27-08-2008

Duitsland rondom Dorsten. Een oude bakoven, een enorme oude bijna dode boom waar vroeger rechtgesproken werd, veel kerken, water, molens, etc.

 

Hooglichten van cache-dag 27 augustus 2008

5586Sommige cache-leggers doen de gekste dingen. Vandaag bij mijn tweede gevonden cache was er iemand die het doosje onder een mobiel toilet had gelegd. Op zich is trouwens de combinatie geocache-toilet wel voor de hand liggend. Vooral op plaatsen waar veel mensen komen, maar waar geen toilet in de buurt is, zoeken mensen een plekje in de bossage waar ze niet gezien worden. Laten cache-leggers nu precies hetzelfde doen om hun doosje te verstoppen!

Maar deze cache vandaag was een ander geval. Naderhand bleek dat ik de laatste was die heeft gelogd. Ook de Duitsers zagen niet echt de lol in van deze grap. Eigenlijk was ie technisch gezien al opgedoekt de dag voordat ik hier kwam, maar dat was mij onbekend en het doosje lag er nog. Het toilet alhier is bedoeld om landarbeiders van dienst te zijn. Op zich een goede hygiënische gedachte. Anders zouden ze het water maar over Gods akkers laten lopen.

Even verderop lag de bron van de IJssel. Dat beweren ze hier in Raesfeld tenminste. Ons IJsselwater komt gewoon uit de Rijn. En het stroompje dat vanaf Raesfeld bij Gendringen ons land binnenkomt en vervolgens via Ulft, Terborg en Doetinchem bij Doesburg uitkomt, waar het rücksichtslos wordt opgenomen door het water dat bij Arnhem uit een vertakking van de Rijn tot IJsselwater is gedoopt, dat stroompje dus, dat mag geen naam hebben. Het heet trouwens Oude IJssel. Hier in Raesfeld zijn zijn ze er maar wat trots op. Toch denk maar niet dat ons IJsselmeer gevuld is met water uit Raesfeld.

5590Weer een paar caches verder stond ik bij een Femeiche. Dat was een totaal vervallen eik die met een stuk of 10 hulpbalken overeind werd gehouden. Hier zetelde vroeger een Veemgerecht. Dat was een prima uitvinding al zou je dat op het eerste oog niet zeggen. Ze veroordeelden iemand namelijk stiekem. Meestal tot de strop. De veroordeelde had daar geen weet van en werd dus onverwacht in zijn kraag gegrepen en opgehangen of als ie geluk had, een jaar of 20 in de gevangenis gezet.

Meestal waren de veroordeelden mensen van hoger stand die het nogal bont maakten en waarvan men dacht ze niet gewoon te kunnen "pakken". Dan maar stiekem. Ook in ons land bestond een veemgerecht. In WO2 in 1943 en nog wel in Friesland. Landverraders werden er ter dood veroordeeld door echte rechters.

Van die eik hier beweren ze, dat het de oudste eik van Europa is. Vandaar dat ie zo wordt ondersteund. De stam is al 250 jaar hol. Schattingen over de ouderdom van de boom lopen uiteen van 600-1500 jaar. Het middendeel ontbreekt, dus kan men geen jaarringen tellen.

5611

Er was nog een cache bij een boom. Deze boom was echter helaas omgezaagd, dit tot groot verdriet van de cache-legger. Een enorme stronk restte er om het doosje in te vinden. Ik heb flink wat keren op en om het restant gehuppeld om eindelijk resultaat te behalen. Maar de aanhouder won deze keer ook.

Grappigste cache vandaag vond ik die met de titel Nr2. Die zat zo hoog, dat ik er alleen bij kon met een lange tak. De kleine canister zat aan een ijzeren dakrand en was magnetisch. Met de tak kon ik hem eraf wippen. Na het loggen was het een kwestie van goed mikken. Ik slaagde erin het doosje weer ongeveer op dezelfde plek terug te gooien.

Voor de rest vandaag behoorlijk wat afwisseling. Tamelijk veel kerken, maar ook een oude bakoven, een monument, een ruïne van een molen, een verkeersbord, een pompinstallatie, de tuin van een kasteel, een mechanische watermolen, een zandafgraving, een verkeersbureau, een watermolen, een stuk bos, nog een stuk bos, een stuwmeer, een zwanenmeer (nee, niet die van Tsjaikowski, maar bij Holsterhausen!), een picknicktafel bij het natuurgebied Hervester Bruch, een afgedankt spoortreintje (cache niet gevonden), een oorlogsmonument, de poort van een villa, op de helling van een viaduct en tenslotte aan de rand van een kanaal.

 

Voor alle Duitse caches: Schönen Dank für den Cache und Grüße aus Delft NL.

 

traditional5613. Nah Am Wasser Gebaut by y000gy Smile
5593traditional5612. Lippeauen by die Krachmacher Smile
traditional5611. Hofschatz Nr. 2 - Hof Schmöning by Felicitas08 Smile
traditional5610. Gotteshäuser: St. Lambertus - Haltern am See by Steffi & Thomas Smile
traditional5609. WW II Cache by Siegfried1988 Smile
traditional5608. Hervester Bruch by kikilotta Smile
traditional5607. Gotteshäuser: St. Josef-Kirche Hervest-Dorsten by Scheggy Smile
traditional5606. Kreuzkirche Dorsten-Hervest by Die 4 mit Hund Smile
traditional5605. Gotteshäuser: St. Marien- Kirche Hervest- Dorsten by Die 4 mit Hund Smile
5598traditional5604. Schwanensee by Die 4 mit Hund und die Scheinheiligen Smile
traditional5603. NR. 2 by Die 4 mit Hund Smile
traditional5602. Haltestelle Stausee by Die 4 mit Hund Smile
traditional5601. Chad by Nigrin Smile
traditional5600. Die weißen Berge by Nehelenia Smile
traditional5599. Mühle Benninghoff by Nehelenia Smile

traditional5598. Fernweh by Felias Fogg & Consortin (fogg) Smile

traditional5597. St. Ludgeruskirche Schermbeck by legosteinteam Smile
traditional5596. Historischer Wegpunkt by legosteinteam Smile
traditional5595. Tüshaus Mühle by Scheinheiligen Smile
5603traditional5594. Heimatkunde: Schloss Lembeck by Die Baumanns Smile
traditional5593. Mein Freund, der Baum ist tot by MyMalc Smile
traditional5592. Urzel by MyMalc Smile
traditional5591. Nicht mehr weit bis Buffalo ... by friederix Smile
traditional5590. Naturdenkmal Femeiche by legosteinteam Smile
traditional5589. Ruinen am Niederrhein II by dd-lab Smile
traditional5588. Isselquelle by Team _Red Smile
traditional5587. Denkmal in Grütlohn - Reloaded by Joerg & joerg Smile
traditional5586. The Travel Cache by Joerg & joerg Smile
traditional5585. Am alten Backhaus by Joerg & joerg Smile

55855608