25-07-2008

Vandaag het zuidelijke gedeelte van Ost-Friesland. Dus in de buurt van Bad Zwischenahn.

 

Hooglichten van cache-dag 25 juli 2008

5309Hoogtepunt vandaag was meteen de eerste cache. Die lag in een waterpark. Bij mijn weten hebben we dat in Nederland niet. Het ligt bij het dorpje Hasselt vlak onder Hesel en is bedoeld als leerobject. Men kan er precies zien hoe het proces verloopt om schoon drinkwater uit de kraan te kunnen tappen. En dat op een oppervlakte van ongeveer een voetbalveld. Veel apparaten mag je zelf uitproberen en dat betekent vooral voor grijpgrage kinderhandjes een waar genoegen. En het is allemaal gratis!

Overigens was ik om 08.30 uur de enige bezoeker. Bij een model van de Trinkwasserleitung mit Hausanschluß lag de cache. Nog even een rondje door het park gemaakt en geprobeerd een fontein te laten spuiten door flink hard te trappen op een bijbehorende fiets. En je zult het altijd zien. Het ding functioneerde niet... Of ik trapte niet hard genoeg in mijn eentje. Er stonden namelijk 3 fietsen naast elkaar. Misschien lukt het wel met 3 personen tegelijk.

Hierna toog ik naar een afgelegen gemaal, waar ik me lange tijd een breuk heb gezocht naar de cache, maar niet gevonden. Na mijn not found log stuurde de cache-legger mij doodleuk de url van de cache-beschrijving waarin een keurige spoilerfoto staat. Maar ja, spoilerfoto's heb ik nooit bij me.

5310Dan maar terug naar de bewoonde wereld waar ik terechtkwam bij een klein kerkje in Bokelesch, waaruit op dit uur om 09.42 vroom gezang klonk. Dat gaf mij gelegenheid om aan de buitenkant rare fratsen uit te halen, omdat het doosje erg hoog onder de dakgoot was verstopt. Met een tak het ding eruit zwiepen lukte nog wel. Het terugplaatsen niet. Ik heb dus maar een lager plekje benut. Misschien dat de volgende vinder wat langer was dan ik en hem weer op zijn echte plekje zou leggen.

Precies toen ik klaar was, ging de kerk uit. Een dame sprak mij aan, omdat ze hevige belangstelling mijnerzijds voor het kerkje vermoedde. Ik mocht best even binnen kijken. Hoewel ik zowel cultuurbarbaar als geloofsbarbaar ben, stelde ik haar niet teleur en heb een blik naar binnen geworpen. Het was vooral klein. Eigenlijk is het een kapel.

Bij de volgende cache was ik getuige van een perfecte samenwerking tussen man en vrouw. Ze moesten met een bootje door een onbemande sluis nabij Elisabethfehn. Die sluis is alleen te openen via het edele handwerk. Er moest dus flink getrokken en geduwd worden en dat deden ze zeer geconcentreerd. Dat was vooral mooi, omdat ik op die wijze ongezien de cache kon pakken die in de nabijgelegen picknicktafel was verstopt.

5312Het volgende dorp was Barßel, vooral bekend van zijn prachtige wapen. Een geel zeilbootje. blauw water, rode lucht en een blauwe vlag in top. Het dorp heeft dan ook een haven met een mooie uitkijktoren. En een cache. Maar die kon ik niet vinden, ondanks heftige pogingen. Gelukkig lagen er nog 3 doosjes verstopt in dit stadje en die kreeg ik wel in mijn grijpgrage handen. Bovendien waren hiervoor een paar leuke wandelingetjes nodig in de omgeving.

 

Vervolgens naar Rostrup voor een onvermijdelijke kerk en voort richting Oldenburg waarbij ik in de buurt van Wehnen in een stukje bos en passant nog een cache meepikte met de fraaie naam "en passant". Daarna opnieuw een onvermijdelijke kerk en toen had ik wel even rust verdiend. In een welverdiende pauze werd een lekker Duits stukje brood uit de supermarkt genuttigd.

Vanwege het mooie weer en ook de afstand in de buurt van Wehnen op mijn karmozijnrode vouwfietsje gestapt om een doosje te vinden naast een fietspaadje aan de rand van een bos en een weiland. Het zat verscholen in de klimop van een flink scheefstaande boom. Echt zo'n boom waarvan je als geocacher al van verre ziet, dat daar de cache moet zijn verstopt. Ik heb er helaas geen mooie foto van gemaakt om hier te tonen. 

5320Zo arriveerde ik in de buitenwijken van de grote stad Oldenburg qua inwonertal ongeveer even groot als Groningen. En ja hoor, de navigatie leidde mij naar een winkelcentrum. En de cache heet: Oben drauf. Dat betekende boven op het parkeerdak. Ik had echter geen idee hoe daar te komen. Dus in plaats van netjes bovenop parkeren wat de bedoeling was van de cache-legger en dan een cache zoeken terwijl moeder de vrouw boodschappen doet, parkeerde ik mijn bolide ergens aan de voet van het gebeuren en wandelde via de winkels en de trappen naar boven.

Lang gezocht naar het doosje, maar geen succes. Maar hulp was in aantocht. Het bleek een geocacher uit Norden die zich heel toepasselijk Antek-aus-Norden noemt en hij voldeed wel aan de verwachtingen van de cache-legger. Gezamenlijk gingen we het probleem te lijf. Hij krijgt de eer, het doosje uiteindelijk gevonden te hebben. Saillant was, dat ik toevallig gisteren een stel caches van hem in Norden had gevonden.

Na dit eenmalige optreden alhier had ik eigenlijk wel genoeg van de grote stad en maakte meteen weer rechtsomkeert richting Hesel waar mijn hotel stond. Onderweg nog liefst 10 caches gevonden. Daarbij lag er eentje in een park met allerlei soorten bomen. Vraag me niet welke soorten, maar liever of ik ze mooi vond. Ja, ze waren heel mooi. Ik kwam even verderop langs Bad Zwischenahn, waar ik vorig jaar ook al was en toen een prachtig fietsrondje om het meer maakte. Nu bezocht ik twee kerken, waarvan de ene voor niks. De cache werd namelijk niet gevonden.

Leukste cache van de rest was die in een landschapspark in Selverde. Dat is een gehucht vlakbij Hesel. Het park bevat bomen, struiken en planten zoals je verwacht in zo'n gebied. Maar ook een kinderspeeltuintje en een kunstmatige ruïne van opgestapelde stenen. Een idee overigens van mijn oude tekenleraar Le Roy die in Friesland een heel park daarvan heeft neergelegd. je ziet de ruïne onderaan deze pagina op de foto.

 

Voor alle Duitse caches: Schönen Dank für den Cache und Grüße aus Delft NL.

 

 

5313Ntraditional5330. Schwerin's Dorf by moenk Smile
traditional5329. Landschaftspark Selverde by sebizahn Smile
traditional5328. Bethaus Felde by Tomizak Smile
traditional5327. SEGELFLUG by Sheila&Friends Smile
traditional5326. T & D 046 - Gotteshäuser: St. Marien - Bad Zw'ahn by spuchtfink & faltohr Smile
traditional5325. Museum Specken by SSV Jeddeloh Smile
 traditional5324. Am Engelsmeer by piratenstefan Smile
traditional5323. Meine Lieblingsbaeume by Die_Spuernasen Smile
traditional5322. Dark Star #2 by NoobNader Smile
5311traditional5321. Hohe Hörne by Ingo+Sara Smile

traditional5320. Oben drauf by digitali
SmileIch bedanke Antek-aus-Norden für das Finden dieser Cache.

traditional5319. Moenk's 40'ster by Moorteufel & Grisu1702 Smile

traditional5318. Wehnen-1 by Tembo Smile

traditional5317. Gotteshäuser: Kirche zu Ofen by die Kuschels Smile

traditional5316. en passant by karhux Smile

traditional5315. Gotteshäuser: Katharina-Kirche - Rostrup by Die_Spuernasen Smile
5323traditional5314. Barßel 1 by Bonny u. Clyde Smile
traditional5313. Barßel 2 by Bonny u. Clyde Smile
traditional5312. Barßel 3 by Bonny u. Clyde Smile
traditional5311. Elisabethfehn - Schleuse Osterhausen - by Onkel Torte & moenk Smile
traditional5310. Deutsche Fehnroute: Johanniterkapelle in Bokelesch by SSV Jeddeloh Smile
traditional5309. Wasserpark Hasselt by Baumsucher Smile

 

 

 

5309b5329