11-09-2008

Duitsland rondom Heinsberg. Onverwacht overschreed ik de Nederlandse grens en pikte zodoende nog twee caches in Limburg mee.

 

Hooglichten van cache-dag 11 september 2008

5718M en M. Ofwel Mottes en Mammuts. Ofwel in goed Nederlands: heuveltjes en mammoetbomen. Het hoofdthema vandaag, toen ik vanaf mijn hotelresidentie Heinsberg westwaarts richting Nederlandse grens trok, om in het tussenliggende gebied veelvuldig mijn slag te slaan. Voor ik het wist, passeerde ik overigens op mijn karmozijnrode vouwfietsje de Nederlandse grens en vond aldus twee caches in ons eigen vertrouwde Limburg.

Al bij de tweede cache vandaag bezocht ik een Motte. Het was in het dorpje Schafhausen vlakbij Heinsberg. Fijn dat de cache-legger mij daarop wees, want anders had ik in dit kleine glooiinkje geen Motte gezien. Hij schijnt dan ook voor een deel te zijn afgegraven. Die Mottes zijn overigens ongeveer 1000 jaar oud en door ridders uit die tijd opgeworpen om er hun kasteeltje op te bouwen. Het had met veiligheid te maken en zo. Op deze Motte alhier schijnt een heuse roofridder te hebben gewoond. Nu denk je misschien dat roofridders er op uit trokken om links en rechts van alles te roven, van kostbare goederen tot schone jonkvrouwen, maar zo was het niet. Ze gebruikten hun machtspositie om overal tol te heffen om op die wijze het gewone volk "legaal" flink te beroven.

5719NDe volgende cache bracht mij bij een mammoetboom. Die komt in Europa alleen voor als ie door de mens is geplant. Oorspronkelijk komt de boom uit Amerika, waar ie enorm hoog en dik kan worden. 75 meter hoog en 25 meter omvang is niet uitzonderlijk. Het meest bijzonder van de boom is echter, dat ie bosbranden nodig heeft om zich te verspreiden. Door de grote hitte komen de zaden pas tevoorschijn en bovendien op het moment dat alles om de boom heen tot de grond is afgebrand. Een listig systeem dus. Hier in Europa zijn de mammoetbomen lang niet zo dik als in Amerika vanwege het simpele feit, dat ze hier nog maar een paar honderd jaar voorkomen. Die grote hoogte en dikte bereiken de bomen pas na een paar duizend jaar. Nog even wachten dus.

Overigens kon ik de cache hier bij deze mammoetboom in Heinsberg zelf, niet vinden. Hij zal toch niet in de top van deze Sequoiadendron giganteum hebben gezeten?

Deze dag bracht mij totaal bij 3 Mottes en bij 4 mammoetbomen. De andere Mottes vond ik in Hontem en Bolleberg. Vooral in Bolleberg kon je nog precies zien hoe groot en mooi ze de Motte hadden gemaakt, omdat de Motte mooi is gerestaureerd en vrij te bezoeken. De andere mammoetbomen vond ik in Gillrath, Hastenrath en Breberen.

Hoe zat het met de andere caches die vandaag werden gevonden? Waren die even interessant? Sommige wel, sommige niet. Vermeldenswaard zijn zeker de cache in de velden bij Gillrath waar de balen hooi keurig op een rij naast het pad lagen te wachten, de caches op de mooie locaties die de kapelletjes in de velden zijn en de twee caches in de bossen van Limburg, 

Voor het overige: caches bij kerken, verkeersborden, elektriciteitskastjes en zo, waar verder niets was te beleven, maar die wel goed zijn voor de score en het moreel. De dag eindigde in de regen, maar wel met een mooie regenboog die over Heinsberg gespannen leek.

57385732a

 

Voor alle Duitse caches: Schönen Dank für den Cache und Grüße aus Delft NL.

 

traditional5738. Schlangenkapelle by Mr. Chapel Smile

5732traditional5737. Blitzreporter: Westpromenade/ Ecke Liecker Str. by thora06 Smile

traditional5736. Wurm-Caches - "Glanzstoff" by CX500 Suchmaschine Smile

traditional5735. Blitzreporter: Wassenberger Str. by Dragon25 Smile

traditional5734. Wurm-Caches - "Brücke Wassenberger Straße" by CX500 Suchmaschine Smile

 traditional5733. Blitzreporter: Sittarder Str. by thora06 Smile

traditional5732. Motte Bolleberg by Blue Savina Smile

traditional5731. Motte Hontem by Quidam41849 Smile

5729traditional5730. Mammuts in Breberen? by Christian und die Wutze Smile

traditional5729. Kapelle Hastenrath by Christian und die Wutze Smile

traditional5728. Mammuts in Hastenrath? by Christian und die Wutze Smile

 

traditional5727. Trouve 1 - Cross the Border by Trouve - adopted by Draghkar

SmileWas ik lekker een dagje aan het cachen in Duitsland, bleek ik ineens in Nederland te zijn terechtgekomen. Geen grenspaaltjes, douane of smokkelaars gezien. Dus dan heb je dat niet door. Nu was dat oversteken van de grens bij deze cache precies de bedoeling. Dus onbewust heb ik het goed gedaan. Niet slecht. Lekker op mijn karmozijnrode vouwfietsje door het bos tot aan het punt van de fraai verborgen cache. En toen weer terug naar de Delftsblauwe bolide die in Duitsland stond geparkeerd.

BVDLC

5720

traditional5726. Collacutt's Canuck Cache by collacuttkids

SmileTsja, hint gelezen. Had ik beter niet kunnen doen, want hij sloeg nergens meer op. Maar dat begreep ik pas toen ik de beschrijving doorlas. De cache is dus verplaatst. Geen idee wat poison ivy is, maar het klinkt behoorlijk gemeen. Ik was daardoor gewaarschuwd en heb zo voorzichtig als mogelijk mij door de bush geworsteld en het doosje boven gehaald. Terugleggen ging makkelijker. Gewoon een kwestie van goed mikken, hahahaha.

BVDLC

 

 

 

traditional5725. Geilenkirchener Kreisbahn - Bahnhof Gangelt by Mr. Chapel Smile

5719traditional5724. Vintelner Kapelle by Christian und die Wutze Smile

traditional5723. Oliven in Kreuzrath? by Christian und die Wutze Smile

traditional5722. Maria am Wege by Dapi Smile

traditional5721. Fed's Cache by Breannabell Smile

traditional5720. Mammuts in Gillrath? by Christian und die Wutze Smile

traditional5719. Blitzreporter: Geilenkirchener Str. by thora06 Smile

traditional5718. Motte Schafhausen by Quidam41849 Smile

traditional5717. Blue - Cache (Ver. 2.0) by Mr. Chapel Smile