23-07-2008

Vandaag het westelijke gedeelte van Ost-Friesland. Dus in de buurt van Emden.

 

Hooglichten van cache-dag 23 juli 2008

5285aHet hoogtepunt van deze dag was tegelijkertijd het dieptepunt. Namelijk een rit van ongeveer 4 kilometer vanaf het dorp Loquard over de slechtst verharde weg die ik ooit heb meegemaakt. Het waren betonplaten net iets breder dan mijn bolide en de meeste waren gescheurd en gebroken en lagen daardoor niet meer vlak. Waarschijnlijk veroorzaakt door landbouwverkeer. Langzaam rijden was dus het credo. Niet erg, want ik heb zelden haast. Het mooie was, dat ik dezelfde weg ook weer terug mocht nemen.

De weg was trouwens niet bedoeld voor regulier verkeer zoals ik. Er stonden geen woningen of boerderijen langszij. Bovendien liep de rammelweg dood, want hij eindigde bij een breed water genaamd het Knochster Tief. Daar kon je als fietser of voetganger verder met een veer dat je zelf moest bedienen. Wel een mooie locatie. Dat was ook de reden dat iemand hier aan het eind een cache had geplaatst. Tijdens mijn zoektocht daarnaar stak er net een stel fietsers over (zie foto onderaan deze pagina).

Ik bevond mij vandaag in de buurt van Emden, een stad die vroeger behoorlijk Nederlands is geweest, vooral door veel vluchtelingen voor de Spaanse inquisitie. Na de Napoleontische tijd is in 1813 de stad weer Duits geworden. En dat is ie nog steeds. Ik heb er naar 1 cache gezocht in een relikwie van een oude spoorlocomotief, maar zonder succes. Vanwege de drukte snel doorgereden naar het rustige platteland van de omgeving.

5270Hier in Ost-Friesland vind je soms dezelfde plaatsnamen als bij ons in Nederland. Zo kwam ik Loppersum tegen, Midlum, Wirdum en een wijk van Emden heet Friesland. Sowieso veel plaatsnamen eindigend op -um, zoals Pewsum, Wybelsum, Petkum, Dytzum om maar een paar te noemen. Toch kunnen ze qua leukklinkendheid niet concurreren met ons Sexbierum natuurlijk.

Mijn dag vandaag begon met een bezoek aan Timmel waar een herdenkingssteen staat. Opgericht in 1904 honderd jaar nadat de plaatselijke schippers een aanvaring (!) hadden met Napoleon bij de Tatjebrücke. Onder het credo van: "Friezen worden nooit slaven!" hadden ze Napoleon uitgedaagd. Die had bevolen, dat liefst 300 van hen moesten dienstnemen in het Franse leger om op zee tegen de Engelsen te knokken. Nappi beschikte namelijk over onvoldoende geroutineerde zeelieden. In eerste instantie moesten de Fransen zich terugtrekken, maar een paar dagen later kwamen ze met veel meer militairen terug en zetten de zaken even recht. Twee leiders van de schippersopstand werden veroordeeld en ter plekke gefusilleerd.

5277Nadat ik in Timmel nog een stel caches had gevonden, en in de regen een veenmuseum had bezocht bij Westgroßefehn, klaarde het weer op en ging ik naar Ihlow, dat gelegen is aan een flink stuk bos. Iemand had daarin 5 caches gelegd. Een mooie gelegenheid om op mijn karmozijnrode vouwfietsje die allemaal te gaan plukken via een fietstochtje van dik 7 kilometer.

Vanuit Ihlow zakte ik af naar de Ems en kwam terecht ten oosten van Emden in de plaats Oldersheim waar 4 caches waren neergelegd. Die waren natuurlijk voor de bakker. Eentje viel me erg op, omdat die was geplaatst onder een miniatuur bouwwerk van een verdwenen burcht die midden in het dorp is neergezet. De oorspronkelijke burcht stamde uit 1381 en is stukje bij beetje uitgebreid tot een fenomenaal bouwwerk. Vanaf 1678 vond een omgekeerd proces plaats. Beschadigingen door allerlei oorzaken leidden er toe, dat beetje bij beetje het gebouw weer werd afgebroken, totdat in1954 het laatste deel onder de slopershamer viel. Gelukkig hebben ze de mini-versie dus nog ( zie foto hieronder).

Voor de rest wat rondgereden op het platteland daarbij links en rechts leuke plekken bezoekend en caches graaiend, zoals bij een oud locomotiefje in Pewsum, een vogelkijkhut bij Greetsiel en een bruggetje midden in het weiland bij Wirdum. Bij een ondergaande zon pakte ik in Veenhusen de laatste cache voor vandaag.

 

 

 

5281Voor alle Duitse caches:

Schönen Dank für den Cache und Grüße aus Delft NL.

 

 

traditional5293. Veenhusen - Im Hammrich by Onkel Schalke Smile
traditional5292. Gotteshäuser: Alte Kirche Veenhusen by Onkel Schalke Smile
traditional5291. Wirdum by Smart205 Smile
traditional5290. Leybucht by Tembo Smile
 traditional5289. Brückencache Greetsiel by Street Bob Smile
traditional5288. Greetsiel-1 by Tembo Smile
traditional5287. Pewsum - Jan Klein by Smart205 Smile
5273traditional5286. Wächter des Meeres by KurTaxi Smile
traditional5285. Loquard - Fähranleger by Tembo Smile
traditional5284. Petkum-1 by Tembo Smile
traditional5283. Oldersheim - Die Schleuse by Ossimenia Smile
traditional5282. Oldersheim - Das Schöpfwerk by Ossimenia Smile
traditional5281. Oldersheim - Die Burg by Ossimenia Smile
traditional5280. Oldersheim - Die Kirche by Ossimenia Smile
traditional5279. Ihlow-5 - Freizeitanlage by Tembo Smile
traditional5278. Ihlow-4 by Tembo Smile
5279traditional5277. Ihlow-1 by Tembo Smile
traditional5276. Ihlow-3 by Tembo Smile
traditional5275. Westerholt-2 by DerStefan Smile
traditional5274. Deutsche Fehnroute: Fehnmuseum Eiland by SSV Jeddeloh Smile
traditional5273. Timmel-3 - Rundweg by Tembo Smile
traditional5272. Timmel-4 - Landschaftsschutzgebiet by Tembo Smile
traditional5271. Timmel-1 - Freizeitanlage by Tembo Smile
traditional5270. Schippers upstand by GJ&Co Smile


52855291