Zwaartekracht

Hoe zit het met de zwaartekracht?
Hier vind je Wilxlii's visie.
Lees en leer en geniet.

 

Zwaartekracht
Iedereen weet waarom wij niet van de aarde afkukelen. "Zwaartekracht!" wordt er geroepen en dat klopt. Het is zelfs zo, dat als je echt van de aarde af wilt, je bijzonder hard je best moet doen. De zwaartekracht heeft je in een ijzeren greep. Alleen met sterke raketten kunnen we aan de aantrekkingskracht van de aarde ontsnappen.
En als we aan de aarde ontsnapt zijn en we vliegen vrolijk met ons raketje, hebben we dan nog te maken met aantrekkingskracht? Dat hangt er vanaf waarheen we vliegen. Het zou kunnen dat we vlak langs onze andere planeten suizen, zoals Mars, Venus, Jupiter, Saturnus en zo. Dat zouden we zeker merken, want we zouden afbuigen van onze baan of zelfs neerstorten als we te dichtbij komen. Nog gevaarlijker zou het zijn om vlak langs de zon te vliegen en niet alleen omdat het daar nogal warm is. De aantrekkingskracht van de zon is behoorlijk hoog. Waarom? Omdat de zon heel groot is of anders gezegd: omdat de zon heel veel massa heeft. Want dat weten we wel: hoe meer massa hoe meer aantrekkingskracht.

Albert Einstein
Wat is zwaartekracht? Dat zal ik zo uitleggen. Eerst moet je weten dat Albert Einstein, de beroemdste geleerde uit de 20e eeuw, vrijwel zijn hele leven heeft geworsteld met die vraag. Het hield hem zo bezig, dat het zelfs zijn huwelijk kostte. Hij kon aan niks anders meer denken. Uiteindelijk met veel wiskundig gegoochel heeft ie zijn ideeŽn op papier gezet. Maar echt tevreden was ie er niet mee. Logisch, want hij had het mis! Als je de Droomkrant hebt gelezen, weet je er al iets meer van. Omdat het nogal lastig is wiskundige taal eventjes om te zetten naar een begrijpelijk verhaaltje, doe ik dat niet en vertel gewoon wat ik ervan denk.

Wat dacht Einstein?
Voor ik mijn ideeŽn spui, nog even over Einstein. Wat heeft de man zoal bedacht? Niet weinig. Zo beweert hij dat zwaartekracht een vervorming is van het ruimte-tijd-continuŁm. Dat is nog eens een mooie uitdrukking, vind je ook niet? Hij bedoelt ermee dat ie iets wiskundigs heeft gewrocht, waarbij hij het heelal vier dimensies geeft: lengte, hoogte, breedte en tijd. Zwaartekracht stelt hij in dit model voor als mooie kromme lijnen. Die kromme lijnen worden dan veroorzaakt door grote massa's zoals onze zon. Snap jij het, snap ik het. Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen, dat zijn idee onzin is. Wiskundig gezien is het een juweel als ik de geleerden mag geloven. Opmerkelijk is, dat Einstein beweerde, dat de zwaartekracht een snelheid heeft en dat die precies gelijk is aan de lichtsnelheid (ongeveer 300.000 km/sec).

Lichtsnelheid
Wat gaat er met lichtsnelheid? Juist: het licht! Maar ook rŲntgenstralen, radiogolven, gamma-stralen. Samengevat gezegd: alle elektromagnetische golven.
Wat gaat NIET met lichtsnelheid? Antwoord: alles wat massa heeft. De snelste grote objecten in de ruimte die men heeft waargenomen, vliegen met 1000 km per seconde. Dat is verschrikkelijk snel, maar het licht zelf gaat 300x zo hard! Er zijn echter piepkleine deeltjes, neutrino's genaamd die wel behoorlijk in de buurt komen van de lichtsnelheid tijdens hun reizen. Daarbij vliegen ze zelfs dwars door de aarde heen en dus ook dwars door jou en mij. Ja, dat is even schrikken...
Zoals hiervoor al gezegd, zwaartekracht gaat met lichtsnelheid.

Verbinding
Hoe kunnen grote massa's, zoals sterren, die verschrikkelijk ver van elkaar staan, zo ver dat het licht met zijn gruwelijke hoge snelheid daar jaren over doet, hoe kunnen die sterren toch aantrekkingskracht op elkaar uitoefenen? Natuurlijk, die enorme massa is de oorzaak, maar hoe plant die zwaartekracht zich voort door de ruimte? Anders gezegd, hoe 'weet' een ster dat op duizenden miljarden kilometers afstand een andere ster aan hem staat te trekken? Nog anders gezegd, hoe komt die verbinding tussen de sterren tot stand? Lees verder voor het antwoord.

 

 

wordt vervolgd...