24-07-2008

Uitstapje over het water. Met de veerboot naar Norderney en aldaar heerlijk rondgefietst.

 

Hooglichten van cache-dag 24 juli 2008

5294aHet absolute hoogtepunt van deze Duitslandreis. Ik bezocht het eiland Norderney, één van de vele Waddeneilanden voor de kust van Nederland en Duitsland. Op Norderney lagen flink wat caches, dus een bezoekje aan het eiland was ook geotechnisch gezien redelijk interessant.

Alleen al de bootreis was een belevenis. Vrijwel alle toeristen gingen net al ik op de fiets het eiland verkennen. De veerboot was daar helemaal op ingesteld. Vrijwel helemaal een vlak dek. De fietsen werden allemaal keurig tegen de railing geplaatst. vervolgens pakte iedereen een klapstoeltje en zocht een plek op het dek. En het maakte eigenlijk niet uit waar. Overal zicht op de Waddenzee en een gezellige stemming. Er werd volop gekletst.

De boot moet wel flink omvaren. Als ie in rechte lijn zou gaan, kwam het niet goed. Hij moest precies door de geulen laveren om niet vast te komen zitten. Zo duurde de reis ongeveer een uur.

Eenmaal op het eiland viel dat toch wat tegen helaas. Het eiland is nog een stuk kleiner dan ons eiland Vlieland, maar de westkant is helemaal volgebouwd en aldaar één en al stad. Een gewone Duitse stad met veel auto's en dat is jammer. Die auto's racen over een groot gedeelte van het eiland en dat is slecht voor de rust.

5294c5294d

Wat ook tegenviel was dat ik de tweede cache niet kon vinden. En dat terwijl de eerste zo gemakkelijk was. Na lang zoeken heb ik het maar opgegeven en ben verder gefietst naar de derde cache die gelegen was aan de oostkant van de stad Norderney. Bij een stukje spoorlijn. Heeft hier echt vroeger een trein gereden? Ik kon het bijna niet geloven. Een klein bezoekje aan Google leert, dat de militairen het spoor aanlegden en gebruikten voor hun geschutstellingen in de duinen. Gezellig.

5302Hierna begon het grote fietsen. Met een wijde boog fietste ik over Norderney. Eerst oostwaarts voorbij de vuurtoren tot halverwege het eiland. Daarna weer stukje terug en toen afgebogen naar het zuiden, waar een prachtig fietspad loopt langs de rand van de Waddenzee. Geen auto's op dit zuidelijke stuk en dat was prettig.

Op deze rondrit graaide ik maar liefst 6 caches, de ene nog leuker dan de ander. Het begon met eentje op een heel hoog duin. Dat was even flink klimmen en mijn fietsje beneden laten staan. Met een prachtig uitzicht over het eiland en op het vasteland aan de overkant van de Waddenzee, graaide ik het doosje.

Voor de volgende twee moest ik zelfs een zijbeweging maken de natuur in. Eerst door een duingebied en de andere in een stukje bos. Zo kreeg ik alle aspecten van het eiland te zien. Toen passeerde ik de vuurtoren en kreeg de kans 3 caches te graaien die vlak bij elkaar lagen. De eerste bij een oude groen uitgeslagen paal, de tweede in een grote nieuwe houten info-hut en de derde in een duingebied verstopt in een verdord struikje.

Daarmee was mijn uiterste punt op Norderney bereikt en keerde ik terug naar de stad in het westen. Dat ging via het genoemde enkele kilometers lange fietspad, waarlangs zich een vogelhut bevond alwaar ook een cache was verstopt. Die liet ik natuurlijk niet liggen en verder peddelend kwam ik weer terug in de grote stad. Intussen was het ongeveer 16.00 uur en had ik weinig zin lang in de stad Norderney te vertoeven. Maar er lagen nog wel 3 caches op me te wachten. Dat betekende hurry, hurry om de boot van 17.00 te halen, anders moest ik immers nog een uur wachten waarin ik geen zin had. In ijltempo scheurde ik op mijn vouwfietsje door het drukke stadje en graaide de drie caches. Precies op tijd was ik bij de wachtende boot.

52965297

Bij het instappen op de boot nog wat Duitse humor. Het kaartje dat iedereen op de heenweg had gekocht werd door een goedlachse Duitse controleur ongeldig gemaakt door er met een tang liefst 3 rechthoekige stukken uit te happen. Hij noemde dat 3 benen en vond het leuk luidkeels te herhalen wat de dame voor mij tot hem zei, namelijk dat haar man soms ook 3 benen had.

Eenmaal terug op de vaste wal, had ik nog tijd om in de kustplaats Norddeich zelf nog wat rond te struinen. Het was er gigantisch druk met dagjesmensen. Daar tussenin leverde het nog 3 caches op. Einde van een heel mooie dag.

 

 

Voor alle Duitse caches: Schönen Dank für den Cache und Grüße aus Delft NL.

 

 

5294btraditional5308. Rund um Norddeich-5 Der Letzte by Antek-aus-Norden Smile

traditional5307. Rund um Norddeich-2 Hinterm Deich by Antek-aus-Norden Smile

traditional5306. Rund um Norddeich-3 Vorm Deich by Antek-aus-Norden Smile

 traditional5305. Norderney: Fischermuseum by hhhl Smile

traditional5304. Norderney: Januskopf by hhhl Smile

traditional5303. Selektive Aufmerksamkeit by C.C.Cache Smile

traditional5302. Vogelhäuschen by Die drei Fragezeichen Smile

5296traditional5301. Münzenbasar by Die drei Fragezeichen Smile

traditional5300. Norderney: Infohütte Wattenmeer by hhhl Smile

traditional5299. Norderney: Am grünen Poal by hhhl Smile

traditional5298. Inselcache 01 by ckb norden Smile

traditional5297. Norderney: Wasserwerk II by hhhl Smile

traditional5296. Norderney-1 by Tembo Smile

traditional5295. Der Norderneyer 1 by ckb norden Smile

traditional5294. BILDSCHÖN by Klingone Smile

 

5306

5299