30-07-2008

In Duitsland in de buurt van Emsdetten en Mesum. Al vaker hier geweest, maar ja... zoveel caches.

 

Hooglichten van cache-dag 30 juli 2008

5389Het grappigste vandaag vond ik een voetbalveld in Emsdetten, waarbij de middellijn gevormd werd door een BEEK! Dat stemt volgens mij tot diep nadenken wat je strategie zal zijn als trainer. Hoeveel man zet je in de verdediging en hoeveel in de aanval? Je kunt dat tijdens het spel namelijk nogal lastig aanpassen. Bij een verandering zal er één of meerdere spelers door de sloot moeten oversteken. En hoe voetbalt dat, met natte voeten in de schoenen?

Overigens is het geen echt voetbalveld, maar een kunstwerk van een kunstgroep genaamd: ”inges idee“. Dit in het kader van de Skulptur-Biennale 2001, waar wel meer "rare" ideeën werden omgezet in kunst. Voor deze bijzondere kunstgreep had boer Feldmann zijn land graag opengesteld. Natuurlijk is er wel eens een wedstrijdje gespeeld, maar een echt succes was dat niet. De bal lag voortdurend in het water...

Overigens trof ik het kunstvoetbalveld aan aan het eind van deze dag en het was niet het hoogtepunt daarvan. Om 13.00 uur arriveerde ik in de buurt van veengebied bij een keurige parkeerplaats. Daar werd mijn karmozijnrode vouwfietsje uitgeladen en heb ik een paar uren lang door de mooie uitbundig bloeiende natuur gefietst, daarbij en passant 8 caches mee pakkend. Eentje daarvan was bijzonder lastig, namelijk op de parkeerplaats zelf.

5384Daar stond eens een grote dikke boom die men op ongeveer 4 meter hoogte heeft afgezaagd en vervolgens bedekt met een enorm rond houten dak. Van een afstandje lijkt het nu op een paddenstoel. Je snapt het al, de cache lag boven op de boom onder de "hoed". Daar kun je niet eenvoudig bij. Flink klimmen is de boodschap, maar dat is niet mijn sterkste. Ik probeerde het wel, zag er verder vanaf en ging lekker fietsen. Maar het knaagde. Na terugkomst heb ik me even flink kwaad gemaakt en ben toch gaan klimmen. Met positief resultaat. Natuurlijk niemand in de buurt, anders doe je zulk stuntwerk niet.

De fietstocht door het veengebied verliep uitstekend. Over zandpaden, bospaden, graspaden. Caches op mooie plekjes zoals boven in een uitkijktoren. Terwijl de vogeltjes vrolijk kwetterden in bos en veld, graaide ik links en rechts doosjes zonder geweld. (rijm)

Ook passeerde ik onderweg een kanaal, dat ik niet heb gezien. Geen wonder, want er is niets meer van over. In de 18e eeuw is een begin gemaakt met het graven ervan onder leiding van een FRIESE ingenieur, genaamd Georg Michael Meetsma. Het graven van het kanaal duurde echter zo lang (wel 100 jaar, steeds een stukje erbij), dat intussen het vervoer van goederen en mensen over de weg en via het spoor veel rendabeler was. Toen hebben ze het kanaal maar aan zijn lot overgelaten. En zoals je weet neemt de natuur het dan over.

5391aDe dag eindigde met een prachtige avondwandeling van 2,2 kilometer gedurende 40 minuten om het Grafensteiner meer. De Duitsers noemen het een See, maar dat komt omdat ze het verschil niet weten tussen meer en zee.

Het meer is eigenlijk een natuurbeschermingsproject. De natuurbeschermers hebben een gebied van liefst 25 ha gekocht en dat met veel zorg ingericht. Eilandjes in het meer aangelegd, de oevers diervriendelijk gemaakt, zelfs de bovenlaag van de bodem op sommige plekken verwijderd, zodat nu zeldzame plantjes en diertjes de kans krijgen hier een bestaan op te bouwen. Dat heeft dan weer invloed op het grotere geheel. Zelfs visarenden hebben besloten, dat het hier goed toeven is.

Al met al een interessante dag met een stukje bijzondere kunst, met een mooie fietstocht en met een mooie wandeling. Bovendien kon ik in Emsdetten zelf nog een cache graaien die ik het jaar ervoor in de stromende regen niet had kunnen vinden. Ik baalde toen zo, dat ik een dag eerder dan gepland terugkeerde naar mijn droge woning in Delft.

  

 

Voor alle Duitse caches: Schönen Dank für den Cache und Grüße aus Delft NL.

 

traditional5391. Grafensteiner See by feldpogge Smile

5390traditional5390. Hollicher Mühle by Dergel 62 Smile

traditional5389. Kunstvolles Fair-Play by Team RadBalu Smile

traditional5388. NoAngels Piratenschatz #6 by NoAngel Smile

traditional5387. Sängerlustmühle by feldpogge Smile

traditional5386. NoAngels Piratenschatz #1 by NoAngel Smile

traditional5385. Ehrenmal der Dorfbauern by Team RadBalu Smile

traditional5384. Pilziger Unterschlupf by Paleoshark Smile

traditional5383. Venn Tour 4 by Dergel 62 Smile

5380traditional5382. Sagen&Mythen: Dat Vienmörken 6/8 by Paleoshark Smile

traditional5381. Venn Tour 6 by Dergel 62 Smile

traditional5380. Emsdettener Venn Tour 1 by Dergel 62 Smile

traditional5379. Am Max Clemens Kanal by by Dergel 62 Smile

traditional5378. Venn Tour 3 by Dergel 62 Smile

traditional5377. Venn Tour 2 by Dergel 62 Smile

traditional5376. Handicap Gut Winterbrock by feldpogge Smile

traditional5375. Mariengrotte Mesum by niti001 Smile

5372traditional5374. Schützenverein Mesum-Feld by feldpogge Smile

traditional5373. Bahnstrecke Duisburg-Quakenbrück 2 by Jettil Smile
traditional5372. GROWIAN verleiht Flügel by Jettil Smile
traditional5371. Bahnstrecke Duisburg-Quakenbrück 3 by Jettil Smile
traditional5370. Gotteshäuser St. Josef by Die Esels Smile
traditional5369. Im Hexenwald by StK Smile
traditional5368. Wegekreuz Hasenhügel by Die Esels Smile
traditional5367. Gotteshäuser Gnadenkirche by Die Esels Smile
traditional5366. Florian's Rast by StK Smile


53915369