Geocache
paradijs

Delft NL

ę Williii
boter, kaas en eieren - fantasie-caches Schiet
geen
wortel!

Ga meer
geocachen!
b k e - c a c h e s

                

                     Uitleg over bke-caches
 

De uitvinder/ontdekker
Volgens mij heeft pyne ooit de bke-caches uitgevonden/ontdekt. Zijn caches Dodecagon en Knight's Move hebben alle kenmerken ervan. En deze caches bestonden al voordat ik zelfs van geocachen had gehoord. Pyne heeft echter zelf niet een aparte soortnaam bedacht voor deze wonderschone caches.
 
Extra dimensie
Caches van het type bke (boter, kaas en eieren) geven een extra dimensie aan het geocachen. Er wordt nl een denkbeeldige figuur geprojecteerd op het landschap. Aan deze figuur ontbreekt b.v. ÚÚn element. De plek waar het element ontbreekt, is de locatie van de cache.
 
Voorbeeld
ik geef hier een voorbeeld met het alom bekende spelletje boter, kaas en eieren. Het bestaat uit 9 vakjes, wordt gespeeld door 2 spelers, die volgens bepaalde regels proberen 3 vakjes op een rij aan te strepen. Een ieder kent dit, neem ik aan.
 
Zo ziet het eruit op de site:

coord1    coord2    coord3    coord4
coord5    coord6    coord7    coord8
coord9   coord10   coord11  coord12
coord13  coord14  coord15  coord16

coordA  coordB  coordC

coordX  coordY  coordZ

(ik zet hier even geen echte co÷rdinaten neer, dan wordt het verhaal te ingewikkeld)
 

Omzetting
De co÷rdinaten hierboven zie je duidelijk in 3 verschillende groepjes staan, maar wat het voorstelt, daar heb je nog geen idee van als je alleen maar die co÷rdinaten ziet staan en verder nog niks weet. Wat moet je doen om er achter te komen, wat dit voorstelt? Als geocacher ga je de punten die bij de co÷rdinaten horen, op een kaart uitzetten. Eerst maar even de eerste groep van 16. Dat ziet er dan zo uit:
 

Dan ga je de andere groepjes projecteren. Om niet in de war te komen met de 16 punten die je al hebt, geef je ze even een ander kleurtje. Dat gaat er dan zo uitzien:
 

Nu komt het op je fantasie aan om erachter te komen, wat dit is. Het kan natuurlijk zijn, dat het kwartje niet valt en je geen idee hebt. Dan is het jammer, maar nog niets verloren. Je zou nl kunnen proberen op een nieuw stuk papier eens te kijken wat je met de figuur kunt doen. Hopelijk kom je na verloop van tijd op het idee eens wat lijntjes te trekken, b.v. zo:
 

En hopelijk valt dan het kwartje en zeg je: "HÚ, dat lijkt wel boter, kaas en eieren!" Je gaat dan de gekleurde stippen vervangen door kruisjes en nulletjes als volgt:
 

Als je bekend bent met het spelletje, zie je onmiddellijk dat de kruisjespeler hier een kans heeft om te winnen door rechts beneden een kruis te plaatsen. Natuurlijk weet je niet zeker, of die wel aan beurt was, maar als de nulletjes-speler aan beurt is, loopt dit spelletje op niks uit. En dat is foute boel, want de cache moet wel worden gevonden. Dus neem je maar aan dat er een kruisje wordt gezet rechts beneden. En je snapt het al: daar ligt de cache! Kijk maar:
 

Als je de figuur goed op de kaart hebt geprojecteerd, kun je nu zo de cache graaien.