26-09-2008

Derde dag in Duitsland in de buurt van Fürstenau. De dag begon erg mistig. Later klaarde het op. Cache 5850 is een aanrader. Technisch zeer vernuftig.

 

Hooglichten van cache-dag 26 september 2008

Daar sta je dan midden in het bos. Je kijkt omhoog. En ja hoor, een meter of 5 hoog in een onbeklimbare boom hangt de cache in de vorm van een koekoeksklok. En je realiseert je, dat je vanmorgen hebt vergeten een ladder in te pakken. Wat dan? Dat overkwam me bij cache 5850 vandaag. Maar de oplossing was meer dan schitterend. Bijna onzichtbaar liep er langs de stam vanaf de koekoeksklok een draad langs de stam de grond in.

5831NEven graven en daar kwam een doosje met battterij naar boven. Batterij aansluiten aan de contactpunten van de draad en keurig kwam de cache uit de licht zoemende koekoeksklok naar beneden getakeld. Na het loggen de batterij met de elektrische polen andersom tegen de draad en even schoon takelde de cache weer naar boven de koekoeksklok in. Zo simpel en zo schitterend bedacht!

De dag begon echter heel wat minder schitterend. Mist. De eerste cache bij wat oorlogsmonumenten vond ik nog wel, maar de tweede bij het Zweigkanal Osnabrück ging letterlijk de mist in, ondanks lang zoeken en terwijl vlakbij een vrachtboot voorbij voer met enkel een raketmotor als vracht. Het kan ook een giga rol beschuit zijn geweest, daar wil ik af zijn met het slechte zicht.

Gelukkig ging het bij een beekje in een bos alweer een stuk beter en kreeg ik moed om de Bramgau-route te vervolgen die bij cache 1 vandaag was begonnen. Citaat uit een folder van Tourismusverband Osnabrücker Land: "Deze Bramgau-route rondom het Mittellandkanaal, Hase en Alfsee in het Osnabrücker Land is een "must" voor liefhebbers van de geschiedenis. Hunebedden en archeologische vindplaatsen, zachtglooiende heuvels en drassige veengebieden laten bij alle bezoekers een onvergetelijke indruk achter."

5834Drie caches op de Bramgau-route brachten mij achtereenvolgens bij een immense kei, een bankje met prachtig uitzicht, alleen nu niet, en een kruispunt tussen de maïsvelden, waar een dode krokodil langs de kant van de weg lag. Huh, een krokodil?! Hard geremd en in de achteruit de remafstand terug. Het bleek een nep-krokodil. Maar hij was wel aangereden en lag er wat zielig bij.

De Latijnse naam voor hulst is ilex aquifolium. Dat wist ik niet, maar nu wel. In een bos alhier stonden 20 van die prikstruiken/bomen. En bij eentje daarvan lag de cache. Weer wat geleerd.

Voor de volgende cache moest ik naar Egypte. Geen idee waarom de cache-legger zijn creatie zo heeft genoemd. Ik zag geen piramides, geen Nijl, geen koningsgraf, maar alleen een stuk bos. Wel mooi. Ik heb me verder niets meer afgevraagd en gewoon de doos geplukt uit een halve meter hoog heuveltje waar je met heel veel fantasie een piramide in zou kunnen zien. Nou vooruit dan maar. Probleem opgelost.

Grote-steen-graven ofwel hunebedden. Je vindt ze hier te kust en te keur. Drenthe is er niks bij. Dus maar weer eentje op de route aangedaan. Volgens een infobord hebben we te maken met Megalithische culturen van duizenden jaren geleden. Allerlei theorieën zijn ontwikkeld over het hoe en waarom. Toch schijnt nooit iemand op het idee te zijn gekomen, dat deze mensen al een soort geocaching speelden en hun schatten goed wilden verstoppen onder flink wat dikke stenen. 

5842aIntussen was het rond het middaguur en was de mist verdwenen. Dat kwam mooi uit, want de volgende caches lagen bij bankjes met prachtig uitzicht over de licht glooiende akkers. Daarna midden in het dorpje Schwagsdorf onder een dikke steen het gezochte doosje en op naar de volgende grote steen. Een beetje een rechthoekig exemplaar. Je ziet hem hieronder. Deze grote kei werd gebruikt als rustplaats voor de Hannekemaaiers, je weet wel die arme Duitse landarbeiders die naar Nederland trokken om daar uitgebuit te worden door de Nederlandse boeren. Ze deden seizoenswerk. Hooien en zo. Toch waren ze blij nog iets te verdienen, want in Duitsland zelf krepeerden ze. Op een info-bord zag ik een mooi plaatje hiervan. In de vorige eeuw, staat er, was in het vaderland bittere nood, maar in Holland kon je wat verdienen en was er brood.

De rest van de dag bestond behalve uit de in het begin genoemde klapper, uit nog meer grote keien, afgewisseld met een houten klokkentoren, mooie stukjes bos, een koele beek, een kruisweg met bijbehorende kapel, een rond glazen bushokje, een vierkant stenen bushokje en een (kunst)vogeltje in het bos.

 

 

Voor alle Duitse caches: Schönen Dank für den Cache und Grüße aus Delft NL.

 

5852traditional5852. andy2000 by Hüpfelhunde und Schafshyänen Smile

traditional5851. Voltlage 7 by andy111 Smile

traditional5850. 40 Jahre Andyland by Schwalbe64,Löwen Team, Tiger-Team Jan Smile Wunderbar!

traditional5849. Mach mal Pause!!! (Fivat Fivat an andy111) by GC1535 / Die Richtungslosen Havixbecker Smile

traditional5848. RUF: Hagenbecks Tierpark by andy111 Smile

traditional5847. RUF: Sellberg by andy111 Smile

traditional5846. Fuerstenauer Muehlenbach 4 by grisu_dragon Smile

5842traditional5845. RUF: Stönneberg by andy111 Smile

traditional5844. Glockenturm Klein Bokern by andy111 Smile

traditional5843. Hünenweg 1 by andy111 Smile

traditional5842. Breitenstein by andy111 Smile

traditional5841. RUF: Alte Mitte by andy111 Smile

traditional5840. Pausenbank mit Fernsicht by andy111 Smile

traditional5839. Andy's Rentnerbank by moenk Smile

traditional5838. 1000 Dank by andy111 Smile

5840traditional5837. Osnabrücker Nordland 5 Steinwerk by andy111 Smile

traditional5836. Aegypten by andy111 Smile

traditional5835. Ilex-Hain by Sheepdogs&Friends Smile

traditional5834. BR 06 - Bramgau-Route by Sheepdogs&Friends Smile

traditional5833. BR 08 - Bramgau-Route by Sheepdogs&Friends Smile

traditional5832. BR 07 - Bramgau-Route by Sheepdogs&Friends Smile

traditional5831. Am Bühner Bach by lola sucht Smile

traditional5830. BR 01 - Bramgau-Route by Sheepdogs&Friends Smile