15-10-2006

Met de fiets dor het natte gras, twee opmerkelijke monumenten en eindelijk aan de schandpaal.

 

2742multi2742. De Schandpaal van Ruigenhil by VictorviX
SmileHet was druk op zondagmiddag in Willemstad. Toch leek het weer mooier dan het was. Een flink harde koude wind geselde de toeristen. Ik ben stoer op mijn fietsje gestapt om het stadje te verkennen. Bij wp4 netjes mijzelf in het schandblok gehesen en moeders van de langswandelende familie wilde mij wel even knippen en scheren. Zie dus bijgaande foto. Onderweg slechts eenmaal wat verwarring, omdat ik niet wist wat een bastion was. Een lokaal echtpaar heeft het mij haarfijn uitgelegd. Daar waren de manschappen gehuisvest. Een paar jaar geleden heeft zich dat herhaald bij feestelijkheden. Er schijnt een vereniging van vestingsteden te zijn die regelmatig oude tijden doet herleven. Het echtpaar is nog een poosje met mij meegelopen totdat ze het lieten afweten bij HET putdeksel (waar volgens mij de tekst niet klopt en ‘eerste cijfer’ zou moeten staan). Daarna geen problemen meer bij de way-points en op weg naar de fraai weggestopte cache. Even het juiste graai-moment afgewacht en mijn logje bijgeschreven. Bovendien een TB geruild voor een andere. Bedankt voor de mooie route en de cache.

multi2741. Monumentaal Oude-Tonge by Patrick&Marielle
SmileHoewel ik destijds vanaf 11-jarige leeftijd veel over de watersnoodramp van 1953 heb gelezen en gehoord, wist ik niet dat Oude-Tonge zo zwaar was getroffen. Opmerkelijk is echter wel, dat twee monumenten elkaar tegenspreken over het (hoge) aantal slachtoffers in deze plaats. Ook opmerkelijk vond ik, dat bij sommige graven de tekst ‘onbekende jongen’ staat. Mij dunkt, dat ze iedereen wel kenden. Of betrof het misschien iemand die van een andere plaats destijds door de watervloed hierheen is gedreven?
De route heb ik op mijn fietsje afgelegd. Aan het eind had in bijna 5 kilometer op de teller staan, maar ik heb niet altijd de kortste weg genomen. De way-points waren helder en eenvoudig te vinden, evenals de cache. Dank daarvoor.

multi2740. Highlander Cache by Team Luchtloper
SmileVoornamelijk om droge voetjes te houden, heb ik mij op mijn fietsje door het natte gras voortgestuwd. Blijkbaar ben ik daar door het team vetsnl opgemerkt. Ik heb wel wandelaars gezien, maar heb geen cachers waargenomen. Vanwege de logs van Kiddooz en GPSannes – die ik beschouw als zeer pientere cachers – heb ik zeer goed opgelet bij punt C, maar snap eigenlijk hun problemen niet. Ik bleek zonder veel moeite het goede antwoord te hebben en ben dus rechtstreeks naar de cache gefietst. Die lag op een mooi rustig plekje. Dank daarvoor en voor de mooie route.