierung: 5 by MW2002 Smile

traditional7671. Borghorst Historisch: Die Dumter Windmühle by MW2002 Smile

traditional7670. Borghorst im Zeitalter der Industrialisierung: 6 by MW2002 Smile

traditional7669. Borghorst- Schulze-Köning by KLJBBorghorst Smile

 

76697668

7663traditional7668. Waldstadion SV Wilmsberg by Mai-Glöckchen Smile

traditional7667. Picknick unter Winden by MW2002 Smile

traditional7666. Borghorst- Abendmahl by KLJBBorghorst Smile

traditional7665. Borghorst Appelchaussee by Mai-Glöckchen Smile

traditional7664. Borghorst- Bildstock by KLJBBorghorst Smile

traditional7663. Borghorst- Schrotti by KLJBBorghorst Smile

traditional7662. Borghorst- NNAMKCEB by KLJBBorghorst Smile

traditional7661. Borghorst- Das Spargelkreuz by KLJBBorghorst Smile

 

76617660

traditional7660. Dumter Wegekapelle by Wiesenputz, SchnappiST & Zebresel Smile

traditional7659. Kunst im Kreisel by kk-marathon Smile

7655traditional7658. Pack die Badehose ein by Mai-Glöckchen Smile

traditional7657. Borghorst- Nünnings Kreuz by KLJBBorghorst Smile

traditional7656. Arnoldus by feldpogge Smile

traditional7655. Kreislehrgarten oder Schnurrdiburr by el_ro2007 Smile

traditional7654. Versunkene Stadt by stenvorder Smile

traditional7653. Posten 23 by Testliner Smile

traditional7652. Ehemalige WLE Nordbahn by stenvorder Smile

traditional7651. Wettringens Kreisverkehre - Industriegebiet by dwieching Smile

traditional7650. Wettringens Kreisverkehre - Nieland by dwieching Smile