22-07-2008

Vandaag het oostelijke gedeelte van Ost-Friesland. Met name in de buurt van Wittmund.

 

Hooglichten van cache-dag 22 juli 2008

5250Om 09.00 uur zat ik al op mijn karmozijnrode vouwfietsje en peddelde bij bewolkte hemel rondom een meer. De naam luidt Ottermeer en het ligt vlakbij Wiesmoor. Uit deze namen kun je al afleiden, dat hier vroeger een veengebied lag, dat helemaal is afgegraven met een meer als resultaat. Op mijn rondje van 4 kilometer lagen 3 caches die probleemloos werden gevonden.

Daarna was het nabijgelegen veenmuseum aan de beurt, maar helaas bleef het doosje daar onvindbaar voor me. Dan maar verder naar de plaats Wiesmoor zelf. Aan de rand van het dorp tussen de koeien, hing ergens een doosje aan een boom.

Iets voorbij Wiesmoor aan de oostkant ligt een leuk stukje bos, het Wieseder Wald genaamd. Hoewel de paden nog behoorlijk nat waren, besloot ik toch opnieuw mijn vouwfietsje uit te laden en door het bos te fietsen om daarmee mijn tere voetjes enigszins te ontzien. Het ging goed genoeg en zo werden op een rondje van 6 kilometer - waarvan ongeveer 1 kilometer noodgedwongen wandelen met de fiets aan de hand - weer 4 caches aan mijn score voor vandaag toegevoegd.

5259In Groningen noemen ze de Martinitoren de "Olle Grieze". Hier in Ost-Friesland nabij Priemelsfehn hebben ze ook een "Oll Gries", maar daar bedoelen ze een stel oude keien mee. Je weet wel, van die hunebedstenen, waar het in Noord-Nederland en Noord-Duitsland vol mee ligt. Ze zijn destijds door gletsjers vanuit Noorwegen deze kant op geduwd. De cache hier lag bij een paar armzalige exemplaren onder een boom met mooie oranje bessen. Toch had het wel iets, want de cache-legger had een mooi kuiltje gegraven en de cache aan een ketting erin gelegd en bovendien het geheel afgedekt met een keurige kei ter grootte van een voetbal.

Door geheel Ost-Frieland hebben ze een kanaal gegraven, dat loopt vanaf Emden aan de Ems tot aan Wilhelmshafen aan de Jade. Heel toepasselijk heet het dan ook het Ems-Jade-Kanal. Hier en daar aan dat kanaal liggen caches. Vandaag bezocht ik er enkele en had geen zin om om te rijden. Ik koos dus het smalle pad langs het kanaal. dat uit twee stroken betonplaten bestaat (zie foto onderaan links). Zo arriveerde ik bij het zogenaamde Wrokmoor, alwaar ik de cache niet kon vinden en verder ging naar het dorpje Dose. Bij het naambord van de plaats was een doosje verstopt. De titel van de cache spreekt voor zich: Dose@Dose. (vertaling: doosje bij doosje)

5266Ik heb mij erg verwonderd bij een cache in het midden van nergens alwaar een paal staat met een stel bordjes eraan. Dit gebied blijkt in de loop der laatste eeuwen verschillende malen door de zee bezocht te zijn en geloof maar niet, dat ze dat hier leuk vonden. Vandaar deze herinnering. De jaartallen op deze bordjes vermelden overstromingen van 4.30 meter tot aan 5.30 meter. Die hoogste was op 17-02-1962. Mij totaal onbekend dat er toen hier een ramp plaatsvond. Dat was mijn eerste verbazing. Mijn tweede verbazing was, dat 1 februari 1953 er niet op stond. Toen is hier blijkbaar niets gebeurd, terwijl bij ons in Zeeland de hel losbrak. De oudste datum op de bordjes is de Allerheiligenvloed van 1570 die alhier tot 4.30 meter reikte.

Na deze drama's bezocht ik de tuin van de pastoor in de plaats Etzel. Daar moest ik nog even voorzichtig te werk gaan, omdat er een mannetje op een grasmaaier rondreed. Probleem was, dat ik wel vermoedde waar de cache stak, namelijk in een van de paaltjes van het ongeveer 1 meter hoge hek. Je moet dan het kunststofkapje verwijderen en hup dan heb je de cache. Dat huppen viel tegen, omdat de kapjes nogal vastzaten. Kwestie van ongezien aan die kapjes staan te rukken tot je de goede hebt. Het leven van de geocacher is niet altijd gemakkelijk. Toch slaagde ik dankzij ijzeren volharding.

Na in Etzel nog een meertje bezocht te hebben, toog ik naar het zweefvliegveld Bohlenbergerfeld voor de laatste cache vandaag. Ik was overigens nog wel van plan meer doosjes te vinden vandaag, maar op alle 3 plekken waar ik het probeerde, ving ik bot.

 

 

 

5251

Voor alle Duitse caches: Schönen Dank für den Cache und Grüße aus Delft NL.

 

traditional5269. Segelflugplatz Bohlenbergerfeld by Baumsucher Smile

traditional5268. Etzel-1 - See by Tembo Smile

traditional5267. Etzel-3 - Pastor's Tuun by Tembo Smile

 traditional5266. Etzel-2 - Überflutungsgebiet by Tembo Smile

traditional5265. Ems-Jade-Kanal-04 - Brücke Abickhafe by Tembo Smile

traditional5264. Dose@Dose by Snoopies Smile

traditional5263. Quad-Cache 07 by Linvatec Smile

5254traditional5262. Die hard 1.0 by Etzelyeti Smile

traditional5261. Ems-Jade-Kanal-13 - Wassermühle by Tembo Smile

traditional5260. Ems-Jade-Kanal-06 by Tembo Smile

traditional5259. OLL GRIES by Linvatec Smile

traditional5258. Dr.'s Pütt by Tembo Smile

traditional5257. Wysder Holt by Tembo Smile

traditional5256. Quad-Cache 04 by Linvatec Smile

traditional5255. Wiesede-3 by Tembo Smile

5258traditional5254. Wiesede-2 by Tembo Smile

traditional5253. Wiesede-1 - Steinhaufen by Tembo Smile

traditional5252. Wiesede-4 by Tembo Smile

traditional5251. Wiesmoor-2 by Tembo Smile

traditional5250. Schwarzes Meer 3 by Seemöwe Smile

traditional5249. Schwarzes Meer II by Seemöwe Smile

traditional5248. Schwarzes Meer I by Seemöwe Smile

 

 

52605264