26-08-2008

Duitsland in en om de plaats Reken. Hier vond ik ook caches van Panchopepe, de cacher die Texel vol caches heeft gestopt.

 

Hooglichten van cache-dag 26 augustus 2008

5560Hoe dom kun je zijn als cache-legger? Midden in het centrum van Heiden op de Marktplatz staat een beeldje van een schoenmakersleerling met een stel schoenen over zijn schouder dragend. In één van die schoenen kun je natuurlijk een cache stoppen, maar hoe lang denk je dat ie daar blijft zitten? Het doosje is al meermalen verdwenen en opnieuw geplaatst. Ook tijdens mijn bezoek was ie weg. Ik mocht met een foto bewijzen dat ik er geweest was en loggen als found. Toch niet echt bevredigend.

Het verhaal achter beeldje van de schoenmakersleerling is wel leuk. Duizend jaar geleden liep de schoenmakersleerling namelijk met 16 paar versleten schoenen op zijn rug, toen hij toevallig hier in Heiden de duivel tegenkwam. Die was op weg naar Aken en had slechte plannen. En hij was moe. Dus hij vroeg aan de jongeman hoe ver het nog was naar Aken. De slimme jongeling had door dat ie met de duivel had te maken en antwoordde listig, dat ie daar vandaan kwam en dat hij al 16 paar schoenen had versleten. Dat ontmoedigde de duivel zodanig, dat ie van zijn plan afzag en maar een pilsje ging drinken. Je kent het merk waarschijnlijk wel: Duvel. Ter ere van de gewiekste schoenmakersleerling is daarom dit beeldje opgericht.

5568Ook wel leuk was mijn bezoek aan Reken bij een put. Daar was in het verleden al eens een doosje weggeraakt en een nieuwe geplaatst. Tijdens mijn bezoek bleek, dat het vorige doosje nog steeds aanwezig was. Ik vond dus twee doosjes. Maar geocachen is soms hard. Het leverde me maar 1 puntje op. Ook mijn keurige melding in mijn beste Duits heeft geen reactie van de cache-leggers teweeg gebracht.

In Reken en omgeving heersen trouwens PanchoPepe met zijn maatje Friederix. Ook deze rit vond ik diverse caches van dit illustere tweetal. Aan één van hun caches zit een triest verhaal. Een soldaat die 150 jaar geleden de oorlog had overleefd, had verlof en was op weg naar huis. Op amper 2 kilometer daarvan besloot hij een tukje te doen en vervolgens is hij op de desbetreffende plaats doodgevroren volgens de beschrijving. Er was sprake van een door hem onderschatte januarikou. Vreemd, zo dicht bij huis Dat vroeg dus om nader onderzoek. Gelukkig zag een lokale boer mij ploeteren om de lastig verborgen cache te vinden en hij vertelde het ontbrekende deel van het verhaal. De man had namelijk te veel alcoholhoudende drank ingenomen... Toch hebben ze een mooi metalen kruis voor hem opgericht, dat onlangs geheel is gerestaureerd.

5561Was er verder nog iets interessants vandaag? Zeker. Een Geomeetstation. Daarvan heb ik er al meer gevonden. O.a. in Den Haag en Goch. Dit soort caches hangt bijzonder duidelijk voor iedereen in beeld op openbare plekken en er staat duidelijk op vermeld dat het een Geomeetstation betreft. Blijkbaar blijft iedereen er dan keurig van af. Alleen geocachers hebben door dat er een doosje in verstopt zit. Deze hier hing langs de weg in Heiden.

Ook interessant was het Kneippkuurbad. Zoals je misschien weet heeft de heer Kneipp het 150 jaar geleden bedacht. Hij was de zoon van een wever die eerst wever en later priester werd. Als priester predikte hij het kuren met natuurlijke middelen, onder meer baden in afwisselend warm en koud water en toegediend volgens welomlijnde principes. Naar hem werd de kuurmethode genoemd. Onderdeel van een Kneippkuuroord is de "Wassertretstelle", een ondiep waterbassin met een metalen hekje, waar de patiënt ter plaatse in het water "wandelt". En dat laatste vond ik hier nabij Reken.

 

Verder is het rondom Reken bosrijk, dus meerdere caches in het bos. Dat betekende meestal leuke korte boswandelingetjes. Kortom, ik heb me vandaag prima vermaakt.

 

 

Voor alle Duitse caches: Schönen Dank für den Cache und Grüße aus Delft NL.

 

traditional5584. Reken - Kreulkerhok by Friederix and PanchoPepe Smile
5563traditional5583. DI by MyMalc Smile
traditional5582. Reken - Soldatenschicksal by Friederix and PanchoPepe Smile
traditional5581. Reken - St. Antonius by Team Friederix and PanchoPepe Smile
traditional5580. Reken - Marienkapelle by Friederix and PanchoPepe Smile
traditional5579. Reken: Berge 1 by Serpens Smile
traditional5578. Reken: Berge 2 by Serpens Smile
traditional5577. Den Vogel abgeschossen in Maria Veen by Die drei Veener Smile
traditional5576. Toooor by Die drei Veener Smile
traditional5575. Maria-Veen Bhf. by friederix Smile
traditional5574. Gotteshäuser: St. Marien Maria Veen by Serpens Smile
5570traditional5573. Q's Labor - Ausrüstungscache für Goldfinger by Kalvis Smile
traditional5572. Rekener Kneiptour by BjörnB SmileGanz geile Foto gemacht.

traditional5571. Zwillis-GC-1000 - Spielzeugbörse by friederix Smile
traditional5570. Gotteshäuser: Alte Kirche by Zwergi Smile
traditional5569. St. Heinrich by BjörnB Smile
traditional5568. Rekener Brunnen by Wild Cards SmileZweimal gefunden! Auch die Dose mit dem zweiten Logbuch.

traditional5567. Rekens erster Nano by Serpens Smile

traditional5566. Hochspannung by BjörnB Smile
traditional5565. Keinkreuz #1011 by friederix Smile
traditional5564. Nord-Ost-Süd-West by BjörnB Smile
5557traditional5563. Reken - Hoernerhok by Friederix and PanchoPepe Smile
traditional5562. Stille by BjörnB Smile
traditional5561. GEO Messstation by TeamElvis Smile
traditional5560. Schusterjunge in Heiden by Stina! SmileGeile Foto gemacht.
traditional5559. Heiden: Nordick by Serpens Smile
traditional5558. Heidener Wasser by PanchoPepe Smile
traditional5557. Velen: Wassermühle by Myosotis and Serpens Smile
traditional5556. Bocholter Aa: Am Wegesrand by klo25 Smile
traditional5555. Bocholter Aa: Grüne Eiche by klo25 Smile

 

55825572