Het heelal is een spons

Hoe ziet het heelal er uit?
Hier vind je Wilxlii's visie.
Lees en leer en geniet.

 

Spons
Het heelal ziet er uit als een ronde spons. Had je niet gedacht hŔ? Toch is het zo. Je kent ze wel die sponzen met veel gaten erin. Als je zo'n spons duizenden miljoenen miljarden keren zou vergroten, krijg je een aardig beeld van het heelal. De gaten in de spons worden dan hele grote lege ruimtes waarin totaal niks te beleven is. Dit in tegenstelling tot de rest van de spons. Daar gebeurt van alles. Daar is het een komen en gaan van sterren zoals je kunt lezen over de pumpies.

Spons uitknijpen
Eens in de zoveel tijd is het tijd voor een flinke schoonmaakbeurt in het heelal. Dan komt de Grote Sterke Sponzenknijper en wordt het zaakje flink samengeperst tot een heel klein balletje. Ook dat wordt beschreven bij de pumpies. Wat daar niet beschreven wordt, is wat er uit de spons naar buiten komt. Bij onze aardse sponzen is dat in het algemeen vuil water, maar wat is het in het heelal? Blijf lezen en je komt alles te weten.
 

Brobbelflu´d
Een beetje mysterie kan nooit kwaad. Maak kennis met het geheimzinnige brobbelflu´d. Voor de mens totaal onzichtbaar, totaal onmeetbaar, totaal onvoelbaar, totaal onhoorbaar, totaal ongrijpbaar en toch is het er. En gruwelijk veel, ongeveer 2x zoveel als alle zichtbare materie bij elkaar. Het brobbelflu´d verdwijnt uit het heelal als de "spons" volledig wordt uitgeknepen. Toch heeft het een belangrijke functie. Het brobbelflu´d zorgt door zijn grote massa ervoor dat het heelal niet uit elkaar barst, dus dat de "spons" niet in allerlei stukjes uit elkaar spat als ie na het uitknijpen weer uitdijt.

Sterke-jerke-push
Een ander geheimzinnig fenomeen moet natuurlijk ook genoemd worden. Het is een verborgen energie die ervoor zorgt dat de "spons" na het samenknijpen weer uitdijt. Er zijn een paar krachten die de samengeknepen "spons" klein willen houden, namelijk de materie-zwaartekracht en de brobbelflu´d-zwaartekracht. Ik kan je vertellen dat dit sterke jongens zijn, dus daar moet wel iets tegenover staan. De kracht of energie die sterke-jerke-push heet, staat garant voor een enorme druk naar buiten. De sterke-jerke-push is sterker dan de materie-zwaartekracht en ook sterker dan brobbelflu´d-zwaartekracht, maar tegen de twee samen kan ie niet op.

In en uit
Waarschijnlijk is je nu duidelijk hoe het allemaal in zijn werk gaat. De "spons" wordt voortdurend uitgenepen en bolt daarna ook steeds weer op. Bij het uitknijpen wordt de brobbelflu´d eruit geknepen, zodat daarna de sterke-jerke-push vrij spel heeft om de "spons" weer op te blazen.
De periodes van in en uit duren ongeveer 30 miljard jaar, dus maak je niet ongerust, want we zijn in de huidige cyclus nog maar 13,7 miljard jaar onderweg.